Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa 2017-2018-2019

Mesajde ignatov andrei » 03 Sep 2018, 20:52

jonny_it scrie:Am testat pe cateva familii, mai bine zis a venit cineva si mi-a tratat cateva familii, nu am vaporizator. Este destul de eficient avantajul este ca posibil sa afecteze albinele mai putin. ... posibil.
Oxalicul prin picurare ramane cel mai eficient, dar cu 2 conditii: 1. Sa fie dat in lipsa puietului; 2. albinele sa nu fi fost parazitate o perioada lunga de timp(deci sunt necesare tratamente din timp cu altceva);
Oricum eu incerc sa renunt de tot la tratamentele din primavara. Daca la sfarsitul verii si toamna tratez bine nu are sens sa mai dau si primavara cand albinele abia isi revin dupa 3-4 luni de stat in ghem.

1. Sa fie dat in lipsa puietului capacit!!!

Mai bagati in seama si matca, nu numai ragaliile de albine! :lol:
ignatov andrei

Mesajde tiih » 04 Sep 2018, 10:39

ignatov andrei scrie:
jonny_it scrie:Am testat pe cateva familii, mai bine zis a venit cineva si mi-a tratat cateva familii, nu am vaporizator. Este destul de eficient avantajul este ca posibil sa afecteze albinele mai putin. ... posibil.
Oxalicul prin picurare ramane cel mai eficient, dar cu 2 conditii: 1. Sa fie dat in lipsa puietului; 2. albinele sa nu fi fost parazitate o perioada lunga de timp(deci sunt necesare tratamente din timp cu altceva);
Oricum eu incerc sa renunt de tot la tratamentele din primavara. Daca la sfarsitul verii si toamna tratez bine nu are sens sa mai dau si primavara cand albinele abia isi revin dupa 3-4 luni de stat in ghem.

1. Sa fie dat in lipsa puietului capacit!!!

Mai bagati in seama si matca, nu numai ragaliile de albine! :lol:[/quote]

Cum am mai spus ,am peste 15 ani de cand nu mai fac tratament primavara si destui ani de cand nu mai fac tratament nici la sfarsitul verii,depinde de an...(incep tratamentul cand nu am mai mult de maxim 2 -2,5rame de puiet in toate stadiile....Doar cu Varachet,Varatraj,Mavrirol si Varostop..in diferite combinatii.....
Dar nu ar fi posibil lucru acesta daca nu se respecta cel putin doua reguli de baza....
1.Ultimul tratament cu varachet il fac in lipsa completa a puietului capacit din stupina...
2.In stupina nu are ce cauta nici macar o matca care sa depuna puiet in lunile..octombrie..noiembrie...decembrie...ianuarie....indiferent de conditiile climatice a anului respectiv(intre 5 si 10 octombrie trebuie sa dispara si ultima celula de puiet capacit...cel mai tarziu..)
3.Tot la fel de importante sunt si alte 5...6 conditii ce trebuiesc respectate si sunt ignorate de multi apicultori pe acest forum......incepand cu temeratura pe timp de noapte ce urmeaza tratamentului,temperatura in urmatoarele zile ce urmeaza tratamentului....etc ....etc
PS.Pare simplu dar nu e...trebuiesc respectate toate conditiile....altfel te poti trezi in octombrie cu ...o palma de albine..o palma de puiet..din care si ala infestat cu paduchi 50%...pe putin... :!:
tiih

Mesajde jonny_it » 04 Sep 2018, 14:19

ignatov andrei scrie:1. Sa fie dat in lipsa puietului capacit!!!

Se subintelege :lol:
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 04 Sep 2018, 17:21

jonny_it scrie:
ignatov andrei scrie:1. Sa fie dat in lipsa puietului capacit!!!

Se subintelege :lol:

Dar cand spui "lipsa puietului", multi inteleg lipsa totala a puietului.
Matca este vulnerabila la orice agent extern (mai ales acid oxalic) daca nu mai e hranita pentru ponta, ci numai pentru supravietuire,
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 04 Sep 2018, 17:49

ignatov andrei scrie:Dar cand spui "lipsa puietului", multi inteleg lipsa totala a puietului.
Matca este vulnerabila la orice agent extern (mai ales acid oxalic) daca nu mai e hranita pentru ponta, ci numai pentru supravietuire,

Eu as zice ca exista mai multe matci cu probleme din cauza amitrazului decat din cauza acidului oxalic. In special cand solutia este data cu tot felul de ustensile "home made" :)
Se pot distruge si cu oxalic familiile(in special reginele) dar nu la fel de usor ca in cazul amitrazului.
... parerea mea
jonny_it

Mesajde maravela » 13 Sep 2018, 16:09

Buna ziua .Am facut azi al treilea tratament cu varachet. La majoritatea stupilor au cazut multi paduchi,(mai putin ca la al doilea ).Sunt stationar.Tratamentele pana cand se fac?Am facut tratament prin picurare in dec. cu AO iar in primavara 2, cu varachet-pt. ca nu au mai cazut paduchi.
maravela

Mesajde ignatov andrei » 13 Sep 2018, 20:33

jonny_it scrie:
ignatov andrei scrie:Dar cand spui "lipsa puietului", multi inteleg lipsa totala a puietului.

Eu as zice ca exista mai multe matci cu probleme din cauza amitrazului decat din cauza acidului oxalic. In special cand solutia este data cu tot felul de ustensile "home made" :)
Se pot distruge si cu oxalic familiile(in special reginele) dar nu la fel de usor ca in cazul amitrazului.
... parerea mea

Discut de tratamente facute conform prospectelor, nu discut despre ce fac unii colegi!

"Eu as zice" nu-i corect! Corect era: "Eu as tacea".
Sa tii minte asta cand vrei sa-mi mai raspunzi... deoarece nu-mi plac discutiile neargumentate, sau argumentate cu presupuneri!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 13 Sep 2018, 21:51

jonny_it scrie:

... parerea mea
se vede ca ai ceva cu amitrazu' ! eu sunt fan varachet :lol:
yuonyuon

Mesajde 5rame » 28 Sep 2018, 12:13

La familiile pe 5 rame daca punem 2 benzi de mavirol e prea mult?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde cristi_vidican » 28 Sep 2018, 12:27

5rame scrie:La familiile pe 5 rame daca punem 2 benzi de mavirol e prea mult?

Nu
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 28 Sep 2018, 13:15

yuonyuon scrie:se vede ca ai ceva cu amitrazu' ! eu sunt fan varachet :lol:

Pe langa alte tratamente si eu folosesc amitraz, dar nu exagerez cu numarul tratamentelor pe baza de amitraz. Aud pe unii ca fac toamna 4-5 tratamente cu varachet. :shock:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 28 Sep 2018, 13:17

ignatov andrei scrie:Discut de tratamente facute conform prospectelor, nu discut despre ce fac unii colegi!

"Eu as zice" nu-i corect! Corect era: "Eu as tacea".
Sa tii minte asta cand vrei sa-mi mai raspunzi... deoarece nu-mi plac discutiile neargumentate, sau argumentate cu presupuneri!

Era o constatare ..
Iar te-ai trezit suparat? :lol:
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 28 Sep 2018, 16:21

[quote="jonny_it"
. Aud pe unii ca fac toamna 4-5 tratamente cu varachet. :shock:[/quote]
Care 4-5? In anii trecuți dădeam 6 tratamente in fiecare august-oct. Și albina era bine mersi. Sigur, mai cădeau regine, dar le înlocuiam rapid. Nu mi-a convenit, așa că acum dau max 3. Combin cu ceva de contact
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 28 Sep 2018, 18:23

cristi_vidican scrie:Care 4-5? In anii trecuți dădeam 6 tratamente in fiecare august-oct. Și albina era bine mersi. Sigur, mai cădeau regine, dar le înlocuiam rapid. Nu mi-a convenit, așa că acum dau max 3. Combin cu ceva de contact

Acumularea amitrazului(+alte reziduri) in faguri si in lemnul stupului este principala problema. De aceea stupii se dezinfecteaza bine din cand in cand.
In miere limita este de 0.2 mg/kg. Multa miere din Ucraina nu intra in UE pentru ca depasea aceasta limita, acum UE o accepta si asa, deh, nu o mai pot vinde la rusi.

PS: Nu faceti gratar folosind scandurile de la stupii vechi :lol:
jonny_it

Mesajde cristi82 » 23 Oct 2018, 09:42

Buna ziua. As dori niste pareri. Trebuie sa precizez ca la sfarsitul lui august am facut tratament cu varachet, din anumite probleme am intarziat cu tratamentele de toamna, am facut un tratament in 14 octombrie in urma caruia au cazut foarte multi paduchi, cateva sute, in 21 octombrie am facut al doilea tratament in urma caruia am observat ca au cazut intre 2-5 paduchi/stup, la uni chiar nu au cazut deloc paduchi. mi se pare interesant ca la al doilea tratament au cazut foarte putini paduchi, itr-adevar ca nici la primul tratament nu au avut puiet, tratamentele s-au facut in lipsa puietului.
Voi ce ziceti, a fost facut eficient primul tratament si din aceasta cauza nu au cazut multi paduchi la al doilea tratament?
Mai este necesar sa mai fac un al treilea tratament?
Precizez ca pentru o cat mai buna etansare eu folosesc pentru tratamente folie sub podisor. Nu am obseravt depopulari.
cristi82

Mesajde cristi_vidican » 23 Oct 2018, 10:24

@ cristi82
Din câte am înțeles tratamentul cu nr 1 e notat de tine cel din 14 oct ...
N-am înțeles ce nr are ce din august.
Asta ca să înțeleg care e nr 1 și nr 2.

Dacă cel din 14 oct a fost făcut în lipsă de puiet, atunci e foarte bine.
De aceea în 21 oct nu au căzut mai nimic.
Dacă în 21 oct nu ai mai avut deloc puiet, atunci poți să stai liniștit.
Dacă mai ai puiet, atunci trebuie să revii cu un fum în noiembrie când permite vremea.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE