Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: unui coleg ii mor albinele !!!

Mesajde proapis13 » 29 Ian 2012, 09:50

ves.lucian.zabrani scrie:nu le restrang !!! asa mi-a zis nea Gica !!! pana la proba contrarie , asa fac !!! la familii puternice nu sunt probleme !!! la amarate , care scapa , scapa !!!
care nu , nu !!!

Nea Gica a zis sa nu bagam ,,matze lesinate''in iarna :!:
NU pui diafragma si lasi toate ramele- doar cele pline cu miere la 6-7 intervale de albine
NU bagi albina de vara in iarna;tu nu vezi ca majoritatea albinelor sunt babaciuni?
TRATAMENTE NEEFECTUATE LA TIMP
Miere putina si de proasta calitate,de ce nu ai extras rapita sau floarea cand ai avut ocazia?
FOTO 2 e destul de concludenta...au facut foamea...pacat,mare pacat
.....care scapa,scapa!!!.....aici m-ai pus pe ganduri :?
Sper sa inveti ceva din experienta asta trista
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 29 Ian 2012, 18:40

ves.lucian.zabrani scrie:nu le restrang !!! asa mi-a zis nea Gica !!! pana la proba contrarie , asa fac !!! la familii puternice nu sunt probleme !!! la amarate , care scapa , scapa !!!
care nu , nu !!!

CORECT ,cu conditia sa stii ce inseamna pt. mentor una sau alta .
Daca Omul ti-a sugerat o rezerva de 20kg. si tu respecti cantitatea doar, sunt 2 variante :
1-pe fiecare rama ai 2kg. si cuibul se formeaza unde vrea si scapa .
2-pe 5 rame se concentreaza 15 kg. ,albina prefera ramele goale si mor de foame ,cu mierea langa ele .
(o masina cu tractiune pe spate abordeaza o curba mai incet decat una cu tractiune pe rotile directoare )
In '10 am facut tratamente aiurea pt. varroa ;cuib strans bine pe 5 intervale in toamna , in feb. l-am strans pe 2 /altul(cu acelasi tratament ) a ramas cu 5 intervale :roll: ; la zborul de curatire sareau ca broastele :oops:

Ma doare (si pe dumneata sigur )...''care scapa ,scapa !'' :evil:
nae

Mesajde alin anghel » 13 Ian 2013, 17:40

Buna ziua! Sunt si eu in aceeasi situatie, adica un roi a murit iar cel de-al doilea este infectat cu nosemoza. Am altul care a ramas fara matca, ce sa fac? Sa iau matca si sa o pun celui orfan? Daca da, cum pot face acest lucru? Ramele le ard? Va multumesc anticipat!
alin anghel

Mesajde nae » 13 Ian 2013, 19:11

alin anghel scrie:Buna ziua! Sunt si eu in aceeasi situatie, adica un roi a murit iar cel de-al doilea este infectat cu nosemoza. Am altul care a ramas fara matca, ce sa fac? Sa iau matca si sa o pun celui orfan? Daca da, cum pot face acest lucru? Ramele le ard? Va multumesc anticipat!

In ce situatie sunteti ?
Diareia nu-i nosema ; daca fam are nosema si matca e purtatoare , celalalt fara matca se duce = dupa zborul de curatire unificati cele doua fam , cum ?, nu stiu . Sunt T variante . Trebuie zbor/strans corect/punga cu mieresau invertit + protofil...
nae

Mesajde alin anghel » 13 Ian 2013, 20:58

Poate este diaree, nu am dus albinele la medic dar intestinele erau de culoare deschisa (alb-galbuie). Este prima iernare pentru mine si experienta zero. Va rog, daca nu cer prea mult, sa-mi exemplificati o varianta. Cum ati proceda dvs.? Inteleg ca ati actiona in functie de ce este la fata locului. Incerc sa dau cat mai multe detalii: stupi 3/4 cu fund din lemn; roiurile sunt pe 4 rame; pe 26 decembrie totul era o.k. (adica fara rame patate de diaree, fara miros). Unul l-am pierdut, au ramas 2 rame de miere pline; albina moarta este destul de putina (sa zic 3-4 pumni) unele in cuib altele pe fundul stupului. Ce fac cu ramele ramase? Extrag mierea si apoi le ard? Daca astept zborul de curatire si pana atunci pierd si acest roi? Nu pot lua doar matca? Imi cer scuze din nou, sunt incepator si chiar daca incerc sa ma pun la punct cu teoria, experienta se obtine practic si in timp. Va multumesc pentru timpul alocat.
alin anghel

Mesajde jenica67 » 13 Ian 2013, 21:14

La ora asta albinele accepta usor masca, trebuie numai putin parfumate cu tuica si gata. Eu asi face asa. Parfumate rapid cu putina tuica cu apa si zahar, sau sirop. Apoi pune langa roiul fara matca, ramele cu miere, ramase de la celalalt roi, roiul cu matca (adica ce a mai ramas din el) si diafargma. Toate asta foarte rapid, cum zicea altstupar, iei toate ramele o data, mai ales ca sunt 2-3. Dupa inchizi stupul, si il duci intr-o camera cu temperatura de pana in 20 gr C si il lasi pana a doua zi. Ele o sa se organizeze, din nou. Dupa scazi temperatura incet, pana ajunge apropiata de cea exterioara. Atunci il iei fara miscari bruste si zdruncinituri si il pui pe locul lui. Poate nu ar fi de interes, sa il lasi undeva, unde temperatura este in jur de 0 gr, pana cand este afara cald, pentru zbor de curatire si atunci sa il scoti. Urmeaza cateva zile mai caldute, actioneaza ca nu ai nimic de pierdut.
jenica67

Mesajde alin anghel » 13 Ian 2013, 22:37

Multumesc pentru raspuns. Nu stiu daca am fost destul de explicit dar roiul care mai are inca matca are si diaree. Ramane valabil ce m-ati sfatuit in acest caz? Sa iau si albinele si nu doar matca? Ramele sunt patate de excremente. Va multumesc!
alin anghel

Mesajde jenica67 » 13 Ian 2013, 23:33

Momentan salveaza familia, si apoi vezi cum inlocuiesti ramele. Daca ramele cu miere, au excremente pe ele, daca ai altele cu miere, ar fi de preferat sa nu el folosesti pe cele patate. Daca nu ai alta alternativa... greu de spus. Oricum fara miere, nu au nici o sansa, sa treaca iarna.
jenica67

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE