Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atac varroa in 2014

Mesajde ignatov andrei » 03 Ian 2015, 00:19

Ioan Guist scrie: Ai inteles ce ai vrut si ai inflorit cu ...ce ti-o fatat mintea pe moment.
Capish??

:lol: :lol: :lol:
Drept ii ca...asa am facut !!! :(
Amu, io nu cred ca t-o casunat asa de tare pe mine !!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 03 Ian 2015, 00:41

Mai fratilor, cand Adi Hodis imi batea, asa, un picut... obrazul, adica pe 30 dec. 2014,pe la orele 15, chiar am vrut sa dezvolt ceea ce postasem cu putin timp inainte.
N-am mai facut-o, dar in schimb i-am raspuns lui andrei_calinescu, tot pe la aceleasi ore, prin MP:

"o varianta de dezvoltare a ceea ce am postat:

Daca sunt izgoniti trantorii (cum s-a intamplat in acest an prin vara), pericolul roitului... dispare (dar nu dispare inertia si panica in capusorul apicultorului de moda noua, supergrijuliul cu ochelari de cal) !!!

De ce se mai tine "curu' gol" la stupi, sau se labarteaza ramele, cand stim ca nefiind puiet de trantor, varroa se va muta cu tot calabalacul in celulele de albine si ca-i convine foarte mult "racoarea", adica 32 de grade ?!?

Se regrupeaza urgent tot puietul, mai ales cel capacit, sa stea la 35 de grade si se purcede la tratamente (unul sau doua) !

Cei care nu au procedat asa, au avut albina eclozionata la 32 de grade, deci o albina cu mult mai putin viabila (dupa unii autori cica ar fi de vreo 10 ori mai putin viabila decat cea eclozionata la 35 grade), dar si cu varroa la oferta !!!

Continuand stimularile, pe un fond de populatie in regres, nu au facut decat sa mentina suprafete acceptabile de puiet, acceptabile d.p.d.v. al acarianului, plus ca nu au reusit sa mai obtina si albina "metamorfozata", adica "de iarna", albina existenta fiind ocupata continuu cu cresterea puietului !

Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !

Cat a fost cald, familiile au incercat sa rezolve aceasta stare de avarie (ceva de genul botcilor pe pastura) continuand cu cresterea puietului !
Frigul care a venit, nu va face decat ce stie mai bine... selectie !!!

Sper ca m-am facut inteles !
Toate cele bune !!!"

Am postat si aici, ca sa nu par ceea ce nu sunt !
As fi postat mai multe, dar ... am facut curatenie intr-o zi prin toata rubrica de MP si nu mai stiu ce si cui am mai raspuns !

Da, am postat de multe ori chestii incomplete, sau "in coada de peste", dar am explicat cu lux de amanunte la unii "prieteni virtuali" de pe forum !
Imi cer scuze fata de toti, chiar si fata de cei care "m-au luat in balon" !

Sa fiti iubiti si sa aveti un an bun !!!
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 03 Ian 2015, 01:07

Asa trebuie sa arate forumul asta!
Informatie.

Legat de topic, unii instinctiv au vazut asta, dar nu au stiut sa-si explice "in cuvinte". (experienta medie)
Altii au intuit, dar nu au facut mai nimic. (tereticienii) Sau zic ca au intuit, ma rog...zic ei!
Altii, nici macar nu le-a trecut ceva prin cap, cand au vazut manunchi de trantori, asteptand la vama. Gandul a fost doar pe minusul de la cantar, si pe ...imposibilitatea utilizarii centrifugei! (incepatorii). Sau s-au gandit ca, uite..."vine iarna deja??!!...:D. Pt ca nu "au simtit familia".
Putini, au si gandit, au intuit, si au si actionat. (profesionistii)
Rezultatele se vad.

Continuati, va rog.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Adi Hodis » 03 Ian 2015, 03:48

ignatov andrei scrie:Mai fratilor, cand Adi Hodis imi batea, asa, un picut... obrazul, adica pe 30 dec. 2014,pe la orele 15, chiar am vrut sa dezvolt ceea ce postasem cu putin timp inainte.
N-am mai facut-o, dar in schimb i-am raspuns lui andrei_calinescu, tot pe la aceleasi ore, prin MP:

1. Daca sunt izgoniti trantorii (cum s-a intamplat in acest an prin vara), pericolul roitului... dispare (dar nu dispare inertia si panica in capusorul apicultorului de moda noua, supergrijuliul cu ochelari de cal) !!!

2. De ce se mai tine "curu' gol" la stupi, sau se labarteaza ramele, cand stim ca nefiind puiet de trantor, varroa se va muta cu tot calabalacul in celulele de albine si ca-i convine foarte mult "racoarea", adica 32 de grade ?!?

3. Se regrupeaza urgent tot puietul, mai ales cel capacit, sa stea la 35 de grade si se purcede la tratamente (unul sau doua) !

4. Cei care nu au procedat asa, au avut albina eclozionata la 32 de grade, deci o albina cu mult mai putin viabila (dupa unii autori cica ar fi de vreo 10 ori mai putin viabila decat cea eclozionata la 35 grade), dar si cu varroa la oferta !!!

C5. ontinuand stimularile, pe un fond de populatie in regres, nu au facut decat sa mentina suprafete acceptabile de puiet, acceptabile d.p.d.v. al acarianului, plus ca nu au reusit sa mai obtina si albina "metamorfozata", adica "de iarna", albina existenta fiind ocupata continuu cu cresterea puietului !

6. Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !

7. Cat a fost cald, familiile au incercat sa rezolve aceasta stare de avarie (ceva de genul botcilor pe pastura) continuand cu cresterea puietului !
Frigul care a venit, nu va face decat ce stie mai bine... selectie !!!

Sper ca m-am facut inteles !
Toate cele bune !!!"

Am postat si aici, ca sa nu par ceea ce nu sunt !
As fi postat mai multe, dar ... am facut curatenie intr-o zi prin toata rubrica de MP si nu mai stiu ce si cui am mai raspuns !

Da, am postat de multe ori chestii incomplete, sau "in coada de peste", dar am explicat cu lux de amanunte la unii "prieteni virtuali" de pe forum !
Imi cer scuze fata de toti, chiar si fata de cei care "m-au luat in balon" !

Sa fiti iubiti si sa aveti un an bun !!!

Nea Andrei ( adresare amicala ) s-au d-le Andrei, una din doua sper sa fie potrivita,
citind introducerea postarii ... ma face sa zambesc. Chiar nu vad rostul explicatiei, a cum ati procedat. Aici scriem public, sa poata citi cine vrea. Ca ati etalat lui Andrei Calinescu ( sa traiesti Andrei ! ) pe mp, cele ce ati fi vrut sa scrieti aici ... dar erau prea plictisitoare ... sant convins ca ati primit multumirile cuvenite.
Acum ca le-ati facut publice ... vor veni multumirile si din partea colegilor.
In ce ma priveste ... zic pas. Ca nu mi se potrivesc multe din explicatii ... care cica, ar sta la originea atacului Varroa ?. Spuna asta deoarece majoritatea stupilor mei NU sint cu rame Dadant.

Sa raspund expunerilor,
1. In zona unde am plimbat stupii, trantorii au inceput a fi scosi afara abia dupa ce am facut roi. Deci s-a antamplat prin iunie si ... prea putin a contat aspectul pct-lui 1.

2. Deja va exprimati la lucrari specifice lunii august. Dar in cazul meu, era iulie.
Fundul gol al stupilor ( labartarea ramelor este exclusa la stupii mei ) ... l-am tinut pentru ca era canicula si pentru ca, odata ce am observat scoaterea trantorilor, am facut verificari, apoi tratamente. Dupa efectele tratamentelor, nu cred ca trebuia sa tin stupii stransi ca-n toamna ... in luna iulie.

3. Iarasi nu e cazul ... odata ce roii au fost facuti si cuiburile asezate grupat, tot atunci ... s-avem pardon. :)
Aici e cuvenita o mica explicatie. Cuiburile NU se largesc/labarteaza nici prin spargere cu rama pentru ouat, daca NU exista populatie suficienta pentru a acoperi rama cu puiet care va fi mutata inspre exterior si implicit rama vecina ei, cea cu miere&pastura. Valabil tot in luna august, ca unii o mai aplica.

4. Idem pct-l 3, adica nu e cazul si ... s-avem pardon.

5. Hop, stai asa ca nu-i asa !. :)
Anul 2014 a fost un an slab productiv.
Stimularile au rostul lor ... in lipsa aportului de nectar s-au aport insuficient ... nu se intervine ?.
Daca exista aport bun, spre f. bun ... n-are rost stimularea. Ca e asigurata de natura. Si-atunci unde-i efectul afirmat de d-ta ?.

Albina de iarna ... nu in celula se formeaza complect. Adica nu are atit de mare importanta ,,metamorfoza" cata importanta are hrana dupa eclozionare. Atunci cand asi formeaza corpul gras ... sa vina polen pe urdinis. De aceea sint recomandate prin carti culesurile de intretinere. In caz contrar, nu ne-am mai plimba stupii la inca un cules ci ne-am multumi cu ... metamorfoza.

6. Inca odata ... hop !.
Aici treaba sta asa,
Puietul de albine ... in luna iunie exista cel mai mult puiet.
Nr-l de Varroa creste cel mai mult din iunie, iulie si mai mult, in august si mai mult, in septembrie deja a atins cote critice. Asta daca nu se foloseste rama claditoare/capcana Varroa si nici nu se intervine cu tratamente pe parcursul sezonului.
Asadar, daca trantorii au fost scosi in iulie, tot atunci Varroa a migrat in celulele de albine.
Efectele acarienilor, incep sa se vada abia dupa 21 de zile de la asa zisa invazie pe puietul de albine. Asta se poate derula in luna august dar nu e decat inceputul ... pentru ca dezvoltarea Varroa continua. Mortalitatea masiva se produce pe parcursul lunii septembrie. Depinde si de nr-l de indivizi existenti la inceputul pontei din sezonul respectiv. Amintesc ca ... fara interventii de combatere.

Culesurile de la floarea soarelui sint terminate in luna august. Dupa terminarea acestui cules, dispare si generatia de albine care s-a uzat. Fapt vizibil de catre tot stuparul, chiar si in anii cu atacuri reduse ale Varroa.
In a doua decada a lunii august, in stupi avem albine care nu mai prinde cules de la floarea soarelui ci de la flora spontana.

Asa ca regula nu este asa ... ,, Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze ! ".
Defapt este invers, culegatoarele moare in timp ce Varroa este in plina dezvoltare, spre varful cotelor critice.
De aceea la unii ... au pierit familiile de albine toamna tarziu. Defapt erau pierdute mai repede. A se vedea in cartea Bolile Albinelor, de Wolfgang Ritter, la pag. 88 ... cu lux de amanunte.

7. Aici, da, sustin si eu. Chiar afirm ca familiile o fac de multi ani, indiferent de ce stupi le adaposteste ( deci nu am eschiva ... modelului :) )

La randul meu va urez si eu un an cat se poate de bun.
Cu bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 03 Ian 2015, 04:02

7Rame scrie:Asa trebuie sa arate forumul asta!
Informatie.

Legat de topic, unii instinctiv au vazut asta, dar nu au stiut sa-si explice "in cuvinte". (experienta medie)
Altii au intuit, dar nu au facut mai nimic. (tereticienii) Sau zic ca au intuit, ma rog...zic ei!
Altii, nici macar nu le-a trecut ceva prin cap, cand au vazut manunchi de trantori, asteptand la vama. Gandul a fost doar pe minusul de la cantar, si pe ...imposibilitatea utilizarii centrifugei! (incepatorii). Sau s-au gandit ca, uite..."vine iarna deja??!!...:D. Pt ca nu "au simtit familia".
Putini, au si gandit, au intuit, si au si actionat. (profesionistii)
Rezultatele se vad.

Continuati, va rog.

7Rame ! ... dupa comentariul tau la postarea colegului ... esti intru totul de acord. Eu nu, dupa cum bine poti citi ce am scris.
Ia zi ... de ce ai dus stupii la menta ?. Ce s-a antamplat acolo, nu a fost o stimulare f buna ? ... daca nu a fost, nu le-ai dat nimic ?.
Si atunci ... evolutia familiilor tale a fost asa cum zice nea Andrei, la pct-ul cu stimularea ?.

Hai mai Vasile mai ... doar esti stupar, nu ?. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 03 Ian 2015, 10:23

Adi Hodis scrie:In ce ma priveste ... zic pas. Ca nu mi se potrivesc multe din explicatii ... care cica, ar sta la originea atacului Varroa ?. Spuna asta deoarece majoritatea stupilor mei NU sint cu rame Dadant.

AdiHodis scrie: Ala de ... miezul apiculturii. Fie si asa, dar asta nu inseamna ca apicultura orbiteaza in jurul acelui miez si nici secretele ei. La cata informatie exista in prezent, cine mai ”calca-n cuie” ... n-are decat sa-si ia picioarele de-a umar. :mrgreen:

ignatov andrei scrie: (sa le spun "grei" :? )

Ba ti se potrivesc, si chiar multe... :mrgreen:
ignatov andrei

Mesajde Dila Daniel » 03 Ian 2015, 11:43

cand citesti topicul...zici ca apicultura este asa de complicata, ca trebuie sa fii doctor in stiintze sa o practici
Daca ati stii ce simplu o vad eu acum,si ce simplu o practic...
Familiei de albine ii dau cand "cere",si ii iau cand "imi da".

revenind la varroua 2014,am sa descriu din memorie ce idei mi s-au format in tartacutza!
Totul a fost normal.Ma refer la tratament si infestare.
La primele tratamente(incepand cu august,)am observat mai putini paduchi,fiind chiar placut surprins.
Puiet insa era mult si culesul de intretinere la care ma aflam,era multumitor,in comparatie cu anul trecut.
Am inceput sa iau rame cu puiet si/sau mancare de la cei puternici,sa ajut roiurile,concomitent cu reducerea spatiului(lasate pe un etaj de 1/2)
De fiecare data(indiferent de luna calendaristica) cand in manevrarea unei rame,gasesc puiet capacit de trantor,bag furculita in el si il smulg,intorcandu-l cu fundul in sus,si il cercetez de paduchi.Nimic atipic...fatza de alti ani
Fiind convins ca puietul capacit(destul de consistent) are si paduchi,dar si tinand seama ca albina de iarna(la mine in zona)incepe sa eclozeze cu 10 septembrie,in primele trei saptamani din august,am aplicat un tratament,paduchii cazuti fiind multi la tratamentul din a doua saptamana.
Apoi,in jur de 15 sept(dupa plecarea prigoriilor)am inceput restrangerea(pus folie intre cat si cuib,cu fanta lasata) si un tratament.
In octombrie,adusi acasa pe vatra.Tratament si restrangerea preliminara a cuiburilor.Asta inseamna scoaterea cel putin a unei rame.
Apoi spre sfarsit de octombrie,restrangerea de baza.
In prima saptamana de noiembrie,restrangerea finala unde era cazul,si/sau descapacite fetele exterioare de la ultimele rame cu miere ce formeaza cuibul.
Aplicat tratament,crezand ca este ultimul.
Insa,numarul mare de paduchi cazuti(mare in comparatie cu ce ma asteptam eu),m-a determinat sa il repet la 5-6 zile.
Ultimul tratament,rar 2-3 paduchi la catva stupi...

In concluzie,sigura "surpriza legata de varroua",a fost un tratament,ce nu era planificat(dar justificat tinand seama de puietul capacit din toamna)
Dar ca infestare...nimic deosebit.
Asta la mine...acum om vedea la primavara :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ignatov andrei » 03 Ian 2015, 11:58

Dila Daniel scrie:cand citesti topicul...zici ca apicultura este asa de complicata, ca trebuie sa fii doctor in stiintze sa o practici
Daca ati stii ce simplu o vad eu acum,si ce simplu o practic...
Familiei de albine ii dau cand "cere",si ii iau cand "imi da".

In ograda Ta, DA (figura de om ce esti... cica "simplu")!!!

Dar cand trebuie sa explici ce altul facea, fara sa-si explice, iar acum nu-si explica ce-a facut... e complicata rau, apicultura asta !!!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 03 Ian 2015, 12:02, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde Dila Daniel » 03 Ian 2015, 12:01

Andrei,e complicata atata timp cat nu intelegi familia de albine.(de parca nu ai stii :) )
Cand "respiri" odata cu ea,cand" suferi" cand sufera ea,cand "te bucuri" cand se bucura ea...apicultura devine simpla.
Nu si usoara... ;)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Adi Hodis » 03 Ian 2015, 12:13

ignatov andrei scrie: ...

:lol: :lol:
Sigur ca da, doar eu sint cel mai imperfect.
Ma leg de unu-altu cand ... n-a nimerit-o.

Nu ma mai leg. O vreme.
Adi Hodis

Mesajde 7Rame » 03 Ian 2015, 12:57

Adi, sunt de acord ca este un scenariu care se poate intampla in stupini care nu sunt administrate corect, pe parcursul sezonului. Si peste sezon, de la un sezon la altul.
Eu nu sunt Gica Contra, accept si logici care mi se par viabile, iar postarea de mai sus am vazut-o,din pacate, materializata in multe stupini.
In general, apicultorul fara experienta, NU SIMTE STUPINA, nu face corect legatura intre ceea ce este afara, si ceea ce este inauntru. Nu vede dinamica pe termen scurt, si mai ales pe termen lung. Si, ori nu intervine, ori intervine, dar gresit, pt acel moment. Asta pt ca, ma repet, nu are experienta.
Aici, jocul greseala asteapta.
Apoi, ce se intampla la mine, nu este la fel cu ce se intampla la altul, depinde exclusiv de parcursul sezonului, de pastoral, de familii samd. Bla-bla-bla..
Cum spune DD, e simplu, DAR e simplu cand le stii, cand nu, este foarte complicat.

Legat de menta, sau ce-o fi fost. este singura varianta ca sa iti poti asigura un sezon viitor bun. Personal, nu dau culesul de intretinere, polen/nectar, din august septembrie, pe nimic! Pai asta imi face stupina. Daca vii cu cat mai putiune probleme in august, si mai ai si cate 2-3 rame de miere, la dispozitia familiei...faci mai mult plaja decat munca la stupi.

2014 a fost un sezon greu, pentru mine. Singura salvare, sau obiectivul final a fost sa imi asigur sezonul urmator. Atat!
Dezvoltare primavara excelenta. Am fost la pomi, a fost paducel, familii beton de rapita.
Rapita slab, numai namol, vai-si-amar'! 3-4 zile cules, 10-15 ploaie! Vroiam sa pun caturile, dar pe ce...ca era clar regres!
Salcam 1 minus clar! Doar 2-3 zile, plus sensibil, pe anumite intervale orare.
Salcam 2 ceva plus, dar sunt convins ca mai mult poliflora, decat salkcam.
Salcam 3 l-am taiat de pe lista, de regula il fac. Si bine am facut ca nu m-am dus. Minus si acolo, si mult frig, trantori afara, invazie varoua pe albina samd. Regres clar. Am stat in poliflora, am facut ceva plus, slab, dar am echilibrat familiile, sperand la un tei bun. Tratament, obligatoriu, pe care il fac DE FIECARE DATA INTRE SALCAM SI TEI. Deci undeva la 5-10 iunie.
Tei 1, a mers ca dintii babei, dezamagitor. Totusi, pe stupii recordisti, am luat 7-8 kg plus. medie de 5-6kg, prin sondaj masurand la cantar familii slabe si puternice.
Tei 2 nu m-am mai dus. Si am gresit-o, de data asta. Nevasta'mea pe la magistratura pe la Bucuresti, dai cu gazda, cu trambalac, deci...am lasat stupii in paraseala. Vreo 3 saptamani. Prietenii mei, la tei 2 au avut cantar bun, 20 kg medie extrasa. Imi aranjasem vatra acolo, doar sa-i duc...dar nu am mai ajuns cu ei. La un moment dat sunam de la Bucuresti, pe cineva, sa merga sa vada daca mai am stupii si masina, ca...se cam fura.
Miere extrasa, zero, dar stupi asigurati.
La 10 iulie am mutat la camp, multa floare (de camp, mu floarea soarelui) apa era, singur eram, cules acceptabil. Undeva la 3 km un lan de flaore soarelui, topenie, pe care nu l-am vz cand am mutat, era verde, am zis ca-i porumb. Ce sa va zic, caturile pline, fara exagerare. Blocaj. Lucrari specifice perioadei.
Tratament. de DEGROSARE, cum ii spun eu inainte de luna august. De regula, pe la 25 iulie, in vederea minimizarii acarianului, ce mi-ar putea afecta generatiile hivernale, care la mine incep sa se coaca cam de pe la 8-10 august. Adica atunci e ouat. Lucrari de spatiere, tras rame negre, deblocat, etc etc. puiet gramada. Gramada, am ajuns la cate unii, la 20 august aveam 2 cat-uri 1/1 full de goanga. Am avut si 3 cat-uri 1/1, goanga. Am echilibrat, am tratat august de data asta cu TACKTIC, restrans, septembrie plus tratament, iar Tacktic, iar restrans (la unii asta a insemnat doar sa le dau catul jos, pt ca si acuma stau pe 10 rame Dadant)
Ultimul tratament, de puiet zero, facut pe la 15 octombrie. Noroc ca venise perioada mai rece, o stim cu totii, ponta s-a oprit la timp, tratamentul a prins. Am si acum benzile in stupi, pe ultimele poize postate se pot vedea furnir-urile cu Tacktic. Nu am mai dat VF, alternez, anual.
Si vad ca nu am probleme. Chiar m-am uitat ieri, si cu lanterna pe fund, nu vad mai mult de 10 poate 15 albine picate, deci absolut normal, sau...extraordinar de bine! La 7-8 intervale pline, eu zic ca e beton chiar!

Acest traseu de pastoral, il fac in fiecare an, cu xeceptii ce pot sa apara la tei cand inversez cu FS. An de an. In general plec cu ei de acasa pe la 8-10 martie, si vin in octombrie. In acest an, diferenta a facut-o lipsa mierii, dar de obicei se face miere buna. Si se merita 7-8 mutari.

Ca sa fi ontopic, mai adaug ca, in martie, sau februarie dupa caz, depinde de vreme, atunci cand aplic o stimulare, aplic si un mavrirol, la jumatate de doza, ca sa fiu sigur ca ametesc femelele ce s-ar puitea strecura pe primul puiet mai masiv. Nu cred ca fac rau, si nu cred ca doza creaza rezistenta.

Iar am plictisit, am scris mult. Acuma, sa revin la acarian (sa-mi revin :D) Greseala, asa cum bine spune Ioan Guist, s-a facut pe niste factori care deja existau in respectivele ograzi, de multa vreme, dansul nu a vrut sa jigneasca, dar acei care nu au sintit pulsul, au platit. Clar! Si cred ca pe viitor vor fi cei mai prevazatori, legat de acest aspect. De fapt sunt sigur de qasta.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 03 Ian 2015, 13:29

Adi Hodis scrie:

Nu ma mai leg. O vreme.

Imi pare rau daca te-ai suparat !!!

Pot fi mii de variante, nu crezi ?!?
Dar apicultori ca tine - cu bune si rele - nu sunt cu miile si nici pe toate drumurile !
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 03 Ian 2015, 13:36

Dila Daniel scrie:Andrei,e complicata atata timp cat nu intelegi familia de albine.(de parca nu ai stii :) )
Cand "respiri" odata cu ea,cand" suferi" cand sufera ea,cand "te bucuri" cand se bucura ea...apicultura devine simpla.
Nu si usoara... ;)

Ma leshi...?!? :lol:

Auziti la El: "respiri", "suferi", "te bucuri"...
"Doar" trei conditii si... gata !!! ;)
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 04 Ian 2015, 11:03

ignatov andrei scrie:
Adi Hodis scrie:

Nu ma mai leg. O vreme.

Imi pare rau daca te-ai suparat !!!

Pot fi mii de variante, nu crezi ?!?
Dar apicultori ca tine - cu bune si rele - nu sunt cu miile si nici pe toate drumurile !

Nu m-am suparat ( sper ca nici dumneata ) dar unde vad scrieri eronate si stiu f. bine ce si cum ... intervin, asumandu-mi riscul replicilor. O fac pentru ca, sinceri sa fim, nimeni nu le stie chiar pe toate. Personal nu pot sa fiu pasiv la afirmatii de genul ,, stupii astia nu roiesc si produce mai multa miere !” ... s-au de genul ,, Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !”.
Ambele afirmatii sint opinii personale ... contrare realitatii.
Cum aici, sintem membrii unui forum de discutii ... discutam, afirmam, clarificam. Nu scriem carti ... dar ne putem raporta la ele.

In alta ordine de ideii ... nu sustin ca pot fi mii de variante. E prea mult. O fi apicultura ”maleabila” insa ciclul evolutiei familiilor de albine si al Varroa este cam fix. Efectele pot fi schimbate prin interventia apicultorilor, in functie de cunostintele detinute ...
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 04 Ian 2015, 11:48

Adi Hodis scrie: intervin, asumandu-mi riscul replicilor. O fac pentru ca, sinceri sa fim, nimeni nu le stie chiar pe toate. Personal nu pot sa fiu pasiv la afirmatii de genul ,, Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !”.
Nu scriem carti ... dar ne putem raporta la ele.

INCURABIL !!!
Asta este termenul !!!

Pe bune, chiar nu trebuie intinsa nicio mana de ajutor !!!
Unii merita sa traiasca in propria ignoranta !!!

Cu strangere de inima... :lol: ii dau drepatate lui Paul (di la Falticheni) ca "cei care nu stiu ce inseamna o iernare fara zbor de curatire timp de 150 de zile", nu vor intelege aceasta fraza :
"Dupa ce depopularile datorate acarianului "au trecut", au inceput depopularile datorate mortii NATURALE a albinelor, albine care nu erau pregatite sa ierneze !"

Mai bine zis... multe lucruri nu vor intelege !!!
ignatov andrei

Mesajde akmm » 04 Ian 2015, 13:35

Care o mai avea albine pe 31 martie, e stupar de respectat.Parerea mea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE