gica scrie:Cauta si vei gasi.Acum ai o minune aparenta.Cauza este simpla dar care poate sa fie nu am idee.
Roii lasa-i asa ca stiu ele albinele mult mai bine ca noi ce sa faca.
...
Multe aspecte din comportamentul unei colonii nu le intelegem sau le intelegem gresit si punem concluzii false.
Intr-adevar ma chinuie mintea de vreo 2 nopti sa inteleg unde, ce si cum, poate ca-mi doresc sa fie ca pe tabla de sah insa poate asta este si cea mai frumoasa parte la albina asta, mereu imprevizibila, nu te lasa niciodata sa te plictisesti.
Matcile stralucesc de sanatate si oua de nu tin albinele pasul cu ele (exclus accidentarea) provin din botci de roire foarte bine crescute si intretinute. Nosema nu poate fi deorece familiile din care provin matcile si ramele de baza au fost tratate in primavara cu nosestat si stimulate cu protofil. Cuiburile le-am tinut strans in primavara, chiar prea strans de au ajuns "babele" sa oua in corpul de jos. De umblat in roi nu am facut-o decat seara circa 1 minut cat am turnat sirop in hranitor. Botca (doar intr-unul sunt doua) a fost construita fix pe rama din mijlocul roiului, mare si bine desenata.
Unde as mai fi putut gresi este transportul lor dupa inceperea ouatului pe vatra mea la culesul de tei, insa accidentate nu sunt umbla normal vioaie pe rama.
Le voi urmari si mai vin cu info... nu ma bucur foarte tare ca am botci SL in roi, nici nu ma voi chinui sa le decupez si sa mai fac mai stiu eu ce, fiindca cred ca nu se compara cu botci SL din familii tari de productie unde li se acorda cea mai mare atentie pana la ultimul detaliu.
O alta intamplare in primavara: la o familie foarte buna cand faceam inversarea si respectiv innodarea observ o botca SL necapacita... bucuros nevoie mare

insemnez rama si calculez ochiometric data capacirii sa vin sa o iau. N-am putut sa vin chiar exact datorita altor treburi si am intarziat vreo 3 zile, am gasit-o falnica roasa la mijloc... Colac peste pupaza in 2 saptamani intra in friguri (vina mea).