Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi artificiali

Mesajde vladutz » 21 Mar 2013, 16:25

Cea mai simpla metoda care o folosesc eu este sa cumparati matci gata imperecheata in cuti cu serbet si sa le dati roiurilor :D ..alta metoda mai simpla care o foloseam cand eram la inceputul apiculturi..blocam cuibul pana intra in frigurile roitului dupa care ele isi trageau botci...scoteam 2 faguri cu puiet si cu albina sa-l acopere si unu cu miere unde erau 3-4 botci trase si unul cu pastura..cea mai simpla metoda zik eu de a forma un singur roi dintr-o familie si scoaterea si ceva miere!..asta in cazul in care din familia care faceti roi are matca tanara..ce parere aveti de varianta asta? :D..cine vrea o inmultire rapida pot sa ii explic formaea 9 roiuri prin divizarea familie de albine..dar zik k pt incepatori cea mai buna e prima cu un roi!
vladutz

Mesajde jenica67 » 21 Mar 2013, 18:36

vladutz, zi-ne ultima metoda, ca sunt curios si eu. Dar sa stii ca prima metoda, este cea mai tare.
jenica67

Mesajde vladutz » 21 Mar 2013, 19:59

jenica67..nu mai sunt asa incepator..deci nu prea am timp si imi cumpar matci selectionate imperecheata si le dau direct la roiuri!...cea cu 9 roiuri prin divizare e cam asa..se formeaza 9 roiuri micute care primesc ficare cate un fagure cu puiet din familie acoperit cu albine,se mai dau roiurilor cate un fagure cu puiet capacit de la alte famili,dupa care urmariti eclozionarea matcilor si mai bagati cate 1-2 faguri artificiali si hrana abundenta daca nu e cules in natura..daca incepeti pregatirile de roire de ex la 20 aprilie doar pe la 5 mai puteti incepe divizarea si prin 25 mai o sa aveti si matci imperecheate...la acest tip de formare a roiurilor ..trebuie alese familile cele mai puternice,intarite cu faguri cu puiet capacit din alte famili etc:P
vladutz

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2013, 20:36

Ori scrie cineva pe pagina asta prea repede, ori nu inteleg eu bine :shock: ???
Ceva nu se leaga in prezentarea de mai sus....
Nu inteleg de ce sa ma chinui sa trec fam puternice peste iarna
iar pe 20 aprilie sa orfanizez?? miere cumpar?!
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 21 Mar 2013, 20:53

Proapis13, cand tragi sa inmultesti, ca e ...masura...nu te mai intereseaza mierea. Sau, daca faci altfel calculele, o familie valoreaza cat 30-40kg de miere. :shock:
Gresesc? ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vladutz » 21 Mar 2013, 20:59

proapis13..am mentionat mai sus cine vrea sa faca o stupina mai mare...si in timp mai scurt...si tocmia deaia trebuie din aprilie ca sunt 9 roiuri pe 2 rame care ii se mai adauga 2 rame cu faguri artificiali..aia trebuie crescuti ...trebuie sa fie un roi puternic pentru iarna..si trebuie stimulat pentru a avea de unde puiet ca daca nu stimulezi nu ai ..auzi cati stupi ai?
vladutz

Mesajde jenica67 » 21 Mar 2013, 21:05

vladutz scrie:Cea mai simpla metoda care o folosesc eu este sa cumparati matci gata imperecheata in cuti cu serbet si sa le dati roiurilor

- Eu am apreciata aceasta metoda, pe care o folosesti tu, pentru motivul ca pui pe altii, sa iti cumpere matcile.

- Referitor la a doua metoda, nu obti 9 roiuri dintr-o familie daca, dai fiecaruia, cate un fagure din alta familie (deci este deja echivalentul a cel putin doua familii). Nu e productiv sa dai acel fagure de puiet, (cel din alta familie) pana nu se imperecheaza matca.
jenica67

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2013, 21:06

Am 5 si vreau sa fac 50 :!: ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 21 Mar 2013, 21:06

vladutz scrie:proapis13.. ..auzi cati stupi ai?

Cine Proapis13? N-are albine :lol: ...dar de ce intrebi?
Mircea_63

Mesajde vladutz » 21 Mar 2013, 21:12

lasa ca e bine baieti!...daca ai 5 stupi e bine pentru strictul necesar! :lol: ..si jenica67...ai doar o singura familie de nu poti da cate un fagure cu puiet din alta familie?...dak vrei sa te inmultesti repede asta este o metoda si miere cumperi in acel an !..dak ai doar 2 famili...nu poti sa faci si 9 roiuri ..sa ai si un butoi cu miere!...
vladutz

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2013, 21:14

Mircea_63 scrie:
vladutz scrie:proapis13.. ..auzi cati stupi ai?

Cine Proapis13? N-are albine :lol: ...dar de ce intrebi?

Saptamina ce vine sa stii ca mai cumpar 2,in rate si o sa ii dau banii daca fac miere la salcam
sau daca fac din 5 50 o sa vind 2 roi si o sa-mi achit datoria
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 21 Mar 2013, 21:17

Vladutz, deschide un topic la pagini personale viewforum.php?f=15
si povesteste-ne despre tine si stupina ta. Se pare ca ai multe sa ne spui.

La Panoul utilizatorului --> profil, pune si tu localitatea, zona, unde ai stupina.
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2013, 21:23

Si sa mai stiti ca aici la mine pe coasta de Vest-Sud-vest roii se fac dupa salcim
proapis13

Mesajde vladutz » 21 Mar 2013, 22:44

Nu povestesc la nimeni nimica!..ziceam doar cateva metode usoare de facut roiuri artificiali!...nu e obligat nimeni sa foloseasca metoda asta!..dar eu zik k e cea mai simpla pt un apicultor fara experienta!..apropo proapis13 pe ce tip de stup lucrezi?
vladutz

Mesajde proapis13 » 21 Mar 2013, 22:56

vladutz scrie:Nu povestesc la nimeni nimica!..ziceam doar cateva metode usoare de facut roiuri artificiali!...nu e obligat nimeni sa foloseasca metoda asta!..dar eu zik k e cea mai simpla pt un apicultor fara experienta!..apropo proapis13 pe ce tip de stup lucrezi?

Acuma am vorbit cu un tataie si mai cumpar doi,unul pe 14 rame in lat cald si unul pe 16 tot la fel,dar fara caturi
Am si pe 10 rame si pe 12 si pe 6 si pe 22 doar unul
proapis13

Mesajde catalin.profiri » 22 Mar 2013, 10:18

Vladutz, nu stiu cine esti, de pe ce planeta vii.

Dar mai era unul ca tine acum vre-o 2 luni care spunea unui alt forumist "gainar". Si acel gainar avea cateva sute de stupi in batatura + ceva facultati terminate (din cate am inteles). Problema e ca din acel moment o parte din apicultorii cu experienta s-au cam suparat si nu mai posteaza (vezi Genutzu).
Inca 2-3 ca voi si ramanem cu ... voi. Cate ore ai petrecut pe forum cautand informatii despre persoanele cu care vorbesti?

:oops:
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE