Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: apicultura fara tratamente, adica deloc, zero tratamente

Mesajde nae » 24 Ian 2012, 21:17

Nu am acces la net cand vreau eu .
Cred ca ne-am focusat doar pe 2 fronturi :-celula naturala ,
-tratamente~ 0 .
Sa luam in considerare si modul cum "albinarim "(am un lapsus ) adica : -faci un pastoral intensiv/mutari repetate /stup inchis - creste temperatura,creste instinctul de curatire ;
descapacesti cu cutit (am citit undeva )
-cata miere produci(apropos de dehnologie ) > 90 -100 kg.= ALBINA (nu pot ei suge cat pot ele produce = sunt rau ) ;ALBINA asta aduce si polen pe masura /cu tot cu Mavric ,Biscaia si co.
-ai AV si jonglezi cu caturile (ME/MER) -puiet sus ,jos pe AV cat gol pt. stransura ,
- clopot (sarut-dreapta nea Gica ) cuibul larg fara puiet se ''scarpina '' si base (varroa ) cade /jos frig = mort =tratament corect .

Sunt cateva idei care se pot combate -complecta .
nae

Mesajde adita » 25 Ian 2012, 11:04

Dl Peterneamt,

"100 de apicultori suficient de naivi ca sa nu mai trateze stupii ca asa au inteles de la dumneata."
Poti sa-mi spui cum au inteles de a mine sa nu trateze stupii?
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2012, 13:49

Citeste titlul, ce scrie nu cumva: apicultura fara tratamente, adica deloc, zero .
:?:
peterneamt

Mesajde bucursorinelionel » 25 Ian 2012, 15:18

Mdaa..apicultura fara tratamente, deocamdata este exact si similara liniei orizontului...cu cat te apropii..cu atat se departeaza...!!Putem incerca diverse abordari, foarte multe opinii, dar e doar teorie..!!deocamdata..! Pentru moment..si inca cel putin 10 ani ..in Romania..nu vom avea alta solutie...si nici cu tratamente nu pot afirma ca eradicam bolile...ci doar ca le putem controla si diminua efectul lor cat mai mult cu putinta. Din nefericire nu avem de a face cu o singura boala, si nici nu cred ca se va descoperi in viitorul apropiat un panaceu universal...!! Mai mult, vectorii de transmitere nu sunt doar albinele din ograda ci si barzaunii/bondarii si albinele solitare...asa ca ..mai avem multe de invatat si descoperit...!!...Pana una , alta , albinele depind de noi sa le ajutam, si asta vom si face, cu ceea ce avem la dispozitie...nu exclud experimentele dar, eu nu m-as hazarda deloc doar pe niste idei sau prezumtii..prefer faptul concret...adica raportul risc/beneficiu..nici eu nu iau buline de cap sau de gat daca nu ma doare...dar daca ma doare, ce fac...???
bucursorinelionel

Mesajde adita » 25 Ian 2012, 16:32

Dl Peterneamt,
Cu respec va comunic ca eu obisnuies sa cites titlu, dar cred ca dv nu stiti cine a scris titlu in nici un caz nu eu.
M-ar bucura daca ati pune probleme care sa aiba si o finalitate.
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2012, 17:45

Cu acelasi respect va comunic ca eu sunt deacord cu dumneavoastra si va impartasesc gindurile, dar nu citesc numai eu forum-ul si unii ar putea interpreta gresit . ;)
Cine nu s-ar bucura sa se gaseasca o data o solutie cu finalitate impotriva lui varroa.
peterneamt

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2012, 18:10

adita » 22 Ian 2012, 17:27

Dle Adrian M,
Va rog sa ma credeti ca prin postarile mele nu am vrut decit sa dezvolt ideea ca apicultura fara tratamente, poate exita si ca depinde doar de modul nostru de actiune.

DUMNEAVOASTRA CE A-TI INTELEGE ? :P
peterneamt

Mesajde adita » 25 Ian 2012, 18:35

Aminteam la postarea din 20 spuneam despre HIP.Acest HIP -Honeybee Improvement Program- este un program pe care un numar de apicultori din America. HIP este Programul de îmbunătăţire a albinei care a fost inceput in 1993 iar printre fondatori au fost Jack Griffes si Kirk Webster.Printre cele scrise de Kirk Webster The Natural Form of a Northern Apiary (Forma naturala a unei stupinei din Nord ) lucrare de referinta n domeniu .Acest program este un efort pentru reproducere luând în ceea ce Brother Adam a numit "provocare inevitabilă" pentru a crea o albina rezistenta acarianul Varoa .Acest program a dat rezultate si este adoptat in multe tari si va pot spune ca unele asociatii si forum-uri folosesc acest program. Cred ca in Romanica este f greu de folosit.Trebuie sa spunem inaite de a termina ca exista albine rezistente la varoa si in Evropa in Austria stupar ca 700 de stupi pe care nu-i trateaza si care se numeste Alois Wallner , apoi in Inglitera se vorbeste despre albine rezistente la varoa creata de Ron Hoskins si care este rezitenta. Si in Germania exsta un grup care de selectie pentru albine rezistente la varoa. http://www.toleranzzucht.de/en/home/
Va informez ca am facut impreuna cu colegii stupari cu inceputuri bune dar ptr ca sintem romani am incetat programul.
adita

Mesajde bucursorinelionel » 25 Ian 2012, 20:20

Dragi prieteni, ori eu nu mai vad bine fara ochelarii,... ori ochelarii mei nu mai vad bine fara mine...!!! Eu am citit ZERO TRATAMENTE...ADICA NU MAI TRATAM NIMIC, PENTRU NICIO BOALA..!!! Sau varooa a devenit peste noapte singurul inamic..??? Sa fim seriosi..!! Mai avem inca multe vagoane de malai de mancat..pana sa ajungem la apicultura de netratat...!!! Sauuuu...cu ingaduinta dvs. ...daca nu mai ai albine...coreeeect..nu mai ai ce sa tratezi...!!! = 0 tratamente.... :shock:
bucursorinelionel

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2012, 20:30

Sa ma fereasca Dumnezeu sa am, sau sa aveti prin apropiere un apicultor care sa faca astfel de experimente ( ele ar trebui facute in zone perfect izolate) ,ca eu si cu tratamente nu mai scap de ei.
peterneamt

Mesajde akmm » 25 Ian 2012, 22:34

Tinand cont de timpul nesfarsit de cand exista albina in Romania.
Tinand cont ca varroa nu este o vina a apicultorului roman.
Tinand cont ca exista numeroase persoane binevoitoare demne de incredere care te pot ajuta sa ramai fara albine.
Tinand cont ca avem nevoie de solutii practice!etc
Sa nu mai pescuim in ape tulburi.Cine vrea sa practice apicultura din titlu, sa o aplice, fara sa ne incurajeze, si sa ne anunte dupa doua ierni cate familii mai cumpara.
adita, din ce tara esti?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde adita » 26 Ian 2012, 10:50

Dupa cite stiu:
In prezent Varroa este aproape in toata lumea. Totusi raspandirea lui a fost in special in ultimii cca 50 de ani. La noi in tara a ajuns prin 1975, in Germania in 1977 (cand s-au adus pentru studiu albine Apia Cerana din Asia). In Franta este semnalat in 1982, in Spania, Italia ceva mai tarziu, in Anglia doar in 1992. In SUA in 1987 iar in Canada in 1989. In insula de sud a Noii Zeelande a fost semnalat doar in 2006 iar in Hawaii in 2007.
Dupa cite stiu mai exista locuri fara varoa Australia este "tara" fara varoa Papua Noua Guinee. Si Europa mai exista locuri fara varoa Isle of Man unde dupa cum spun gurile rele .În Norvegia există regiuni mari, fără acarian.În nordul Finlandei există apicultorii care nu au avut niciodată acarieni.Arhipelago de Ahvenanmaa a reuşit să distrugă toţi stupii care au avut Varroa. S-a facut curat.
adita

Mesajde peterneamt » 26 Ian 2012, 14:51

Da noi am luat varrooza de la vecinii nostrii Bulgarii, care au importato o data cu matcile luate de la fratii lor Rusii si pe teritoriul tarii noastre a fost descoperita prima oara la Sadova Dolj la ferma apicola de acolo ce numara peste 2000 familii de albine.
Si ?
peterneamt

Mesajde adita » 27 Ian 2012, 12:08

Blues-ul albinei este povestea disparitiei albinelor şi eforturile depuse de omul de stiinta australian Dr. Denis Anderson pentru a le salva de la disparitie.
Dr. Denis Anderson nasul lui varroa destructor.
Dar albinele sunt sub ameninţare din toate direcţiile. Agricultura industrială şi distrugerea habitatelor si-au luat pretul, dar cea mai mare ameninţare este o căpuşă un parazit care Anderson l-a descoperit şi numit Varroa destructor. Ea a decimat populaţiile de albine peste tot, cu excepţia Australiei, care este acum singura ţară care încă mai are albine europeni care trăiesc în sălbăticie.
Nu e un film artistic si nu incurajez pe nimeni .
http://www.youtube.com/watch?v=VF__ezaP3-0
adita

Mesajde peterneamt » 27 Ian 2012, 13:23

MULTUMESC . Filmul (documentarul ) este mult mai mult decit as putea sune in cuvinte eu, deci inca o data multumesc.
peterneamt

Mesajde adita » 27 Ian 2012, 17:17

Apropo,anul trecut a avut loc o conferinta cu titlul: Varroa - încă o problemă în secolul 21?O serie de teme de discutie: Varroa şi viruşi,Control chimic a Varroa,Managementul integrat al dăunătorilor în Varroa,Controlul biologic a Varroa....Credeti ca este inca problema in acest secol.
adita

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE