Criste Sorin scrie:nu e o solutie sa ramai pe vatra pt a evita aglomeratiea eu aplic alta metoda sa am stupii buni si multi restu daca le comvine poate sa vina dar sa respecte reguli de pastoral distnta intre mine si ei, amplasare corecta fata de directia de zbor a culegatoarei
Pentru mine acesta e primul an de pastoral asa ca am cateva intrebari referitoare la aceste reguli de pastoral :
1. Care ar fi distanta dintre stupine in pastoral?
2. Cum trebuie sa fie directia de zbor a culegatoarei?
3. Cum trebuie sa amplasam stupii ca sa evitam dezorientarea?
Multumesc!
reguli de aplicat in pastoral :distanta dintre supine diferite 500 m la culturi de camp si 100m la padure nr de stupi la hectar sa fie cat mai mic
este interzisa amplasarea unei stupine pe directia de zbor a albinei apartinaind altei supini
dezorientarea sau ratacirea albinei apare odata cu aglomerarea a mai mault de 30 fam pe o vatra si este amplificata de simetrie (asezarea perfecta in linie (pe lungime mare)) aemanarea lazilor culoare ,forma cat si directia de zbor spre sursa de cules , intensitatea si directia vantului
rezolvarea acestor neajunsuri sta in respectarea regulilor de pastoral iar ratacire sa fie in cadru stupinei proprii si nu intre stupine cu proprietari diferiti