Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ALERTA - LOCA AMERICANA LA IASI

Mesajde panshe85 » 04 Oct 2011, 15:01

este si in alte judete, ex dolj, am patit-o dar sper sa fi scapat de ea, cu ajutorul uni mare om ,nea gica :)... inca o rugaminte,sa nu ne uiti cu scamatoria cu patlagina :) :*
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde paul » 04 Oct 2011, 15:35

panshe85 scrie:este si in alte judete, ex dolj, am patit-o dar sper sa fi scapat de ea, cu ajutorul uni mare om ,nea gica :)... inca o rugaminte,sa nu ne uiti cu scamatoria cu patlagina :) :*

Nene Gica ader si eu la "scamatorii ",mata spune ce si cum , si eu ...prestez ! Apropos nene Gica de uitat ,pe undeva era o vorba ...un gat de oaie ,un carnacior ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 15:40

Nu am uitat Paul dar a fost ceva bere cu prietenii la mijloc.
gica

Mesajde reformistul » 06 Oct 2011, 23:22

Treaba-i clara: LA este peste tot (am confirmari de la apicultori ce au vizitat anul acesta stupine in Franta, Italia si Bosnia). Nici Romania nu sta mai bine! Nea gica are dreptate LA se regaseste in fiecare stupina si asteapta dupa urdinis momentul ca apicultorul sa-i creeze conditiile pentru a exploda. La Iasi treaba a fost clara...7 zone in care a fost identificata in luna august ... peste 500 de stupi afectati! Eu am fost intrigat ca DSV nu a dat drumul la informatie din timp (dupa primele analize) pentru ca apicultorii sa stie sa-si ia masuri de precautie.

In alta ordine de idei...am facut un tratament experimental pentru varroa cu pelin si busuioc la 2 stupi. La alti doi am facut cu varachet. Maine seara sper sa pot face comparatia.
reformistul

Mesajde gica » 07 Oct 2011, 18:19

reformistul scrie:
In alta ordine de idei...am facut un tratament experimental pentru varroa cu pelin si busuioc la 2 stupi. La alti doi am facut cu varachet. Maine seara sper sa pot face comparatia.

Asta seara-i maine seara.Hai uimeste-ne :shock: :shock:
Ce ai facut,cu ce ai facut, cum ai facut.Vorbesc serios.Sunt interesat. :shock:
gica

Mesajde ilalexandru » 07 Oct 2011, 20:48

Sa vedeti cum se transmite foarte usor LA... azi a fost in zona mea unul dupa bostina. Avea o dubita inchisa si a luat niste faguri de la un vecin. CAnd a venit la mine la poarta...avea masina plina de albina. A lasat usa deschisa la masina si cred ca a mai avut miere in fagurii pe care i-a luat de pe la diversi apicultori si albina gramada pe masina aluia. Oare cu ce m-am ales? Ce au reusit sa ia o parte din acele albine care erau de la mine din gradina? Dumnezeu stie, insa cand am vazut cat de inconstient e, nu i-am mai dat nici un fagure. Sa caute in alta parte. Din prostia unora, se pot raspandi diverse boli in foarte multe stupine
ilalexandru

Mesajde ves.lucian.zabrani » 07 Oct 2011, 20:51

te salut domnule ilalexandru !!! sper ca esti bine , sanatos !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ilalexandru » 07 Oct 2011, 21:52

SAlutare domnu Lucian. DEsi nu e locul indicat, cum v-au mers familiile acelea unite in toamna trecuta?
ilalexandru

Mesajde reformistul » 07 Oct 2011, 23:51

gica scrie:
reformistul scrie:

Asta seara-i maine seara.Hai uimeste-ne :shock: :shock:
Ce ai facut,cu ce ai facut, cum ai facut.Vorbesc serios.Sunt interesat. :shock:

Sa incepem cu inceputul:

Am ales 4 stupi (aleatoriu) din stupina pentru experiment. 2 dintre ei au avut parte de tratament cu pelin si busuioc, iar alti 2 cu tratamentul consacrat varachet. Stupii sunt dadant pe 12 rame. Precizez ca am strans cuibul prizoriu (7 sau 8 rame in functie de puterea familiei). Acolo unde am facut cu varachet am folosit 2 picaturi si jumatate. la tratamentulcu pelin si busuioc am facut in felul urmator: am pus in afumator putregai de cires (de asta folosesc eu pentru afumator) si am facut jar un sfert din acesta. Apoi am tocat pelin uscat (frunza, boaba si tulpina) si busuioc. Am completat in afumator pana la jumatate si l-am lasat cateva minute sa arda, apoi am bagat afumatorul in urdinis si am bagat 20 - 25 de jeturi de fum dupa care am blocat complet urdinisul cu burete. Deasupra am folie si hartie de sac pusa, deci nu avea pe unde sa respire. Am lasat 15 minute inchis, apoi am deschis ... albinele ventilau si au inceput sa dea fumul afara. Hartia A4 pusa la fiecare din cei 4 stupi am lasat-o 24 de ore (joi seara am facut tratamentele si vineri seara am retras hartiile). Acum am sa pun pozele cu rezultatele. Am facut cate 2 poze pentru fiecare stup. Primele 4 poze sunt de la stupii la care am facut tratament cu pelin si busuioc,urmatoarele 4 de cei care au avut parte de tratamentul cu varachet. Voi trageti concluziile, eu le-am tras pe ale mele...dar totusi cred ca pelinul in combinatie cu alta planta (sau alte plante) poate avea efect asupra varroa. Albinele au fost ok,initial (joi seara parea putin ametite), dar vineri seara se comportau normal.
Imagine0336.jpg
Foto 1 - stup 1 - tratament pelin si busuioc
Imagine0336.jpg
Foto 1 - stup 1 - tratament pelin si busuioc
Imagine0337.jpg
Foto 2 - stup 1 - tratament pelin si busuioc
reformistul

Mesajde reformistul » 07 Oct 2011, 23:59

Stup 2 - pelin si busuioc
Fişiere ataşate
Imagine0339.jpg
Foto 2 - stup 2 - tratament pelin si busuioc
Imagine0338.jpg
Foto 1 - stup 2 - tratament pelin si busuioc
reformistul

Mesajde reformistul » 08 Oct 2011, 00:00

Stup 1 - varachet
Fişiere ataşate
Imagine0341.jpg
Foto 2 - stup 1 - tratament varachet
Imagine0340.jpg
Foto 1 - stup 1 - tratament varachet
reformistul

Mesajde reformistul » 08 Oct 2011, 00:02

Stup 2 - tarament varachet
Fişiere ataşate
Imagine0343.jpg
Foto 2 - stup 2 - tratament varachet
Imagine0342.jpg
Foto 1 - stup 2 - tratament varachet
reformistul

Mesajde paul » 08 Oct 2011, 07:52

Salut Reformistule !Ce ai facut tu acum ,eu am facut cu vreo 2 saptamani in urma ,cu urmatoarele mentiuni :eu am folosit numai pelin ;am lasat foaia de control 48 de ore .Concluzie :pelinul ,cu sau fara adaosuri, are efect mai slab (pe termen scurt )decat varachetul .Nedumerirea mea este urmatoarea :in conditiile in care cineva ,ma refer la cei bio ,ar dori sa foloseasca numai fumigatii cu pelin (cu sau fara alte adaosuri ),de cate ori si la ce intervale de timp ar trebui sa le faca pentru a ajunge la "performanta " varachetului ? Vezi la "TRATAMENTE NATURISTE PT.STUPARI SI ALBINE .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde genutzu » 08 Oct 2011, 09:16

Reformistule spune si noua cu ce ai restrans cuibul adica ce diafragma ai folosit?
Ca daca nu e total separabila ai gresit dozajul rau!!!!
genutzu

Mesajde reformistul » 08 Oct 2011, 14:11

genutzu scrie:Reformistule spune si noua cu ce ai restrans cuibul adica ce diafragma ai folosit?
Ca daca nu e total separabila ai gresit dozajul rau!!!!

Diafragma a total separabila,in plus am si izolatie pusa dupa ea pina in peretele stupului. Pai de ce am gesit dozajul? Trebuia sa pun 3 picaturi si am pus 2 si jumatate.
reformistul

Mesajde reformistul » 08 Oct 2011, 14:19

paul scrie:Salut Reformistule !Ce ai facut tu acum ,eu am facut cu vreo 2 saptamani in urma ,cu urmatoarele mentiuni :eu am folosit numai pelin ;am lasat foaia de control 48 de ore .Concluzie :pelinul ,cu sau fara adaosuri, are efect mai slab (pe termen scurt )decat varachetul .Nedumerirea mea este urmatoarea :in conditiile in care cineva ,ma refer la cei bio ,ar dori sa foloseasca numai fumigatii cu pelin (cu sau fara alte adaosuri ),de cate ori si la ce intervale de timp ar trebui sa le faca pentru a ajunge la "performanta " varachetului ? Vezi la "TRATAMENTE NATURISTE PT.STUPARI SI ALBINE .

Am vazut Paul ce ai postat. Eu am auzit de la un batranel o reteta cu pelin pentru fumigatie impotriva varroa, dar mosul punea si busuioc si mai punea inca 2 plante pe care nu le mai tin minte. Mosul nu mai e printre noi si uite ca nu am pe cine sa intreb. Oricum tin minte ca mi-a spus ca aceasta reteta o foloseau polonezii si cehoslavacii prin anii '50 - '60. Am sa mai caut pt ca sunt sigur ca cele 2 plante care lipsesc au un efect important, alaturi de pelin si busuiosc, in reusita tratamentului. Au cazut cativa paduchi si la tratamentul cu pelin, cred eu ca nu cati ar fi fost normal. Oricum voi vedea cand dau varachet la cei 2 pe care i-am tratat cu pelin si busuioc. Poate am nimerit eu 2 care nu aveau varroa semnificativ.
reformistul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE