Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: albina eclozionata in ianuarie-febuarie

Mesajde tudor60v » 07 Feb 2012, 00:38

Problema este ca toata lumea s-a cam grabit ,sa creada ca iarna a trecut .De obicei puietul depus in ianuarie si februarie de cele mai multe ori ajunge sa fie mancat de albina atunci cand sunt schimbari bruste de temperatura,asa ca cel mai bun puiet de primavara ramane tot cel ce este depus dupa ce timpul incepe sa se incalzeasca .Cu stima,din experienta.
tudor60v

Mesajde B-father » 07 Feb 2012, 01:06

ves.lucian.zabrani scrie:se pare ca postarea mea revine in actualitate !!!
colegul care mi-a dat primele familii de albine a fost azi la albine !!!
a cautat in stupi si a vazut OUA !!!
a fost cu fiul sau , asa ca au fost 4 ochi !!!
nu-i cam devreme ???
eu nu am fost curios ieri !!!
nu stiu cadd va fi prima data anul asta cand voi verifica daca este sau nu puiet !!!

la mine sunt deja albine tinere
le deosebesti dupa puful gri spre deosebire de batrane care sunt mai negricioase
B-father

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 08:53

cartile care se recomanda a fi citite spun ca trebuie fortata ponta matci incepind cu sfirsitul lui lanuarie inceputul lui februarie(vezi malaiu hristea antonescu)de 3 ani stimulez unele familii(pt ca nu am pastura pt toate) cu pastura incepind cu 1 februarie chiar mai curind daca constat ca matca a inceput ouatul,din acesti trei ani pot spune ca familiile hranite cu pastura au blocat cuiburile cu polen in 2 zile de cules si nu au fost ajunse niciodata de cele care nu au fost stimulate.albina nascuta acum, daca are la dispozitie pastura cu care sa formeze corp gras este normal peste cea nascuta in august.Cantitatea de miere consumata in plus fata de celelalte familii nu este mai mare de 2-3 kg deci nimic in comparatie cu avantajele .
vicpo

Mesajde yrynel_clau » 07 Feb 2012, 09:23

Pe timpul lu Malaiu ,Hristea si ceilalti toamna era toamna, iarna era iarna si tot asa.Acu de ceva timp avem doar iarna (care s-a impreunat cu toamna) si vara ( care s-ampreunat cu primavara).Io zic ca nu e bine sa fortam stupii mai devreme de 15-20 februarie.Cei ce au facut-o anu asta cum credeti ca le-a fost lor (cu puiet pe 2 sau 3 rame )pe gerurile astea?
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 10:46

nu cred ca malaiu si hristea sint depasiti problema este ca multi baga turta ,matca oua si albinele noi nu au pastura pt corp gras si evident de aici si faptul ca din martie stupul da inapoi pt ca albina veche moare si cea noua ...nu e viguroasa si cedeaza si ea.In ce priveste cele 2-3 rame cu puiet acum tare as vrea sa fie asa in stupi mei (dar nu este)acum nu conteaza gerul daca au hrana si ...eu string la maxim, dar in ultimul timp nu se mai pune baza pe carti ci pe ce se crede ca ....
vicpo

Mesajde peterneamt » 07 Feb 2012, 11:06

Calitatea albinei ecluzionate depinde de cantitatea si calitatea hranei din primele 15-20 de zile de viata (cind albinele tinere nu parasesc stupul ), dar si de munca depusa in aceasta perioada . In functie de cum s-au facut cuiburile (stringerea lor toamna ) dar si de conditiile avute in toamna, albinele pot avea sau nu acces la pastura . Familiile puternice isi pot permite sa creasca o mica cantitate de puiet, pentru ca nu depun un efort prea mare pentru mentinerea caldurii in cuib si marimea ghemului le permite accesul si la ramele cu pastura. Mierea contine si proteine chiar daca sunt in cantitati insuficiente pentru maturarea albinei proaspat ecluzionate ( polenul existent in miere + enzimele salivare ), sunt totusi mai bune decit deloc ( apiinvert etc. ). O alimentatie corecta presupune existenta unui raport cerect intre nutrientii ce compun hrana oricarei fiinte vi, deci si a albinei. Norocul nostru este ca ele au creier si nu maninca daca nu le este foame si stimularea nu are efect la familiile slabe.
Adevaratul factor declansator al pontei este cantitatea de polen proaspat adus din natura . Abia atunci incepe adevarata ponta si odata cu ea rezervele de hrana dispar vazind cu ochii SI TOCMAI ATUNCI TREBUIE SA INTERVENIM SI NOI PENTRU CA LIPSA HRANEI SA NU LIMITEZE PONTA ....,sau albinele sa nu moara de foame in perioadele cind nu pot culege detorita conditiilor.....si asta se poate intimpla pe tot parcursul sezonului activ.
;)
peterneamt

Mesajde yrynel_clau » 07 Feb 2012, 11:13

Nu am afirmat ca cei dinaintea noastra sunt depasiti.Io spun ca trebuie sa ne adaptam. La chestia cu puietu, stiu apicultori care au stimulat din decembrie si in ianuarie se laudau ca au puiet pe 2 chiar 3 rame in toate stadiile . apoi a venit gerul cum stim toti. La asta m-am referit si ma gandesc ce agitatie a fost in stupii aia nu cumva au mancat puietul daca nu pot sa-l incalzeasca . Si treaba cu pastura ca vad ca tot o ti mortis; Poi o data ce ai declansat ponta la matci si albina batrana se uzeaza consumand si pastura (rezerva)pentru cresterea puietului cand o avea nevoia a mai multa in martie de unde si cine mai ia ? Daca vremea o tine asa fara zbor de curatire nu se caca pe ele? Si daca tot veni vorba de carti acolo nu srie ca matcile trebuie sa aiba si ele un repaus? nu cumva fiind fortate atat de mult fac pauza chiar cand avem nevoie de ele ? ASTA E PUNCTU MEU DE VEDERE.
yrynel_clau

Mesajde peterneamt » 07 Feb 2012, 11:20

[quote="yrynel_clau"]Nu am afirmat ca cei dinaintea noastra sunt depasiti.

Eu da, dar numai din punct de vedere fiziologic. :lol:
peterneamt

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 12:37

yrynel am exprimat nu un puct de vedere ci am spus cum procedez ;toamna am suficirnt cules de polen chiar si in noiembrie uneori deci corp gras albina este ,pt iarna nu las mai mult de 5 rame(majoritatea sint pe 4)din care una plina cu pastura pastrata la rezerva inca din primavara (peste care albina depune acum miere din descapacirea celor care se retrag)unde albina sta prea inghesuita datorita stringeri la maxim departez putin ramele astfel au loc intre intervale.Acum in aceasta perioada cind matca a inceput sa oua hranesc cu pastura recoltata din faguri reformati si uneori sacrific si faguri pt a avea pastura, calculez in asa fel incit familiile sa primeasca cel putin 1 kg pastura sub forma de turtade acea nu toate primesc pastura,in primavara se vede clar cele care au primit turta fata de celelalte.
vicpo

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 12:43

rolul strimtorari la maxim este ca matca nu are spatiu de ouat decit in masura in care sint golite celulele de miere ,albina intretine astfel usor coldura la 35 grade cit e nevoie si alt avantaj pe care il am in urma stringeri este ca niciodata in primavara nu este nevoie de scoate rame ba cum se incalzeste afara largesc spatiu prin adaos de rame.nNu intentionez sa conving pe nimeni dar daca sint intrebari sint dispus sa arat ce si cum in rest nu ma intreseaza o discutie doar pt a arata care metoda este mai buna
vicpo

Mesajde yrynel_clau » 07 Feb 2012, 15:25

Victore nu te supara pe mine, da intreb si io. Ce zona ai frate de-ti aduc tie polen in noiembrie ca la mine n-au mai adus din septembrie -a fost o seceta cumplita. Daca ti-au adus polen cum spui tu, insemna ca ai avut puiet pana in noiembrie, apoi matcile tele au inceput ponta ( daca nu cumva au continuat-o ) din ianuarie. Extragi miere la papadie? Pastura aia de le-ai dat-o nu era mai bine sa le-o administrezi acu in februarie dupa zboru de curatire ce va fi(speram), saptamana ce vine? In fine, fiecare face cum crede de cuviinta. Am facut si io ca tine candva da nu am fost multumit, ba din contra.
Sanatate.
yrynel_clau

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 19:08

sint din nordul jud arges zona de deal multa fineata ,otava etc., acum nu spun ca in noiembrie culegiau bi :lol: ne era cind veneau 10 albine cu polen dar pina spre sfirsitul lui octombrie cules bun de polen ,matcile au incetat ponta unele in jur de 15 septembrie altele chiar aveau puiet si in octombrie.ACUM daca ar fi timpul bun vreo 3-4 zile cald ar aduce polen de la alun.Nu stiu cum a mers la dv dar asa cum am spus nu am pastura pt toti dar cei care primesc sint mult in fata cu dezvoltarea.Sa stiti ca anul trecut am extras pina in salcim o medie de 9 kg familie fara sa deplasez la nici un cules.
vicpo

Mesajde yrynel_clau » 07 Feb 2012, 19:17

Victore sa vb la pertu ca suntem leat .Am mai zis ,fiecare cu parerea lui ,,cate bordee atatea obicee''.
yrynel_clau

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 19:28

exact cum spui tu fiecare are stilul lui important e sa mearga .Sa auzim de bine.
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 07 Feb 2012, 19:44

Personal zic ca nu conteaza cata albina eclozioneaza acum, ci cate zile va avea aceasta. Putine cu siguranta. De aceea se creeaza o iluzie a dezvoltarii coloniei. In plus cu manopera si consum de bani in plus, inutile.
Dezvoltarea cu adevarat e mana in mana cu mediul(abundenta naturala in polen), atunci explodeaza si explodeaza adevarat.
In rest e ca intre baieti, eu am mai multe(albine), eu o am mai mare...
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 07 Feb 2012, 19:50

andrei spune-mi de ce albina din august traieste 6 luni cu aproximatie si a din februarie nu ar putea trai pina in aprilie.DE fapt ...am spus din practica ce am spus deci ...dar as fi curios de raspunsul tau .
vicpo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE