Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde BUNKA » 28 Mar 2013, 01:32

Pai tocmai aia e...ca toate albinele au instinctul asta numai ca e ascuns la fel ca si modul natural de a creste faguri la dimensiunea corecta..eu tot pun lincuri, dar trebuie sa mai si intre lumea sa citeasca, altfel...
Pasii sunt asa..folosesti foite cu celula de 4,9mm sau le lasi sa reduca ele celula treptat
Cum faci asta..le lasi sa construiasca fara foita, usor usor vor construi celule diin ce in ce mai mici..fagurii vechi cu celule mari se elimina treptat din stupi, se mai masoara din cand in cand si cand se ajunge la 4,9-5,1mm atunci s-a atins dimensiunea naturala in zona noastra.
Odata cu treaba asta trebuie sa apara coltul natural biologic cu celule de trantore..daca folosesti foita tai 10% din foaie..un colt
Daca nu elimini din cuib treptat fagurii care contin mai mult de 10% celule de trantore asta binenteles dupa ce apare acel colt la fagurii naturali...se pastreaza numai fagurii care au acel colt in limita a 10% din suprafata fagurelui.
Am realizat micsorarea albinei...nu se mai trateaza albinele cu otravuri tari, se fac tratamente doar cu tymol, sau cu oxalic sublimat..apare la un moment dat virusul aripilor deformate, acela e un moment critic care trebuie depasit, se trateaza coloniile...in perioada asta albinele dau afara acele albine afectate.
Dupa ce coloniile incep sa isi revina apare si rezistenta la varoa...cum anume...odata celula micsorata parazitul migreaza pe puietul de trantore, daca inca mai intra in celula de lucratoare albinele descapacesc acest puiet in stadiul de pupa cu oki roz si-l consuma, incet incet albinele identifica cauza si la unele colonii apare chiar un fenomen de atac al albinei asupra parazitului.

Se face binenteles selectie pt ca toate caracterele astea trebuie stabilizate..din coloniile care construiesc cel mai corect fagurii si la dimensiunea cea mai buna, apoi cele cu instinct de igiena pronuntzat, apoi cele care incep sa descapaceasca puiet cu oki roz...trebuie schimbat toate matcile cu matci provenite de la astfel de colonii.
Sunt multe de spus dar nu ma apuc pt ca cel mai bine e sa vizioneze singur filmele, sa citeasca singur...si in masura in care este convins sa incerce sau nu...eu unul sunt convins pt ca informatia este de cea mai buna calitate si este credibila.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Mar 2013, 01:48

Situl rezistant bee.com a fost sabotat, insa il vor reface curand, acolo e info de cea mai buna calitate...trebuie putina rabdare pana il vor reface complet.
Dee Lusby spune si cate ceva legat de faptul ca albinele sale nu se corcesc cu albine nerezistente la varoa desi in zona nu este singura apicultoare chiar daca peisajul asta iti sugereaza...mai mult de atat, unele roiuri salbatice supravietuitoare avand si ele comportamente igienice deosebite ajuta la fondul genetic pt ca sunt de aceeasi dimensiune cu albinele sale...matcile se pot imperechea cu trantori salbatici adica.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Mar 2013, 02:02

Deci inca odata...filmul asta trebuie vizualizat cu atentie de toti cei care sunt interesati de treaba cu rezistenta la varoa http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Fs7wv4F2s# se vb acolo de distantzarea intre centrele fagurilor, cum o cantitate mai mica de albina e necesara pt ingrijirea aceleiasi cantitati de puiet, temperatura de incubare mai mare, perioada mai mica de incubare, faptul ca multiplicarea varoa este ingreunata de fenomenul asta, eclozarea albinei in ziua 19, dizlocarea unui numar mai mare de albine pt cules, cresterea neobisnuita numeric a populatiei...cresterea longevitatii albinei in sezonul activ de la 4-6 saptamani cat e acum la 8-12 saptamani, se ating populatii de 125000 de indivizi, eradicarea pe cale naturala a mai multor boli nu doar a varoa, scade incidenta bolii loca americana, a nosemozei..stupii reusesc sa intre intr-un echilibru cu natura, reusesc sa supravietuiasca indiferent de conditii asa cum supravietuiau odata coloniile salbatice si varoa este readus sub control de catre albina...in perioada de toamna si primavara cand varoa e cel mai vulnerabil instinctul VSH este cel mai pregnant !!

Si multe multe alte lucruri...ciuliti urechea si deschideti okii...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Mar 2013, 13:47

BUNKA

Mesajde padurar2009 » 28 Mar 2013, 20:30

Eu din toate filmele nu inteleg precis cat este distanta dintre rame pentru cele cu celula de 4.9 mm? Am vazut ca este in jur de 3 cm, dar nu stiu daca este bine. :(
Ma poate cineva ajuta?
padurar2009

Mesajde BUNKA » 30 Mar 2013, 22:29

padurar2009 scrie:Eu din toate filmele nu inteleg precis cat este distanta dintre rame pentru cele cu celula de 4.9 mm? Am vazut ca este in jur de 3 cm, dar nu stiu daca este bine. :(
Ma poate cineva ajuta?

Mai uite odata aici http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Fs7wv4F2s# cu atentie, daca-l vezi cap-coada de mai multe ori oricum ebine ca o sa intelegi mai bine fenomenul..distanta e de 32mm intre centrele fagurilor iar la noi dimensiunea naturala e intre 4,9 si 5,1mm.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 12:47

Sunt doua comportamente distincte pe care cei care vor sa faca selectie pt rezistenta la varoa trebuie sa le urmareasca..unul este "grooming behavior" adica albina se lupta efectiv cu varoa de pe toracele ei si incearca sa-l dea jos si sa-l distruga cu mandibulele, multi astfel de paraziti au tesutul chitinos crapat si picioarele rupte..asta se poate vedea la microscop...in filmele lui Ivan Brandusic am vazut toti acest comportament.
Celalalt comportament este "varoa senzitiv hygiene" asa numitul VSH care este capacitatea albinelor de a sesiza unde anume este o celula cu puiet capacit care are parazit in ea si o descapaceste...aceste doua comportamente trebuie cautate in stupinele noastre si asta ar trebui sa fie principalul criteriu de selectie inainte de cantitatea de miere produsa sau alte criterii.
Cu siguranta ca reducerea dimensiunii celulei si distantei intre centrele fagurilor nu poate sa vina decat in ajutorul acestor observatii.
Concluzie...Imi cumpar o LUPA puternica ... :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 13:24

Asta e un site bun http://extension.entm.purdue.edu/beehive/
Aici http://www.youtube.com/watch?v=ChiA5-J-sPo Greg Hunt vorbeste despre cateva experimente pe care le conduce in stupina proprie unde face selectie pt rezistenta la Varoa..e interesant faptul cum acolo lumea a inceput sa cerceteze mai indeaproape biologia albinei si a varoa si cum s-au format grupuri de discutii si de studiu pe temele astea.
Ar fi cazul ca si la noi sa i se acorde o atentie marita acestui subiect...sa incercam si noi sa mergem in aceeasi directie..e clar ca albinele, unele dintre ele au inca aceste instincte naturale de a face fata acestui parazit si nu numai, si comportamentele astea trebuie identificate si trebuie facut selectie exact pt aceste caractere de rezistentza la paraziti si supravietuire in ultima instanta !!

S-au pus americanii pe cercetare pe treaba asta cu genele care dau aceste doua comportamente http://extension.entm.purdue.edu/beehive/huntlab.html
BUNKA

Mesajde delorin I » 03 Apr 2013, 18:47

Eu unul sunt dintre cei dispusi sa fac acest experiment daca tot suntem la inceput de drum! Daca putem corecta chiar si dupa o suta de ani, o directie care a fost construita incet incet si parea perfecta la inceput, poate ca e vremea sa o facem acum cat se mai poate! La micsorarea dimensiunilor albinei automat se modifica si dimensiunile organelor ei vizuale! Asta presupune ca albina ar putea vedea mai bine, sau ca o amenitare mai mare intrusul sau parazitul, pe langa instinctul ei sanitar despre care se discuta aici.
E clar ca am mers cu chimizarea prea departe! Si trebuie sa schimbam ceva si nu doar in apicultura si stim asta cu totii chiar daca toti suntem aproape dependenti de super sau hypermarket! Cred ca poate fi o directie corecta asta! Temerile mele sunt insa legate de chestii care tin de genetica si de presiunea spatiului asupra individului, fie el broasca, cal transformat sub presiunea insulei in poney...etc! Sper ca reducand dimensiunile celulei si indirect ale albinei (de fapt revenind la natural) fara sa-i acentuam prin selectie obiceiurile sanitare - sa nu obtinem si o reducere a lui varoa iacobsoni- pe care eventual sa nu il mai putem vedea, dar sa traim cu senzatia ca l-am eradicat!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 19:45

:lol: asta ar fi de coma !!

Nu se va intampla asta, el pur si simplu se va duce sa se inmulteasca pe puietul de trantore asa cum era si normal sa fi fost pana acum...cand se reduce celula si distantza intre centrele fagurilor creste temperatura de incubare si in acelasi timp scade timpul de incubare..albinele eclozeaza mai repede si varoa nu-si mai poate face ciclul de inmultire eficient si atunci incepe sa foloseasca mai mult celulele si puietul de trantore.
Cand incepe sa apara fenomenul asta suntem pe drumul bun dar de aici incolo mai sunt inca foarte multi pasi de facut pana sa ajungem sa avem din nou o albina care sa fie intr-un echilibru natural cu parazitii care o paraziteaza.
Asa cum leii nu ucid niciodata toata turma de ierbivore asa nici varoa nu ar trebui sa fie fatal coloniilor..insa este in principal din cauza interventiei omului, trebuie sa readucem albinele in starea de echilibru natural.
BUNKA

Mesajde echo » 03 Apr 2013, 20:50

Mai ce spune Delorin nu e de ignorat...
stim bine ca in natura exsita actiune si reactiune.. Daca o specie se adapteaza, se schimba, evolueaza, atunci e clar ca si cealalta specie o va face...
Daca albina va ecloziona mai repede, la fel poate face si Varroa.. de ce nu ?? Pana la urma vorbim de supravietuirea speciei (varroa).
Poate ca intr-o prima faza vor fi niste rezultate remarcabile, dar se poate sa supravietuiasca doar cativa indivizi, (0,1... 5%) adaptandu-se schimbarii si apoi sa transmita aceste caracteristici schimbate generatiilor urmatoare... (vezi folosirea insecticidelor pe termen lung).

Pana la urma Varroa nu a venit asa din neant... a trait impreuna cu albina intr-un anumit areal de mii de ani dar nu s-a putut raspandi. Raspandirea i-a fost facilitata de anumiti parametrii in ultimul secol (celula marita, stupi sistematici, apicultura la scara larga, schimburi comerciale, etc, etc).

Nu sunt gica-contra, ba dimpotriva, citesc cu interes de pe aici si am respect pt setea de aprofundare a unora... Totusi trebuie considerat si aspectul asta..
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde valigorj » 03 Apr 2013, 21:08

BUNKA vorbeste despre echilibrul dintre prada si pradator.acest paduche nenorocit a aparut in zona subtropicala unde nu inceteaza cresterea puietului,inmultinduse pe puietul de trintor al apis cerana.pe albina noastra datorita celulei mai mari din fagurele artificial si faptului ca albina eclozeaza la 21 de zile in loc de 19,paduchele sa putut inmulti si pe puietul de albina,nu numai pe cel de trintor,marindusi astfel perioada de inmultire de la 6 la 9 luni.in acest fel a reusit sa treaca peste iarna.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde delorin I » 03 Apr 2013, 21:57

Eu voi intra in acest experiment...Trebuie sa ne intoarcem la natura ca de fiecare data, sa incercam sa ne ducem acolo unde eram acum 100 de ani, la marea cotitura peste care s-au adaugat alte mici-mari pasi care au facut diferenta intre apicultura de buduroi(cred ca e un turcism) si cea sistematica...

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 22:24

echo scrie:Mai ce spune Delorin nu e de ignorat...
stim bine ca in natura exsita actiune si reactiune.. Daca o specie se adapteaza, se schimba, evolueaza, atunci e clar ca si cealalta specie o va face...
Daca albina va ecloziona mai repede, la fel poate face si Varroa.. de ce nu ?? Pana la urma vorbim de supravietuirea speciei (varroa).
Poate ca intr-o prima faza vor fi niste rezultate remarcabile, dar se poate sa supravietuiasca doar cativa indivizi, (0,1... 5%) adaptandu-se schimbarii si apoi sa transmita aceste caracteristici schimbate generatiilor urmatoare... (vezi folosirea insecticidelor pe termen lung).

Pana la urma Varroa nu a venit asa din neant... a trait impreuna cu albina intr-un anumit areal de mii de ani dar nu s-a putut raspandi. Raspandirea i-a fost facilitata de anumiti parametrii in ultimul secol (celula marita, stupi sistematici, apicultura la scara larga, schimburi comerciale, etc, etc).

Nu sunt gica-contra, ba dimpotriva, citesc cu interes de pe aici si am respect pt setea de aprofundare a unora... Totusi trebuie considerat si aspectul asta..

Da Echo..orice este posibil(poate aparea si o adaptare, dar pana acoloooo), nu putem nega lucrul asta..insa intre cele doua variante..una de a merge in continuare pe ceea ce facem acum (un dezastru), si cealalta de a schimba ceva in sensul revenirii la normalitate parca mai tentant e sa mergem pe calea naturii..in natura intotdeauna lucrurile intra intre niste limite bine definite, isi gasesc echilibrul...este foarte posibil ca inainte de interventia omului (sub formele in care a intervenit) multe din problemele pe care le avem azi sa fi fost intr-un echilibru, selectia naturala rezolva totul...numai cei mai dotati genetic supravietuiau..asta nu se mai intampla acum..tocmai datorita noua.
Sa nu uitam ca au trecut 20-30 de ani de cand exista stupi cu celula redusa pe care nu se mai fac nici un fel de tratamente...ar fi aparut pana acum adaptarea la comportamentul grooming si VSH...si nu s-a intamplat asta.
Poate ca varoa nu a putut sa se dezvolte in zonele nordice tocmai pt ca celula inca pastra niste limite in care ritmul de dezvoltare al varoa era controlabil..e suficient sa modifici foarte putin pt a distruge un echilibru natural..poate ca acei 0,4-0,5mm sunt extrem de importanti.
BUNKA

Mesajde delorin I » 04 Apr 2013, 16:41

Salut! Acea constructie in y a fagurelui despre care a fost vorba aici este detaliata pe undeva? Cum putem respecta acea structura in afara de stuctura naturala? Banuiesc ca destul de greu cu un fagure artificial care este probabil stantat identic. Sau oricum la asezarea ramelor in cuib ar trebui nu puse alandala cum vin la mana ci conform modelului citat mai devreme! Ma gandesc sa incerc chestia asta daca am cu ce la albinele mele care sutn destul de agresive- 2 dintre familii mai exact. Oricum voi schimba matca ca are deja 3 ani...dar este de luat aminte acel model!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2013, 10:19

Pe RezistantBee.com http://www.resistantbees.com/anordnung_e.html e foarte simplu..daca te uiti in fundul celulei in coltz sa zicem unde nu a fost crescut puiet si e ceara curata..te uiti la lumina si o sa vezi ca pe o fatza a ramei y-ul in sus si pe cealalta in jos..in mod natural albinele cladesc un fagure central care pe ambele fete are Y cu susul in jos..apoi fagurii care urmeaza au y in picioare inspre exteriorul cuibului ..deci daca ai 10 rame le aranjezi primele 2 centrale cu y rasturnat intre ele apoi restul pe stanga si pe dreapta cu y in picioare spre fata exterioara a fagurelui.

Am gasit prima rama construita fara foita..surpriza, celulele sunt reduse de la 5,4 mm la 5,1mm, sunt putin dezordonate dar in mare fagurele e frumos, parerea mea e ca daca din prima au construit o celula cu 0,2-0,3mm mai mica e foarte clar ca in mod natural vor ajunge destul de repede in zona noastra sa construiasca 4,9 -5,0mm
Consecintele ar fi foarte benefice, am mai discutat despre ele..sper ca anul asta albinele sa-mi confirme ca ele vor sa fie mult mai mici decat sunt acum. :P

Am gasit undeva scris ca albinele noastre pe foita de 5,4 sunt de 150% mai mari fata de cele pe celula de 4,9mm...mie nu imi iese din calcul asa, ar fi o diferenta de maxim 10,2%..oricum e mult dar nu e 50% in plus. Poate am gresit eu calculul dar nu cred.
Pozitionarea Housel reduce roitul de la 40% la 5%..sau cel putin asta i s-a intamplat unui om care relateaza pe rezistant bee.com ...e bine de stiut :P
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE