Dati-mi voie sa nu fiu de acord cu ideea ca un model de stup, în speță cel cu fund av, ar putea influenta decisiv apariția unor boli ale albinelor. Eu de exemplu, am stupii cu fund av și nu m-am confruntat cu astfel de boli, precum cea descrisa de colegul nostru.
Diagnosticarea unei boli, la albine în special, nu este chiar simpla. Degeaba trimiți niște albine la laborator sa îți spună ce viruși sunt pe acolo ca rezultatul este unul relativ. Ei pot spune ca ai ceva pe acolo, un virus, o bacterie, un microb ceva, în funcție de câți bani ai. Boala, pentru a fi diagnosticata, trebuie cunoscute simptomele, făcute studii, supravegherea familiei, tratament și interpretarea rezultatelor. Dar astea doar daca sunt facute de medici specializați pe acest domeniu ( apicultura).
Ca o părere personala, multe din bolile puietul apar ca urmare a unei combinații " perfecte" de factori nocivi : umblatul cu rost și fără rost în cuib, lăcomia stuparului ( spartul , largitul, extinderea cuibului), zgârcenia stuparului ( hrana proasta și fără valoare nutritiva), și nu în ultimul rand, linia genetica. Deși suna cinic ( și eu am trecut prin faza când plângeam după mărcile ce trebuia sa le inlocuiesc), acești stupi trebuie desființați și nu tratați.
În rest, s-auzim numa' de bine!