Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puietul varos

Mesajde laur80 » 02 Apr 2012, 19:25

horia_ch scrie:La stupii cu fundul plin ai observat ca albinele să culeagă grăuncioarele de polen căzute pe fundul stupului şi să le depună în faguri? Sau le consideră gunoi? :?

Adevarat,albinele nu mai aduna polenul cazut pe fundul stupului,il considera gunoi.Sanatate!
laur80

Mesajde proapis13 » 02 Apr 2012, 19:47

Daca ai timp si cureti suberele de grauncioarele de polen si le pui
in apropierea adapatorului o sa ai surpriza sa vezi ca este carat de catre albine ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 02 Apr 2012, 20:52

parerile sunt diferite
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Bee Happy » 02 Apr 2012, 21:04

In perioadele de penurie de polen, albinele aduna si consuma polenul care cade pe jos. Este normal sa faca asa. Asa fac si oamenii strazii cand nu au mancare, sau tigari. Aduna chistoace.
In perioade de cules normal, nu le pasa de polenul cazut. Este gunoi.
Totusi polenul pierdut prin sita antivaroua este nesemnificativ. Nu este un motiv ca sa schimbi felul fundului de stup.
In afara de asta, polenul care cade; si cade in mod inevitabil, este neigienic. Este un magnet pentru tot felul de animalute mai mici sau mai mari, care se hranesc cu el.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde peterneamt » 03 Apr 2012, 22:07

O moneda are doua fete = avantaje si dezavantaje, deci nimic in afara de Domnul nu este perfect, dar citeodata mai intra in discutie si dunga ( marginea ) monedei si in cazul de fata la fundul cu sita fara subar il putem denumi fundul pro varooa iar pe cel cu subar necuratat de multa vreme wc.
Deacea sunt necesare tehnicile de lucru ( tehnologiile ) pentru ca te ajuta sa nu gresesti. :lol:
peterneamt

Mesajde stupar3l » 19 Iul 2012, 17:02

Solutia eficienta...

Otet facut acasa din mar... 1-2 linguri de otet diluat in 1 litru apa si dupa curatarea stupului se sterge cu solutia din otet peretii stupului si fundul stupului... si cu repetare la cateva zile...

orice bacterie dispare la contactul cu otet... nu ataca albina :)
stupar3l

Mesajde iulian03 » 19 Iul 2012, 21:41

stupar3l scrie:Solutia eficienta...

Otet facut acasa din mar... 1-2 linguri de otet diluat in 1 litru apa si dupa curatarea stupului se sterge cu solutia din otet peretii stupului si fundul stupului... si cu repetare la cateva zile...

orice bacterie dispare la contactul cu otet... nu ataca albina :)

o familie puternica nu face puiet varos deci concluzia???
iulian03

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2012, 21:48

iulian03 scrie:o familie puternica nu face puiet varos deci concluzia???

FALS!!! Cu rusine o spun, hai sa vezi una la mine. si culmea ca acum e cea mai tare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde pescaru » 19 Iul 2012, 22:40

corect ,in urma cu 2-3 ani am avut 3 stupi langa un drum unde erau curenti de aer ,dupa o perioada puiet varos la toti trei ,albina ful in cat ,am schimbat ramele ce se puteau plus matca imperecheata ,nu am rezolvat nimic ,matca nu e de vina la puiet varos ,cutiile vechi si necuratate la timp ,obtinute la man a doua sant pline de micoze ,stupii iam cumparat cu doua luni inainte ,din 20 de stupi 3 cu puiet varos ,pana in toamna sau curatat de tot cu toate ,,tehnicile'' nu am avut ce le face de atunci nu a mai aparut .
pescaru

Mesajde mihai82 » 20 Iul 2012, 22:16

Buna seara tuturor. Eu anul acesta m-am apucat de stuparit. Am cumparat in primavara 5 familii in lazi orizontale, acum am 14 cu dezvoltare tot in lazi orizontale. Pana acum m-am lovit de urmatoarele: familie besmetica, molia mare de ceara, si puietul varos :shock: . Inca nu am rezolvat nici una dintre ele desi am incercat in felul urmator:
1. Familia besmetica: am citit aici pe forum o posibila rezolvare pe care am incercat-o si eu: am golit stupul de albine, am scos toate ramele din el, l-am lasat 2 zile gol, fara nimic(stiu si de ce)!! A treia zi, cand am deschis lada, pe peretele lazii incepusera sa construiasca fagure, unde, in partea de sus depusesera miere( :lol: )iar in partea de jos, am gasit oua, asta stiind 100% ca NU am matca..... Am incercat sa nu ajung la metoda traditionala de a goli ramele de albina mai departe de stupina si "ce ramane jos sa fie distrus, ce zboara, sa zboare" ca sincer ma va durea sufletul sa le distrug dar.... daca alta solutie nu este, maine asta voi face :cry:
2. Molia mare de ceara: am citit in carti de specialitate ca exista solutie care se dilueaza in apa, sau in sirop, dar cred ca apa, (acum nu mai tin minte exact) si se pulverizeaza ramele cu solutia respectiva si scap de ea! Adevarul e ca am vazut doar o singura molie pe care am killerit-o dar, cred ca ar trebui sa le stropesc totusi!
3. Puietul varos!!!!! Cea mai grava problema pe care am avut-o pana acum! Am fost acu 3 zile la albinute si, la o familie, am gasit pe fundul lazii niste bucati albe, gri si negre, de "ceva"! N-am stiut ce sunt dar m-am gandit ca ceva nu e in regula!! Am luat ramele la "purecat". Am ramas MUT de uimire ca am gasit pe 3 rame vreo 15-20 de botci, in total, in conditiile in care de 10, 15 zile aveam matca in lada si a inceput sa depuna oua foarte frumos, grupat...!! Erau chiar primele 3 rame, iar una dintre ele era exact cum arata in poza pe care am atasat-o! Am cautat matca, nici urma! Am cautat ou proaspat, nici urma! Deci familia nu are matca! Maine ma duc sa vad ce se mai intampla cu respectiva familie, sper ca dupa iesirea matcii sa se rezolve treaba... oricum nu o voi lasa la voia intamplarii deoarece, acesta ciuperca ce este responsabila de problema; am citit ca nu trece totdeauna de la sine ci sunt si cazuri in care este indicata sau chiar necesara, interventia apicultorului. Am citit de asemenea pe acest forum ca unii colegi cred ca e tot una puiet varos cu varooa si ca plasa anti-varooa rezolva treaba!.... din cate m-am documentat eu, nu e aceeasi treaba! Puietul varos e cauzat de o ciuperca aparuta in conditii climatice deosebite, care nu se vede cu ochiul liber in timp ce varooa este un acarian pe care daca ne uitam mai atent, il vedem pe spatele albinei ca un parazit, la fel cum nu e tot una varooa, cu paduchele, sau puricele la albina, cum imi ziceau unii... Sincer m-am documentat din cartea lui Wolfganf Ritter, "Bolile Albinelor" si nu numai! Daca gresesc cu ceva, sunt dispus la primire de "capace"! :lol:
Imagine045.jpg
Fişiere ataşate
Imagine046.jpg
mihai82

Mesajde mihai82 » 20 Iul 2012, 22:23

mihai82 scrie:Buna seara tuturor. Eu anul acesta m-am apucat de stuparit. Am cumparat in primavara 5 familii in lazi orizontale, acum am 14 cu dezvoltare tot in lazi orizontale. Pana acum m-am lovit de urmatoarele: familie besmetica, molia mare de ceara, si puietul varos :shock: . Inca nu am rezolvat nici una dintre ele desi am incercat in felul urmator:
1. Familia besmetica: am citit aici pe forum o posibila rezolvare pe care am incercat-o si eu: am golit stupul de albine, am scos toate ramele din el, l-am lasat 2 zile gol, fara nimic(stiu si de ce)!! A treia zi, cand am deschis lada, pe peretele lazii incepusera sa construiasca fagure, unde, in partea de sus depusesera miere( :lol: )iar in partea de jos, am gasit oua, asta stiind 100% ca NU am matca..... Am incercat sa nu ajung la metoda traditionala de a goli ramele de albina mai departe de stupina si "ce ramane jos sa fie distrus, ce zboara, sa zboare" ca sincer ma va durea sufletul sa le distrug dar.... daca alta solutie nu este, maine asta voi face :cry:
2. Molia mare de ceara: am citit in carti de specialitate ca exista solutie care se dilueaza in apa, sau in sirop, dar cred ca apa, (acum nu mai tin minte exact) si se pulverizeaza ramele cu solutia respectiva si scap de ea! Adevarul e ca am vazut doar o singura molie pe care am killerit-o dar, cred ca ar trebui sa le stropesc totusi!
3. Puietul varos!!!!! Cea mai grava problema pe care am avut-o pana acum! Am fost acu 3 zile la albinute si, la o familie, am gasit pe fundul lazii niste bucati albe, gri si negre, de "ceva"! N-am stiut ce sunt dar m-am gandit ca ceva nu e in regula!! Am luat ramele la "purecat". Am ramas MUT de uimire ca am gasit pe 3 rame vreo 15-20 de botci, in total, in conditiile in care de 10, 15 zile aveam matca in lada si a inceput sa depuna oua foarte frumos, grupat...!! Erau chiar primele 3 rame, iar una dintre ele era exact cum arata in poza pe care am atasat-o! Am cautat matca, nici urma! Am cautat ou proaspat, nici urma! Deci familia nu are matca! Maine ma duc sa vad ce se mai intampla cu respectiva familie, sper ca dupa iesirea matcii sa se rezolve treaba... oricum nu o voi lasa la voia intamplarii deoarece, acesta ciuperca ce este responsabila de problema; am citit ca nu trece totdeauna de la sine ci sunt si cazuri in care este indicata sau chiar necesara, interventia apicultorului. Am citit de asemenea pe acest forum ca unii colegi cred ca e tot una puiet varos cu varooa si ca plasa anti-varooa rezolva treaba!.... din cate m-am documentat eu, nu e aceeasi treaba! Puietul varos e cauzat de o ciuperca aparuta in conditii climatice deosebite, care nu se vede cu ochiul liber in timp ce varooa este un acarian pe care daca ne uitam mai atent, il vedem pe spatele albinei ca un parazit, la fel cum nu e tot una varooa, cu paduchele, sau puricele la albina, cum imi ziceau unii... Sincer m-am documentat din cartea lui Wolfganf Ritter, "Bolile Albinelor" si nu numai! Daca gresesc cu ceva, sunt dispus la primire de "capace"! :lol:
Imagine045.jpg

Am uitat sa precizez ca din familia acesta , cu puiet varos am facut un roi, deci matca era din 2012 si sunt sigur ca mi-a murit :( asta e!
mihai82

Mesajde lucky5strike » 20 Iul 2012, 23:07

laur80 scrie:
horia_ch scrie:La stupii cu fundul plin ai observat ca albinele să culeagă grăuncioarele de polen căzute pe fundul stupului şi să le depună în faguri? Sau le consideră gunoi? :?

Adevarat,albinele nu mai aduna polenul cazut pe fundul stupului,il considera gunoi.Sanatate!

In general asa se intampla.
Dar daca e penurie de polen - ex. grindina, primavara devreme, veti gasi albine rozand si grauciorii de polen cazuti in fata stupului.
Faceti un exercitiu la primavara, pe la 15-20 martie aruncati pe oglinda stupului o lingura de polen.
....

Legat de subiect, oricarei familii i se poate induce starea necesara izbucnirii puietului varos.

Ca unele se curata foarte repede si altele mai deloc, asta-i partea a doua.

:!:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde misustuparelu » 22 Iul 2012, 10:03

Va
salut sunt la primii pasi pe care ii fac in apicultura si deja ma confrunt cu puiet varos la doi stupi.Din ce am citit si din discutiile avute si cu alti apicultori solutia cea mai buna este sa schimbi matca,dar asta se face toamna tarziu ,dar pana atunci????? ..Un stupar batran mi-a prescris o reteta,la un litru de sirop sa adaug o lingura de otet de miere si sa repet tratamentul de 3-4 ori la interval de trei zile,asta dupa ce am restrans cuibul si am scos ramele care erau in plus,siropul il aplic prin pulverizare///dv.ce spuneti,ajuta la ceva??
misustuparelu

Mesajde GORE19712000 » 26 Mai 2013, 21:32

AM GASIT PE 2 RAME PRINTRE LARVE BUNE , SI UNELE NEGRE COMPLET , SA FIE PUIET VAROS ?
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde Floryn » 07 Iul 2013, 20:03

Salutare colegilor! Am cump 3 roiuri acum 2 sapt si 2 roiuri care au fost mai slabe pe 4 rame au facut puiet varos, am gasit larve pe scandura de zbor...roiurile au matci de anul acesta...as dori pareri despre cum as putea sa ii tratez...am fost la un magazin apicol si mi a dar micostop...ati folosit asa ceva?daca da cum? multumesc
Floryn

Mesajde gerulla77 » 12 Iul 2013, 18:51

Unele din urmatoarele mele afirmatii au mai fost spuse de antevorbitori,eu incerc doar sa le ordonez:puietul varos,ca si cel pietros(diferenta este ca larvele moarte nu se prezinta ca niste boabe albicioase ci ca unele gri-negre) sunt boli micotice,adica produse de ciuperci microscopice care au nevoie de anumite conditii pt. a se dezvolta.Sporii acestor ciuperci(adica formele lor de rezistenta si inmultire) se gasesc in MAJORITATEA FAMILIILOR de albine,adica si in cele pe care noi le consideram sanatoase.In anumite cazuri insa datorita factorilor favorizanti (umiditate excesiva ,caldura,familii slab dezvoltate) boala se declanseaza si duce la slabirea familiilor uneori chiar moartea prin furtisag.Ca sa putem preintampina boala trebuie sa eliminam aceste cauze favorizante:familiile trebuie tinute in locuri care sa aiba cel putin 5-6 ore de soare pe zi,stupii trebuie sa aiba o ventilatie satisfacatoare si familia trebuie sa fie suficient de puternica ca sa poate face aceasta ventilatie.Am avut si eu cazuri de puiet varos si pietros,in special la familiile slabe sau la roi mici tinuti la umbra sau in perioade ploioase.Din experienta cred ca cel mai bun tratament este sa preintampini boala iar daca s-a declansat sa muti familia intr-un stup nou,uscat,sa-i asiguri o ventilatie corespunzatoare(podisor cu sita) si daca se poate sa-i mai aduci 2-3 rame de puiet capacit,ca sa-l intaresti.Stupul umed se lasa deschis in bataia soarelui 2-3 zile (dezinfectarea cu hipoclorit este foarte buna dar cu o solutie de 20-25ml la litru de apa) si dupa 1-2 zile sa fie spalat din abundenta cu apa si apoi lasat din nou la soare.Am gresit din greu in activitatea mea de apicultor,si inca mai gresesc,dar incerc sa invat si ,cel putin,sa nu repet aceeasi gresala. :lol:
gerulla77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE