Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atac varroa in 2014

Mesajde ignatov andrei » 05 Ian 2015, 13:26

Adi Hodis scrie:
ignatov andrei scrie:
catalin.profiri scrie:Si eu ma regasesc in postarea d-lui neculai.luca.
Servici, copii la scoala, ore overtime, m-a pus pacatul sa mai caut inca o vatra si am neglijat tratamentele (sau cel putin nu le-am facut ca la carte).
Rezultatul ? stupi care trebuiau sa intre pe 6-8 rame au ajuns pe 2-3-4. Am unificat o parte, dar am emotii mari pentru primavara. :oops:
Scumpa tare experienta :oops:

Chiar imi pare rau[u] ca n-ai bagat la cap "laudaroseniile" unui tip... :(
Pacat, acum e plecat din tara... !!!

Ce ”bine” va intelegeti domnilor ... ca mai apoi, din explicatia ceruta de Catalin si primita ... sa reiasa altceva.

D-le Ignatov, Catalin s-a referit la d-l Neculai Luca. Nu la d-ta.

Adi, iti recomand servetele umede (pentru bebelusi), si pudra de talc... scapi de mancarime !!! ;)
ignatov andrei

Mesajde akmm » 05 Ian 2015, 16:09

Undeva mai sus era vorba ca acidul oxalic ar putea fi nociv.
Fara sa plec la topicul cu acid, precizez ca solutia se face cu apa distilata.Cei ce folosesc apa de la robinet isi nenorocesc albinele pentru ca apa dura in contact cu acidul oxalic produce oxalat de calciu ( https://www.synevo.ro/oxalat-urinar/ ), adica exact piatra din rinichi, fiere sau de unde vreti.Tot aceasta apa dura favorizeaza spargerea peretilor intestinali ai albinelor.
In acest caz putem spune de un adevarat pericol.
Cand am dat cu AO nu am remarcat ceva catastrofic.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Adi Hodis » 05 Ian 2015, 21:09

ignatov andrei scrie:

Adi, iti recomand servetele umede (pentru bebelusi), si pudra de talc... scapi de mancarime !!! ;)

Si eu iti recomand sa scrii aici numai atunci cand ai mintea limpede si dupa ce inveti evolutia acarienilor Varroa + efectele rezultate ... mai discutam. Atunci clarificam si aia cu ,,opinii persolale ... contrare realitatii".

ps
nu-ti irosi timpul cu mp. nu le citesc.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Cristian Chirculescu » 11 Ian 2015, 01:06

Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde andrei_d » 18 Ian 2015, 13:54

Am gasit asta pe net: https://www.youtube.com/watch?v=iaQ3QVylUCE vedeti de la minutul 12:30 pana la 15:30

Se uita la o familie de albine din padure care sunt sanatoase fara sa fi primit tratamente. Aproximeaza ca familia are 40.000 de indivizi si ca inca se dezvolta. Spun ca in Anglia numarul familiilor de albine a scazut la aproape jumatate fata de acum 20 de ani, odata cu aparitia Varroa. Sunt interesati de faptul ca aceasta familie salbatica si multe altele, rezista si se dezvolta fara a avea parte de nici un fel de tratament. Mai spun ca multi apicultori nu mai fac tratamente chimice pentru Varroa si acestia au pierderi mai mici comparat cu cei care trateaza.
andrei_d

Mesajde kiloz » 18 Ian 2015, 15:15

Dar nu puneti intrebarea, cit este densitatea de incarcare pe km2 cu familii de albine? Si in conditile respective care este evolutia famililor?
Dupa anumita statistic numarul famililor nu depaseste 200.000 . si este in proprietatea a 35.000 de apicultor!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde lucky5strike » 18 Ian 2015, 15:45

Ce statistica, unde? :o
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde tiih » 18 Ian 2015, 16:56

Sa facem un exercitiu de imaginatie,sa zicem ca in Europa acest paduche ar fi aparut acum aproximativ 2200 ani ,pe timpul lui Burebista sau Decebal ,cand nu existau institute de cercetare,fabrici de medicamente,reviste de specialitate....internet...Credeti ca acum albina europeana Apis mellifera ar fi disparut complet?
Eu nu cred,doi factori cheie ar fi ajutat supravietuirea speciei,ROIREA NATURALA SI SELECTIA NATURALA...Perioada de 10...14 zile pana la aparitia puietului, la roii cu matci tinere, ar fi fost cea mai eficienta metoda de tratament.In plus ar fi supravietuit ,prin SELECTIE numai acele familii de albine care au matci de calitate,deosebit de prolifice,ajungand la pragul de roire obligatoriu dupa 2 ani,care <stiau> cand sa sfarseasca ponta toanma si cand sa o reia primavara,rezistente la alte boli ale puietului,rezistente la iernare....Pierderea de efectiv ar fi fost LA INCEPUT mai mare de 50 la suta ca in Anglia,mai mare de 25 la suta cat a fost in Romania,in primii 5...6 ani,poate undeva la 75 ..80 la suta...dar ar fi supravietuit.
PS1.Sunt adeptul matcilor obtinute din botci de roire naturala si niciodata la roii naturali care nu i/am ajutat cu puiet capacit in mai iunie nu i/am tratat mai mult de 2 ori in octombrie....NUMARUL PADUCHILOR CAZUTI FOARTE MIC 2...5 SAU DELOC!
PS2.Se inseala amarnic cei care cred ca depopularile care le/au afectat supina,s/au datorat numai paduchilor si ca la anul, dubland numarul de tratamente,de la 5 la 10 spre exemplu,pe linga numarul mai mare de matci pierdute sau CONTAMINAREA mierii sau a cerii vor rezolva problema!
tiih

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2015, 18:12

tiih scrie:...Perioada de 10...14 zile pana la aparitia puietului, la roii cu matci tinere, ar fi fost cea mai eficienta metoda de tratament.

Ai gresit in exprimare in fraza de mai sus sau nu inteleg eu ce vrei sa zici :?: :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde tiih » 18 Ian 2015, 19:34

proapis13 scrie:
tiih scrie:...Perioada de 10...14 zile pana la aparitia puietului, la roii cu matci tinere, ar fi fost cea mai eficienta metoda de tratament.

Ai gresit in exprimare in fraza de mai sus sau nu inteleg eu ce vrei sa zici :?: :?

Considerind ziua 1 momentul iesirii roiului secundar, perioada de 10 ...14 zile include timpul pana ce matca iese la fecundat,functie si de vreme,timpul pana ce depune primele oua..dupa.2..3 zile de la fecundare si timpul pana ce larva este atacata de paduche,cu putin timp inainte de capacirea celulei....In aceasta perioada de repaus, multi paduchi isi dau duhul in mod natural!
ps. Ca o curiozitate,observati cu atentie albinele de la roii naturali provenitii din familiile de albine tratate corect,,,nu o sa vedeti paduchi de albine pe ele de parca cele infestate,s/ar fi hotarat sa ramana acasa :!: :?:
tiih

Mesajde un OM » 18 Ian 2015, 20:57

O solutie ar fi ca de comun acord sa facem toti stuparii din toti stupii, roii artificiali in rastimpul acelor 10-14 zile?
un OM

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2015, 23:50

Pai daca paduchii si-ar da duhul intr-un interval asa de scurt, chiar in numar limitat, asta ar insemna ca din toamna pana in primavara, ar muri toti si nu am mai avea anul urmator. In plus daca faci roii cu botca, trec mai multe zile si la fel ar trebui sa scapi de paduchi. Problema cea mare sunt trantori, chiar daca albine din roiul care pleaca ar avea numai albine fara paduchi.
jenica67

Mesajde Bambucha » 19 Ian 2015, 00:26

Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Avram » 19 Ian 2015, 20:09

tiih scrie:Sa facem un exercitiu de imaginatie,sa zicem ca in Europa acest paduche ar fi aparut acum aproximativ 2200 ani ,pe timpul lui Burebista sau Decebal ,cand nu existau institute de cercetare,fabrici de medicamente,reviste de specialitate....internet...Credeti ca acum albina europeana Apis mellifera ar fi disparut complet?

Un amanunt ESENTIAL scapa:

Domnul varroua este altul si este DESTRUCTOR - asta-i mai al dracu decat dracu
Se stie ca gazda lui varroua destructor a fost initial apis cerana .Acum este si pe apis mellifera ,si oare in conditii naturale albina noastra va rezista si in final va putea sa invinga singura acest parazit ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde tiih » 20 Ian 2015, 11:32

jenica67 scrie:Pai daca paduchii si-ar da duhul intr-un interval asa de scurt, chiar in numar limitat, asta ar insemna ca din toamna pana in primavara, ar muri toti si nu am mai avea anul urmator. In plus daca faci roii cu botca, trec mai multe zile si la fel ar trebui sa scapi de paduchi. Problema cea mare sunt trantori, chiar daca albine din roiul care pleaca ar avea numai albine fara paduchi.

Chiar asa???DECI NU CUNOASTEM INTRU TOTUL MODUL SE VIATA AL PADUCHIULUI? Citeste te rog BOLILE SI DAUNATORII ALBINELOR de dr I Ograda editia III,pagina 74.....
tiih

Mesajde tiih » 20 Ian 2015, 11:53

un OM scrie:O solutie ar fi ca de comun acord sa facem toti stuparii din toti stupii, roii artificiali in rastimpul acelor 10-14 zile?

Nu e de ajuns...TOTI sa facem roi naturali,artificiali, in acelasi timp,TOTI sa tratam toamna de doua ori stupii, dupa ce nu nu mai avem PUIET CAPACIT ,pe o raza de 5...7 km,TOTI sa distrugem matcile care ponteaza aiurea,in noiembrie, decembrie, ianuaria,TOTI sa ii pregatim ca la carte pentru iernat din iulie pana pe la 15 octombrie ,functie de zona si an, iar apoi TOTI, SA NU MAI RIDICAM CAPACUL STUPULUI PANA IN MARTIE.......,,e grele tare!!!,,
PS1 orice interventie in stup dupa 20 ianuarie cu turte energetice declanseaza ponta matcii,deci si inmultirea paduchiului,nu o zic eu doar repet cele spuse de A.Malaiu
PS1 Eu stau intr/o zona izolata,nu fac pastoral in ultimii 15 ani,si nu tratez mai mult de 2..3 ori pe an, dupa 15 septembrie,singura sursa de infestare fiind roii salbatici din padurea aflata la cateva sute de metri
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE