Prima pagină OFF TOPIC CASA SI GRADINA

Totul despre casa si gradina !
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tuica din struguri

Mesajde trantor » 28 Sep 2012, 19:55

Buna ziua bade Mircea …. Trei boboci de rata-au fost!!! Ce treaba are boasca cu mustul pus la damigeana?

iunicu stiu ca la cata chimie ai in cap nu ma crezi asa ca ia de aici din carte

“Vinificarea la rosu
In timpul fermentatiei, boabele se macereaza in mod normal in must, degajand antociani, care confera culoarea rosie; acest sistem de vinificare se numeste tocmai de accea vinificarea cu macerare sau vinificarea in rosu.
Partile solide, numite si “boasca” sau “bostina”, incep incetul cu incetul sa se ridice la suprafata, impinse in sus de anhidrida carbonica degajata, si plutesc deasupra mustului in curs de fermentare, formand o masa compacta care este definite sub denumirea de “capac”.
Venind in contact cu atmosfera, “capacul” are tendinta de a se acidula ca urmare a formarii de acid acetic. Pentru a preantampina acest inconvenient, devine necesar sa se disperseze “capacul” in masa mustului, pana ce se uniformizeaza, de cate doua ori pe zi, pana ce fermentatia se incetineste si boasca ramane pe fundul recipientului.
Este posibil ca in cuva de fermentare sa se instaleze un grilaj, sau un fund fals, care sa retina “capacul” de boasca la circa 30 cm sub suprafata lichida a mustului.
Marile cuve de fermentatie modern sunt dotate la interior cu dispositive batatoare care imprastie boasca in mod automat.
In alte cazuri, dispersia bostinei poate fi efectuata prin intermediul operatiunii de ridicare, care consta in preluarea lichidului din partea inferioara a recipientului, cu ajutorul unei pompe, facandu-l apoi sa recada in ploaie de sus peste continutul recipientului, care va fi dispersat odata cu ventilarea mustului, daca este vorba de un produs sanatos, bogat in zaharuri si acizi ficsi, si fara aerare in cazul contrar.
Pe langa faptul ca impiedica ridicarea bostinei, dispersia stratului superficial, a “capacului” de la suprafata mustului, permite o fermentatie mai omogena si mai rapida, deoarece drojdiile sunt distribuite mai uniform in masa mustului, mentinand in permanenta active procesul de fermentatie.”
Puterea curative a vinului de Giuseppe Sicheri pag. 130

Reactia
Zahar - alcool etilic+anhidrida carbonica+produse secundare+caldura
Mai am intr-o carte un pasaj important in care explica procedura de mai sus d.p.d.v. al drojdiilor eliptice (cele bune) si apiculate ce nu au caracteristicile bune , dar sunt primele care se pun in miscare si prin aerare sunt inhibate pana cand cele eliptice devin sufficient de numeroase ca sa preia intaietatea. O sa caut si asta.
O mare parte din chichitele fabricarii vinului le-am aflat de un basarabean , Anatoli Plangau , Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ca a muncit cat 10 vreo 84 de ani pana prin 2008.
Duminica o sa culeg bolta de capsunica si o sa pun poze din toate etapele; pana atunci va delectez doar visual deocamdata, cu Merlot-ul si Feteasca Alba de Valea Calugareasca.
Hai, sa va ploua –n gura ca m-ati suparat.
....
trantor

Mesajde Mircea_63 » 28 Sep 2012, 20:43

trantor scrie:Buna ziua bade Mircea …. Trei boboci de rata-au fost!!! Ce treaba are boasca cu mustul pus la damigeana?

Trantore, pai tu crezi ca sa merge treaba? :o Chit ca-mi place Fetasca, la varsta mea Merlotul e medicament, asa sa ma anunti cand e gata, ca vedem noi cum facem.

Despre partea inchinarii...sa ne ierti.
1. Tu te-ai uitat la data postarii? Omu asta sta de 2 saptamani cu strugurii culesi.
2.
In alte cazuri, dispersia bostinei poate fi efectuata prin intermediul operatiunii de ridicare, care consta in preluarea lichidului din partea inferioara a recipientului, cu ajutorul unei pompe, facandu-l apoi sa recada in ploaie de sus peste continutul recipientului, care va fi dispersat odata cu ventilarea mustului, daca este vorba de un produs sanatos, bogat in zaharuri si acizi ficsi, si fara aerare in cazul contrar.

Dca tu poti sa explici pe romaneste textul de mai sus, mai ales partea ingrosata...esti tare!

3. Tocmai tu il sfatuiai sa faca inchiderea hidraulica a mustului (oare de ce??), pentru ca apoi sa-i spui sa mestece prin el si sa-i dea aer.

Eu sunt deacord cu ce spui tu, ramane doar sa te hotarasti daca vrei sa-l inchizi hidraulic sau sa-i dai aer, ca astea doua se bat cap in cap.

Te pup si ...nu ma uita cu vinu ala. Hai ca nu vin cu mana goala! :D

PS Nu sunt Mafalda, poate gresesc. Arata-mi unde si e ca si recunoscut!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 28 Sep 2012, 20:56

Mircea_63 scrie:
Chit ca-mi place Fetasca, la varsta mea Merlotul e medicament, asa sa ma anunti cand e gata, ca vedem noi cum facem.

Eu zic ... o babeasca , te-ar aranja mai bine ! :oops:
Fa o proba ... :?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 28 Sep 2012, 21:32

Saule, Saule...de ce ma prigonesti? :D
Mircea_63

Mesajde trantor » 28 Sep 2012, 22:12

Mircea esti invitatul meu, la o saptamana dupa prima transvazare. Am scris iar o jumatate de pagina, dar cuvintele sunt de prisos uneori asa ca am sters, le rescrii tu dupa... :D
....
trantor

Mesajde Mircea_63 » 28 Sep 2012, 22:30

trantor scrie:Mircea esti invitatul meu, la o saptamana dupa prima transvazare. Am scris iar o jumatate de pagina, dar cuvintele sunt de prisos uneori asa ca am sters, le rescrii tu dupa... :D

Dupa...transvazare? ;) Vin! Inainte must :roll: Hai Trantore, daca te-am suparat cumva, zau ca n-am vrut. Sincer, daca am avea ocazia, chiar mi-ar placea sa stam la un pahar de vin si sa il descantam. Sunt sigur ca ar fi o intrevedere placuta!
Mircea_63

Mesajde Donbazil » 28 Sep 2012, 22:39

Mircea_63 scrie:
trantor scrie:Buna ziua bade Mircea …. Trei boboci de rata-au fost!!! Ce treaba are boasca cu mustul pus la damigeana?

Trantore, pai tu crezi ca sa merge treaba? :o Chit ca-mi place Fetasca, la varsta mea Merlotul e medicament, asa sa ma anunti cand e gata, ca vedem noi cum facem.

Despre partea inchinarii...sa ne ierti.
...............................................

Te pup si ...nu ma uita cu vinu ala. Hai ca nu vin cu mana goala!

Sal'tare!
Apai drajii bunicului, daca-i treaba ca Mircea sa nu mearga la trantore cu mana goala, iaca putem incerca varianta olteneaca....Ma ia si pe mine.....Eu man masina la dus......La intoarcere, stau in spate si am grija de bidoane sa nu se verse.... :lol: :lol: :lol:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde Mircea_63 » 28 Sep 2012, 22:50

Donbazil, in cazul asta va fi nevoie si de muzica...
Ceva de suflet?
Mircea_63

Mesajde Donbazil » 28 Sep 2012, 23:05

Sal'tare!
Sa fii sanatos!.....Mare dreptate ai avut cand ai ales acest mesaj muzical.....M-ai "simtzit".... :idea:
Sal'tare! :)
Donbazil - Faget :) :)
Donbazil

Mesajde trantor » 29 Sep 2012, 06:41

Ca bine-or zis batranii!!!
Dragilor sunteti invitatii mei. Regula casei " bei cat poti duce, nu iei acasa" . :D M-ati bine dispus la 6 dimineata si sper sa raman asa toata ziua ca merg la un coltos ;)
....
trantor

Mesajde Mircea_63 » 29 Sep 2012, 07:24

Multumim prietene, doar ca o curiozitate, in Banat nu lasam goştii (goşti= musafiri) sa plece cu mana goala, dar Donbazil se referea la bidoane in ideea ca vom cumpara din zona ;) nu te speria. :lol: Tot ca o curiozitate, desi se spune ca Banatenii sunt zgarciti, casa traditionala are o camera (cea mai buna) numita camera de oaspeti.
Sa ai o zi minunata!
Mircea_63

Mesajde Donbazil » 29 Sep 2012, 22:08

Sal'tare!
:lol: :lol: :lol:
Mircea_63 scrie:Multumim prietene,....
Sa ai o zi minunata!

Se vede treaba ca prietenul Mircea nu-i vanator.....Pai de-astea urari se fac celui ce merge la vanatoare?....Ceva cu tzeava pustii nu stii?.... :lol: :lol:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde trantor » 30 Sep 2012, 21:43

Cat timp sunt copii la scoala ( fata e la Timisoara , baiatul in Olanda) am trei dormitoare de oaspeti!
Cat priveste urarile , nu tin cont chiar daca uneori se mai adeveresc... :o
....
trantor

Mesajde Mircea_63 » 01 Oct 2012, 08:56

Daca am facut o gafa, a fost fara voie. Sa inteleg asadar ca Trantorul e si vanator?
Stiu ce urari se fac pescarilor...despre vanatori nu stiu mai nimic. Mai inteleg ca Donbazil si Trantorul sunt cunostinte vechi...
Peste Mures de Bata, cam pe acolo e si stupina mea, daca 5 stupi...Bunicul nevesti-mii, pe care nu l-am prins, era mare vanator si pescar, dar nu asa...barca pe Mures, pusca in ultima instanta si artizanala, era chestie de pasiune, talent si ...supravietuire in vremuri grele. Ea zice ne-am fi inteles perfect, am acelasi microb. Doar ca la vanatoare...nu-mi place finalul, caci imi e mila de animal.
Ma opresc, caci sunt off topic!

PS Coltosul....e vorba de mistret? Pai nu ma prinsai la vreme!
Mircea_63

Mesajde polen34 » 05 Oct 2012, 14:14

:))))) de mistret:))
service gsm pentru tablete
polen34

Mesajde iunicu » 07 Oct 2012, 17:57

Un sfat. Daca nu ai butoaie in care sa invechesti tuica. Gaseste niste aschii de stejar pe care le coci in cuptor pana devin aramii sau le arzi cu o lampa de gaz pana devin incandescente la exterior. Apoi da drumul aschiilor in sticla sa traga alcolul tanini si aroome din lemn.
Eu am ars niste ramuri de cires si le-am dat drumul in damigeana cu tarie de orez.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CASA SI GRADINA