Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

dezinfectarea ecologica a stupilor

Mesajde cristi arad » 15 Feb 2012, 11:53

Am si eu o intrebare. a incercat cineva dezinfectarea stupilor cu tinctura de propolis?; procedeul sa se faca fara a scoate albina si a o transvaza in alte lazi.
cristi arad

Re: dezinfectarea ecologica a stupilor

Mesajde adita » 16 Feb 2012, 11:35

Eu am folosit urmatoarea reţetă pentru dezinfectare: am măruntit bine propolisul şi am adaugă alcool etilic de 80-90°, în proporţie de 1:3 (la 3 părţi=30 g propolis, se adaugă 10 părţi=100 g alcool etilic). Se lasă la loc uscat şi ferit de lumină timp de 7-14 zile. Apoi am filtrat pe o hârtie de filtru. Filtratul trebuie să fie clar, fără particule, de culoare maro sau roşiatică. Tinctura se păstrează în sticle curate, de culoare închisă, cu dop ermetic, la loc ferit de lumină.
Sincer fiind eu am folosit aceasta reteta pentru deinfectarea stupilor noi inaite de de folosire.
Iar cele solicitate : "procedeul sa se faca fara a scoate albina si a o transvaza in alte lazi."nu il cunosc,dar nu vad ce problema va ridica de "transvazarea" in alte lazi.
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde adita » 16 Feb 2012, 20:20

Daca lazile le ai cumparat de la alt stupar si doresti sa le dezinfectezi (preventiv!) eu as proceda cam asa: Le as "arde" cu arzator conectat la butelie iar apoi le as dezinfecta cu soda caustica,solutie de 5% apoi le pui la uscat.
Interiorul stupului nu vopseste asa este cutuma.(Intelectual !)
In urma cu ani stuparii foloseau varul , varuind interiorul stupului cu o bidinea.Varul este un bun dezinfectant. Putem trece varul la rubrica dezinfectarea ecologica?
Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu.
adita

Mesajde peterneamt » 16 Feb 2012, 22:08

Prin 2001-2002 eram inginer la o fabrica de bauturi alcoolice ( faceam votca troica si multe alte matrapaslicuri ) si patronul mi-a dat si mie niste alcool ca doar era in gestiunea mea si am facut tinctura de propolis pe care nu am reusit sa o valorific. Atunci am amestecato cu tuica si am luat si in stupina. Primavara a venit un prieten sa ma ajute la curatat si flambat stupii .Dupa un timp datorita muncii dar si soarelui primavaratic ne cam luase lenea si ni se cam uscase gitul si atunci mi-am adus aminte de tuica cu propolis. Marinica ( prietenul =mare sugativa) dupa ce ia o dusca miroase si mai ia una si plescanind din limba zice : ce nu spusasi frate ca ai coniac , ma uitai lung la el ,mai trasai odata din tigara si luai si eu o gura (parca ma scula de pe boala ).
Ii pusaram denumirea cognac Incredere ca de fiecare data cind luam pauza ne mai propteam in sticla sa ne dea incredere in fortele noastre.
In concluzie va spun ca tinctura ajuta mult la dezinfectatul stupilor. :lol:
peterneamt

Mesajde cristi arad » 16 Feb 2012, 22:17

adita scrie:Daca lazile le ai cumparat de la alt stupar si doresti sa le dezinfectezi (preventiv!) eu as proceda cam asa: Le as "arde" cu arzator conectat la butelie iar apoi le as dezinfecta cu soda caustica,solutie de 5% apoi le pui la uscat.
In urma cu ani stuparii foloseau varul , varuind interiorul stupului cu o bidinea.Varul este un bun dezinfectant. Putem trece varul la rubrica dezinfectarea ecologica?

folosesc varul stins primavara pe fundul stupului pt a reduce umiditatea din stupi, in special la stupii care au diaree (sterg fundul fix al stupului cu carpa inmuiata in lapte de var)
cristi arad

Mesajde cristi arad » 16 Feb 2012, 22:18

peterneamt scrie:Prin 2001-2002 eram inginer la o fabrica de bauturi alcoolice ( faceam votca troica si multe alte matrapaslicuri ) si patronul mi-a dat si mie niste alcool ca doar era in gestiunea mea si am facut tinctura de propolis pe care nu am reusit sa o valorific. Atunci am amestecato cu tuica si am luat si in stupina. Primavara a venit un prieten sa ma ajute la curatat si flambat stupii .Dupa un timp datorita muncii dar si soarelui primavaratic ne cam luase lenea si ni se cam uscase gitul si atunci mi-am adus aminte de tuica cu propolis. Marinica ( prietenul =mare sugativa) dupa ce ia o dusca miroase si mai ia una si plescanind din limba zice : ce nu spusasi frate ca ai coniac , ma uitai lung la el ,mai trasai odata din tigara si luai si eu o gura (parca ma scula de pe boala ).
Ii pusaram denumirea cognac Incredere ca de fiecare data cind luam pauza ne mai propteam in sticla sa ne dea incredere in fortele noastre.
In concluzie va spun ca tinctura ajuta mult la dezinfectatul stupilor. :lol:

nu-i rau nici asa ;)
cristi arad

Mesajde proapis13 » 16 Feb 2012, 23:46

cristi arad scrie:folosesc varul stins primavara pe fundul stupului pt a reduce umiditatea din stupi, in special la stupii care au diaree (sterg fundul fix al stupului cu carpa inmuiata in lapte de var)

Stiam ca varul nestins se folosea in secolul trecut pt a reduce umiditatea pe parcursul iernii
Poate te-ai grabit si ai scris ,,folosesc varul stins'' :!:
Atentie mare insa,cine intentioneaza sa colecteze polen in primavara
mai bine renunta la introducerea varului nestins,prietenii stiu de ce :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde adriann » 17 Feb 2012, 00:50

un stup vechi nu are sens sa il dezinfectezi cu propolis si alcool.
Peretii oricum sunt propolizati. Folosesti doar alcool si flacara de la parlitorul de porci.
Ecologic pup - lampa cu UV (fara adaus de alte produse), nu ca alcoolu nu e ecologic...
Cumperi 2-3 neoane UV 10-20 W pt. sterilizatoare de acvarii, faci un banc de sterilizare din ele...si in 30 de min de functionare iti sterilizeaza tot, mare atentie la ochi si la bronzatul cu ele.
adriann

Mesajde lucky5strike » 17 Feb 2012, 01:11

cristi arad scrie:Am si eu o intrebare. a incercat cineva dezinfectarea stupilor cu tinctura de propolis?; procedeul sa se faca fara a scoate albina si a o transvaza in alte lazi.

Mai cristi arad, nu vad eu bine sau tu te ocupi cu subiecte la oha!

Ce e aia, dezinfectarea lazii cu tinctura de propolis?
Cum dezinfectie fara sa scoti albina?

Nu e logica in ce propui!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde akmm » 17 Feb 2012, 09:41

adita scrie:Daca lazile le ai cumparat de la alt stupar si doresti sa le dezinfectezi (preventiv!) eu as proceda cam asa: Le as "arde" cu arzator conectat la butelie iar apoi le as dezinfecta cu soda caustica,solutie de 5% apoi le pui la uscat.

Eu as face invers.Mai intai as spala cu soda caustica dupa aceea as flamba.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde mibu » 17 Feb 2012, 17:52

Cu tot respectul va intreb, de ce mai e nevoie de soda , nu ajunge numai focul ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde yrynel_clau » 17 Feb 2012, 19:03

Intai spal,limpezesc sa intre apa in blana si apoi flambare .Astfel nu ia foc blana.
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde akmm » 18 Feb 2012, 16:25

mibu scrie:Cu tot respectul va intreb, de ce mai e nevoie de soda , nu ajunge numai focul ?

De regula soda caustica se lasa o perioada pana patrunde inn toate crapaturile.Focul e doar pe deasupra.Si nu cred ca arde cineva pana dispare stratul initial.Vorbim de flambare nu incinerare.
Ultima oară modificat de akmm pe 18 Feb 2012, 16:34, modificat 1 dată în total.
akmm

Mesajde mibu » 18 Feb 2012, 16:32

Rominul, a trait , a rezistat si datorita umorului !
Bravo akmm ,dar sunt sigur ca ai inteles, atunci cind am zis foc ,m-am referit la flambare nici decum la INCENDIERE !
DECI ??
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde akmm » 18 Feb 2012, 16:34

Am rescris....
akmm

Mesajde mibu » 18 Feb 2012, 16:46

este clar !
cu tot respectul !