Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: articol:Interzicerea Substituirii Raselor Locale cu Rase

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 10:06

daniel frate,cand eram mic mergeam la vecina ,fata directorului care avea din fiecare excursie de vara cate o pereche de ochelari de soare,daca puneai la ochi ochelari galbeni toate lucrurile deveneau galbene,maro ,rosii,verzi!
io as zice sa va dati jos ochelarii negri cu care priviti albina romaneasca si sa-i acordati o sansa!
kamy

Mesajde Ruben » 21 Apr 2013, 10:10

kamy scrie:daniel frate,cand eram mic mergeam la vecina ,fata directorului care avea din fiecare excursie de vara cate o pereche de ochelari de soare,daca puneai la ochi ochelari galbeni toate lucrurile deveneau galbene,maro ,rosii,verzi!
io as zice sa va dati jos ochelarii negri cu care priviti albina romaneasca si sa-i acordati o sansa!

Kamy, Debrecen-ul ii romanesc? Corect. "De la Nistru pan la Tisa". :D

Andrei, cand iti trece supararea, sa nu iti sa imi raspunzi. :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde ignatov andrei » 21 Apr 2013, 10:23

Ruben, nu prea am obiceiul sa ma repet, dar, pentru tine, o fac! Am afirmat pe acest forum ca nu exista selectie impotriva roirii, ca la cea mai mica neatentie, te uiti dupa roi! Matci tinere si prolifice (adica CALITATE), dat de munca si umblat in stupi cat mai des! Rasucesti o rama, schimbi locul la o rama... "fleacuri" care fac diferenta! Nu pot fi deacord cu apicultorii la care se refera Guist, apicultori care "vor" si ca trebuie - mort copt - sa reuseasca! Ce treaba am eu cu norvegianul care vrea sa planteze eucalipt si se plange ca "nu merge"?!?
Si daca e sa ne referim la postari, pai am impresia ca am "dat atatea secrete" cat n-au dat multi de la infiintarea forumului! Eu ce am de spus... spun, dar sa nu fiu pus sa spun de mii de ori acelasi lucru sub alte forme! Se poate vedea istoricul postarilor mele, se poate "cerne" si daca ce ramane sunt aiureli si nu reprezinta o sinteza despre "tehnologia mustelor", eu imi tai o mana!
ignatov andrei

Mesajde valigorj » 21 Apr 2013, 10:31

1.În România , înnainte de 89 , s-au făcut infuzii de absorţie cu Egipteană , Caucaziană şi Ligustică .
2.De la introducerea salcâmului , a rapiţei şi mai nou a noii varităţi de rapiţă pentru biodizel s-a făcut o selecţie pentru a avea familii cu dezvoltare mai timpurie .
3.După 89 au fost introduse rase şi hibrizi de peste tot .
4.Pastoralul a.. ajutat "Şi el la obţinerea acestui talmeş-balmeş pe care am putea să îl numim "NEW CARPATINA" .

Ecotipul vechi s-a mai păstrat doar în zonele montane mai izolate unde fiind foarte bine adaptat are şanse mai mari ca să reziste

În legătură cu votatul , d-le GUIST spuneai mai demult că obţinerea de miere mai multă în România ar fi în beneficiul tuturor prin creşterea preţului la export . De ce nu ar fi valabil şi în cazul răspândirii de material genetic de calitate ţinând cont de faptul că cele 2 aspecte sunt legate între ele .
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 10:35

io nu ma plang de matci c-ar fi roitoare,matcile facute in primavara full pe 2-3-4 rame de nu vedeai ramele,le-am dus in 2011 in dobrogea sa nu moara de foame acasa ,una a si dat ortu pe drum de foame si a ramas matca si 20 de albine,dar din 3 rame de puiet a reinviat si am scos si miere!am luat miere de la ele si nici o botca in conditiile in care 30% proveneau din botci de roire!
kamy

Mesajde Ruben » 21 Apr 2013, 10:48

ignatov andrei scrie:Ruben, nu prea am obiceiul sa ma repet, dar, pentru tine, o fac! Am afirmat pe acest forum ca nu exista selectie impotriva roirii, ca la cea mai mica neatentie, te uiti dupa roi! Matci tinere si prolifice (adica CALITATE), dat de munca si umblat in stupi cat mai des! Rasucesti o rama, schimbi locul la o rama... "fleacuri" care fac diferenta! Nu pot fi deacord cu apicultorii la care se refera Guist, apicultori care "vor" si ca trebuie - mort copt - sa reuseasca! Ce treaba am eu cu norvegianul care vrea sa planteze eucalipt si se plange ca "nu merge"?!?
Si daca e sa ne referim la postari, pai am impresia ca am "dat atatea secrete" cat n-au dat multi de la infiintarea forumului! Eu ce am de spus... spun, dar sa nu fiu pus sa spun de mii de ori acelasi lucru sub alte forme! Se poate vedea istoricul postarilor mele, se poate "cerne" si daca ce ramane sunt aiureli si nu reprezinta o sinteza despre "tehnologia mustelor", eu imi tai o mana!

Multumesc. :)

Observatia mea este ca impotriva roirii exista cel putin rase. Italiana si Buckfastul NU roiesc cat Carnica.

Eu nu am foarte multa energie, si prefer sa cresc productia prin rasa daca este posibil, prin tip de stup, prin tehnica si tehnologie, mai degraba decat prin munca.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 10:55

rubene am vazut la targ ca ti-ai folosit in alte scopuri enerjia, subscriu dealtfel,ideal ar fi interventii in stup cat mai putine sau diloc,cu aceleasi rezultate sau de ca nu mai bune!?no gata cu barfa ,la lucru ca s-o facut vreme buna!
kamy

Mesajde Ruben » 21 Apr 2013, 11:02

kamy scrie:rubene am vazut la targ ca ti-ai folosit in alte scopuri enerjia,ideal ar fi interventii in stup cat mai putine sau diloc,cu aceleasi rezultate sau de ca nu mai bune!?

:lol: :lol: :lol:

Ma, uite ce apicultor desavarsit o iesit din tine in urma hibridarii...si acum esti mare patiot.

Tu fa cat mai multe interventii, si masoara botcile tricolore. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde italianu » 21 Apr 2013, 12:54

Rubene, am cunoscut aici in Italia un apicultor (crescator de carnica) care se uita in stupi de trei ori pina la salcim(era ala care-si omora „ficele” f2 si le dadea matci crescute de el). Mierea o face si nu putina
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 21 Apr 2013, 13:11

Citat din Daniel Popovici:

"Apicultorii astia sunt cu experienta si deci , destul de inaintati in varsta" si altii ca Andrei
in loc sa fie bagati in seama (sa se foloseasca centralizat si dupa un plan clar valorile genetice pe care le (mai) detin, ca in secolul XX, sa nu zic prea pretentios XXI)
au o singura sansa - sa se bage in seama singuri ( si devin crescatori de matci peste noapte - care-cum, fiecare cu "martoaga" lui mai buna, mai rea, mai diferita, mai colorata), dezorganizat, cu sincope si incoerent - tipic mioritic, ca de 2000 de ani incoace.

De unde "rasa"? (eu vad populatii locale heterogene si tot mai diverse, cu sau fara "impostorii care vor sa se inbogateasca si calca pe cadavre... importand niste goange la cutie. Si nu vor! Nu vor! sa sta saraci si cuminti si sa culeaga roi din copaci si catva kile de miere si sa dea bani pe matci neinperecheate, agresive si neprolifice.")

Ori ai uitat limba romana (ca de matci...), ori chiar esti...
Am lasat eu impresia ca ar trebui sa fiu adunat de pe tarlale, sa fiu folosit centralizat (intr-o rezervatie), la propunerile pretioase ale lui "Special 1"???? Nu ti se pare ca sari calul?!? Masoara-ti cuvintele cand faci propuneri, pentru ca ma confunzi cu cel caruia i-ai dat o strachina de fasole si ati mancat amandoi cu aceeasi lingura!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 21 Apr 2013, 13:21, modificat de 2 ori în total.
ignatov andrei

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 13:17

andrei baga mare n-auzisi ca matcile rusesti sant nr 1!pe glob!noi venim cu povesti rasuflate!buckfast,lingurista,blonda banaceana!?
kamy

Mesajde ignatov andrei » 21 Apr 2013, 13:27

Kamy, eu imi vad de ale mele! Sunt convins ca si cu alea rusesti e tot marcheting! Dar vad ca totusi SH-urile "jermane" nu numai ca sunt mai bune, dar mai si desconsidera..., iar proasta noastra de carpatina tace ca muta in dosul surii!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 21 Apr 2013, 13:33

orice-i mai bun de la strain pana si SH-ul ca aia-s traiti mai bine,pe cand noi santem doar imbiati ,,sa traiti bine,,!
kamy

Mesajde ignatov andrei » 21 Apr 2013, 13:37

Da kamy, ei au mancat smantana, oua si zahar, apoi au facut inghetata...la masina aia germana, care la noi, fomistii, nu fabrica nimic...!
ignatov andrei

Mesajde Ruben » 21 Apr 2013, 13:42

Kamy, Domnul sa te mustre! :D
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 21 Apr 2013, 13:46

Ma, noi cand vorbim de "carpatina" vorbim de fapt de albinele care zumzaie in patria noastra. Inclusiv nebunele mele care aveau acum 2 saptamani potirase. :lol: . Inclusiv "albina de banat". Si reginele brune, si cele galbene si cele bordo. Si cele putin selectionate, si cele deloc. De aici experiente diferite cu ele.

La fel si cu cele aduse din afara. Depinde ce nimeresti. Sigur ca nu tot ce e de peste granita e bun. Dar si daca dai de niste linii bune, se cunoaste in cont.
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE