Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa 2017-2018-2019

Mesajde kovacslg » 02 Noi 2018, 14:05

Deci este imp controlul varroa, dar cu tratamente cat mai putine.
De ce? Fiindca tratamentele conventionale sunt defapt acaricide, insecticide si pesticide care au efecte negative la albine.

Cateva exemple si citez din articolele din link ul postat anterior.

- cele mai comune reziiduri din stupi provin de la tratamentele contra varroa.
amitrazul se descompune rapid dar produsul rezidual DMPF 2,4-dimethylphenyl formamide, are actiune toxica la albine si ramane stabil 45 de zile in miere si o perioada lunga in ceara.
- desi amitrazul este considerat relativ inofensiv la albine, expunerea cronica a acestora la produsele reziduale ale acestuia pot produce efecte comportamentale subletale
- utilizarea excesiva a amitrazului permite difuzarea din ceara a unei catitati suficiente de dmpf in laptisor si in pastura, incat sa afecteze albina
- matcile sunt afectate mai pronuntat decat lucratoarele, si o expunere cronica afecteaza viabilitatea spermei din spermoteca in proportie de pana la 50%
- amitrazul este folosit in agricultura pt efectul de sinergie, adica amplifica efectele altor insecticide pesticide de 20 de ori.
- aceeasi lucru se intampla si in stup. Un anume insecticid pe o cultura agricola nu afecteaza albina dar in sinergie cu amitrazul poate afecta.
- efectul de sinergie este prezent si la combinatia amitraz si neonicotinoide dar si in combinatia cu celelalte substante utilizate chiar pt combaterea varroa respectiv cumaphos si perizin.
- desi la utilizarea amitrazului nu se observa o depopulare imediata, expunerea cronica duce la scurtarea vietii albinei pana la un punct critic de unde familia intra in stagnare sau regres.
- de aici si diferite situatii: familii cu suprafete de puiet identice, dar cu o dezvoltare complet diferita, sau un cuib care poate sustine cu albine o magazie, doua sau trei, in functie de durata de viata a albinei, si de vitalitatea puietului.

In concluzie eu deschid o discutie pe subiect, incercand sa impartasesc din observatii, sa transmit informatii etc.
Varroa este un subiect f important, trebuie sa citim, sa intrebam, sa ne uitam la colegi, sa observam stupina proprie, trebuie sa ne comparam cu cei care obtin rezultate mai bune sau mai rele si din toate sa tragem concluzii si sa generam metode de lucru.

Respecte
kovacslg

Mesajde Balian » 03 Noi 2018, 07:52

Matca prin lungimea vieții ei este expusă incomparabil mai mult substanțelor tratamentelor folosite decât albina lucrătoare. Gama substanțelor este mare. Apicultorul este cel care decide ce metodă și mai ales ce substanță folosește la combaterea varrozei. Azi posibilitatea reinfectării de la stupinele tratate necorespunzător și mai ales de la roiuri rătăciți este mare. În funcție de mărimea infestației, fără tratamente repetate, primăvara cu metode mai blânde, în perioadele după salcâm și fs. când mărimea puietului este scăzută cu substanțe mai eficiente, este destul de greu ținut sub control varroa. Perioada de pregătire pentru iernare este cea mai dificilă. Dacă tratamentele sunt aplicate târziu, albina de iernare prima dată este afectată (infectată) în stare de puiet căpăcit după care mai poate fi înțepată și în stare adultă. Dacă tratamentele nu sunt aplicate repetat în cursul verii aștaptând perioada lipsită de puiet când eficiența a oricărei tratamant este mai bună, lupta este pierdută. Rana albinei înțepată nu se mai vindecă, ea fiind și infectată are șanse mici să participe primăvara în refacerea coloniei.
Părerea mea este ca: alegerea perioadei și ritmicității optime de tratament, a substanței potrivite și mai ales aplicat în același timp de către toți apicultori într-un bazin este măsura reușitei. Fără dialog permanent între apicultori acest lucru este aproape imposibil de atins.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde peterneamt » 10 Noi 2018, 09:28

Insectele benefice în apicultură: scorpionii cărora le-au adus acarieni Varroa

Cercetătorul de albine Torben Schiffer caută modalități alternative de protejare a speciilor albinelor noastre. Ca parte a cercetării sale, omul de știință a descoperit un inamic natural al acarienilor acuzați de Varroa: cartea scorpion, un arahnid mic care a trăit în simbioza cu albinele și elimină acarienii de mult timp. Cu toate acestea, a dispărut aproape din cauza condițiilor moderne de locuit.

....folosiți traducerea automată din setări, alegând subtitrarea în limba Română !
peterneamt

Mesajde Balian » 12 Noi 2018, 09:06

kovacslg scrie:Revenind la amitraz si efecte benefice/negative, pareri pro si contra... argumente, discutii etc:
http://scientificbeekeeping.com/amitraz ... -bombshell

M-a durat ceva timp până am reușit să decodific translația google. :)
Ce sugerează lucrarea lui Rendy Oliver, amitrazul rămâne în frunte în combaterea varroua. Însă în prezent nu
mai este deajuns ca înainte 1-2 fumuri primăvara și toamna. Să fie cuprins ciclul de puiet căpăcit cu 4-6 fumuri
de varachet este mult și riscant.
Sper că combinația 3-4 sublimări cu acid oxalic și un fum de amitraz pentru control plus tratamentul de toamna
târziu când nu mai este puiet va fi suficient și în locurile unde pericolul de infestarea este mare. Părerea mea.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 12 Noi 2018, 12:17

Din ce am văzut la mine în ultimii ani.
Am folosit în anii trecut VF. Au fost ani în care am folosit doar VF. Câte 6 fumuri în per aug-sept-oct.
Probleme n-am avut. Mai cădeau regine.
Dar, anul trecut am văzut că la ultimele tratamente cu VF, cădeau păduchi mai mulți decât mă așteptam. Asta mi-a arătat că în august, VF nu prea a decimat. Era și normal.
De aceea anul acesta am optat pentru un tratament de contact în August.
Și s-a văzut diferența. Am mai dat 3 fumuri de VF și la fiecare, mai puțin la ultimul, au căzut f puțini păduchi. La ultimul au căzut toți (sper) de aceea unde a fost mai mult puiet prelungi, acolo au căzut mai mulți păduchi la ultimul tratament.

Concluzia - în august trebuie obligatoriu tratament de contact, altfel rămân în sept-oct cu mulți păduchi și nu e bine.
Bine-ar fi decimați păduchii în iulie. Atunci rămân mai puțini în august și e ... parfum!
De aceea ar fi super un tratament eficient pe bază de AO prin contact care să fie pus în stup în iulie.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 13 Noi 2018, 10:51

Concluzia este perinenta.
Trebuie luat in calcul insa si ipoteza ca infestatia in stupina analizata poate era diferita anul acesta fata de anul trecut.

Ceea ce am observat ca un minus in combaterea varroa e faptul ca nu verificam infestarea, decat prin prisma paduchilor cazuti in urma tratamentelor.

Ex
In urma unui tratament cad putini paduchi. Asta poate insemna ca infestatia e mica, dar poate indica si faptul ca tratamentul nu este eficient.
Pentru a fi sigur, care din variante e corecta, ar trebui verificat infestarea si prin metode independente de acel tratament.

Cadere acarieni natural, borcan cu albine si zahar pudra, borcan cu albine si alcool etc.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 13 Noi 2018, 11:23

Anul acesta am ajuns si eu la aceeasi concluzie.

Adica am facut un tratament cu VF in jur de 10 Aug si au cazut f putini paduchi. Trebuia sa cauti cate unul pe tabla.
Dupa o saptamana am facut un al doilea tratament tot cu VF, dar numai la jumatate din fectiv si au cazut to asa paduchi putini, motiv pentru care am renuntat sa mai continui si la cealalta jumatate.

Am mai facut doua in lipsa de puiet si au cazut cateva zeci, rar o suta, si numai la cativa erau 3-400 de paduchi insumate la cele doua tratamente, fara a se observa depopulari din aceasta cauza. Mai mult, cazurile cu paduchi multi erau la familiile puternice si care au si acum densitatea de albina peste medie.

In acest caz un tratament de contact era f bun in august in loc la VF.
Insa daca in August infestatia este deja mare (cred ca in 2014 la mine), adica cu sute de varroa pe albine, numai un tratament de contact poate fi putin.
In acest caz, un tratament de soc care sa ucida numarul mare de varroa ''libera'' urmat de un tratament de contact care sa elimine varroa care se naste progresiv din puiet ar fi mai eficient.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 13 Noi 2018, 11:35

Aici mai este si o alta problema care merita abordata.

In urma restrangerii de la 10 la 7 rame, la un efectiv de 150 de familii raman 450 de rame de miere (anul acesta pline), adica mult peste 1000 kg.
In conditiile in care din cele 7 ramase in martie se poate muta unul dupa diafragma pentru stimulare, plus ca sunt 100-300 de rame de magazie cu cate ceva miere adunata in august, si in conditiile in care stupina nu se dezvolta, adica nu avem nevoie de aceste rame cu miere pt a forma roi, ce facem cu ele, in functie si de tratamentele aplicate in august pana la momentul in care aceste rame sunt luate din stupi.

Cei de la ICDCA mi au dat un raspuns sec. Mierea se poate extrage in conditiile descrise in prospect.

Iar acolo vedem doua lucruri> timp de asteptare miere 0 zile, dar si mentiunea ca tratamentul nu se aplica in cules, adica nu prea se impaca substanta activa cu alimentatia umana.
kovacslg

Mesajde peterneamt » 21 Noi 2018, 10:06

peterneamt

Mesajde peterneamt » 25 Feb 2019, 09:16

....folosiți traducerea automată din setări, alegând subtitrarea în limba Română !
peterneamt

Mesajde marius_sl » 12 Mar 2019, 14:56

Pana acum nu am tratat albinele primavara decat cu indiferenta. Dupa colapsul din toamna al unor familii m-am hotarat sa incerc ceva. Ce tratamente se pliaza primavara? Cand sa incep?
marius_sl

Mesajde jonny_it » 12 Mar 2019, 17:33

marius_sl scrie:Pana acum nu am tratat albinele primavara decat cu indiferenta. Dupa colapsul din toamna al unor familii m-am hotarat sa incerc ceva. Ce tratamente se pliaza primavara? Cand sa incep?

Cat varroa ai pe albine acum? Testeaza 2-3 familii si apoi putem discuta ce masuri se pot lua.
jonny_it

Mesajde marius_sl » 12 Mar 2019, 20:11

Nu am timp sa testez, chiar nu am! Sper sa reusesc sa le dau macar niste miere in punga. Sa presupunem ca infestarea nu e nici mare, nici mica, ce imi recomanzi?
marius_sl

Mesajde jonny_it » 12 Mar 2019, 20:39

marius_sl scrie:Nu am timp sa testez, chiar nu am! Sper sa reusesc sa le dau macar niste miere in punga. Sa presupunem ca infestarea nu e nici mare, nici mica, ce imi recomanzi?

Fara suparare dar treaba cu timpul este cum ai spune ca vrei permis de conducere dar nu ai timp sa dai examenul.
Iti ia maxim 5 minute sa testezi. ;)

Eu in aprilie o sa le dau acid formic de exemplu.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE