Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

un sfat va rog!

Mesajde florinjsk » 26 Iun 2011, 19:19

am 2 familii puternice cu 10 rame din care 7-8 cu puiet dar care nu au botci pt ca acum 2 sapt am luat cate 2 rame cu puiet(fara albina) si am intarit alti 4 roiuri pa care i-am cumparat.
problema este ca ca o sa plec 3 sapt din tara si nu as vrea ca intre timp sa roiasca.

ar fi o solutie sa cumpar 2 matci si sai roiesc eu?

ce ma sfatuiti va rog?

multumesc
florinjsk

Re: un sfat va rog!

Mesajde florinjsk » 27 Iun 2011, 13:32

nimeni si nimic?
florinjsk

Mesajde cosmin_tanase82 » 27 Iun 2011, 17:36

Salut,

Depinde cat timp ai la dispozitie. Daca ai la dispozitie doua matci imperecheate atunci poti "sparge" in doua cele doua familii rezultand patru roiuri destul de puternice. Din punctul meu de vedere daca ai aceasta varianta la indemana atunci este ok.
Esti sigur ca vrei sa inmultesti? Nu mai vrei miere de la aceste familii? Depinde foarte mult in ce zona esti, ce intentii ai si asa mai departe. Daca vrei sa le inmultesti atunci pentru a nu roi sigur aceasta este cea mai buna solutie. O solutie mai putin indicata ar fi sa lasi roiurile formate sa isi traga botca si sa astepti matca sa se imperecheze. Risti insa ca in 3 saptamani sa gasesti familia bezmeticita din diferite motive iar roiul sa slabeasca destul de mult.
Daca nu vrei sa imparti familiile atunci le poti asigura spatiu suficient pentru depozitarea mierii si pentru cresterea puietului (adica 5 rame pentru puiet si inca 3-4 rame pentru depozitarea nectarului). Aici trebuie sa faci o socoteala cu ce ai tu deja in stupii respectivi. Cred ca in total ar mai trebui sa le oferi cam 6-7 rame pe care sa le aiba la dispozitie. Nu stiu ce tip de stupi folosesti sa putem incerca ceva variante.

Daca inmultesti cu prima varianta ar trebui si stimulare. Poate fi facuta utilizand o punga mai marisoara in care sa intre 3-4 litrii de sirop. Punga poate fi pusa peste rame daca este loc sau sub rame. Nu trebuie sa existe aer in punga pentru a face posibila hranirea albinelor. Pentru asta pui punga intr-un recipient inalt si ingust si o legi la capat dupa ce torni siropul. Dupa ce se pune punga in stup se dau 3-4 gauri deasupra pungii cu un ac normal.
cosmin_tanase82

Mesajde cosmin_tanase82 » 27 Iun 2011, 17:47

Am uitat sa precizez. Pungile sa fie mai groase sa nu se sparga si sa curga siropul prin stup peste albine. Eu am luat dintr-un supermarket niste pungi pentru gheata. E adevarat sunt destul de mici dar pentru stimularea pe care am facut-o eu au fost tocmai bune.
cosmin_tanase82

Mesajde florinjsk » 27 Iun 2011, 18:25

stupul pe care il folosesc este vertical pe 10 rame acum au si caturile puse iar de stimulare nu ar fi problema ca este socrul meu acolo dar mai mult de atat nu se pricepe.

dar daca mai iau cate doua rame de puiet capacit din fiecare (fara albina acoperitoare) ca sa mai intaresc cei 4 roi care ii mai am si le inlocuiesc cu rame FA?

care solurie ar fi mai buna?

roitul artificial sau cea mai de sus?

va multumesc pt timpul acordat
Fişiere ataşate
P1020976.JPG
florinjsk

Mesajde cosmin_tanase82 » 28 Iun 2011, 11:15

Eu zic ca cea mai buna solutie avand in vedere circumstantele este roirea artificiala. Si astfel veti ajunge sa aveti 8 roiuri care vor deveni pana in iarna familii puternice si vor putea ierna corespunzator.
Daca faceti stimulare la cei 4 roi pe care ii aveti deja se vor descurca foarte bine pana la iarna si fara ramele de puiet capacit pe care ati vrea sa le luati de la cele doua familii. Depinde acum cat de puternici sunt si acesti roi, dar daca sunt pe 4 rame bine acoperite de albina si cu 2 sau 3 rame de puiet atunci nu trebuie sa va faceti probleme. Ii stimulati si le dati rame noi la construit si isi vor crea spatiu suficient pentru dezvoltare.
Cei patru roi pe care ii veti putea forma din cele doua familii vor fi roi foarte buni. Veti avea 4 roi pe 5 rame bine acoperite cu albina si cu 3-4 rame cu puiet capacit. Daca aveti si cele doua matci imperecheate atunci nici nu se va simti faptul ca ati impartiti cele doua familii. Se vor dezvolta foarte bine pana in toamna chiar si fara stimulare. Este bine totusi sa fie facuta o stimulare usoara daca culesul din zona este mai slab.

Concluzia: Eu daca as fi in locul dumneavoastra as proceda prin a imparti cele doua familii in 4 roiuri foarte bune si as ajunge in total la 8 roiuri care pana in toamna vor deveni 8 familii capabile sa intre in iarna pregatite. La anul veti beneficia de 8 familii puternice de albine care vor strange ceva miere. Daca sunt 10 kg/stup miere marfa (stationar) atunci ajungeti la 80 de kg de miere care sunt suficiente pentru consumul propriu intr-un an.

Va doresc mult succes!
cosmin_tanase82

Mesajde florinjsk » 28 Iun 2011, 13:39

multumesc mult Dl Cosmin

multa sanatate si spor in toate
florinjsk

Mesajde dorindafi » 28 Iun 2011, 21:40

florinjsk scrie:am 2 familii puternice cu 10 rame din care 7-8 cu puiet dar care nu au botci pt ca acum 2 sapt am luat cate 2 rame cu puiet(fara albina) si am intarit alti 4 roiuri pa care i-am cumparat.
problema este ca ca o sa plec 3 sapt din tara si nu as vrea ca intre timp sa roiasca.

ce ma sfatuiti va rog?

multumesc

:mrgreen: salutare colegu ----eu zic sa-i divizezi shi potzi pleca linishtit
dorindafi

Mesajde balasaedy » 05 Iul 2013, 13:35

buna ziua!va rog sa i mi dati un sfat: cum sa inlocuiesc o matca care nu mai oua, decat foarte putin cu o botca de la un stup care are botci de roire. multumesc!
balasaedy

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2013, 14:15

Eu as face astfel: scot matca si introduc o rama ce contine doua botci, preferabil una capacita si una necapacita.

Folclorul zice ca n-ar fi rau sa poti proteja botca introdusa, in asa fel incat sa nu poata fi roasa din lateral si sa administrezi sirop in hranitor.
Vrei sa fii tipicarul tipicarului...schimba si locul stupului, astfel lucratoarele vor pleca (intra ele pe unde apuca tot in stupina ta) si vei avea doar tineret in stup, tineret care accepta sigur botca, in acest caz musai apa.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde italianu » 05 Iul 2013, 16:29

florinjsk scrie:am 2 familii puternice cu 10 rame din care 7-8 cu puiet dar care nu au botci pt ca acum 2 sapt am luat cate 2 rame cu puiet(fara albina) si am intarit alti 4 roiuri pa care i-am cumparat.

ce ma sfatuiti va rog?
multumesc

fa tu doi roi cu matci cumparate,ptr ca de roit ,dificil sa-ti mai roiasca
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde glaliona » 06 Iul 2013, 19:42

Buna seara un sfat as dori si eu in legatura cu alta problema .Am stupii stationar si in acest an in jurul satului s-a semanat extrem de multa floarea soarelui (de 3ani de cand am albine este prima data) .Unele parcele se trec de floare pe cand altele abia incep sa infloreasca .Astazi am fost in stupina si unele familii erau efectiv blocate .Penrtu a face spatiu am scos cate 3 rame cu miere din stupii blocati si am pus faguri artificiali .Problema este -cum gasesc matca daca ramele sunt extrem de grele si pline de albina si nu por fi aplecate un pic fiindca curge efectiv din rame .Cate rame cu miere las in cuib daca mai au cules ?Daca se storc doar ramele capacite partial .Poate aveti o solutie de lucru in momentul stoarcerii ca tare mi-i frica ca raman fara matci .Mentionez ca am matcile marcate si totusi este foarte dificil .
glaliona

Mesajde Mircea_63 » 06 Iul 2013, 20:09

Le scoti cu nectar?

OK, ia o perie si perie albina de pe ele. Centrifughezi si cu prima ocazie le pui la loc la curatat sau reumplut. Matca nu sta pe ramele de hrana, dar ...mai stii? Scoate tot ce poti scoate din cuib. Da-le spatiu sa puna ce au cules. Banuiesc ca ai pus caturile!?
Mircea_63

Mesajde B.K » 06 Iul 2013, 20:21

glaliona scrie:Buna seara un sfat as dori si eu in legatura cu alta problema .Am stupii stationar si in acest an in jurul satului s-a semanat extrem de multa floarea soarelui (de 3ani de cand am albine este prima data) .Unele parcele se trec de floare pe cand altele abia incep sa infloreasca .Astazi am fost in stupina si unele familii erau efectiv blocate .Penrtu a face spatiu am scos cate 3 rame cu miere din stupii blocati si am pus faguri artificiali .Problema este -cum gasesc matca daca ramele sunt extrem de grele si pline de albina si nu por fi aplecate un pic fiindca curge efectiv din rame .Cate rame cu miere las in cuib daca mai au cules ?Daca se storc doar ramele capacite partial .Poate aveti o solutie de lucru in momentul stoarcerii ca tare mi-i frica ca raman fara matci .Mentionez ca am matcile marcate si totusi este foarte dificil .

Pentru ce vrei sa gasesti matca???? Uite-te dupa oua sau larvar , nu e obligatoriu sa gasesti matca cand umblii in cuib.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Mircea_63 » 06 Iul 2013, 20:30

Vrea sa o vada in sensul de a nu o scoate din greseala din stup. ;)
Mircea_63

Mesajde glaliona » 06 Iul 2013, 20:40

Da am pus caturile si ma tem ca in stupii blocati atat caturile 1/1 cat si ramele din cuib date la ouat sunt pline cu miere .Da domnule Mircea ma tem sa nu fie periata ori ranita cumva .Ar fi suficient oare sa storc doar ramele din cat ,apoi sa pun ramele stoarse la loc .Peste cateva zile daca gasesc matca in cat ca oua va fi mai usor sa manevrez ramele cu matca .Este pentru prima data cand ma confrunt cu asa o abundenta de nectar .Am albine de 3 ani ,ma ocup de placere :P .
glaliona

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE