Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: atac varroa in 2014

Mesajde lucky5strike » 31 Dec 2014, 00:08

Tii... mai fratilor, cum nu ne-am gandit taman la dansa... la rama claditoare? ;)
Da. Daca aveam in toti stupii cate una, clar eram rezolvat, aveam mai putin varroa in stup si-mi fericeam pestii in helesteu sau macar orataniile lui vecinu'.
:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 31 Dec 2014, 00:10

S-a vorbit de varachet. In anii '90 faceam tratamente cu Varachet (pe baza amitrazului, simplu si atat) multi isi amintesc probabil; de cativa ani a aparut insa produsul Varachet Forte care contine si taufluvalinat. Personal am intrebat un medic veterinar din cadrul ACA de ce a trebuit "imbunatatit" vechiul Varachet si raspunsul a venit sec: "pentru a spori eficienta tratamentelor". :idea: cat va tine "gura de aer"? 5-10-15 ani.... Este ca si cum am administra antibiotic sistematic unui copil caruia ii curg mucii, la un moment dat antibioticile nu-si vor mai face efectul.

@Florin solutia e linia paterna controlata
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 31 Dec 2014, 00:13

Colegi, exista scris ... Varroa mai si moare de moarte naturala ( ca deh, orice inceput are si un sfarsit :) ) ... o foaie de control arata gradul de infestatie. Dar sa fie protejata, sa nu ajunga albinele la ea, respectiv la Varroa. Poate fi si un carton s-au placaj, uns cu margarina vegetala, cum este cel din video, peste care se pune o sita. https://www.youtube.com/watch?v=y8CxWzJbKI0
Asta e doar un mod de verificare, mai este si cu pudra de zahar dar la asta cad paraziti vii si nu prea reda o cifra cat mai apropiata de valorile reale. Depinde si de unde se ia albinele supuse verificarii.

Solutii exista. Dar degeaba ... daca nu se respecta tratamentele de la inceputul lui august.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Florin Dobre » 31 Dec 2014, 00:14

cristi_vidican scrie:Ai văzut câți păduchi are patronul lui?
Deci, vorbim de aceleași condiții. totuși e un pic de diferență între mătci

Tu cunosti mai bine ca esti intr-o relatie mai apropiata.
Eu ma refeream la diferentele majore care se vad de departe.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 31 Dec 2014, 00:22

cristi_vidican scrie:
lucky5strike scrie:Eu m-as gandi ca poate e mai usor sa ma duc in America... decat sa aduc America si conditiile ei aici...
Vidicane, esti de un optimism feroce... :roll:

Mereu voi veți zice: la noi nu se poate (ca la DM)
E vorba despre a ridica ochii mai sus decât o fac majoritatea.
De ce românul nostru de DM nu s-a mulțumit cu BK-ul patronului?
Omul a căutat ceva mai bun.

Legat de tratamentele la mătcile cu însușiri VSH/SMR, ați văzut în ultimele filme ale lui DM că se făceau tratamente, dar prin sondaj (1 stup din 4) și în fcț de asta se făcea sau nu pe ceilalți. Din câte știu, nu s-a mai făcut pe ceilalți.
P.S. Când mai discutam cu DM și mă plângeam de situația de la noi, mereu îmi zicea: nu vă mai plângeți, găsiți soluții.
Despre varroa din 2014 doar ne-am plâns.

Eu o sa fac o paralela cu Australia.
La o stupina de 1400 familii proprietarul avea 200 de vetre platite anual cu cate 100 dolari fiecare, rezultatele intr-un an bun 1500 tone miere la 1400 familii.
Rezultatele in miere erau comparabile cu ale lui Margarit, dar costurile?... Ar fi interesant de estimat.
When scouting for bloom, one does not look at ground level for potential forage—one looks up to the tops of the tall trees. There may be a dozen different species of eucalypts in any one area, each blooming at different times over a 7-8 month period, dependent upon rainfall (in other areas, beekeepers may pull honey twelve months of the year). Some years, only the Spotted Gum may bloom appreciably. Luckily, this species has highly nutritious pollen.

And pull honey they do! It appeared to me that an Aussie beekeeper has earned bragging rights if he produced an average of a drum of honey per hive in a year (yes, that’s about 640 pounds). In speaking with beekeepers, it seemed that you’d be lucky to hit this figure once in your career.

These paid locations in forest reserves are a hot political issue, as some vehement environmentalists are pressing to exclude managed honey bees from the national forests (despite the fact that the robust feral population would remain). Just how important are these leases to beekeepers? Toowoomba area beekeeper Rodney Ruge (outgoing president of the Queensland association) pays the $100 yearly rent to hold onto each of some two hundred sites spread over different sorts of forests (that’s $20,000 a year!) so that he can chase honey wherever it is in a certain year. In a good year he’ll make 150 tons of honey off 1400 hives.

Sursa: A California Beekeeper Returns Down Under
A California Beekeeper Reports from Down Under
TDI

Mesajde TDI » 31 Dec 2014, 00:23

Adi Hodis scrie: Solutii exista. Dar degeaba ... daca nu se respecta tratamentele de la inceputul lui august.
la toate familiile de albine de pe o raza de 3 km
TDI

Mesajde Adi Hodis » 31 Dec 2014, 00:29

TDI scrie:
Adi Hodis scrie: Solutii exista. Dar degeaba ... daca nu se respecta tratamentele de la inceputul lui august.
la toate familiile de albine de pe o raza de 3 km

Categoric si ideal ar fi sa faca toti stuparii din judet si de ce nu din toata tara ?.

ps
vezi ca sint gresite cifrele din postarea anterioara ... pe vetre revine 7 stupi ? ... si 1 to per stup ?. :shock:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde TDI » 31 Dec 2014, 00:33

Nu sunt gresite, sunt copiate din articolul original...
Nu are vetre permanente, dupa cum intelegem noi vetrele permanente - stupii lui se plimba prin niste rezervatii naturale, unde - trebuie sa plateasca taxele despre care am scris; exista peste 300 de specii de eucalipt din care doar o parte sunt melifere, unele infloresc anual, altele bianual, altele la 3 ani - intr-un an dau nectar, intr-altul nu.
Ultima oară modificat de TDI pe 31 Dec 2014, 00:45, modificat de 2 ori în total.
TDI

Mesajde lucky5strike » 31 Dec 2014, 00:34

Daca apicultorul, pe durata tratamentelor, nu a avut a observa albine cu aripi roase, nu se poate vorbi de un atac.

Sunt ani... si ani...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde eduard.rotaru » 31 Dec 2014, 00:38

Se pare ca toate se invart in jurul selectiei...un mare si crunt adevar. Insa subiectul era legat de ce s-a intamplat in 2014...
Care a fost de fapt cauza tuturor problemelor din 2014?!...Nu cumva lipsa hranei (de calitate) din natura??!! Cu ce s-a diferentiat anul 2014 fata de ceilalti ani??!...Nu cumva cu faptul ca in alti ani a existat hrana in natura si de calitate ??!!...Oare de ce am auzit pe majoritatea zicand "Ce bine am prins la FS...am reusit sa imi intaresc familiile ba chiar sa obtin si ceva productie"?? - cuvantul cheie de aici fiind "intaresc"= restabilirea echilibrului coloniei si redobandirea vigurozitatii...
eduard.rotaru

Mesajde ignatov andrei » 31 Dec 2014, 01:06

La masuri de atenuare a efectelor unui daunator (varroa), sau la "ce' si "cum" trebuie facut, toti sariti la eficienta tratamentelor !
La fel s-a intamplat si in alte domenii ale agriculturii !!!
Cred ca ar trebui sa ne aplecam un pic mai mult asupra combaterii integrale !
Cunoasterea conditiilor in care se dezvolta un anumit daunator, sau boala si actiunile coordonate in acest sens, reprezinta factorii importanti !
Pomeneste Valter de "diferitele experiente si metode" pe care foarte multi le aplica, doar pe baza unor fumigene!

Sa nu credeti ca vom scapa de acest acarian (sau cel putin nu asa de usor, daca albina nu este lasata sa ne ajute), ca si de gandacul de Colorado, dar exista fermieri care mentin varroa la un nivel acceptabil, fara tratamente exagerate, la fel si fermieri care mentin infestatia cu gandacul de Colorado, tot la un nivel acceptabil, fara "otraviri" nejustificate !
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 31 Dec 2014, 01:22

valter scrie:
lucky5strike scrie:
La cine s-a tinut de treaba, familiile sunt tot in grafic.

De control...la tine sunt in grafic?
Nu pot dormi de revelion de curiozitate.

Sa "intru cu 10 rame", iar apoi sa reduc drastic cuiburile primavara, se cheama ca undeva.... nu sunt in grafic (nu e vorba de tine Cristi) !!

Va fi un an (un sezon rece) greu, vor fi pierderi mari, mai ales acolo unde exista puiet, puiet care nu era decat pentru ca familia incerca sa supravietuiasca, tocmai datorita faptului ca acea familie a intrat in iarna cu... albina de vara (care o fi motivul... ca matcile, ca stimularile, ca... :? ) !
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 31 Dec 2014, 02:05

TDI scrie:Nu sunt gresite, sunt copiate din articolul original...
Nu are vetre permanente, dupa cum intelegem noi vetrele permanente - stupii lui se plimba prin niste rezervatii naturale, unde - trebuie sa plateasca taxele despre care am scris; exista peste 300 de specii de eucalipt din care doar o parte sunt melifere, unele infloresc anual, altele bianual, altele la 3 ani - intr-un an dau nectar, intr-altul nu.

Acuma nu are sens sa ne contrazicem noi ... recunosc ca nu am citit textele in engleza si mi-am exprimat parerea asa ... la repezeala. Acum le-am citit si partial ai dreptate, fermierul plateste chiria pentru 200 de locuri/vetre, 100 $/loc . dar la productie per an, este vorba de 150 tone, nu 1500. Deci,150 de tone revine aprox. 107,14 kg per stup ceea ce este credibil. Ba chiar pomeneste de o productie raritate in cariera de apicultor, de un butoi de miere per stup.

Referitor la costuri, cred ca au pretul mic la combustibili si nu incarca mult lista de cheltuieli. Dar chiar si asa, cu cate 7 stupi pe un loc, presupun ca distanta intre locuri nu este prea mare. Poate ca e sub 2 mile. Peste 2 mile, creste timpul pierdut pe drumurile intre locatii.

Sa revenim la tema topicului.
Adi Hodis

Mesajde TDI » 31 Dec 2014, 02:14

lol, 1500 tone :))
TDI

Mesajde cucubau » 31 Dec 2014, 10:28

In 2014 Varroua destructor a beneficiat de cunostintele acumulate in anii de ucenicie . Avand cunostinte tactice si fiind foarte bun in organizare , pe deasupra beneficiind de influentele sus pusilor din apicultura romaneasca sa mobilizat si a tabarat pe bietele albinute traitoare pe meleagurile patriei.
Lasand gluma deoparte , se pare ca varoua a fost bomboana de pe coliva apiculturii in acest an .
Cauzele dezastrului au fost multiple , dar vizibil au fost doar paduchi , si aceia nu pentru toti stuparii ( a nu se intelege apicultori ) . Majoritatea stuparilor nu stiu cum arata un paduche , de restul ce sa mai vorbim .
Un an nou tuturor mai bun decat 2014 , si daca se poate fie ca varroua sa ramana de domeniu trecutului , la multi ani tuturor !
........
cucubau

Mesajde livas » 31 Dec 2014, 11:50

eduard.rotaru scrie: 2014?!...Nu cumva lipsa hranei (de calitate) din natura??!!...Nu cumva cu faptul ca in alti ani a existat hrana in natura si de calitate ??!!.

Nu e frate nici o hrana de calitate !! Ce, ar fi trebuit ca hrana sa aiba si cate un pic de amitraz sau AO sau......, ca nu inteleg!!!!
Dupa parerea mea, diferenta a fost anu asta de modul in care fiecare si-a facut tratamentele !!!!
Cine a trecut pe langa stupi in iulie si a vazut trantorii strasi la greu pe scandura de zbor si nu a facut un trat. la 1 aug. , ala e un tantalau ca si mine!! :evil: ..mu pun zambilici ca nu e de ras, e chiar de plans !!!
Unde sau mutat cei 600 de otravi pe care i-am numarat pe o tabla , cu tot cu ,,bagaj'' VAD, VPC,?? :shock: ...inca din iulie ??
Oare, s-or fi ascuns in butoaiele mele pt . miere pe 2015 ?? Creca da, ca nu degeaba i-au mai trecut oamenii destepti inca un nume in certificat ; destructooooooor!!!
Si sa va spun de ce ;
Eu, am mai scris parca, pana acuma faceam 2 trat. numai toamna, unul cu AF, si unul cu AO prin sublimare ,astatarziu aproape in iarna !!!
Anu asta, din lipsa de timp (deh, serviciu) sau din lipsa de AF, am facut un trat. pe la 15 aug la 40 de stupi, cu temp. de 25 *C bun , dupa o saptamana la alti 40, temp de vreo 12*C,iar cei de pe pavilion la 1 sept. , tot temp. scazuta !!( scriu temperaturile pt. ca la AF esti total dependent de temp. )
Ei , la sfarsit de oct. cand ii pregateam de iernare aveam asa ;
- aia trat. la 15 aug erau pe apr. 6 rame , aia trat. dupa o saptamana erau cam pe 4 rame iar aia de pe pavilion pe 2 rame !!!
Mai vrei alta lectie ??????? Nu frate!!!
Oricum lectia o stiam ca nu stuparesc de ieri de azi , da las ca fac, las ca fac, ba, ia mai dute la perfectionare ( sefu) o saptamana si iaca am facut un mare fac, adica fuck me!! :x
Acuma din 180 cat aveam cu tot cu nuc. am unit pana la 123!!!!!! Din 25 de nuc. cate am iernat anu trecut , mai am unu bagat la rece !!!
Oricum dupa 15 sept. am mai facut 2 AF, la care tot au mai cazut varooa,( aici am o tema pe anu viitor...cum ca AF omoara si in celula...) da raul era deja facut, daca nu o iei din timp, pe urma e doar ...bani aruncati pe geam!!!
Da am o rugaminte; cei care stati bine, nu mai rasucti cutitul in rana celor loviti, macar azi, lasatine pe noi cei raniti sa ne facem prosti :lol: unul pe altul, ca stiu sigur ca peste 3 zile o luam de la capat .Stie badea Ioan Guist( a scris odata) cum se tine pumnul cand tre sa -ti dai cu el in gura , atata primesc, mai mult nu!!
La multi ani bade Ioane, LA MULTI ANI tuturor!!! ;)
livas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE