Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Depopulare generala

Mesajde Criste Sorin » 19 Iul 2011, 14:44

nici macar o albina moarta
Fişiere ataşate
100_6449.jpg
Se spune că, atunci când Dumnezeu te iubeşte, îţi face şi duşmanii să lucreze pentru tine.
Criste Sorin

Mesajde Criste Sorin » 19 Iul 2011, 14:50

a
Fişiere ataşate
100_6455.jpg
Se spune că, atunci când Dumnezeu te iubeşte, îţi face şi duşmanii să lucreze pentru tine.
Criste Sorin

Mesajde liviu1965 » 19 Iul 2011, 15:10

Adrian Galofteanu scrie:La tei, la pavilion am avut si eu fenomenul asta. Gaseam mereu pe "oglinda" vagonului mortalitate intr-o anumita zona. Am observat atent cateva minute zona respectiva. Albinele care veneau la un urdinis erau "selectate" de paznici. Unele intrau altele erau luate la intepat. Am dat vina pe vreo matca ratacita. Dar acum imi dau seama ca si la salcam am avut cam in aceleasi zone mortalitate mai mare dar interesant de stiut ca fenomenul a aparut numai in perioadele de cules mic(la inceput si la sfarsit) la culesul "in toi" oglinda a fost curata si la salcam si la tei.

Acum la FS am multi trantori morti pentru ca nu prea avem cules(de vineri pana azi = 1kg) si fetele au treaba cu baietii. Acum a inceput sa se vada si diferenta intre lazile de 12 rame si cele de 10. La pavilion unde am de 12 rame este activitate si seara este barba la urdinis, la cei de jos scandurica este curata....asta e! Vrei si cu spatele bun si cu familii beton.........nu prea merge! ;)

"Albinele care veneau la un urdinis erau "selectate" de paznici. Unele intrau altele erau luate la intepat."

Cele intepate erau, poate furaceoasele de la lti stupi. Daca deja ii rezolva pe baieti ma gandesc ca nu mai tolereaza nici pe furaceoase
liviu1965

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2011, 15:21

Criste Sorin scrie:nici macar o albina moarta

Sorin, bucura-te ca nu ai mortalitate.
Cu culesul la FS cum stai? Mai sunt stupi prin zona?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bee Happy » 19 Iul 2011, 21:37

Dupa o noua vizita la stupii aflati la munte, mi s-a mai intarit opinia, ca mortalitatea albinelor, ar fi in legatura cu fenomenul roitului. Nu inteleg deocamdata cauzele exacte, iar anul acesta este cam tarziu pentru alte observatii, pentru ca perioada de roire a cam trecut. De data aceasta, mortalitate mare, a fost doar la doi stupi.
Cum am spus in alta postare, majoritatea albinelor au murit intepate.
Vad din postarile precedente, ca si altii au observat fenomenul.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde alt stupar » 20 Iul 2011, 00:06

pai cam pe acolo se indreapta si observatiile mele.
Am avut o discutie in pagina lui Adi Balanescu referitoare la acest fenomen si am convenit s-o dezbatem la iarna.
pe scurt, ce cred eu - un fenomen favorizat (si) de:
-doi sau mai multi stupi alaturati vopsiti in aceiasi culoare;
-doi sau mai multi stupi alaturati care sunt intrati in "friguri" sau au o matca neaperecheata;
-lazile asezate direct pe sol, sau la o inaltime care sa permita albinelor din "barba" sa treaca pe pamant de la o lada la cealalta;

Am avut aceasta belea pe la mijlocul lui iunie. Verificand acum, in timpul florii, e"liniste" oglinda e curata.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Criste Sorin » 20 Iul 2011, 10:27

cristi_vidican scrie:
Criste Sorin scrie:nici macar o albina moarta

Sorin, bucura-te ca nu ai mortalitate.
Cu culesul la FS cum stai? Mai sunt stupi prin zona?

Nu stau prea bine, cei mai buni pe care ii am (16 rame) au bagat vreo 5-6kg in magazie.
Acum cred ca a inflorit in totalitate celalalt lan si sper sa mai adune ceva de acolo.
A mai venit cineva cu vreo 60 de stupi, Fl. Bala
Criste Sorin

Mesajde cristi_vidican » 20 Iul 2011, 10:49

Cules la FS (la mine) este si nu prea. Acolo unde este albina, s-a adunat ceva, unde nu este, bate vantul. Problema cea mai mare o reprezinta soiurile autofertile. Acolo poti avea 20 de rame de albina, ca tot nu strangi.
Anul acesta, stupii au slabit mult mai tare dupa salcam. Eu am mai avut un cules la faneata (10 kg pe stup) dar apoi am observat ca stupii scad vazand cu ochii. chiar si cu un cules de intretinere bun.
cristi_vidican

Mesajde Criste Sorin » 20 Iul 2011, 10:58

Unde sunt eu e un soi autofertil de aceea cred ca au strans atat de putin de pe vreo 7 ha.
Criste Sorin

Mesajde balu » 20 Iul 2011, 11:29

ce am observat eu ciudat anul acesta, doi roi secundari au incercat sa intre peste alte familii, de unde asta?,f multe albine moarte la urdinis, initial am dat vina pe furtisag, dar erau prea multe, apoi am cautat printre alb moarte, si am gasit matca tinara moarta, si vremea a fost urita, frig si ploi, altfel zic eu ca plecau in padure.
La un stup, verificare de rutina, ,, ca n-aveam ce face,, gasesc o matca in ghem, matca lui marcata n-am vazut-o dar am zis ca o fi si ea pe acolo, peste un timp verific , stupul plin de botci, intial am crezut ca roise dar apoi am dedus ca ar fi de salvare. Este posibil ac o matca neimperechata sa intre in stup, albinele n-au luat-o in seama ca era cules, sa omoare matca , apoi albinele s-o observe si s-o execute?
balu

Mesajde adycnst » 22 Iul 2011, 16:28

teiul nu produce intoxicatie in anumite conditii!?...daca depopularea s-a intamplat doar la tei.....
adycnst

Mesajde dorindafi » 22 Iul 2011, 21:27

adycnst scrie:teiul nu produce intoxicatie in anumite conditii!?...daca depopularea s-a intamplat doar la tei.....

asha este , shi se poate ajunge pana la diaree care se va vedea foarte ushor pe capacele stupilor/mijloace de transport
dorindafi

Mesajde cristi_vidican » 24 Iul 2011, 08:03

Din cele observate la fata locului, mai ales la stupii colegilor din pastoral, depopularea are ca si cauza bataliile de la urdinis dintre albine. Suntem in zona cam 300 de stupi si asta si-a spus efectul asupra stupilor si asupra productiei. Pe viitor prefer sa raman acasa, decat sa mai duc stupii in asa aglomerari in asa conditii.
Cristi Vidican
cristi_vidican

Mesajde ALBINEL 1984 » 26 Iul 2011, 11:33

cristi_vidican scrie:Din cele observate la fata locului, mai ales la stupii colegilor din pastoral, depopularea are ca si cauza bataliile de la urdinis dintre albine. Suntem in zona cam 300 de stupi si asta si-a spus efectul asupra stupilor si asupra productiei. Pe viitor prefer sa raman acasa, decat sa mai duc stupii in asa aglomerari in asa conditii.
Cristi Vidican

nu e o solutie sa ramai pe vatra pt a evita aglomeratiea eu aplic alta metoda sa am stupii buni si multi restu daca le comvine poate sa vina dar sa respecte reguli de pastoral distnta intre mine si ei, amplasare corecta fata de directia de zbor a culegatoarei
ALBINEL 1984

Mesajde Criste Sorin » 26 Iul 2011, 19:09

nu e o solutie sa ramai pe vatra pt a evita aglomeratiea eu aplic alta metoda sa am stupii buni si multi restu daca le comvine poate sa vina dar sa respecte reguli de pastoral distnta intre mine si ei, amplasare corecta fata de directia de zbor a culegatoarei

Pentru mine acesta e primul an de pastoral asa ca am cateva intrebari referitoare la aceste reguli de pastoral :
1. Care ar fi distanta dintre stupine in pastoral?
2. Cum trebuie sa fie directia de zbor a culegatoarei?
3. Cum trebuie sa amplasam stupii ca sa evitam dezorientarea?
Multumesc!
Criste Sorin

Mesajde alt stupar » 26 Iul 2011, 21:26

uite care-i treaba, asa, spusa fara menajamente si neambalata in vorbe dulci:
daca ai facut pastoral fara sa cunosti in prealabil acest set de reguli privitoare la stuparitul pastoral, pai...ai o problema !
Denota superficialitate si oarecare mantuiala. Mare grija sa nu faci si alte lucrari asa, de mantuiala ca rezultatele... hm !
Nu te supara pe mine, dar asta e realitatea :roll:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE