Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Acid oxalic

Mesajde cosming » 27 Dec 2014, 15:05

proapis13 scrie:Si cum urmaresti cantitatea de acid evaporata in timpul primei zile a tratamentului si daca aceasta depaseste 10 ml/zi :?: :shock:
In europa se fac maxim 2 tratamente pe an....tu faci 3 doar in august :shock:

Asta nu stiu eu,n-am gasit niciun material, cat ramane remanent oxalicul in albina cu efect direct asupra varroua fara consecinte asupra primei functie de concentratie. bUn an oxalic un an varachet altul urzica, adica pauza poate fi o schema de tratament.
cosming

Mesajde neculai.luca » 27 Dec 2014, 18:09

hntrnth@mailinator.com scrie:Am facut o exceptie daca tot a fost cald si am deranjat doar 2 stupi. Macar stau linistit in privinta paduchilor. Am facut doar tratamente cu acid oxalic si formic anul asta si doar in toamna. Avand in vedere ca tratamentele cu acid formic nu prea au avut efect, tratamentul cu acid oxalic(la inceput de octombrie) a fost de importanta capitala pentru mine. Pana in August anul viitor nu mai fac niciun tratament. In August o sa fac vaporizare de acid oxalic in prezenta puietului iar in octombrie la fel ca anul asta. In 2013 am facut doar vaporizare(3-4 ture) in toamna si am intrat in iarna mult mai bine ca anul asta ca si numar de albine.

Stimate coleg,
Lăudabil efortul tău de documentare dar deocamdată eu remarc încă o mare doză de superficialitate în tragerea concluziilor !
Păi tu chiar crezi că numărul mare de albine cu care ai intrat în iarnă în 2013 se datorează celor 3-4 tratamente făcute DOAR ÎN TOAMNĂ ? !!!!!!
Eu te asigur că ”doar” s-a întâmplat să nu ai o infestare masivă cu varroa în iunie- iulie-august , altfel era” doar” frecție tratamentul ”doar” în toamnă, fie el și cu acid oxalic !
Așa că îți recomand să verifici infestarea cu varroa încă din iunie ( citește cartea lui Wolfgang Ritter - Bolile albinelor , e uimitor de actuală referitor la varroa ! ) .
Uite ce spune autorul la pag. 92 :
”Dacă in iunie și iulie cad (in mod natural , fără tratament !) pe zi peste 5 până la 10 acarieni s-a atins limita critică , iar coloniile ar trebui să fie repede tratate.”
Deci REPEDE , nu așteptat august ( cum am greșit eu anul acesta ! ) sau , și mai rău toamna , cum ți-ai propus tu acum.
Îți spune unul pățit anul acesta , care ani de zile a fost pe linia de plutire cu tratamente ”ca la carte ” în august și octombrie !
Dar iată că ODATĂ-I CA NICIODATĂ ( să trăiești 7Rame ! , mi-a plăcut mult vorba asta a ta ) , ceva a ieșit din comun și pe mine unul m-a surprins.
Din câte-am mai aflat i-a surprins și pe alții cu destulă experiență .
E trist că mulți nu vin să analizăm ( și aici ! ) ce-am greșit ca să nu mai repetăm .
Dar mai avem timp , iarna abia începe.

Deci , ce mi se pare mie c-a fost în 2014 CA NICIODATĂ :

1. Iarna 2013-2014 foarte blândă , mătcile au dat drumul la puiet foarte devreme. Și odată cu puietul s-a înmulțit și varroa.
Asta la cei care poate am mai scăpat păduchi la tratamentul din toamnă. S-au poate ne-am reinfestat de la vecini (o fi posibil așa repede ?).
2. Primăvara destul de favorabilă a determinat creșterea unui nr. mult mai mare de trântori , deci și mai mulți varroa .
3. Salcâm nu prea a fost, a urmat o pauză de puiet de trântori, păduchii s-au mutat pe puietul de albine.
Și au început să apară albine tinere handicapate ( chiar dacă fizic păreau normale ! ), incapabile de lucru , puiet tot mai neîngrijit ( deși mătcile ouau destul de bine ). Asta am observat eu în 6 iulie !

Și am zis că fac 1-2 tratamente cu varachet ”să le mai ușurez”.
Am fost uimit să constat cât de mulți păduchi cad după tratamente.
Am dus albine incapabile de zbor din fața stupilor la laboratorul județean, n-au găsit nosema.
I-am crezut pentru că am observat și eu că aproape toate albinele de pe jos erau tinere, proaspăt eclozionate.

Am continuat să fac trei tratamente cu varachet la 7 zile și tot la fel de mulți păduchi cădeau .
Deci varachetul omora păduchii de pe albine dar și mai mulți ieșeau din puiet!
Am avut o discuție telefonică și cu colegul PAB , dl. doctor de la ICDA.
Am căzut de acord că varroa ne-a surprins anul acesta.

Ce mai era de făcut ? Învățămintele... pentru la anu...
Nu știam ce pot păți albinele sau mătcile dar am riscat și am făcut încă 4 tratamente cu varachet (3 zile pauză, a 4-a tratament ). Am considerat prospectul total depășit pentru astfel de situații...
De ce 3 zile pauză și a 4-a tratament ? Iată ce spune Wolfgang Ritter :
”Perioada petrecută de acarian în afara celulei, pe albina adultă este, deasemeni , dependentă de condițiile externe. Ea însumează ÎN MEDIE 6 zile, putând însă dura între una și 22 de zile. Cu cât mai puțin puiet există într-o colonie , cu atât mai mult va sta acarianul pe albine. Odată cu pierderea puietului în timpul iernii, această perioadă se poate întinde până la maxim 8 luni.”
Deci tratamentele din 4 în 4 zile trebuie să se întindă pe durata a 15 zile ca să prindem ”toți ” păduchii aflați sub căpăceala puietului (desigur că mai scapă, nimic nu-i 100% eficient ).

Încet-încet a scăzut numărul păduchilor din tava de sub fundurile cu sită.
A scăzut și nr. albinelor neputincioase din fața stupilor.
N-am pierdut nici o matcă ! Și nici familie dispărută complet !
Dar am familii mult mai slabe, 2-3 pe 2 rame, aprox. 25 pe 3-4 rame. Am unificat . Acum am pe 5 rame majoritatea, câteva pe 6-7 rame și 2 excepții pe 8 rame. Dar nu full de albine !

Am mai făcut un tratament cu varachet în octombrie, nu mai era puiet. Au mai căzut ceva varroa.

Acum le-am asigurat liniște la iernare, rezerve au satisfăcătoare spre bune. Am mai trecut cu așa rezerve până la zborul de curățire din februarie.
Anul acesta se adaugă emoția cu parazitarea de astă vară!

Concluzia mea este că trebuie să abordăm mai profund evoluția lui varroa. Mai ales că vine la pachet cu virusul paraliziei acute și altele... a se vedea cartea lui Wolfgang Ritter.

Mi se pare de luat în seamă și teoria ( chiar experiența deja ! ) unor autori care practică izolarea mătcilor de la ultimul mare cules până la apariția polenului din primăvara următoare.

În final aș avea o întrebare la colegii care au contabilizat pierderi inexplicabile în 2014 :
Au urmărit infestarea cu varroa începând din iunie, adică 5-10 paraziți căzuți pe zi fără tratament, sau mai mulți în urma unui tratament de verificare, iar dacă au constatat această infestare au făcut tratamente corespunzătoare ? Ce fel de tratamente ?
Întreb asta pentru a vedea dacă putem spera că de vină este varroa sau rămâne tot BAU-BAU ?

Căci până nu putem spune argumentat că n-am avut varroa, nu putem da vina încă pe BAU-BAU .
Deși ar fi mai comod !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 27 Dec 2014, 18:33

Din pacate controlul populatiei de varroa a devenit cel mai complex si dificil proces in apicultura. Eu monitorizez prin sondaj - metoda cu albine in zahar pudra. Daca constat infectie mare tratez. Nu cred ca m-am hazardat; dimpotriva am impresia ca is prea tipicar.
Anul asta am mai scapat de varra prin pauza de puiet pe care am avut-o din momentul la care am facut roii si pana s-au imperecheat matcile. Deci daca la anul in iunie va fi cazul nu zic ca nu voi trata. Ceea ce spun este ca 2 ani la rand am tratat doar toamna. E foarte posibil sa fi avut noroc si poate e important de mentionat ca nu fac pastoral.

Cel mai important este sa intram in iarna fara paduchi. Paduchii supravietuiesc iernii si reinfesteaza masiv in primavara.

Seara buna.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 28 Dec 2014, 17:41

O metoda fiziologica de combatere:

Cutdown Split(~roi de reductie ???)

Inainte cu o saptamana 2, de cules se ia matca cu ramele de puiet larvar impreuna cu albina acoperitoare si se face un roi cu ele. Prin asta obtinem o recolta de miere mai mare(toata albina ramasa devine culegatoare), prevenim roitul, reducem varroa si inlocuim matca batrana. Conditia este sa avem o familie cu minimum 8 rame de puiet(3/4).

La sfarsit de sezon putem uni roii cu matcile batrane scapand de ele.

Pentru rateuri la imperechere e bine sa avem si ceva matci de rezerva. Am facut si asta in 2014.

Nemtii, elvetienii trateaza doar toamna in rest folosesc metode fizice de combatere. Primavara lupta e prea in favoarea paduchelui. DAca nu am castigat batalia din toamna, degeaba.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 28 Dec 2014, 17:48

Un exemplu de cat de tipicari pot fi nemtii:

La sfarsit de sezon scot toate ramele de puiet si le duc la eclozat in alta stupina . Toata albina ramasa este stropita cu solutie de acid oxalic, se dau rame noi si se da completare pentru iarna. Mai bine de asa ce sa mai faci? Insa e munca prea multa. Conform normelor de acolo incepand cu Ianuarie nu au voie sa hraneasca sau sa mai trateze.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Hans » 18 Ian 2015, 23:21

Referitor la aplicarea acidului oxalic:
Eu tratez de ani de zile albinele cu acid oxalic numai iarna, la cca. o saptamina dupa primul inghet (teoretic: in lipsa puietului capacit). Tratamentul il fac in felul urmator:
- 200 gr. Zahar, 35 gr. Acid oxalic, 500 ml. Apa calduta intr-o sticla de 1 litru si agit componentele pina la dizolvarea completa a zaharului, respektiv a acidului dupa care completez cu apa pina obtin un litru si agit sticla . Pentru administrare incalzesc solutia si asigur sa nu o administrez in Stare rece peste ghemul de albine. Cu siringa extrag 50 ml. ptr. un stup normal populat, si stropesc pe intervalele ocupate de ghem substanta. Pentru stupii mai mici aplic Mai putina substanta(apreciez). Cam asta e....- dureaza 1/2 de minut/Familie de albine.
Aici tratamentul este popular denumit :"restentmilbung" adica eliminarea restului de acarieni.
Multumesc pentru ideea de a folosi apa distilata, n-am auzit pina acum dar nu vad de ce sa nu o folosesc pe viitor.
P.S. Rog sa nu faceti tratamentul descris decit cel Mai tirziu pina in decembrie! Totodata rog sa nu faceti siropul de zahar mai concetrat pentru ca frig fiind, lipesc albinele , nu se pot curatza suficient de repede si conduce la mortalitate mare.
Hans

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2015, 23:45

Hans mai zi o data componentele si cantitatile fiecareia, ca ne-ai bagat in ceata !
jenica67

Mesajde Hans » 19 Ian 2015, 00:01

Ptr. Un litru de solutie:
200 grame zahar
35 grame acid oxalic
Restul :apa
Clar?
Hans

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2015, 00:08

Acum este clar. Punctul pus dupa unitatea de masura si substantivul de dupa, scris cu litera mare, ne-a indus in eroare.
jenica67

Mesajde Hans » 19 Ian 2015, 00:18

Scuze, scriu pe tableta si aproape fiecare cuvint imi este modificat automat ( corectura este de l-ba germana).
-poate ca este posibil sa instalez scriere in limba romana dar eu sint Mai batrin si ca atare mai nestiutor (ca sa nu folosesc alt sinonim ,) in d-astea cu tehnica informatica!....
Hans

Mesajde akmm » 19 Ian 2015, 09:48

Aseara am frunzarit un studiu din 2008.
http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewc ... mologydiss
La acea vreme AO nu se folosea in SUA.
Acest studiu tocmai incearca sa vada eficacitatea AO aplicat prin sirop, pulverizat si picurat.
Omul afirma ca desi se foloseste nu se cunoaste exact modul de actiune si cum anume determina efecte mortale pentru acarieni.
Face si o comparatie intre acidul oxalic aplicat prin sublimare, exclusa ingerarea si acidul oxalic in sirop, posibila ingerarea.
Ambele metode isi dovedesc eficienta.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Hans » 19 Ian 2015, 10:39

Acidul oxalic in sirop actioneaza prin contact-prin picurarea pe albinele aflate in ghem de iernare, se determina agitarea albinelor, cele din exteriorul ghemului intra in ghem locul lor fiind Laute de altele uscate si astfel se realizeaza impartirea substantei in ghem.(vezi postarea mea anterioara si respecta recomandarile intocmai)
Hans

Mesajde bionut » 22 Feb 2015, 11:21

Ce dispozitive folositi pentru vaporizarea acidului oxalic?
bionut

Mesajde akmm » 23 Feb 2015, 22:19

bionut scrie:Ce dispozitive folositi pentru vaporizarea acidului oxalic?

Personal nu cunosc o asemenea metoda.Asta daca mie mi se adreseaza intrebarea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde bionut » 24 Feb 2015, 01:14

Ma adresam tuturor. Aici puteti citi despre vaporizarea acidului oxalic http://scientificbeekeeping.com/oxalic- ... f-2-parts/
Eram curios daca a facut cineva un astfel de vaporizator. E relativ usor de facut, am si eu in plan sa construiesc unul.
bionut

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 12 Mar 2015, 12:16

Am facut/folosit... un termoplonjon modificat sa prinda in mijloc o piulita mare de alama. Mai trebuie un cronometru si teste afara pentru a vedea cate impulsuri de ce durata si la ce interval pentru a arde tot acidul si a nu supraincalzi.
Cel mai elegant vaporizator se face dintr-o bujie incandescenta a carei capat intra intr-o tavita.
Fişiere ataşate
1.png
hntrnth@mailinator.com

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE