Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ALERTA - LOCA AMERICANA LA IASI

Mesajde popik50 » 08 Oct 2011, 15:23

Deci avem LA in judetele Iasi si dolj
Nu e de bine :o
Pentru cei din Jud Iasi se spune ca vor fi despagubiti http://www.ziare.com/ziare-iasi/stiri-b ... ti-2519940
Ultima oară modificat de popik50 pe 08 Oct 2011, 15:34, modificat de 2 ori în total.
popik50

Mesajde gica » 08 Oct 2011, 15:23

Celelalte sunt cimbru,izma mica,canepa,fenicul,lavanda,tutun sau oricare planta care produce uleiuri esentiale.Tratamentul era pentru Braula.Varooa a intrat treptat in Europa in anii 70-80.La noi a intrat prin 72-74 de la bulgari si a fost diagnosticat de Orosi Pal (ungur) in vestul tarii.
Stiu de tratamente cu uleiuri esentiale contra Varooa dar nu stiam metoda cu fumigatiile.
Stiu de cand eram copil de metoda cu fumigatii contra Braula.Erau o gramada.Acum pica din prima cu V.F.
Nu au o inmultire asa rapida ca Varooa.
gica

Mesajde reformistul » 08 Oct 2011, 16:39

gica scrie:Celelalte sunt cimbru,izma mica,canepa,fenicul,lavanda,tutun sau oricare planta care produce uleiuri esentiale.Tratamentul era pentru Braula.Varooa a intrat treptat in Europa in anii 70-80.La noi a intrat prin 72-74 de la bulgari si a fost diagnosticat de Orosi Pal (ungur) in vestul tarii.
Stiu de tratamente cu uleiuri esentiale contra Varooa dar nu stiam metoda cu fumigatiile.
Stiu de cand eram copil de metoda cu fumigatii contra Braula.Erau o gramada.Acum pica din prima cu V.F.
Nu au o inmultire asa rapida ca Varooa.

Se poate ca 99,9 % sa ai dreptate cu Braula pentru ca mosul le spunea paduchi si la unii si la altii. Oricum sunt cativa anisori de cand mi-a spus si mosul avea si el cativa anisori peste 90. Oricum exista un efect vizibil si cu pelinul. merita studiata problema mai departe. Eu oricum am sa mai incerc... :)
reformistul

Mesajde gica » 08 Oct 2011, 17:01

Sunt o multime de studii in acest domeniu.Poate voi incerca o sinteza in iarna asta.
gica

Mesajde danipowsoft » 12 Oct 2011, 11:20

Ce ziceti folosesc stupari antibiotice (ex oxitetraciclina) :?:
Majoritatea nu recunosc si toti folosesc, desi nu o zic.... :mrgreen:.....parerea mea...
PS: mai ales cei cu pastoral... unde riscul de imbolnavire este mare
:vecinu are stupii bolnavi si el nu (care ar fi explicatia :twisted: )
danipowsoft

Mesajde gica » 12 Oct 2011, 18:18

danipowsoft scrie: :vecinu are stupii bolnavi si el nu (care ar fi explicatia :twisted: )

Ma fricosule ce esti.Albinele nu intra in stupii bolnavi de loca sa fure mierea ca put ca dracu.
Furtisagul e provocat numai de stupar.
gica

Mesajde danipowsoft » 13 Oct 2011, 11:02

la cartea lui Wolfgang Ritter - Bolile albinelor
pag 61 scrie
http://imageshack.us/photo/my-images/9/boala.jpg/
pag 71 scrie
http://imageshack.us/photo/my-images/580/boala2.jpg/
asa e, vecinu poate provoaca furtisagul, si cu ei bolnavi,..."te procopsesti"
asa ca ma gineam anu viitor sa previn...de asta intrebam cu antibiotice ....
Fişiere ataşate
boala 2.JPG
boala.JPG
danipowsoft

Mesajde Ruben » 28 Oct 2011, 20:04

danipowsoft scrie:asa ca ma gineam anu viitor sa previn...de asta intrebam cu antibiotice ....

Salut!

Faza cu prevenitul prin administrarea antibioticului este depasita sa nu spun altfel. Loca Americana se raspandeste destul de usor, e adevarat, dar tratatul cu antibiotic nu e deloc necesar nici atunci cand apara boala in stupina proprie.

Eu daca as avea vecin cu loca l-as convinge prin diverse metode amicale si legale sa si trateze stupii. Si pe langa asta mi-as muta stupii din vecinatatea stupinei lui.

Daca apare boala alegi intre:

1.Scuturarea albinelor intr-o lada dezinfectata GOALA unde le infometezi(inchise si intr-un beci) pana incep sa cada de foame, apoi le dai un hranitor plin si foite. Se intelege ca ramele din lada veche, toate, le ARZI si lada o imbaiezi bine in soda.

2. Uciderea albinelor, arderea ramelor si dezinfectarea lazii.

Ambele metode sunt folosite cu succes in vest pentru tinerea sub control a locilor.

Daca dai cu antibiotic la toata stupina, asa cum spun cartile batrane si stuparii batrani, nu obtii cu nimic mai mult. Sporii oricum raman peste tot in stupina. Singurul avantaj este ca vei avea urme de antibiotic in miere.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 28 Oct 2011, 20:09

Oricum, titlul topicului putea fi: Alerta- Loca Americana si Europeana in 41 de judete a Romaniei.

Loca nu-i tsunami care vine si ne distruge. Loca i o boala pe care va trebuie pe viitor sa o tinem sub control. Are putoare evidenta oricarui nas, si semne clinice clare. Fara urma de laborator o cunosti. Tratata responsabil si din vreme nu o sa ne falimenteze.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde CORNEL V. » 31 Oct 2011, 21:07

CORNEL V.

Mesajde Liviu_urlati » 01 Noi 2011, 09:02

scuze ca ma bag si eu in vorba dupa o gramada de vreme, dar asa, pentru incepatori, efectiv ce este de facut pentru a impiedica aparitia ei?
p.s. am vazut si eu reportajul la TVR1.....
Liviu_urlati

Mesajde danipowsoft » 01 Noi 2011, 09:40

cititi: Wolfgang Ritter - Bolile albinelor
sunt super incepator, dar fara antibiotice nu cred ca merge rezolvata bola
ce e drept nu se poate comercializa mierea
asa cum zic si cei de la TV multi trateaza si nu spun, de aceea trebuie avut grija
PS:ginditiva la uramatorul scenaru (oricand posibil)
Un apicultor are un stup doldora de Loca Americana
1.Il afuma bine
2.Il scutura intr-o zona cu pastoral ca sa scape de albinele bolnave (in pastoral sunt din: GJ, DJ, MH, MS, HD, etc..)
3.Si pleaca cu lada "curata"
4. Intrebare: ce fac cei din pastoral: au stupinele infestate sau le trateaza?
5. Cel care face treaba asta face benevol fara a anunta ... :evil: :x
PS: si uite asa se imnulteste boala..,un vecin face pastoral..... :(, si am auzit ca ii are bonavi, si de asta as vrea sa tratez preventiv :(
Fişiere ataşate
bola nou.JPG
Ultima oară modificat de danipowsoft pe 01 Noi 2011, 14:56, modificat de 6 ori în total.
danipowsoft

Mesajde danipowsoft » 01 Noi 2011, 10:08

astea sunt semnele boli
PS: Pozele nu sunt din stupina mea ;)
Fişiere ataşate
p3.JPG
filament lung
p2.JPG
celule infundate sau perforate
p1.JPG
suprafat de puit pestrita
danipowsoft

Mesajde doc31cody » 01 Noi 2011, 13:57

"Daca apare boala alegi intre:

1.Scuturarea albinelor intr-o lada dezinfectata GOALA unde le infometezi(inchise si intr-un beci) pana incep sa cada de foame, apoi le dai un hranitor plin si foite. Se intelege ca ramele din lada veche, toate, le ARZI si lada o imbaiezi bine in soda.

2. Uciderea albinelor, arderea ramelor si dezinfectarea lazii."

Asa cum spune Ruben cam astea sunt singurele metode pentru a scapa de LA. Prima se bazeaza pe faptul ca sporii de loca sunt distrusi complet de metabolismul albine prin infometare. Este , zic eu , singura metoda de a-ti mai salva din efectiv dar ar trebui cumparate matci noi indemne de boala.
Treaba cu tratatul cu antibiotice e doar un vis trecator - nu scapi de boala, ramine in forma latenta. Nici metoda de mai sus nu e garantata 100%.
doc31cody

Mesajde doc31cody » 01 Noi 2011, 14:02

gica scrie:Paul asta-i spilul.
Pentru la anu pregatesc o smecherie care sper sa mearga.Nu am patlagina de moment dar vin ploile si se face.

Do'n Gica sa nu spui ca incerci vr'o reteta de protofil de casa!!!!!!!!!
doc31cody

Mesajde pngflorin » 02 Noi 2011, 14:23

gica scrie:[.Albinele nu intra in stupii bolnavi de loca sa fure mierea ca put ca dracu.
Furtisagul e provocat numai de stupar.

Interesant, iar daca este adevarat, eu un lucru f bun.
Viceversa insa este posibila.
pngflorin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE