Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: alimentatia albinelor dupa tratament cu oxitetraciclina

Mesajde janese » 25 Oct 2012, 09:24

hai sa sintetizam:
remedii la loca
1.oxi..2. omori familia...3. arzi ramele,flambezi,dezinfectezi cutiile si inventarul...4. scuturi albina pe foi necrescute si o stimulezi la greu....5.schimbi matcile cu altele aduse din alte surse decat de la tine...6.distrugi ramele cu puiet prin ardere..........7..o loca este mai sensibila la streptomicina...alta la oxi...stabilesti ce loca ai...8. muti stupina,schimbi vatra ca nu cumva sa ai alt focar langa tine....9. infometezi colonia....continuati si voi lista,dar scurt fara multe inflorituri.
Ultima oară modificat de janese pe 25 Oct 2012, 09:31, modificat de 2 ori în total.
janese

Mesajde Dragos2006 » 25 Oct 2012, 09:26

Cunosc un caz in care un apicultor cu experienta mare are in fiecare an afectate doua - trei familii de loca . El aplica varianta cu focul si totusi loca apare anul urmator. Eu stiu ca atunci cand in stupina apare un caz clinic de loca deja toata stupina este infectata. Mai stiu ca primii afectati sunt stupii puternici care fura miere de la familia slabita de loca. Pt. ca acest stupar are pavilion l-am pus sa noteze pozitiile familiilor bolnave si sa vedem daca la anul loca va apare la coloniile vecine .
Omul nu vrea sa dea cu oxi dar in schimb numai anul acesta a vandut 150 de roi . Sunt curios la anul daca loca va apare si la cumparatorii de roi , probabil nu.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Ruben » 25 Oct 2012, 09:41

Dragos2006 scrie:Cunosc un caz in care un apicultor cu experienta mare are in fiecare an afectate doua - trei familii de loca . El aplica varianta cu focul si totusi loca apare anul urmator. Eu stiu ca atunci cand in stupina apare un caz clinic de loca deja toata stupina este infectata. Mai stiu ca primii afectati sunt stupii puternici care fura miere de la familia slabita de loca. Pt. ca acest stupar are pavilion l-am pus sa noteze pozitiile familiilor bolnave si sa vedem daca la anul loca va apare la coloniile vecine .
Omul nu vrea sa dea cu oxi dar in schimb numai anul acesta a vandut 150 de roi . Sunt curios la anul daca loca va apare si la cumparatorii de roi , probabil nu.

Dragos, pavilionul...bata-l vina...ajuta la fenomenul de care vorbesti tu. Dar din cate spui stuparul tine problema sub control.

Ca vinde roii...hmm...eu unul nu as cumpara roi de la el. La faza asta ii nitel magarus. :roll:

Cu atat mai putin as cumpara roi de la cineva care trateaza preventiv cu antibiotic.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 25 Oct 2012, 10:17

prin 2002 m-am gasit sa fac pe desteptu`... dupa o extractie am stropit toate ramele scoase din centrifuga cu sirop de zahar in care diluasem oxitetraciclina. Nu ca aveam loca ( m-a ferit Dumnezeu de asa ceva pana acum, inca n-am vazut decat in poze ) dar toata lumea imi spunea ca asa e bine...ca asa scria in revistele alea vechi, ai n-ai mingea-tragi la poarta :lol: ...
in 2003 a fost foamea mare la achizitori, embargoul UE pe mierea chinezeasca, nu facea nimeni analiza deci n-au fost probleme la vanzare.
Dar... in 2004 cade pretul... si intra analiza pe mostra... hopa, urme de antibiotic in miere, ca remanenta in faguri este mare...si uite-asa am inghetat o iarna langa taraba sa-mi vand productia si a trebuit sa bag la topit tot ce era fagure mai batran de un an...

Noi aicia... e usor sa discutam si sa facem apologia antibioticului, tasta suporta... ce te faci insa cand intra unu` si citeste, in primavara sa si el cu oxi ca asa or zis aia ca e bine... si cand ii la vanzarea mierii... problem... sau mai rau, iarasi auzim de contingente de miere returnate, apicultori care-si asteapta plata cu lunile...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde janese » 25 Oct 2012, 11:04

va faceti ca ploua...
1)ai 50% cel putin infestati cu loca in stupina...ce facem cu cei cu semne vizibile?....ce facem cu ceilalti ,,sanatosi"?
2)esti in pastoral stai doua saptamani langa unul care constati in ultima zi ca are loca la greu...iti intra morcovu??? ce faci?

repet ..omu care a initiat topicu asteapta raspuns!!!!!!! vedeti prima postare a lui si ajutatzi-l...sau...infiintati un topic nou...despre ,,patzanii cu antibioticul oxi "sau ,,jos cu oxi"!!! si acolo bateti la clape cat vreti!!!elegant este sa-i raspundem omului
alt stupar...dar ce te faci daca unu care citeste si are, si nu face nimic si la primavara vine langa tine?
janese

Mesajde cristi_vidican » 25 Oct 2012, 11:24

janese scrie:2)esti in pastoral stai doua saptamani langa unul care constati in ultima zi ca are loca la greu...iti intra morcovu??? ce faci?

Liviu Costea (poate ai auzit de el) ne-a povestit mai demult pe lista de discuții despre cazul lui: în pastoral ... În stânga locă, în dreapta locă. A avut emoții mari, dar n-a luat deloc locă în stupii lui. Fără să trateze. Din câte știu. El mergea pe ideea că un stup sănătos, echilibrat, nu se îmbolnăvește de locă.
Tot el dădea o situație ipotetică, care s-a discutat atunci. În pădurea vecină cu satul, un stup moare (în scorbură) de locă. Rămâne mierea în faguri. Ce se va întâmpla cu stupii din sat?
N-am avut locă, n-am văzut. Când am început apicultura, mergeam pe un bătrân stupar. Odată mi-a dat oxitetraciclină să dau și eu la stupii mei, așa preventiv. A rămas sticluța multă vreme aruncată de coco colo. Povestea el cum prin anii 70, era în zonă o epidemie de locă și nu le dădea voie să meargă în pastoral la salcâm decât cu aprobare. Vreo 2 ani n-a scos stupii din curte.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ruben » 25 Oct 2012, 11:28

cristi_vidican scrie: El mergea pe ideea că un stup sănătos, echilibrat, nu se îmbolnăvește de locă.

Cu tot respectul, cristi, imi permit sa te contrazic. Un stup puternic se poate imbolnavi de loca. Sigur, are un mare plus in lupta cu boala, dar il poate prinde. ;)
Ultima oară modificat de Ruben pe 25 Oct 2012, 12:41, modificat 1 dată în total.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde janese » 25 Oct 2012, 11:39

vezi ma ca nu am scris eu asa ceva!
janese

Mesajde cristi_vidican » 25 Oct 2012, 11:52

janese scrie:vezi ma ca nu am scris eu asa ceva!

:lol: Vezi nea Janese, că nu sunt singurul care ți-am pus alte vorbe în seama matele. Îmi aduc aminte când lucram la mutarea paginii lui Pupe, când te-am făcut mare om spiritual :lol: , greșind niște citate
Nea Janese, ai avut vreodată locă în stupi?
cristi_vidican

Mesajde janese » 25 Oct 2012, 12:08

nu nu am avut...m-a ferit CEL DE SUS!
loca facea ravagii pe timpul lu ceausescu,mai ales in fermele de stat ,acolo am vazut cu ochisorii mei..pretenii mei erau batrani cu saizeci-o suta de stupi..eu manz...si ma ducea sa-mi arate sa invatz..acu-s dusi cu gicanu.
am mai vazut la o stupina de orizontali cumparata de unu de la un cap,in oltenia prin 82-84...cam douasute de stupi....am vazut cum s-a ales prafu....m-a marcat...si frica pazeste pepenii... am vazut cum unu stefanescu .. din dragasani de valcea care publica articole in revista apicola pe vremea aia a tratat acesti stupi...a salvat cam cinci zeci.....nu ma impiedica nimic ca ,,tehnic" din patru in patru sau cinci in cinci ani sa dau cate un spritz cu oxi...dar ,,tehnic" sa NU IASA LA ANALIZE!!!..E DESTUL SA VEZI CU OCHII TAI SI TI SE FACE PARUL MACIUCA...nu mai uitzi cat oi trai tu,si mereu te intrebi...ce as face daca m-ar lovi?de aceea reactionez mereu la subiectul ,,loca"...dar sa stii ca ma mai joc cu focul..in sensul ca nu ma sperii daca unu are loca langa mine sau aflu ca ar veni unu cu loca langa mine!!!!...soacra-mea inebuneste daca afla pe unu ca a avut loca si e pe langa ea!..acu vreo doi ani...cu sinceritate..un stupar s-a destainuit ca e suparat ca l-a gasit astia cu loca. si a stat acasa doi ani..soacra-mea a tinut minte.....si timpul a trecut..apoi itr-un an,tipul a venit sa zica...vin si eu cu stupii mai incolo de dumneata ..eram la tei...eu am zis...vino ma...la care ea pe fata ...sa nu te prind ca te apropii de noi ca tzi-i rastorn!!!si ala nu a mai venit! eu l-as fi lasat!macar din curiozitate!!!si castig de experienta!!!daca nu ar avea si soacra-mea pe aceeasi vatra stupii cu mine as fi in stare ca unu care se vaita sa-i zic...da-mii ma mie pe mana sa ma ocup eu de ei trei luni...la fel cum am obiceiul cand unu vrea o matca la un bezmetic sa-i zic...decat sa -ti explic cum sa faci mai bine adu-mi-l mie sa-l redresez eu si-l iei peste o luna,dat pe brazda...anu asta am dat doi pe brazda ..si oamenii au fost multumiti...soacra-mea se cam stramba......mai bine prefer sa ma ocup de un bezmetic ,decat sa umblu intr-o stupina productiva.
ps..semneaza janese puturosu
janese

Mesajde Ruben » 25 Oct 2012, 12:42

janese scrie:vezi ma ca nu am scris eu asa ceva!

Imi cer scuze, nu am fost atent la editare. Am modificat.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde clabescu.marius » 25 Oct 2012, 12:58

Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Ruben » 25 Oct 2012, 13:33

Nu asa se face, marius.....

Ucizi albinele prima oara cu sulf si dupa aceea arzi....ca la tine or zburat ceva albine cand le-ai bagat in sac. :( Si alea cauta gazda.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 25 Oct 2012, 14:27

Cristi are dreptate in povestea cu Liviu.Eu nu aveam stupi la aceea data.
Intradevar din trei stupine, cunoscuti stuparii intre ei, cea din mijloc nu avea probleme.Stupinele au intomnat si imprimavarat in aceiasi zona.De ce?

Intrebarea se poate suplimenta.De ce dintr-o stupina aliniata pe un rand se betejesc stupul 4 ;32 si 56 de ex?De ce intr-o colonie, pe o rama de puiet, se betejeste celula asta si inca trei iar altele din imediata vecinatate nu se betejesc?De ce sunt stupini in care chiar daca sunt semne de loca pe 90% din colonii, exista familii ce nu vor in ruptul capului sa se betejeasca?

In ajutorul colegului cu problema, eu vin cu urmatorul sfat:
Sa urmeze tratamentul dat de medicul veterinar si sa se ingrijeasca atent de schimbarea liniei in viitor ,adica in primavara.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 25 Oct 2012, 15:53

Pupemea,
Am avut ceva probleme cu Puietul Văros. Am povestit acum 1 an cu tine și mi-ai spus să schimb linia. Am băgat o matcă (știi tu de care) în stupul care era cel mai afectat. E adevărat că a prins ceva cules de întreținere bun. Acum e unul din cei mai tari stupi, va ierna pe toate cele 10 rame DB, fără urmă de PV. Vedem la primăvară dacă ai dreptate. ;)

Toma necredinciosu.
P.S. Și că de fapt Toma n-a fost necredincios, ci doar dorea dovezi.
Deci, treaba ta cu „linia” la câte se aplică? Că anul trecut ziceai și de furtișag? Să înțelegem că o linie bună nu va face boli? Câte? Care? Din 100 de stupi din aceeași linie bună, câți vor fi mai sensibili la boli? Poate ne zici ceva din experiență.
Dan Mărgărit ne-a arătat cu dovezi o linie de mătci care luptă foarte eficace cu varroa.
cristi_vidican

Mesajde clabescu.marius » 25 Oct 2012, 16:43

Ruben scrie:Nu asa se face, marius.....

Ucizi albinele prima oara cu sulf si dupa aceea arzi....ca la tine or zburat ceva albine cand le-ai bagat in sac. :( Si alea cauta gazda.

Nu sunt albinele mele si sper sa nu am parte de asa ceva,am pus filmuletul doar ca avea legatura cu subiectul si mai ales ca este postat acum 2 zile.Oricum multumesc de sfat,uite asa mai inveti ceva. :)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE