Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

rama cu sant in partea superioara

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2011, 10:17

Salutare ,
ieri am scos 2 rame cu miere dintr-un stup si am constata ca una avea in partea superioara o urma in forma de semiluina paralele cu partea superioara a ramei . Albinele au reconstruit partial zona
Din ce am citit poate exista un fluture care manaca ceara .
Cum il depistez si cum il inlatur.
Mentionez ca stupii sunt noi nouti construiti de noi si nu ar intruni conditiile de ascundere al fluturelui . poate doar urdinisul secundar . In rest nu exista deloc creapaturi, pentru ca au fost retusate si umplute cu aracet micile imbinaturi dintre scanduri .
Va rog sa imi dati sfaturi cum sa il identific pe intrus daca mai exista si cum sa il extermin .
Pot fi si alte cauze pentru santul din rama (rama a fost prima din stanga lipita de peretele stupului .)
A.D.
aliuta2000

Re: rama cu sant in partea superioara

Mesajde Yojen » 07 Iun 2011, 12:09

curatenie in stup, sa nu fie mediu inchis ,umezeala, in stupii goi poti pune o bucatica de naftalina care nu e daunatoare pentru albine dar nu prea suporta mirosul si o sa ventileze mai mult.de gaselnita nu ai sa scapi niciodata, mereu se gaseste cate una sa roada rame sau fagurii in cel mai rau caz
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2011, 12:34

nu cred ca e gaselnita .... santul are grosimea degetului aratator pe toata lungimea ramei in partea superioara.
Stiu ca gaelnita apare doar in stupii nepopulati , nu in cei populati . Fagurele a stat tot timpul in stup , nu a fost scos deloc .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Yojen » 07 Iun 2011, 13:25

nu sunt carii?
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2011, 13:56

cari este posibil sa fie , nu sti ce poate exista in lemn si e posibils a fie car ..
daca a fost car cred ca la eliminat albinele .
o sa urmaresc ce poate fi

oricum a mancad decat ceara de pe acolo ..... albinele au cosntruit ceva ceva la loc . posibil ca asa sa o fi comparat , dar cred ca in cules o cresteau la loc albinele .ele incepusera sa creasca ceva acolo , nu au lasat spatiul gol
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 07 Iun 2011, 15:16

are ideea cineva ce ar fi putut fi si cum imi dau seama daca mai este prezent sau nu in stup acel intrus ???
Din cate stiu eu gaselnita nu mananca ceara in asa masura .
A.D.
aliuta2000

Mesajde IGI » 25 Iun 2011, 17:30

Poate o poza ajuta...
IGI

Mesajde aliuta2000 » 25 Iun 2011, 21:54

Nu mai pot sa pun poza deoarece rama era plina cu miere si am tras-o .
cnaad am extras-o , s-a rupt in centrifuga exact pe sant . Albinele au refacut-o dar cu celule deformate in zona (foarte adanci ... acolo matca nu va oua niciodata )
A.D.
aliuta2000

Mesajde Adi Hodis » 25 Iun 2011, 22:18

Cum nu poti ? ... ce are daca are s-a rupt, nu sta la pozat ?. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde aliuta2000 » 26 Iun 2011, 10:01

o sa incerc sa fac o poza cand o sa ajung la ei ...
am fost ieri la tara , dar am avut treaba si nu era timp potrivit sa umblam la albine () frig si vant si catva stropi de ploaie .
Dupa ce am tras miarea , am verificat stupii si nu am mai gasit nimic asemanator si nici ceva in stup care sa atraga atentia
A.D.
aliuta2000

Mesajde teinegru64 » 26 Iun 2011, 10:19

Nu este nici un daunator.Vinovat este .....soarele,probabil rama respectiva a fost marginașa.Incearca sa asiguri umbra in zilele caniculare.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde aliuta2000 » 26 Iun 2011, 10:34

intradevar era rama marginasa , dar era spre est , unde soarele bate doar dimineata , nu si la pranz...
eu ma gandesc ca a fost rupta tot la extras , si albinele au crescut-o , dar mai putin . . .
cand oi sa ajung o sa fac una -2 poze cu ea
A.D.
aliuta2000

Mesajde echo » 09 Iul 2011, 11:59

Yojen scrie:curatenie in stup, sa nu fie mediu inchis ,umezeala, in stupii goi poti pune o bucatica de naftalina care nu e daunatoare pentru albine dar nu prea suporta mirosul si o sa ventileze mai mult.de gaselnita nu ai sa scapi niciodata, mereu se gaseste cate una sa roada rame sau fagurii in cel mai rau caz

yojen, terminati frate cu naftalina in stup !!!

am trecut de anii '80 cand din nestiinta, ignoranta, etc, inundam sifonierul cu naftalina .... e un produs toxic, hydrocarbura ciclica aromatica, si precum toate din gama sa, produc cancer pe termen lung . Ori din anii 70..80 de cand se tot gaseste prin toate case, expunerea este destul de lunga... Expunerea pe termen scurt la vapori afecteaza ochiul,

la fel a fost si cu DTT-ul cu remanenta de zeci de ani, si cu uleiul de transformator ce contine PCB-uri, si cu multe altele...

dati-i o intrebare lu nea Goagal sa vedem ce zice despre naftalina....
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde aliuta2000 » 11 Iul 2011, 14:40

Poze nu am cum sa pun deoarece albinele au reformat rama de nu se mai cunoaste .
Recitind totul , pot sa cred ca fiind rama marginasa si plina cu miere , ea s-a rupt din cauza greutatii si caldurii .... deoarece nu am gasit nici un daunator sau alte rame cu aceasta hiba
A.D.
aliuta2000

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE