adita scrie:Daca lazile le ai cumparat de la alt stupar si doresti sa le dezinfectezi (preventiv!) eu as proceda cam asa: Le as "arde" cu arzator conectat la butelie iar apoi le as dezinfecta cu soda caustica,solutie de 5% apoi le pui la uscat.
Interiorul stupului nu vopseste asa este cutuma.(Intelectual !)
In urma cu ani stuparii foloseau varul , varuind interiorul stupului cu o bidinea.Varul este un bun dezinfectant. Putem trece varul la rubrica dezinfectarea ecologica?
peterneamt scrie:Prin 2001-2002 eram inginer la o fabrica de bauturi alcoolice ( faceam votca troica si multe alte matrapaslicuri ) si patronul mi-a dat si mie niste alcool ca doar era in gestiunea mea si am facut tinctura de propolis pe care nu am reusit sa o valorific. Atunci am amestecato cu tuica si am luat si in stupina. Primavara a venit un prieten sa ma ajute la curatat si flambat stupii .Dupa un timp datorita muncii dar si soarelui primavaratic ne cam luase lenea si ni se cam uscase gitul si atunci mi-am adus aminte de tuica cu propolis. Marinica ( prietenul =mare sugativa) dupa ce ia o dusca miroase si mai ia una si plescanind din limba zice : ce nu spusasi frate ca ai coniac , ma uitai lung la el ,mai trasai odata din tigara si luai si eu o gura (parca ma scula de pe boala ).
Ii pusaram denumirea cognac Incredere ca de fiecare data cind luam pauza ne mai propteam in sticla sa ne dea incredere in fortele noastre.
In concluzie va spun ca tinctura ajuta mult la dezinfectatul stupilor.
cristi arad scrie:folosesc varul stins primavara pe fundul stupului pt a reduce umiditatea din stupi, in special la stupii care au diaree (sterg fundul fix al stupului cu carpa inmuiata in lapte de var)
cristi arad scrie:Am si eu o intrebare. a incercat cineva dezinfectarea stupilor cu tinctura de propolis?; procedeul sa se faca fara a scoate albina si a o transvaza in alte lazi.
adita scrie:Daca lazile le ai cumparat de la alt stupar si doresti sa le dezinfectezi (preventiv!) eu as proceda cam asa: Le as "arde" cu arzator conectat la butelie iar apoi le as dezinfecta cu soda caustica,solutie de 5% apoi le pui la uscat.
Interiorul stupului nu vopseste asa este cutuma.(Intelectual !)
In urma cu ani stuparii foloseau varul , varuind interiorul stupului cu o bidinea.Varul este un bun dezinfectant. Putem trece varul la rubrica dezinfectarea ecologica?
mibu scrie:Cu tot respectul va intreb, de ce mai e nevoie de soda , nu ajunge numai focul ?
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori