Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

apicultura fara tratamente=albine zero

Mesajde balasbebe » 23 Aug 2015, 09:18

Cel putin pentru varroa trebuie facute ceva tratamente.
balasbebe

Re: apicultura fara tratamente, adica deloc, zero tratamente

Mesajde asd » 23 Aug 2015, 13:38

Pai io tot asta zic: un oxalic cu siringa in noiembrie, fara fum dimineata pe racoare... o adevarata placere.
asd

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2015, 13:58

Ar fi corect sa spun așa ținând cont de titlul topicului si e experiența mea personala...0 tratamente în anii cu infestații tolerabile nu ucid albinele, existând însă o ciclicitate în vârfurile de infestare, în anii cu infestații mari înseamnă mortalitate 100% sigura.
Abordarea trebuie sa fie mai precauta și lupta pt obținerea albinelor rezistente trebuie din capul locului stabilita pe un număr mai mare de ani care sa ne permită trecerea pe sistem natural, și șansă de a avea timp sa facem selecție în direcția asta , nu în ultimul rand trebuie foarte multe aspecte puse cap la cap, sunt multe detalii care contează în ecuația ăsta, reducerea la dimensiunea naturala a celulei, distantarea naturala a fagurilor,folosirea unor tratamente DOAR CÂND ESTE CAZUL mai puțin agresive, fără remaneta în ceara, selecție pt familii care construiesc faguri cu celule de trântori 10% în colturile de jos ale ramei, teste VSH pt a vedea care sunt coloniile care au minim 2 alele în ce privește caracterul VSH, schimbarea celorlalte matci cu matci din stupii care prezintă minim 2 alele, selecție pe coloniile care prezintă grooming accentuat, și pe cele care prezintă semne de chew mite, selecție pe familii care păzesc bine și au albine cu comportament igienic ridicat la modul prezintă albine care continuu curata alte albine, cu cât mai multe cu atat mai puternic bagajul genetic....deci sunt multe aspecte de luat în calcul la selecție, nu elimini o matca dacă colonia prezintă măcar unul din comportamentele astea.
La momentul împerecherilor trebuie crescuți trântori mulți în familiile cu caractere pronunțate din cele menționate, trebuie suprapopulat arealul cu trântori mici care sa aibă în bagajul genetic cele de mai sus.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 23 Aug 2015, 14:09, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2015, 14:05

asd scrie:Pai io tot asta zic: un oxalic cu siringa in noiembrie, fara fum dimineata pe racoare... o adevarata placere.

Uneori Noiembrie poate fi mult prea târziu, intreaba-l pe Alt stupar care m-a avertizat mereu de riscurile la care mă expun...și pe mine care deja am trecut niște sezoane în încercări tatonări de tipul ăsta care pot sa fie destul de costisitoare...daca pierzi 25 de familii pt o idee înseamnă ca ideea ta tocmai ti-am creat o gaura de minim 8700 lei, depinde câte gauri de genul ăsta putem suportaiîn numele științei sși de dragul albinei, pe unitate de timp.
Mai spun odată, mai multa precauție și mai mult studiu nu strica deloc !
BUNKA

Mesajde proapis13 » 23 Aug 2015, 14:17

asd scrie:Pai io tot asta zic: un oxalic cu siringa in noiembrie, fara fum dimineata pe racoare... o adevarata placere.

De ce nu mai bine iarna si neaparat prin sublimare si nu prin picurare :?: ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde asd » 24 Aug 2015, 08:02

Si eu am fost adeptul sublimarii insa greii(mama ce imi place cuvantul asta) lor(US) tot picurare folosesc. E mult mai practic si eficienta este de peste 95%. Acuma e mare valva pe la ei cu vaporizatoarele si tralala, ca s-a legalizat - o mare tampenie. Vaporizarea lasa reziduuri nasoale pe rame si e mult mai dificil de realizat. La tipul de lazi pe care le am nici nu as putea sa o fac oricum. Ca se face toamna tarziu sau iarna nu are importanta. Totul e sa nu mai fie deloc puiet prin stupi si albina sa fie in ghem(de aia ziceam dimineata). La mine anul trecut am facut la 1 octombrie, moment la care un singur stup avea puiet si la care s-a vazut infectia in vara asta, deci nu a fost o surpriza. Oricum la ora asta familia e bine mersi intr-un warre.

@Bunka
Stiu prea bine la ce ma expun. Asa fac eu si am de unde recupera. Cand o sa fiu apicultor full-time o sa am timp si de facut fumigatii, cand ar fi cazul. Pentru apicultorii care nu au timp si vor doar sa faca miere pentru nevoile personale si ale prietenilor e suficient. Mai mult decat atat e foarte posibil sa tii albine si sa faci miere in felul in care abatele Warre recomanda in cartea sa. Chiar daca sa zicem ca pierzi o parte din ele, cutiile se pot repopula cu roi la pachet. Eu zic ca e rentabil avand in vedere timpul pe care il castigi.
asd

Mesajde BUNKA » 24 Aug 2015, 09:10

Știam ca oxalic sublimat nu lasă reziduuri și nu provoacă arsuri exterior interior...daca vaporizezi varachet sau mitak sau altceva e alta mâncare de peste, acolo putem vorbi despre reziduuri.
BUNKA

Mesajde asd » 24 Aug 2015, 10:03

Lasa reziduuri si inca cum. Cine a facut stie. Ramane o pelicula de particule foarte vizibila pe capaceala si rame. In orice caz niciun tratament nu ar trebui facut pe ramele din care se extrage.
asd

Mesajde proapis13 » 24 Aug 2015, 10:40

Topicul este despre ZERO tratamente
Am majoritatea fam netratate din noiembrie 2014...am alergat dupa miere CURATA si NU am tratat
Un coleg apicutort din Tunisia trateaza stupii doar cu....urzica cruda pusa pe speteaza ramelor
In toamna asta o sa urzic si eu cativa...si roii tarzii ce nu i-am tratat si cateva fam netratate de anul trecut
concluzia...la anul ...deocamdata este bine... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde asd » 24 Aug 2015, 10:54

Stup nedeschis/netratat de 10 ani:

https://www.youtube.com/watch?v=3VkqTIg1-uI

http://www.beesource.com/forums/showthr ... r-10-Years
http://www.beesource.com/forums/showthr ... deo-Posted

Gradinarul zice ca la un moment dat erau cat pe ce sa moara si si-au revenit... inca bine de tot. E plin de furnici in podisor, intrarea de jos e blocata total. De umblat la rame nu se mai poate.
asd

Mesajde proapis13 » 24 Aug 2015, 13:28

Intre timp m-am documentat si am aflat ca apicultorii sunt incepatori si au cumparat fam de albine pe incredere...vanzatorul cica este roman de-al nostru...stupii au fost vanduti cu o singura clauza
...sa nu se mai umble la ei in urmatorii ...12 ani... :lol:
proapis13

Mesajde asd » 24 Aug 2015, 13:43

Da sunt incepatori insa stupii nu sunt ai lor ci a unui vecin care are ii are in niste livezi. De umblat in afara de manipulari de corpuri nu se poate insa se pot adauga corpuri suplimentare, eventual facute divizari, pentru ca treptat sa devina niste colonii manipulabile si probabil din nou vulnerabile :)
asd

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE