ignatov andrei scrie:Si de ce nu ar cumpara de la mine, in loc sa-ti asculte "pretioasele sfaturi"?!?
Nu ti se pare ca te dai cam rotund?!? Esti cumva un etalon in ale apiculturii si eu nu am aflat?!? Trebuie sa ma inscriu la vreo propunere "super" de a ta si sa fiu folosit "centralizat"??? Arat eu a om care trebuie bagat in tarc sau rezervatie?!? Ori ai uitat limba romana si nu te poti face inteles (ca de matci...)! Ai observat ca ma bag in seama, sau ca ma bag peste tine?!? La asta s-a referit Guist cand a spus: "eu cu cine votez", au fost "alegeri de elite", ai fost votat, iar eu am lipsit si lumea a crezut ca vreau sa fiu "Votat"???
Sau nu inteleg eu, ca de fapt tu ai vrut "sa ma ridici in slavi"?!? Daca stupii mei dau "cateva kile de miere" (60 de rame 1/2 la un cules), SH-urile tale "jermane" cat dau nene?!
ignatov andrei scrie:Citat din Daniel Popovici:
"Apicultorii astia sunt cu experienta si deci , destul de inaintati in varsta" si altii ca Andrei
in loc sa fie bagati in seama (sa se foloseasca centralizat si dupa un plan clar valorile genetice pe care le (mai) detin, ca in secolul XX, sa nu zic prea pretentios XXI)
au o singura sansa - sa se bage in seama singuri ( si devin crescatori de matci peste noapte - care-cum, fiecare cu "martoaga" lui mai buna, mai rea, mai diferita, mai colorata), dezorganizat, cu sincope si incoerent - tipic mioritic, ca de 2000 de ani incoace.
De unde "rasa"? (eu vad populatii locale heterogene si tot mai diverse, cu sau fara "impostorii care vor sa se inbogateasca si calca pe cadavre... importand niste goange la cutie. Si nu vor! Nu vor! sa sta saraci si cuminti si sa culeaga roi din copaci si catva kile de miere si sa dea bani pe matci neinperecheate, agresive si neprolifice.")
Ori ai uitat limba romana (ca de matci...), ori chiar esti...
Am lasat eu impresia ca ar trebui sa fiu adunat de pe tarlale, sa fiu folosit centralizat (intr-o rezervatie), la propunerile pretioase ale lui "Special 1"???? Nu ti se pare ca sari calul?!? Masoara-ti cuvintele cand faci propuneri, pentru ca ma confunzi cu cel caruia i-ai dat o strachina de fasole si ati mancat amandoi cu aceeasi lingura!
1 De ce nu avem rase romanesti, de doamne-ajuta omologate ? Copoiul ardelenesc e la vecinii unguri, gaina gat golas de transilvania e … la unguri, sura de stepa e … la unguri, mangalita e ... tot la unguri. La cai – 0, la vaci - ceva infuzii cu rase de import, oile - locale sau infuzii din import.
Este pentru mine exemplara povestea ciobanescului carpatin (nu stiu daca s-a mai omologat) – fiecare proprietar de caini voia ca exemplarul lui (si doar al lui) sa fie etalon si dupa el sa se faca standardul rasei, iar rasa fiind heterogena, ar fi trebuit facute tot atatea standarde cati proprietari cu influenta erau.
Un alt exemplu pe care l-am prins din zbor : crescatorii romani de porumbei vor fiecare sa creeze rasa proprie si nimeni nu se supune standardului oficial al rasei.
- Noi vrem Carpatina si nu avem standard clar si nici nu-l regasim nicicum pe teren.
- Nimeni nu vrea sa se adune de pe tarlale si sa se centralizeze, ba mai si injura la aceasta idee. Toti dezbinati!
Dumneata te crezi ceva stapan de ceva asociatie sau de regiune sa-ti creezi ecotipul propriu si noi nici nu stim ? Sau l-ai creat deja si nu suntem la curent ?
2. Daca-mi oferi 10 regine de carpatina
- si le voi duce la mine in stupina
- si voi fi multumit de ele (vezi ca sunt cam pretentios)
- si inca 5 ani imi vei livra aceeasi rasa, fara segregari si diversificare a caracterelor
Iti promit ca voi renunta si la selectia de material propriu, si la ideea de import, te voi declara furnizor exclusiv de matci (La pretul pietei, Atentie!, nu la preturile lui Maximus)
(Dar atentie, nu inseamna ca tot ce zboara in Romania si e material local se si ridica la nivelul a ce ai dumneata, ca sa te declari etalon. Nu inca!)
3. Sunt foarte multumit de ceea ce am reusit sa selectionez prin forte proprii din albina locala de Banat in ultimii 8-9 ani. Nu mi-e rusine cu materialul meu genetic niciunde in Romania. DAR materialul meu inca mai are scapari fata de Carnica pe care am incercat-o in 2010 (5 exemplare) si mai am inca urmase prin stupina de la aceste regine – sunt ireprosabile.
4. - De pe tarlale s-au adunat toti cand au inceput munca la rase (si romanii au avut o tentativa pe vremea lui Harnaj, dar nefinalizata) – ar trebui sa ne adunam toti, daca ne respectam.
- "Masurarea cuvintelor" – un deget arata spre mine si 3 spre cel care propune
- despre ce votari e vorba, ca nu sunt la curent ?
- nu ma declar etalon si nici nu am de gand. Dumneata ai declarat in mod eronat munca dumitale (60 de rame/ cules) etalon pentru tot ce aduna Ruben din copaci de i s-a aplecat de Carpatina si nu mai stie cum sa scape de ea si pentru peste 80% din albine romanesti.
- Nu ma declar filolog si nici n-am facut filologia – Nu stiu limba romana! Felicitari pentru cine ma poate corecta la acest domeniu!