Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

in cat timp trebuie sa se imperecheze matca?

Mesajde badguy_goodguy » 06 Iun 2013, 08:34

in cate zile trebuie sa se imperecheze matca? pentru a nu deveni trantorita?
badguy_goodguy

Re: in cat timp trebuie sa se imperecheze matca?

Mesajde talex » 06 Iun 2013, 21:18

de obicei din a 6 zi de la eclozionare, pana prin a 9. si incepe ponta din a 10 pana prin a 14. asa spune manualul. in realitate pot exista oscilatii de cateva zile. dar daca o matca nu a inceput ponta nici dupa 20 de zile de la eclozionare, sunt sanse mici sa se mai intample.
talex

Mesajde ignatov andrei » 06 Iun 2013, 21:29

badguy_goodguy scrie:in cate zile trebuie sa se imperecheze matca? pentru a nu deveni trantorita?

Daca ai "noroc si experienta", poti avea ocazia s-o vezi cu "semnul imperecherii" in a-4-a sau a-5-a zi de la eclozionare!
Daca matca a eclozionat pe data de 01..., in conditii normale (prielnice) de vreme, este EXCEPTIONALA, daca sunt depuse oua pe 09..., FOARTE BUNA, daca depune oua pe 10... sau 11..., BUNA, daca depune pe 12...
Mai departe... trage tu concluzia!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 06 Iun 2013, 21:51

Multumesc de lamurire domnule Andrei!
Dar ca sa fie informatia mai clara...Daca o matca incepe sa ponteze dupa 12 zile de la eclozionare, inseamna ca este o matca ratata? In ce sens este o matca ratata?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 06 Iun 2013, 21:53

N-am incercat- in domeniul apicol - sa aflu de ce un lucru merge prost, am invatat doar de ce merge bine!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 06 Iun 2013, 22:02

Am inteles. :)
Reformulez...De ce va fi o matca EXCEPTIONALA daca va ponta incepand cu ziua a 9-a de la eclozionare?
Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 06 Iun 2013, 22:16

badguy_goodguy scrie:in cate zile trebuie sa se imperecheze matca? pentru a nu deveni trantorita?

Dragi colegi avem la adresa de mai jos 51 de pagini de info de calitate despre Cresterea Matcilor
Nu credeti ca este pacat ca info sa fie dispersata si sa se piarda in topice separate??
viewtopic.php?f=5&t=3159&hilit=imperecherea+matcilor&start=800#p137451

Raspunsul este ca daca nu se incadreaza in cele 10 zile de la eclozionare se poate considera cu defecte
De asta or sa aiba grija albinele in urmatoarele 7-10 zile de la inceperea pontei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde badguy_goodguy » 07 Iun 2013, 01:38

Nu ati inteles intrebarea mea.
In ultima saptamana, a ploat zilnic la Oradea. Se mai anunta si alte ploi.
Daca nu reuseste sa se imperecheze in urmatoarele cate zile, devine trantorita?
badguy_goodguy

Mesajde kiloz » 07 Iun 2013, 08:08

Da!
Daca nu incepe ponta pina a-15 zii de la eclozionare poti considera trintorita,si daca ar incepe sa depuna, calitatea lui este una foarte slaba.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2013, 08:33

chiar daca timpul este ploios , cred ca se gaseste o perioada de zbor in jurul pranzului de cel putin 30 min ....
nu trebuie sa fie timpul cu 30 grade si soare stralucitor fara pic de nor , dar sa fie bun ... imi este imposibil sa cred ca e numai ploaie toata ziua ....
A.D.
aliuta2000

Mesajde Bambucha » 07 Iun 2013, 08:39

Atunci uita-te putin in urma pe statistici, nu mai departe de mai 2012, cand a plouat 2 saptamani fix in cap neintrerupt si procentul de reusita a fost undeva pe la 10 %, luna complet ratata...
Si mai vezi ca si trantorilor apti sexual le mai trebuie o temperatura pentru a iesi afara.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 07 Iun 2013, 08:44

badguy_goodguy scrie:Nu ati inteles intrebarea mea.
In ultima saptamana, a ploat zilnic la Oradea. Se mai anunta si alte ploi.
Daca nu reuseste sa se imperecheze in urmatoarele cate zile, devine trantorita?

Cine creste matci, stie ce inseamna "serii ratate", datorita conditiilor meteo nefavorabile! Intotdeauna trebuie sa existe un "plan B". Cine se cramponeaza pe o singura serie de botci, va "sari" din 30 in 30 de zile (sau chiar 50)! Cine vine din urma cu o alta serie, reduce timpul la jumatate!
ignatov andrei

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2013, 08:56

Bambucha scrie:Atunci uita-te putin in urma pe statistici, nu mai departe de mai 2012, cand a plouat 2 saptamani fix in cap neintrerupt si procentul de reusita a fost undeva pe la 10 %, luna complet ratata...
Si mai vezi ca si trantorilor apti sexual le mai trebuie o temperatura pentru a iesi afara.

vorbind strict de zona mea, si de conditiile meteo de la mine din Arges in jurul Pitesti-ului , in ultima saptamana , timpul a fost frumos pana in jur de 13-14-15 si dupa amiaza a plouat abundent.
deci cred ca timpul permitea imperecehre destul de buna , si acum e senin frumos . Daca ploua mereu neîntrerupt ... e altceva, dar cum este timpul acum (strict in zona mea vorbesc ) se poate împerechea fara probleme matca
A.D.
aliuta2000

Mesajde nvirgil » 08 Iun 2013, 08:41

ca rezultat pot spune ca saptamina asta la mine s-au imperechiat 2 din 3 si discutind de durata pina la eclozionare concluzia este durata mai mare cu 1 - 2 zile pina la eclozionare pentru intreg lotul de matci
un avantaj al vremi ar fi faptul ca in cazul in care roieste vreo familie datorita timpului schimbator intervalele cu timp frumos fiind putine poti observa mai usor fenomenul
nvirgil

Mesajde Mircea_63 » 08 Iun 2013, 09:50

Colegii, daca albinele erau atat de gingase, dispareau de mult. Gasesc ele o cale sa se imperecheze, diferenta insa va fi ca in loc de performanta, asigura doar supravietuirea. Se imperecheaza mai tarziu, va fi o matca de anduranta redusa, iar albinele o vor schimba cu prima ocazie, ori noi ne dorim matci performante. Si albinele isi doresc tot matci performante! Ca d-aia le schimba. ;)

Personal cred (n-am fost inca in situatia asta), ca numai in cazuri exceptionale matca nu va reusi sa se imperecheze. Un trantor sa gasesca... Desigur, asta nu inseamna o imperechere "performanta", ca aceea in care e o batalie si selectie intre baieti, iar matca se intoarce acasa cu "dopul" pus, ca semn al reusitei depline. Cucona tot va face niste oua, iar albinele se vor grabi sa traga botci de SL.

La urma urmei insa, ce-i de facut cand ai un stup in asemenea situatie?
- ideal ar fi sa ai propria crescatorie de matci si ...vine alta in locul ei, care pana la urma prinde o fereastra de timp frumos si se va imperechea. Intre timp ajuti stupu cu rame de puiet de la ceilalti.
- ii dai pur si simplu rame cu puiet capacit si necapacit, larve... iar daca e cazul isi trag ele alta matca. De salvare, dar...le salvezi.
-unifici.

Si "mai ideal" (unde esti Prutene?)... sa schimbi matcile doar cu matci gata imperecheate.
Chiar si cand ai organizat totul perfect, constati ca lucrurile merg pe dos. Nu ramane decat sa fii pregatit sufleteste si... sa mergi inainte.

Cand ai multi, e doar statistica. Cand ai putini...doare rau.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 09 Iun 2013, 23:22

La mine intrun stup care a murit matca si a tras botci si pe 20 mai a iesit matca si pe 6 iunie am vazut oua in celule de lucratoare deci in 17 zile de la ecloziune dar a fost mai mult timp ploios si deaia a intarziat ma gandesc ca daca era numai senin se intampla mult mai repede :P
alexx

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR