Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 17:42

stati asa ca al treilea cearceaf so pierdut pe droate o sa-l rescriu da rabdare ca-i mult si de scris d-apai de facut
kamy

Mesajde nae » 13 Feb 2012, 17:49

kamy scrie:se pot inmulti familiile de albine si sa faci aceeasi productie marfa pe stupina,fara ca inmultirea sa diminueze productia,ba din contra s-o sporeasca?

Eu traduc intrebarea asa:-daca rup (inmultesc) dintr-o fam. un roisor scot aceeasi cantitate de miere ?______NU

Matale raspunzi la o intrebare nepusa :-cresterea productiei folosind :
-albina culegatoare a fam . ajutatoare (vezi-Bunka )
-rame cu puiet din fam. donatoare
-iernarea in aceeasi cutie a doua fam slabe pt. o dezvoltare mai buna - si cules mai bun ...
nae

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 18:06

asa s-o mai luam odata step bai step in raspar
1. 20-25 aprilie familia 7-11 rame 5-8 puiet,luam matca cu o rama,sau o facem sa se uite ca bufnita(ii sucim gatul)in functie de desprimavarare,si-n locul ei introducem 2 sau 4.
2.pe cand incepe salcamu,sau in prima saptamana la salcam teoretic si nu numai daca nu socotim la zecimale procentul de acceptari,ar trebui ramele din cuib sa fie pline cu puiet.de acord?
3.pe la terminatul salcamului exces de lucratoare,si ceva miere in magazie.
4.3-5 iunie dupa ultima sau singura extractie se poate repeta,sau se pot inversa ramele,dar ce-i prea mult strica.
in spatiu restrans cu putin ajutor sau cules de intretinere pana la floarea soarelui se pot schimba toti fagurii din cuib,de aceea iubesc eu remele 1/1 si nu caturile alea cu (ca) in fata
daca la tei prinzi o diarie puternica nu-ti afecteaza prea mult compresia ca esti ca la motoarele supracompresate.
la o singura matca se intampla un lucru ciudat cele care au dezvoltare maxima la salcam pe floare se-nmoaie,cele care sant slabe la salcam ajung varf la floare,
kamy

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 18:09

nae scrie:
kamy scrie:se pot inmulti familiile de albine si sa faci aceeasi productie marfa pe stupina,fara ca inmultirea sa diminueze productia,ba din contra s-o sporeasca?

Eu traduc intrebarea asa:-daca rup (inmultesc) dintr-o fam. un roisor scot aceeasi cantitate de miere ?______NU

Matale raspunzi la o intrebare nepusa :-cresterea productiei folosind :
-albina culegatoare a fam . ajutatoare (vezi-Bunka )
-rame cu puiet din fam. donatoare
-iernarea in aceeasi cutie a doua fam slabe pt. o dezvoltare mai buna - si cules mai bun ...

pardon nu rup multiplic tendinta naturala de crestere,rup in momentul in care iau,dar pe acelasi numar de rame mai adaug cel putin o ouatoare,parerea dvs productia creste sau scade?
kamy

Mesajde nae » 13 Feb 2012, 18:47

[quote="kamy"]asa s-o mai luam odata step bai step in raspar
1. 20-25 aprilie familia 7-11 rame 5-8 puiet,luam matca cu o rama,sau o facem sa se uite ca bufnita(ii sucim gatul)in functie de desprimavarare,si-n locul ei introducem 2 sau 4.
:o ...adica 3-5 in 1 !?

Este posibil sa nu va inteleg , sa ganditi bine dar sa ziceti .. mai greu .Cand gresesc eu recunosc si-mi cer scuze , pana atunci :
''-O doamna,bine,intraba un invatat al vremii :-Care este asemanarea si diferenta dintre etern si vesnic . Omul ii raspunde :
-Mi-ar trebui o vesnicie sa va raspund si dv. o eternitate sa intelegeti .''

Ati postat in alt topic ca hraniti ,proteic ,larva -la tranzvazare /postarea a disparut eu sunt tot in ceata .
nae

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 21:14

nae scrie:
kamy scrie:asa s-o mai luam odata step bai step in raspar
alegeti o solutie din cele doua,daca matca e batrana si romolita operatiunea bufnita,daca e tanara si buna pacat mai bine un nucleu.
idea ar fi ca in locul uneia sa fie intre 2 sau 4.,n-are rost sa mai spun ca e musai nevoie de un aparat de inseminat,sau o masina a timpului de dat inapoi daca prinzi 2 saptamani de ploaie adio.

Este posibil sa nu va inteleg , sa ganditi bine dar sa ziceti .. mai greu .Cand gresesc eu recunosc si-mi cer scuze , pana atunci :
''-O doamna,bine,intraba un invatat al vremii :-Care este asemanarea si diferenta dintre etern si vesnic . Omul ii raspunde :
-Mi-ar trebui o vesnicie sa va raspund si dv. o eternitate sa intelegeti .''

Ati postat in alt topic ca hraniti ,proteic ,larva -la tranzvazare /postarea a disparut eu sunt tot in ceata .

nu larva ci nucleul,albinele,stati ca-ncep si cu intrebarile de o sa ma scoateti de pe drout.de raspuns raspund laorice intrebare stiu
kamy

Mesajde danut » 13 Feb 2012, 22:31

Cu tot respectul nu inteleg ce spune acest domn!Nene zi pe romaneste ,rar si apasat,lasa vorbaraia in dodii ca nu te faci inteles!
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde alt stupar » 13 Feb 2012, 22:51

un titlu ”2 in 1 inmultire si productie” duce cu gandul la o continuare precum ca cineva a iventat miracolul: dintr-un stup faci un roi si concomitent iei productie asemeni altui stup neslabit.
Dar continuarea nu pasaleste deloc - descriere amanutita a clasicului sovietic doua colonii intr-o lada, iaca... oțâr de productie, o lecuta de-nmultire ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 13 Feb 2012, 23:00

Colegule Kamy,
se vede treaba ca ai stat pintre albine.Si...le iubesti.Foarte bine.

Fi nitel mai...explicit si mai detaliat, dar fara poante ca e chestie tehnica si ne pierzi prin balaraii.
Uite ce nu am inteles eu:
"20-25 aprilie familia 7-11 rame 5-8 puiet,luam matca cu o rama,sau o facem sa se uite ca bufnita(ii sucim gatul)in functie de desprimavarare,si-n locul ei introducem 2 sau 4." Ce bagi dumneata aici: 2-4 botci? 2-4 Matci? 2-4 familii? 2-4 rame cu puiet?? ce ??

Raspunde aici si trecem mai departe
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde reformistul » 14 Feb 2012, 00:01

Ioan Guist scrie:Colegule Kamy,

Fi nitel mai...explicit si mai detaliat, dar fara poante ca e chestie tehnica si ne pierzi prin balaraii.
"20-25 aprilie familia 7-11 rame 5-8 puiet,luam matca cu o rama,sau o facem sa se uite ca bufnita(ii sucim gatul)in functie de desprimavarare,si-n locul ei introducem 2 sau 4." Ce bagi dumneata aici: 2-4 botci? 2-4 Matci? 2-4 familii? 2-4 rame cu puiet?? ce ??

Si va rog sa completati si pentru "luam matca cu o rama" - rama cu puiet (capacit, necapacit)? rama cu miere? rama buna de ouat?
reformistul

Mesajde kamy » 14 Feb 2012, 04:20

matci inseminate,ca la data aia cu-mperechere naturala mai greu
kamy

Mesajde kamy » 14 Feb 2012, 04:26

reformistul scrie:

Si va rog sa completati si pentru "luam matca cu o rama" - rama cu puiet (capacit, necapacit)? rama cu miere? rama buna de ouat?

depinde ce intentii aveti si cat puteti sa luati sau puteti muta matcile respective cu 1 rama puiet si 1 goala intr-o sectiune din compartimentarea 3-2-2-3 rame.ramane la latitudinea fiecaruia
kamy

Mesajde kamy » 14 Feb 2012, 04:49

alt stupar scrie:un titlu ”2 in 1 inmultire si productie” duce cu gandul la o continuare precum ca cineva a iventat miracolul: dintr-un stup faci un roi si concomitent iei productie asemeni altui stup neslabit.
Dar continuarea nu pasaleste deloc - descriere amanutita a clasicului sovietic doua colonii intr-o lada, iaca... oțâr de productie, o lecuta de-nmultire ;)

daca 100% inmultire,in al doilea an discutam de efectiv,scazand pierderile caderea de matci undeva mai aproape de dublu si d-ta -i spui o lecuta de-nmultire,in timp ce parerea generala ca 20% se numeste INMULTIRE,la aceeasi lada care sta tot anul plina de musca MATALUTA VREI SA SPUI O TAR DE PRODUCTIE,esti invitatul meu sa fii nas,sa le pui nume cum vrei.
n-am afirmat ca io am inventat roata,dar am spus ca am folosit-o,si orice om destapt lasa concluziile la urma.
iar ca sa renunti la olecuta de-nmultire ce te opreste sa faci acelasi lucru si in magazie in timpul culesului,dupa cules cand poti,dar asta s-ar numi 8 in 1
am scris cearceafu ala lung sa nu ma mai intrebati a cui din congo.
PS incearca cu o lada cu 8 in 1,toamna lasa 8,4,2,sau 1 matca pe 12 rame,si te-astept cu concluzii.
daca ma contrazici si-mi spui ca o lada cu o matca ar fi mai puternica si cu mai multa musca decat una cu 8matci,ma abtin!
Ultima oară modificat de kamy pe 14 Feb 2012, 09:29, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde kamy » 14 Feb 2012, 04:57

n-am scris de la inceput 8 in 1,vroiam sa-ncep cu lingurita,da daca tot vreti cu polonicu,nimic nu e imposibil si cele mai neroade limite sant cele ale mintii
vorba lui einstein mintea care se deschide nu mai revine la forma initiala.
stau la dispozitie si pe tehnic,astept intrebari punctuale,recunosc c-am scris cam comprimat,da ce vreti nici nevestei mele nu i-am scris atata.
kamy

Mesajde Ioan Guist » 14 Feb 2012, 08:39

Regini insamantate artificial cu ce? De unde.

Ok, sunt de acord cu expunerea teoretica.Partea cu practica e mai grele.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 14 Feb 2012, 09:27

Ioan Guist scrie:Regini insamantate artificial cu ce? De unde.

Ok, sunt de acord cu expunerea teoretica.Partea cu practica e mai grele.

cu aparat handmade care nu va depasi cheltuiala de 1000-1500 ron cu microscop cu tot,pe care l-am comandat deja,conditia de baza e nr de matci,lazile le am din constructie impartite,doar in diafragme de pfl am investit 1000 ron,pe de alta parte tre sa pun la punct hranirea la bumb,ca sa nu innebunesc numarand canile,dar in functie de an poti folosi si in extrasezon cu putin adaos din sac toate ramele din dotare,pentru ca sa intri cu musca cat mai multa in iarna,ramanand sa hotarasca fiecare pe cate rame vrea sa ierneze.
sper ca santeti de acord cu mine greu=posibil si nu imposibil
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE