Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Tratament cu varachet - metoda clasica

Mesajde Cristian IONITA » 14 Mar 2011, 13:12

Preiau (in varianta adaugita si imbunatatita) prezentarea tratmentului cu varaghet de pe forumul xmedia
Prezint varianta unuia din tratamentele de toamna (trebuies facute minim 3 iar ultimul sa fie cand nu mai exista puiet)

Stupii au urmatoarea configuratie de jos in sus
1. soclu "antivarooa" cu tavita de tabla;
2. cuib
3. izgonitor (cu clapeta deschisa)
4. cat(uri)
5. podisor cu hranitor
6. capac

Cu o zi inainte (sau in cel mai rau caz seara) se inchide clapeta izgonitorului ptr ca peste noapte cat mai multe albine sa se retraga (concentreze) in cuib.

atasez o poza a stupilor in care se vede clapeta izgonitorului.

Eu toamna pastrez cat mai mult timp stupi in aceasta configuratie ptr ca albinele sa aiba timp sa traga mierea din caturi in cuib.
Fişiere ataşate
ok_29831.jpg
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Re: Tratament cu varachet

Mesajde Cristian IONITA » 14 Mar 2011, 13:19

A doua zi cat mai dimineata (dar totusi sa nu fie foarte racoare) se purcede la administrarea tratamentului

Dupa cum bine stiti cutia de medicament contine:
- foite (60 de bucati parca)
- pipeta
- flacon cu substanta

mai trebuie o sursa de foc, (atunci am folosit chibrit dar mult mai eficiente sunt aprinzatoarele de aragaz sau .... tigara dar eu nu-s fumator si nu intodeauna se gaseste cate unul prin preajma)

Se inchid urdinisele, eu folosesc gratia antisoareci intoarsa la 180 de grade si o bucata de material textil
Fişiere ataşate
ok_29833.jpg
obturare urdinis
ok_29832.jpg
materiale necesare
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 14 Mar 2011, 13:27

Se aplica cu pipeta substanta pe foita, foita in prealabil este indoita pe lung in V

Nu e chiar oki cum am facut eu .... este mai bine ca picaturile sa fie puse mai pe marginea foitei (in zig zag sau doar pe o parte)astfel incat sa fie asigurata continuitatea arderii. Numarul de picaturi este in functie de volumul stupului (de la 2 la 4)

Foita aprinsa la ambele capete se aseaza cu V intors pe subar (atentie la pericolul de incendii, in cazul meu subarul este de tabla, ptr cazul in care subarul este din material inflamabil (lemn, tego, OSB, etc) se foloseste o foita de taba (cele de la cutiile de bere sunt foarte bune)

Ca sa am productivitate eu imi pregatesc de la inceput cate 10 foite iar de aprins aprind cate 2.

Trebuie acordata atentie la ardere ca frige si de evitat inhalarea de medicament.
Fişiere ataşate
ok_29835.jpg
ok_29834.jpg
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 14 Mar 2011, 13:38

Dupa cca 10 minute se trage subaru ptr a verifica arderea si a permite aerisirea stupului.

Urdinisul mai ramane inchis inca cca 30 de minute

In cazul de fata am avut albine mai harnice care au plecat devreme la cules asa ca au cam trebuit sa astepte redeschiderea urdinisului.
Fişiere ataşate
ok_29836.jpg
ok_29837.jpg
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 14 Mar 2011, 13:41

Dupa 30 minute se ridica grila care ramane pe pozitii pentru urmatorul tratament
Fişiere ataşate
ok_29838.jpg
Cristian IONITA

Re: Tratament cu varachet - metoda clasica

Mesajde un OM » 18 Mar 2011, 22:37

Drept sursa de aprins folositi cocenii de porumb. Faceti un mic foc, aprindeti unii coceni doar la varf.Puteti aseza in mana stanga (daca sunteti dreptaci), coceanul aprins, fitilul si pipeta. Luati pe rand pipeta plina, picurati pe banda indoita in "V" cate picaturi trebuie, functie de puterea stupului, iar apoi puteti aprinde fitilul in mai multe locuri.Avantajul coceanului de porumb este ca nu se stinge in bataia vantului, ba chiar va ajuta.
un OM

Mesajde proapis13 » 26 Mar 2011, 23:01

Pana mai ieri foloseam aceste baghete de aluminiu cu sarma -sita la un capat
primite de la un var care a trecut la un stadiu mai avansat in apicultura
salve :D
Fişiere ataşate
DSC09187.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 26 Mar 2011, 23:03

Acum folosesc un varojet artizanal insa cred ca o sa-mi iau ceva mai bun
salve :D
Fişiere ataşate
DSC09444.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 04 Iun 2011, 10:42

M-am uitat mai cu atentie zilele acestea prin stupi si am vazut la un stup ca trantorii erau plini de varroa. M-am speriat cand am vazut asa ceva. Am crezut ca asa va fi in toti stupii. Am facut tratamentele bine in toamna cu varachet forte si Marvrirol, dar in primavara nu am facut nici un tratament antivarroa. Am dat la toti un fum ieri si am observat ca acel stup avea plin de varroa, dar ceilalti, aproape deloc. A fost stup al care a cazut 2-3 paduchi, iar la ceilalti pana in 15. Mentionez ca la stupul infestat, la ora asta nu mai am deloc puiet capacit (probleme cu pierderea matcii. inca nu stiu)
Nu ar strica sa va uitati, mai ales pe trantori, ca sa nu patiti ca mine.
Cristi Vidican
Fişiere ataşate
Imag150.jpg
asa arata cartonul pus cu pioneze sub sita de pe fundul stupului. Punctele mai inchise la culoare sunt varroa.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde balu » 29 Apr 2012, 15:23

desi am cumparat 3 cutii VF in primavara asta nu am facut nici un tratamaent, am descapacit puiet de trintor n-am vazut nimic, acum o fi tirziu pt VF :?:
balu

Mesajde Cristian IONITA » 30 Apr 2012, 00:39

aveti deja cat-urile puse?

cand estimati ca o sa extrageti? .... din memorie parca in prospectul de varachet spunea de minim 45 zile intre tratament si extractie miere
Cristian IONITA

Mesajde CORNEL V. » 30 Apr 2012, 15:25

Cristian IONITA scrie:aveti deja cat-urile puse?

cand estimati ca o sa extrageti? .... din memorie parca in prospectul de varachet spunea de minim 45 zile intre tratament si extractie miere

Nu scrie nimic de perioada asta,sunt foarte multi care fac varachet si dupa salcam 2 si nu are nimic
CORNEL V.

Mesajde CORNEL V. » 30 Apr 2012, 15:27

balu scrie:desi am cumparat 3 cutii VF in primavara asta nu am facut nici un tratamaent, am descapacit puiet de trintor n-am vazut nimic, acum o fi tirziu pt VF :?:

Nu este foarte tarziu,dar fa-l obligatoriu...acum
CORNEL V.

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 01 Noi 2012, 16:31

[quote="proapis13"]Pana mai ieri foloseam aceste baghete de aluminiu cu sarma -sita la un capat
primite de la un var care a trecut la un stadiu mai avansat in apicultura
salve :D[/quote

Salutare, stimati colegI! Si eu folosesc metoda clasica pt tratarea albinelor de varoa. Dar ma gandesc sa trec cat de curand la o metoda mai avansata. Ce ma sfatuiti sa-mi cumpăr?

Astept opinii!
Tăgîrţă Viorel

Mesajde thomas » 06 Sep 2014, 21:25

Cand este mai indicat sa se faca tratamentul cu varachet, dimineata devreme sau seara dupa apus?
Dupa tratament, e indicata aerisirea stupului la cateva ore?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde iulians » 07 Sep 2014, 16:10

Dimineata pana nu ies albinele afara numai daca sunt peste 15 grade iar albinele sa nu stea stranse in ghem.Nu este nevoie de aerisire dupa tratament deoarece albinele ventileaza singure interiorul stupului.
iulians

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE