Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mavrirolul

Mesajde Dila Daniel » 09 Sep 2011, 19:56

...si uite asa,aluneca discutia de la subiectul ce se vroia discutat...MAVRIROLUL
va rog sa reveniti la topic.Este in interesul nostru sa mentinem discutiile pe subiectele topicurilor unde postam...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde panshe85 » 15 Sep 2011, 10:19

buna ziua! am o idee in ceea ce priveste pozitionarea benzilor de mavrirol, si va rog sa mi spuneti cat de eficienta credeti ca este, se stie ca albinele trebuie sa ia contact direct cu benzile pt a avea rezultatul dorit,(pana acum le pozitionam deasupra ramelor) dar mi e greu sa cred ca toate albinele vor trece peste ele asa ca m am gandit sa le pe fundul stupului, paralel cu urdinisul la doi centimetri de el, in interior, prinse cu pioneze pt a nu fi scoase afara. am auzit ca daca matca se atinge de ele exista riscul sa starpeasca,asa este? astfel ma gandesc ca elimin acest risc. Ce parere aveti?
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde akmm » 15 Sep 2011, 11:45

panshe85 scrie:buna ziua! am o idee in ceea ce priveste pozitionarea benzilor de mavrirol, si va rog sa mi spuneti cat de eficienta credeti ca este, se stie ca albinele trebuie sa ia contact direct cu benzile pt a avea rezultatul dorit,(pana acum le pozitionam deasupra ramelor) dar mi e greu sa cred ca toate albinele vor trece peste ele asa ca m am gandit sa le pe fundul stupului, paralel cu urdinisul la doi centimetri de el, in interior, prinse cu pioneze pt a nu fi scoase afara. am auzit ca daca matca se atinge de ele exista riscul sa starpeasca,asa este? astfel ma gandesc ca elimin acest risc. Ce parere aveti?

Astept cu nerabdare rezultatele unui eventual experiment.Totusi, nu numai culegatoarele sunt afectate de Varroa si doar ele sunt cele ce trec prin urdinis.Sa nu mai zic si ca sunt al naibii de putine care ies la ora asta.
Pentru cineva care are timp sa priveasca modul de actionare al benzii, ar fi bine sa sesizeze ca albinele simt binefacerea Mavrirolului si pur si simplu se tavalesc prin banda.Vin pe rand ca porcii mistreti la scarpinat la un copac anume.
Ideea pe care o puneti in discutie nu este noua.Vorba Eclesiastului ca nimic nu e nou sub soare.
Unii au propus un tunel din doua perii de ghete prin care sa treaca albinele.Periile sa fie date cu orice fel de substante isi imagineaza apicultorul.Lumea nu doarme.Cauta solutii.Ferice de cei ce le gasesc si au bucuria sa le impartaseasca si altora.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde panshe85 » 15 Sep 2011, 12:13

categoric,nu numai culegatoarea....insa si puietul trebuie sa faca zborul de recunoastere, automat vor trece peste el, cred ca o sa pun una sus si una la urdinis ;) ideea mi a venit de la cineva care mi a zis ca a avut drum pe langa stupina dar nu i a permis timpul sa desfaca stupii si tinea mortis sa bage benzile in stupi si le a impis pe urdinis,peste doua zile sa intors si le a asezat deasupre. doar la unul din 15 albinele au incercat sa le dea afara, dar nu au reusit :D
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde horia_ch » 15 Sep 2011, 14:21

Ideea ar fi buna... Insa...
N-ati observat ca multe albine care intra pe urdinis nu o fac "cu picioarele in jos"? Adica vin in zbor, se aseaza pe peretele din fata, coboara la urdinis si intra folosind partea superioara a acestuia. Apoi urca pe peretele din fata, pe interior, pana unde or avea treaba.
E doar o observatie.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde victor s » 15 Sep 2011, 14:43

eu raman la parerea mea ca institutul a facut ceva cercetari inainte de a scoate pe piata acest medicament, si a ajuns la concluzia ca randamentul maxim al mavrirolului este atunci cand se administreaza conform prospect...:
********************************************************************************************************************************************
Mod de administrare: La nivelul stupinei se scot din cutia de plastic benzile impregnate cu substanta activa si se introduc în stupi astfel:

- pentru familiile cu dezvoltare normala se folosesc 2 benzi care se aseaza transversal deasupra ramelor din cuib ;

- pentru roi si familiile slabe se utilizeaza o singura banda.
victor s

Mesajde panshe85 » 15 Sep 2011, 14:56

horia_ch scrie:Ideea ar fi buna... Insa...
N-ati observat ca multe albine care intra pe urdinis nu o fac "cu picioarele in jos"? Adica vin in zbor, se aseaza pe peretele din fata, coboara la urdinis si intra folosind partea superioara a acestuia. Apoi urca pe peretele din fata, pe interior, pana unde or avea treaba.
E doar o observatie.

m am gandit la asta, in mod normal ar fi dificil sa dai toate ramele din dreptul urdinisului ca sa prinzi banda si deasupra lui pe peretele din interior, eu insa sunt nevoit sa transvazez toate familiile toamna asta asa ca daca tot am lazile goale,inaite sa pun ramele cu albine,tai o banda de mavrirol jumatare o pun pe fund, jumatate deasupra urdinisului pe pretele,oricum urdinisul e redus si nu depaseste lugimea unei jumatati de banda,si a doua banda desupra ramelor,eu unul nu vad nici o influenta negativa :D
panshe85

Mesajde Adi Hodis » 18 Sep 2011, 21:22

Mircea77 scrie:
proapis13 scrie:Revin cu rugamintea ca cei ce cunosc un tratament ,,naturist'''' impotriva varoa sa vina sa-l posteze
Am incercat ceva anul acesta si a mers

Eu unul am citit despre : Boz, (lat. Sambucus ebulus).
Scurta descriere:
"Bozul este fratele salbatic al socului, avand frunzele, florile si fructele foarte asemanatoare cu ale acestuia, dar fiind considerabil mai scund si avand o rezistenta mult mai mare la conditiile vitrege de mediu. Se distinge printr-un miros al frunzelor, al tulpinilor si al radacinilor care poate fi dezgustator, dar care are un rol important in orice terapie.
Putine plante sunt atat de putin pretentioase ca bozul, care se aseaza oriunde este lumina destula si pamant cu multe resturi organice. Il gasim de la munte pana la campie, pe marginile de drum, in locurile virane, pe malul apelor curgatoare, la margini de padure."

Bunicii mei foloseau boz-ul cu foarte mare succes impotriva paduchilor si capuselor de gaina. Pe un alt forum altii au pus plantele culese deasupra ramelor.

Un alt remediu ar fi busuiocul, care ar trebui sa fie omniprezent in orice stupina, in sensul ca se pot pune crengutele peste rame. Uleiurile volatile din el au un impact pozitiv asupra albinelor si negativ asupra acarienilor.

Mircea
Ma tot gandesc la sfaturile ce le-ai dat si la boz, ca este destul ... dar matale ai folosit la tratamente contra Varroa acest boz s-au busuioc ?.
Ca impactul a fost pozitiv, posibil ... dar cat timp trebuie tinut in stupi ?.
Oare este eficient in orice data a sezonului ?.
Nu de alta da´ as vrea sa trec la tratamente naturiste.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Yojen » 19 Sep 2011, 15:23

eu am pus 2 benzi la familion slabut(roi dezvoltat) si doar atat nu am facut tratament cu varachet, si-au inceput efectul la 24 ore dupa ce l-eam pus dar am scapat de paduchi.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde CORNEL V. » 19 Sep 2011, 16:39

Asa crezi ?
Ia mai gandeste-te ce eficacitate are mavrirolul fara varachet. :roll:
CORNEL V.

Mesajde Mircea77 » 19 Sep 2011, 17:21

Adi Hodis scrie:
Mircea77 scrie:
proapis13 scrie:Revin cu rugamintea ca cei ce cunosc un tratament ,,naturist'''' impotriva varoa sa vina sa-l posteze
Am incercat ceva anul acesta si a mers

Mircea
Ma tot gandesc la sfaturile ce le-ai dat si la boz, ca este destul ... dar matale ai folosit la tratamente contra Varroa acest boz s-au busuioc ?.
Ca impactul a fost pozitiv, posibil ... dar cat timp trebuie tinut in stupi ?.
Oare este eficient in orice data a sezonului ?.
Nu de alta da´ as vrea sa trec la tratamente naturiste.

Adi imi cer scuze ca raspund cu intarziere.
La momentul septembrie 2011 nu pot sa spun ca am incercat cu aia sau ailalta. Poate Proapis ne impartaseste si noua vreo idee !!!
La mine fiind primul an de apicultura am avut alte prioritati pe tapet (scule, cutii etc.....), desi in primavara cumparasem cateva pachete de seminte de busuioc ca sa-mi pun planul in aplicare. Din motive obiective - inca n-am prins hotul - n-am avut ce sa mai seman.
Nici eu nu sunt adeptul chimizarii dar anul asta a trebuit sa ma multumesc cu varachetul forte.
In afara de varianta ramurelelelor puse peste rame, ma gandesc foarte serios sa presar seminte de jur imprejurul stupilor ca sa creez o bariera "olfactiva" inclusiv pentru gaselnita care mai da tarcoale stupilor (saptamana trecuta am vazut 2-3 fluturi, in tot atatia stupi, care se agitau dincolo de diafragma desi erau alergati de albine ^^).
La primavara o sa-mi iau masuri de precautie si fac stoc de seminte in masina :lol: .
Mircea77

Mesajde Yojen » 20 Sep 2011, 10:44

CORNEL V. scrie:Asa crezi ?
Ia mai gandeste-te ce eficacitate are mavrirolul fara varachet. :roll:

la mine au murit paduchii de pe albine, si nu am dat cu varachet (nu am gasit deschis la magazin cand am fost sa cumpar), am scapat de gandaci.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde CORNEL V. » 20 Sep 2011, 11:54

Si paduchii din celulele cu puiet?
CORNEL V.

Mesajde cristi_vidican » 21 Sep 2011, 14:28

Dupa tratamentul cu mavrirol, dupa ce am facut in prealabil 3 tratamente consecutive cu VF in august, concluzia e ca anul acesta a fost mai putin varroa. Inca a cazut varroa, dar putin. Am mai observat ca anul acesta puietul capacit (cel putin in zona de vest) a fost destul de mult si in semptembrie, mai ales la matcile tinerere, dar nu numai. Anul trecut, la mine puietul in septembire era mult mai putin comparativ cu anul acesta. Asa se face ca in august, mai ales la primul tratament cu VF, varroa cazut a fost aproape deloc.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Oct 2011, 19:42

Azi am pus 2 benzi de mavrirol la fiecare familie !!! le-am pus asa cum le vedeti !!! ce parere aveti !!!
Fişiere ataşate
rsz_dscn2019.jpg
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviu1965 » 13 Oct 2011, 21:07

Parerea mea ca trebuia transversal , pe rame , ceva gen 90grade fata de lungimea ramei.
Transversal = peste rame.

Poate gresesc....
liviu1965

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE