Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: LOCA AMERICANA,AJUTOR!!

Mesajde gica » 07 Aug 2011, 11:05

Acesta este procedeul.Instalatia se poate construi din doua coli de tabla galvanizata (2m x 1m),iese un cilindru de aprox 1,2 metri diametru si pe peretii interiori por fi puse simultan doua nivele de rame (26 de bucati).Lampa cu vapori de mercur se poate suspenda in centru.Daca acoperiti cilindrul pe langa radiatia uv apare si ozon,un gaz foarte toxic.In 10 minute nu mai ramane nimic viu in incinta.Se duc dracului toate,inclusiv LA si puietul varos.Esta ca la bomba atomica.
Nu va speriati,nu este absolut nimic periculos.Trebuie stat mai la distanta si feriti ochii si nasul.
Salut Ioane.Ne mai vedem noi la o bericioaica. :D
gica

Mesajde Adrian Galofteanu » 07 Aug 2011, 12:48

Multumesc frumos!

Si eu care ma pregateam sa scot din buzunar ceva parale din ce vazusem pe net! Pai cu minunea asta se pot dezinfecta si stupii si atunci chiar ca bolile astea ar cam trebui sa dispara. De fapt prin stupina mea si a apropiatilor mei nu s-a mai auzit de LA de mai bine de 30 ani. Ne mai necajeste din cand in cand LE si pentru asta am nevoie de instalatia asta.

Bericioaica trebuie sa o dau eu!

Poate ne intalnim vreodata, cine stie!

Toate cele bune!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Alecs » 07 Aug 2011, 18:42

Aruncati o geana si asupra acestui articol pe care cred ca l-am salvat de pe vechiul forum dar nu mai stiu cui apartine.Folosirea pelinului prin faptul ca contine vibramicina, nu-i de neglijat, mai ales ca poate preveni revenirea bolii in sezonul urmator.Uitati-va ce se spune : ".Vorbind despre loca americana este vorba despre un singur agent patogen,eventual cu cateva tulpini zonale.Ori daca acest bacil poate fi omorat cu sulfatiazol sau cu oxitetraciclina este aproape sigur ca poate fi omorat si cu vibramicina.Pelinul alb contine vibramicina -un antibiotic destul de puernic,dar care in medicina umana da si unele efecte ce afecteaza auzul si altele.Are avantaJul ca se distruge lent si poate exista in solutii vreme mai indelungata.Contaminarea cu bacilul larvrae se face prin contaminare bucala pt ca albinele curata resturile cu gura.Daca in acelasi timp ele se ocupa si cu maturarea nectaruluia ,siropului,piesele bucale vin in contact cu antibioticul din preparatul de pelin si astfel se trateaza si infectarea.Pe de alta parte vibramicina se introduce astfel in proviziile de iarna si revenirea sporilor la forme vegetative intalneste antibioticul care fie le distruge ,fie le inhiba inmultirea."
Nu gasesc momentan " sursa " acestei informatii .Daca cineva stie, poate completa ceea ce am scris eu.
Alecs

Mesajde gica » 07 Aug 2011, 19:08

gica scrie:L.A.exista in fiecare stup.Sunt cateva tratamente naturiste cu plante care contin fitoncide cu care se previne foarte usor izbucnirea bolii.Mai trebuie si prudenta la pastoral la FS ca daca pui stupii pe pamant in soare si ii tii fara apa pe canicula ai 100% sanse sa o incasezi.Iar daca boala izbucneste e jale.
Sa fiti sanatosi,prudenti si daca se poate intelepti.

Este adevarat,pelinul este una din plantele minune folosite in acest scop.
Folosit in celebrul preparat KAS-81 (sovietic) si omologat in 1986 face minuni in tratarea varoozei.
Tinctura de pelin da rezultate mai bune decat antibioticul (Fumidil B,interzis la noi din 1980) la tratarea nosemozei.
Tinctura de pelin contribuie la intarirea organismului albinelor,avand un spectru larg de actiune contribuie la stoparea si diminuarea efectului latent al multor boli (inclusiv L.A.),nu polueaza produsele apicole.
Atentie - pelinul este o planta otravitoare,daca se depaseste doza e jale.
Are avantajul ca poate fi administrat aproape tot anul.
gica

Mesajde Alecs » 07 Aug 2011, 19:18

Din insemnarile mele am retinut si modul cum cineva ( nu-mi amintesc cine- deh, varsta ! ) il foloseste. Iata: "Pelinul alb contine vibramicina! Inainte de a extrage mierea pregatesc intr-o oala mai larga 1kg de pelin alb maruntit in 10 litri de apa fiarta si racita.Dupa ce scot fagurii din centriuga ii cufund in preparatul de mai sus si ii scurg putin si ii pun in roinite.Seara ii dau la stupi in spatele diafragmelor.
toamna ,in luna septembrie cand albinele inca mai culeg cat de cat,iau rame cu faguri claditi si goi si ii cufund in acest fel de preparat.Dupa ce ii scurg putin ii pulverizes cu sirop de zahar(cam 50ml de fiecare rama;1 litru la 20 rame)si dau cate 1 rama dupa diafragma la fiecare stup seara.inseara urmatoare schimb aceste rame cu altele preparate la fel .fac asa cam 8-10 zile.preparatul de pelin il fac mereu cu 24 de ore inainte"
Alecs

Mesajde panshe85 » 11 Aug 2011, 10:48

buna ziua! in primul rand vreau sa mi cer scuze lui domnul gica pt ca nu am scris de unde sunt (nu i nici un secret sunt din CRAIOVA DOLJ str dr. Mihai Canciulescu nr 7,nu stiu cum sa completez in profil) si nu numai lui ci tuturor celor care au fost deranjati de acest aspect.....nu am mai avut timp sa stau pe net ca sa va raspund mai repede.....stupii sunt ai mei,tata avea de vreo 10 11 ani stupi dar nu mai multi de 40 50, nu facea pastorala, l am ajutat mereu la lucrul in stupina dar de 2 3 ani m am implicat mai mult, fiind mai tanar si cu pofta de munca. nu ma deranjaza deloc trasul de urechi si nici capacele peste ceafa daca am ceva de invatat din ele..... lipsa de experienta, nu contest acest lucru, una din greseli a fost ca despre loca nu m am documentat, auzisem ca a fost demult si a fost eradicata, cu cine am vb,in stanga in dreapta toti ziceau ca nu au auzit pe nimeni sa mai aiba LA de acolo acest dezinteres din partea mea pt aceasta boala......nea gica, nu dau vina pe nimeni din cei 1000 de stupi care au fost la FS, insa stiu ca an de an am avut familii sanatoase si productii bune.....apa le am pus nu in hranitor si am facut o mini piscina,gropa+folie, pe capace la doua zile le puneam frunze de floarea soarelui.....nu am luat fata nimanui cu asezarea stupilor imi place sa muncesc cinstit ca de hoti e tara plina (a venit la o zi dupa ce i am dus un nene batranel din GJ cu 15 stupi cam rapciugosi ce e drept, si m a rugat sa l las sa i puna pe margine cealalta a drumuli in fata stupilor mei , mi a parut rau de dansul si am zis ca nu ma deranjaza daca el considera ca l avantajaza pozitia, nu l acuz ca el ar fii cauza....). ce i drept am simtit un miros de clei ars in cati-va care erau asezati in mijloc(i am avut asezati in linie) erau depopulati,nu aveau musca de acoperire si m am dus cu gandul la faptul ca s a dezorientat albina si a murit din puiet, cei de pe capete fiind suprapopulati, de acolo mirosul.....am facut greseli,dar nimeni nu s a nascut invatat si amul cat traieste invata. nu sunt unul dintre cei care s au apucat de apicultura doar pt a pune mana pe fondurile EU, inca o data nea gica nu i nici o "hiba" la mijloc, sunt cat se poate de sincer si in acelasi timp disperat....inca o data mii de scuze tuturor!!!!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde panshe85 » 11 Aug 2011, 11:25

[quote="gica"] Ramele pe care au stat albinele in timpul tratamentului la ars(eventual as recupera ceara)

daca mai sunt rame cu puiet, le scot si pe acelea si le pun pe foc?
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde Adrian Galofteanu » 11 Aug 2011, 15:25

Am sa-ti raspund eu pana te vede Nea Gica. Vezi cum raspunde familia la tratament. In mod normal daca infestarea nu a fost una majora ar trebui sa se replieze destul de repede familia, adica sa dispara urgent semnele de boala. Atentie insa! Asta nu inseamna ca le-ai tratat. Urmeaza cu sfintenie ce a scris colegul Ionuţ si cred ca vei scapa de necazuri.

Doamne ajuta!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde viorel_v2000 » 11 Aug 2011, 20:26

gica scrie:.......
Dar unul macar nu ati zis ca L.A. este o boala declarabile si nedeclararea ei este caz penal.
Sariti pe bietul Gica care vrea sa ajute un om caruia i se diminueaza zilnic stupina cu un stup.

Asta este un motiv pentru care trebuie sa-l intelegem de ce nu ne spune al cui e din Congo.

Ne Gica, mai bine spune-i mata cum ai scapat de pacoste in trei randuri.
viorel_v2000

Mesajde gica » 12 Aug 2011, 10:28

Am vorbit la telefon cu panse85 azi.
Coloniile raspund bine la tratament.A aparut puietul compact din care va iesi albina de iernare.
Si in continuare la ce a scris colegul Adrian Galofteanu:
Boala a fost stopata,vindecarea completa va fi grea.De moment trebuie continuat tratamentul si stimularea pentru a avea in stupi albina pentru iarna.In toamna cand nu va mai fi puiet in colonii urmeaza faza a doua.
De moment lucrurile merg spre bine dupa cum am vorbit la telefon.
gica

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 14:34

miculstupar scrie:de acord cu vicpo si danipowsoft
dati sfaturi daca stiti daca nu nu mai postati

Oare in ce situatie o mai fi stupina colegului Panshe85.
Ia zi ceva colegule.Ca sunt curios si eu.Probabil si colegii de mai sus.
gica

Mesajde panshe85 » 04 Oct 2011, 14:51

nene gica, e de bine, sa vedem la anul, nu am pierdut nici o familea, se prezinta foarte bine, am urmat instructiunile dumneavoastra si rezutate sunt, deocamdata....sa vedem la anul...am dezinfectat lazile in soda caustica,revopsite,parlite,rame topite si pastrat doar ce a fost cladit anul asta, dezinfectare cu acid acetic glaciar, regine tinere la peste 50 % din stupina, sunt puternici si formele de boala au disparut inca de la jumatatea lui august, inca mai exista o medie de 3 rame cu puiet in stupi, sunt cu ochii pe ei....mai raman sporii de loca,pt care m am gandit sa mi iau un telescop sa i vad si pe aia daca mai sunt :lol:
panshe85

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 15:17

A trecut,totul e spre bine.Sisteaza stimularile ca vine frigul.Rezerve sa fie si iasa toti in primavara.Mai sunt ceva descantece fine de facut la ei si gata.
Am revenit aici citind o postare a colegului danipowsoft.Imediat a inceput sa ma racaie un pitic pe creier si sa-mi zica:
- vezi ca asta ti-a mai sarit de vreo doua ori in cap.Si eu saracul "miel nevinovat" vorba lui Janese.
Am cautat si am dat de situatia de mai sus.
Toate cele bune.
gica

Mesajde pab » 06 Oct 2011, 11:33

Alecs scrie:Din insemnarile mele am retinut si modul cum cineva ( nu-mi amintesc cine- deh, varsta ! ) il foloseste. Iata: "Pelinul alb contine vibramicina! Inainte de a extrage mierea pregatesc intr-o oala mai larga 1kg de pelin alb maruntit in 10 litri de apa fiarta si racita.Dupa ce scot fagurii din centriuga ii cufund in preparatul de mai sus si ii scurg putin si ii pun in roinite.Seara ii dau la stupi in spatele diafragmelor.
toamna ,in luna septembrie cand albinele inca mai culeg cat de cat,iau rame cu faguri claditi si goi si ii cufund in acest fel de preparat.Dupa ce ii scurg putin ii pulverizes cu sirop de zahar(cam 50ml de fiecare rama;1 litru la 20 rame)si dau cate 1 rama dupa diafragma la fiecare stup seara.inseara urmatoare schimb aceste rame cu altele preparate la fel .fac asa cam 8-10 zile.preparatul de pelin il fac mereu cu 24 de ore inainte"

Bun bun, dar doxiciclina sau vibramicina sunt tot tetracicline. Adica antibiotice. Si daca iti face analiza la miere si ti-o depisteaza dupa nucleul tetraciclinic, cine te crede ca nu ai dat medicam. de sinteza, ci doar buruieni?
In plus, acel extract obtinut trebuie concentrat, dozat, ca sa stii exact cata subst activa dai, cand dai, etc.
Asa dupa folclor, frectie...
Eu nu resping ideea combaterii cu plante, dar omul care foloseste nu a dat cand avea boala, familiile erau sanatoase.
Deci nu stim daca e sau nu eficient cand ai boala.

Inca ceva pt nea Gica Romanescu: Cu tot respectul, permiteti sa va combat putin. Loca americana nu exista sub forma de spori in toti stupii, precum sporii de ciuperci (puiet varos, ascosfera), aceasta boala se ia, nu se face din interior. Exista 2 principale posibilitati sa faci boala:
1. Cea mai raspandita, prin furtisag, adica se aduc in stupii sanatosi, odata cu mierea furata din stupii bolnavi, o cantitate insemnata de cateva miliarde de spori careia sistemul imunitar al coloniei nu-i mai face fata si gata, apar manifestarile clinice specifice.Este vorba de un prag minim de spori adusi la care se declanseaza boala, coroborat cu factori favorizanti: lipsa polenului din natura, calduri mari, seceta, etc. Daca numarul de spori adusi este mic sau se stopeaza fenomenul de furtisag, boala nu apare. Furtisagul este cauza a peste 90% din cazurile de boala.
2. A 2-a posibilitate, mai rar intalnita (cca. 10% din cazuri), atunci cand populam cutii second hand sau ale bunicului din pod caruia i-au murit stupii acum 30 de ani si nepotul a considerat ca-i cazul sa reinnoade traditia. Sporii au putere infectanta de pana la 45 de ani, adica rezista f mult in timp si pot reproduce bola dupa f multi ani.

Citesc pe forumuri doze de antibiotic "recomandate" de ma ia groaza, total necorespunzatoare. Oricum nu-i dracul atat de negru, boala exista de cand sunt albinele pe pamant, scapa cine stie.
O sa revin cand am timp cu doze si masuri de combatere, sa fie odata clar pt toata lumea.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde alt stupar » 06 Oct 2011, 11:59

pai revin-o dom`le !
ca de retete dupa ureche si e plina lumea. Cine vrea sa le urmeze, nu are decat, sunt destui insa care au nevoie de o parere avizata in domeniu.
;) nah, nu ca ma lupt io cu loca, dar niciodata nu sti ce-ti rezerva viitorul...intri "in focuri" si pana afli ce deja trebuia sa sti esti aut of business
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde popik50 » 08 Oct 2011, 15:11

:o
popik50

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE