Bun.. acum cativa ani , in timpul unei inspectii intr-o familie de 10 rame pregatita pentru iarna am obs varroua , era undeva catre sfarsitul lui august , i-am facut tratamementele , in septembire familia si-a mentinut aproximativ puterea , iar la sfarsitul lui octombrie mi-a disparut TOATA ALBINA , a mai ramas matca si cateva sute de albine care erau moarte . Acum 4-5 ani

, foloseam cutii de bere pentru varachet , bagam fitilul in ea de teama sa nu-mi ard stupii ( deh , asa suntem la inceput ) , la sf toamei cand ma pregateam sa iernez stupii , cand am scos cutiile , surpriza la 2 familii fitilele erau aproape intacte . In mijlocul iernii la minus 10/-5 grade albinele ieseau afara de nebune, nu s-au mai intors.. , ce s-a intamplat? Acel stup s-a depopulat pana a mai ramas un pumn de albine ( decedate ) Familiile au fost de 6-9 rame
De aici fiecare trage ce concluzii vrea , dar eu tind sa merg pe neglijenta tratamentului antivarroua . Daca ar fi fost CCD sau altceva trebuia sa pird toata familiile nu 2 din 20 , albienele se ratacesc , virusul se raspandeste . De ce se pierd albienele , simplu . Nu mai stiu pe unde am citit exact , dar varroua le modifica comportamentul albinei , facad-o sa iasa din stup indiferent de vreme sa caute alte familii pentru ca varroua sa se raspandeasca si-n alte familii
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''