cucubau scrie:Eu stiam ca pentru un preparat de 1ml apa pentru fiecare abdomen de albina examinat la un microscop cu marire de 400X, 5 spori vizibili in campul vizual inseamna 1000 000 spori/albina.
D-voastra aveti alta metoda ?
Eu fosesc o camera de numarare. La inceput am crezut si eu ca merge simplu si fara. Dupa ce am privit mai atent problema ... mi-am luat camera.
Cand privesc la camera 5 spori per camp, care camp este cam un patrat al camerei, cu 1 ml apa per albina da rezultatul de 1,25 mil.
Mai departe citeste cu atentie: un camp microscopic de al meu nu e sigur ca e aceeasi suprafata cu al tau. Am microscop IOR care pe langa 40x obiectivul si 10 x ocularul, cate inmultite dau 400, mai are un factor suplimentar de marire de 1,6x, deci eu cu obiectivul 40 ocular 10 am o marire de 400x1,6, adica 640.
Mai departe citeste si mai atent: camera de numarare are o grosime a stratului de lichid, de suspensie, de 0,1 mm grosime. De aceea ii si spune camera. Tu cand pui lamela pe suspensie vei avea o grosime de ... cat? Probabil cat e dimensiunea unui grauncior de polen. Sau daca scapa o bucata de picior de albina va sta lamela pe ea. Din experienta pot sa iti spun ca la camera suspensia e de cel putin 3 ori mai groasa. Imi dau seama pt ca vad mul mai neclar tot, stratul e gros si sunt multe microparticule in suspensie in toata grosimea.
Deci eu intr-un camp microscopic vad un volum de suspensie de cel putin trei ori mai mare decat vezi tu, inclusiv mai multi spori.
Deci cei cinci spori ai tai care ziceam ca ar reprezenta 1,25 mil ii mai inmultim cu trei, sa zicem, si aju gem la 3,75 mil. Sau mai mult? Cine poate sa spuna care e grosimea suspensieiintre lama si lamela. De aceea s-au pus lapunct camerele de numarare.
Cu un 4-5 mil acum nu mai e bine deloc
Peste o luna vor fi catre zece si apoi peste zece....