Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Insecticide pe baza de neonicotinoide ..o amenintare rea

Mesajde kiloz » 15 Dec 2021, 20:50

Andrei Ignatov.
Neonicotinoidele, folosite numai pentru tratarea semintelor folosite pentru semanat, nu au niciun efect asupra albinelor!

Mai mare, mai tare, prostia dacă ar dura.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kiloz » 16 Dec 2021, 10:30

kiloz

Mesajde Neafiliatul » 16 Dec 2021, 10:52

Categoria "Din puțul gândirii"
"Nu voi mai lăsa niciun apicultor să-și facă vetre pe terenurile mele"
Probabil o să angajeze chinezi să-i facă polenizarea.
Neafiliatul

Mesajde Balian » 16 Dec 2021, 12:11

Neafiliatul scrie:Categoria "Din puțul gândirii"
"Nu voi mai lăsa niciun apicultor să-și facă vetre pe terenurile mele"
Probabil o să angajeze chinezi să-i facă polenizarea.

Din păcate există soluție şi fără albine şi fără chineji. :cry:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Neafiliatul » 16 Dec 2021, 12:36

Mai bine să cultive soiuri autopolenizante,CU INFORMAREA APICULTORILOR,decât să moară albinele crescute cu trudă un întreg an.
Neafiliatul

Mesajde cristi_vidican » 17 Dec 2021, 09:15

Faptul că sunt mai mulți stupi decât duce zona, face ca în relația cu fermierii noi să stăm în genunchi.
Cu mai mulți ani în urmă, când încă nu apăruseră fondurile ue, am fost sunat personal de fermieri să merg să polenizez la FS și la rapiță.
După aceea, i-am sunat eu pe ei, să îmi permită mie și nu altor apicultori să merg la culturile lor.

Până acum, n-am avut probleme, dar, mai ales la FS, aglomerația de stupi e tot mai mare.

Când fondurile vor dispărea, iar apicultura va rămâne pe picioarele ei, atunci lucrurile se vor mai regla.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Neafiliatul » 17 Dec 2021, 15:04

La prima lectură,nu mai înțeleg nimic.
Ce vrea ACA? Ce vrea MADR?
https://agrointel.ro/209124/intalnire-madr-apicultori-adrian-chesnoiu-16-decembrie-2021/
ACA nu are cunoștință de studiile care au arătat consecințele tratamentelor cu neonicotinoide?
MADR,în loc să fi verificat cunoștințele fermierilor în materie de tratamente și amestecul de substanțe în concentrații cum vrea fizicul lor,vrea acum
ca apicultorii să scoată basma curată fermierii incorecți? Este de la sine știut că la culturile aflate în studiu concentrațiile soluțiilor de stropit
vor fi sub normal sau cel mult cel prescris.
Vă rog spuneți-vă părerea în legătură cu poziția asociațiilor apicole prezente și intențiile MADR.
Neafiliatul

Mesajde Balian » 17 Dec 2021, 15:44

Neafiliatul scrie:La prima lectură,nu mai înțeleg nimic.
Ce vrea ACA? Ce vrea MADR?
https://agrointel.ro/209124/intalnire-madr-apicultori-adrian-chesnoiu-16-decembrie-2021/
ACA nu are cunoștință de studiile care au arătat consecințele tratamentelor cu neonicotinoide?
MADR,în loc să fi verificat cunoștințele fermierilor în materie de tratamente și amestecul de substanțe în concentrații cum vrea fizicul lor,vrea acum
ca apicultorii să scoată basma curată fermierii incorecți? Este de la sine știut că la culturile aflate în studiu concentrațiile soluțiilor de stropit
vor fi sub normal sau cel mult cel prescris.
Vă rog spuneți-vă părerea în legătură cu poziția asociațiilor apicole prezente și intențiile MADR.

În urmă cu câțiva ani am avut o depopulare masivă în stupina mea în jurul perioadei de înflorire a fs. Am luat probă din albine moarte și am dus la Budapesta pentru analiză. Era în timpul când neonicotinoidele erau daja în folosință
(cu derogare bineînțeles). Budapesta am ales că era mai aproape de mine decât Bucureștiul. Nu de altceva. Șefa de laborator mi-a spus(!).... neonicotinoidele mai sunt aprobate pentru folosință în țări unde laboratoarele naționale nu sunt suficient de dotate ca să poată fi sesizată cantitatea infimă dar letală de substanță ce s-ar putea eventual găsi în organismul albinelor. Ori ei, cum a spus, la aceea vreme nu erau suficient de dotați . Atunci am cam înțeles că lupta împotriva neonicotinoidelor nu poate fi dusă numai fără dovezi. Deci pierdută pentru sectorul apicol.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 17 Dec 2021, 16:11

Cel mai tare face legea întotdeauna.

Se zice că dacă sub un semn cu: fumatul interzis, fumează 2 persoane, acestea vor fi amendate. Dacă sub el fumează 20 de persoane, poliția le spune să meargă să fumeze în altă parte. Dacă sub el fumează 200 de persoane, se schimbă semnul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 17 Dec 2021, 16:27

Altfel suntem sub topicul ”insecticide”, ori albina este o insectă care în unele cazuri vizitează cultura agricolă. Eu care fac apicultură majoritar pe cânpie sunt conștient că voi trăi cu albinele mele tot timpul în acest anturaj. O singură scăpare îmi pot crea dacă reușesc să creez pentru mine și apicultorii din jur un dialog cât decât sincer între fermieri-apicultori.

Momentan lucrez împreună cu autoritatea locală la o hartă interactivă completată de fermieri-apicultori-municipalitate cu informații utile pentru părți. Extrem de greu dar se cam cristalizează un fel de compromis comun. Toată lumera este de bună intenție, numai cu priorități și interese ff diferite.
Balian

Mesajde stefanmadalin » 18 Dec 2021, 08:17

Am prieteni agronomi, in ferme, care acum fara neonicotinoide fac conturul parcelelor si de 4-5 ori cu diferite insecticide si doze marite. Porumb si floarea soarelui ca sa scape de aceasta insecta.
stefanmadalin

Mesajde Balian » 18 Dec 2021, 08:42

Noi apicultorii considerăm periculoase culturile intens vizitate de albine. Rapița și fs.
În zona de vest evoluția culesului este în felul următor: campania de primăvară - salcie,
păpădie, pomi fructiferi, rapiță, salcâm.... și o pauză lungă de o lună sau mai mult când
nu prea este nimic. Și dacă albina nu este hrănită energetic proteic se crează o foamete
de nedescris. Și bum dă spicul porumbul. Albina peste el fiind la capătul rezistenței.
Să vedem povestea porumbului care nu intră în discuție:
https://agrobiznes.md/tratati-semintele ... eu-wg.html
deci Orfeu WG!!!
https://agrobiznes.md/orfeu-wdg-singuru ... orumb.html
care ce substanță activă are ???.....
”Insecticidul ORFEU WG, (acetamiprid 200 g/L) este special conceput pentru tratamentul semințelor de grâu, orz, rapiță, floarea soarelui și porumb, pentru a combate: viermii sârmă, gândacul ghebos, purici, păduchi, muștele cerealiere, cicade.”
Acetamiprid este:
https://www.gardenfarm.ro/acetamiprid/
”Acetamipridul este un compus organic care are formula chimica C10 H11 ClN4. Este un insecticid neonicotinoid inodor produs sub denumirile comerciale Assail si Chipco de Aventis CropSciences.”
Ce am scris mai sus despre concentrație, uitați.....
”Produsul este omologat la cereale în doză de 0,7-0,9 kg/tonă sămânță. ORFEU acționează sistemic, are acțiune de ingestie (pătrunde în corpul insectei cu hrana) și de contact.”
Închipuiți o doză și concentrație de 700ml la hectar, ce putere de acțiune are, ce doză infimă ajunge în organismul albinei și totuși este letală.
Nu înțelegeam de ce mor albinele și înainte de înflorirea fs. Ce îmi dă și mai mult de gândit... numai la unele din locații nu la toate. Tehnologie și absolut toate lucrările fac la fel la toate locațiile. Iarna le țin întrun singur loc.
Primăvara împart în 3-4 nu același grup ajunge la aceeași locație. Problema apare în diferite locuri, probabil unde se aplică un anumit tratament periculos.
Balian

Mesajde kiloz » 19 Dec 2021, 09:35

"Problema apare în diferite locuri, probabil unde se aplică un anumit tratament periculos."

Ce face diferenta ?
- insecticidului, cantitatea aplicată, vremea si tipul solului.
Am testat diferite zone, uneori fără un plan , asa la nimereală. Sunt locuri în care nu m-asi mai duce în veci.
Din păcate au fost cazuri cu pierderi mari si chiar repetate.
Experiente pe propria piele, pe vremea aia nu la interesat pe nimeni.
Dacă nu se fac presiuni o să fie cu urmări grave. Încet dar sigur ne apropiem de n colaps general.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE