Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strategie pentru inmultirea a 29 familii

Mesajde cypryx » 10 Feb 2013, 20:58

tare multe variabile cu albina asta melifera??

io anu trecut abia,abia am reusit sa inmultesc din 4 la 9 fam .dar am bagat sirop,am luat miere pt casa de la alti (pe bani).si unde mai pui ca am primit 2 roi artificiali si am prins 2 roi naturali.asa am ajuns la 13 fam ,una am daruit o ,una (roi natural) a decedat in ian. cu papa in cap. si asa ca am inmultit din 4 ----la 11.am folosit botci de roire pt inmultire si am facut roi artificiali.
deci ori albina ori mierea,polenu,,,, sau putin din una putin si putin din alta
Ultima oară modificat de cypryx pe 10 Feb 2013, 21:10, modificat 1 dată în total.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2013, 21:09

Albinel scrie:salve colegul !!
ce zici de situatia asta ..acum trei ani se intra in iarna cu 12 familii pe doua si trei rame..ies in primavara toate..la rapita albina pe 20 de rame Dadant de nu puteai sa umbli in stup..la rapita se fac un numar de nuclei de imperechere si se extrage 10 kg de miere pe familie..se ajunge la tei cu 26 de famili..productie 25kg media pe stup..a fost si 9kg pe zi la cantar ..se fractioneaza totul si se intra la iernat cu 61 de familii(roi) de albine ..desigur slabe si f slabe..
ies toate ,absolut toate din iarna si anul urmator se obtin 4400kg de miere si 93 familii ce au intrat la iernat plus 27 instrainate..te las sa calculezi Mariane .. :D anul trecut au iesit din iarna 87 de bucati si s-a intrat la iernat cu 133..lipsa pastoral la FS ..productie fara FS (tei ca si inexistent)= 2000kg..fara zahar sau inlocuitori absolut deloc..
ceea ce am relatat mai sus nu-i pescareasca ,ba din contra mai multi prieteni apicultori au asitat la toate cele ;)

nu de multe ori vede nashu putza finei...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 21:27

asa este alt stupar ..dar lipsurile de utilaje si transport isi spun cuvantul.. :oops:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Geocrin » 18 Feb 2013, 20:29

[quote="proapis13"]Nu m-ai convins,anul trecut si eu am inmultit de la 35 la 66 si nu am avut probleme

Salve
Sunt sigur ca ai descris ce metoda de inmultire ai folosit,rogu-te directioneaza-ma spre topic.Mersi.
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde proapis13 » 18 Feb 2013, 21:14

Metoda mea a fost simpla; nu am mai plecat la TEI 2 si am cuparat regine si 1 sac de zahar si m-am pus pe treaba :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 19 Feb 2013, 07:10

Am povestit mai alaltaieri cu un baiet care din 30 a facut 135 in 2010 norocu lui ca i-a intins o mana si anu,poti sa inmultesti cat vrei problema se pune haltfel,te tine buzunaru sa le asiguri tainu zilnic?daca ai stupi slabin luna august pot deveni desert pentru ceilalti stupi d8n localitate,asa ca aveti grija doar sa socotiti bine unde dati si pe unde crapa!
kamy

Mesajde genesys » 10 Mar 2013, 22:25

salve colegul !!
ce zici de situatia asta ..acum trei ani se intra in iarna cu 12 familii pe doua si trei rame..ies in primavara toate..la rapita albina pe 20 de rame Dadant de nu puteai sa umbli in stup..la rapita se fac un numar de nuclei de imperechere si se extrage 10 kg de miere pe familie..se ajunge la tei cu 26 de famili..productie 25kg media pe stup..a fost si 9kg pe zi la cantar ..se fractioneaza totul si se intra la iernat cu 61 de familii(roi) de albine ..desigur slabe si f slabe..
ies toate ,absolut toate din iarna si anul urmator se obtin 4400kg de miere si 93 familii ce au intrat la iernat plus 27 instrainate..te las sa calculezi Mariane .. :D anul trecut au iesit din iarna 87 de bucati si s-a intrat la iernat cu 133..lipsa pastoral la FS ..productie fara FS (tei ca si inexistent)= 2000kg..fara zahar sau inlocuitori absolut deloc..
ceea ce am relatat mai sus nu-i pescareasca ,ba din contra mai multi prieteni apicultori au asitat la toate cele ;)

Nu cred ca am inteles cum ai bagat in iarna familii pe 2 si 3 rame si la rapita aveai 20 de rame dadant pline cu albina . E foarte greu de crezut ceea ce afirmi , doar daca nu ai sarit peste partea in care ai cumparat , sa zicem , familii ?
genesys

Mesajde Albinel » 10 Mar 2013, 23:17

"doar daca nu ai sarit peste partea in care ai cumparat , sa zicem , familii ?"

citeste mai atent postarea mea ..
nu reprezinta decat adevarul.. ;)

stai ca acum am vazut de unde esti genesys.. :)
eiiii..uite bomba pentru tine ..dupa terminarea liceului apicol V Harnaj..in 1983..am primit repartitia la IAS D.Mare...Director Bahrim..ferma in Plavia..sef raposatul ing.Costachescu..Albinel avand familia chiar in satul Plavia .. :lol:
Albinel

Mesajde genesys » 11 Mar 2013, 10:19

Imi pare bine ca suntem consateni , chiar daca nu va cunosc . Dar nu e timpul trecut , sper . In 83 aveam 3 ani , dar despre stupii domnului Costachescu am auzit numai lucruri frumoase. Ba chiar stiu ca i-a daruit tatalui meu cativa faguri cu miere (a fost prima data cand am mancat miere din faguri) .
Afirmatia dumneavoastra m-a pus pe ganduri dar tot nu am inteles la ce trebuie sa fiu atent in postare . Mai dati-mi un indiciu, va rog!
genesys

Mesajde Albinel » 11 Mar 2013, 15:13

genesys..,sa fiu mai exact..:
1.-la cei 12 iernati si iesiti cu ei in primavara anului 2010 s-a{ LUCRAT}.. bibilit cum spunea un coleg de forum ..cat altii la o stupina mare.. ,astfel s-a ajuns la inceputul lui aprilie la aproximativ 5-6 rame cu puiet....
2.-am pregatit culesul de rapita furand culegatoarea si ramele cu puiet la eclozionare (am lasat in locul acestora puietul larvar) astfel au reiesit 8 familii (bombe) de la care am "muls" cate 10 kg de miere ..sigur ca in perioada rapitei unele au intrat au si intrat in friguri ..iar pana la inceputul salcamului aveam deja o parte din matci fecundate ..
-in acelasi loc ,am si cateva ha de salcam ..dar dupa cum iti amintesti ..in perioada salcamului 1 in acel an ,au fost doar cateva portite de zbor..indeajuns cat sa-mi ajute la dezvoltare ..am reusit sa fac astfel din cele 12 familii prin fractionare ..un total de 26 de roi ..care au ajuns la salcamul 2 in Chiojdeanca PH..astfel ca "fetele mele"au avut inca o luna de bibilealea si rasfat in nectarul salcamului de Chiojdeaca ...
-de aici s-a plecat la tei la Snagov..o vreme exceptionala ..o medie de 25kg miere /familie..cea mai buna zi 9kg !!
-ce a urmat "ruperea existentului'" in zeci de roisori ..cu matci de roire "nervoase foc" ..pe care am avut grija sa le extenuez ;)
-am intrat in iarna 2010-2011 cu 61..si am iesit cu 61.. :)
am spus ca-s destui care pot confirma spusele mele..unii chiar in Plavia ,Chiojdeanca ,Snagov sau de pe forum poate confirma.. pescador.. care a stat langa mine in perioada respectiva ..
Albinel

Mesajde Albinel » 11 Mar 2013, 15:30

ti-am raspuns la pm.. ;)
Albinel

Mesajde Geocrin » 11 Mar 2013, 15:38

...si totusi GIS ai reusit sa faci 70 de famili?
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde genesys » 11 Mar 2013, 19:10

Multumesc pentru lamuriri , domnule Stefan . Acum am inteles . Interesanta metoda dumneavoastra . Sper ca , in viitor, sa descopar si eu secretele "bibilelei" , caci aici se pare ca este "spilul" . Mi se pare , oricum , o dinamica extraordinara a familiilor si a roilor dumneavoastra in acel an si nu numai . Sper ca anul acesta imi voi imbogati si eu experienta in pastoral , unde se pare ca alta este evolutia unei familii decat in stationar . Multumesc inca o data !
genesys

Mesajde Albinel » 11 Mar 2013, 21:57

Cu multa placere genesys... !! suna-ma cand crezi ca te pot ajuta cu ceva ..am omis sa-ti spun ca Albinel este baiatul meu ,are 27 de ani si este neputul familiei Bunea din Plavia ..
Albinel

Anterior

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE