Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine morte

Mesajde Crysty » 27 Mai 2012, 13:24

Este a doua oara de cand a inceput tipul acesta ploios si rece cand gasesc albine moarte pe placile de zbor.Prima data s-a intamplat acum 4 saptamani chiar dupa ce sa inrautatit vremea.
Atunci am considerat ca poate din cauza ca a plouat violent si a fost cam racoare noaptea, sau ca s-au otravit de la solutia cu care a dat vecinu pe cartofi.
Azi m-au sunat parintii si m-au anuntat ca la fiecare stup sunt intre 10-15 albinute moarte,dar ca unele inca mai misca cate putin (exact asa a fost si data trecuta,atunci le-am adunat si dupa ce le-am dus in casa din 100 au inviat 7). Se pare ca sunt albine tinere,(micute),puiet ,sau cel putin ei asa sustin,si ca tot pe placute mai sunt si larve in diferite stagii.Din pacate nu pot ajunge la stupina decat peste 7 zile.Albinele le am din aprilie anul acesta.Poate ar trebuii sa le fac un tratament? sau e normal ca pe vremea asta rece si ploioasa sa se intample asa? ce ma sfatuiti sa fac.
Crysty

Re: Albine morte

Mesajde Crysty » 27 Mai 2012, 13:28

stiu ca cel mai indicat tratament cu VF se face dupa ce nu mai exista puiet capacit,dar ma bate gandul sa fac si acum o fumigatie,este gresit sa fac si acum si in toamna,sincer nu pot fi sigur ca cel care mi le-a vandut a facut tratamentul sau nu.Daca nu l-a facut.
Crysty

Mesajde CORNEL V. » 27 Mai 2012, 13:46

Crysty,poti sa-l faci linistit acum.
CORNEL V.

Mesajde Crysty » 27 Mai 2012, 14:23

Cornel,la tine la Carbunesti a fost vreme asemanatoare ca si la mine la stupina, tu ai gasit albine moarte pe placuta de zbor?
Crysty

Mesajde CORNEL V. » 27 Mai 2012, 15:15

Nu.
CORNEL V.

Mesajde Dila Daniel » 27 Mai 2012, 17:28

Crysty scrie:...stiu ca cel mai indicat tratament cu VF se face dupa ce nu mai exista puiet capacit...

Salut Crysty.
RETINE te rog:
tratamentul cu varachet nu este indicat sa se faca in lipsa puietului!!! asa cum zici(sau ai auzit)
ESTE INDICAT ca ULTIMUL tratament cu varachet sa se faca in lipsa puietului.Incearca sa faci diferenta intre cele 2 afirmatii ale mele.
Deci,nu astepta NICIODATA sa nu ai puiet in stupi ca sa tratezi cu varachet.Atunci sa-l faci pe ULTIMUL.
Aceste aspecte ti le zic acum din suflet si le zic de ani de zile,(si le voi mai zice de cate ori este nevoie), pentru toti care nu inteleg ca daca asteapta lipsa puietului in stupi ca sa trateze de paduchi...VOR AVEA PROBLEME peste iarna.
In legatura cu tratarea cu varachet acum...si eu zic ca si Cornel V. Dar sa fi sigur ca dupa tratare au zbor afara...si sa il repeti neaparat la 7 zile.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Crysty » 27 Mai 2012, 18:32

Am inteles ideea,inseamna ca nu mai stau pe ganduri si peste cateva zile o sa le fac primul tratament cu VF de cand sunt la mine in stupina, macar asa sunt sigur ca sa facut tratament.Multumesc pentru raspunsuri.
Crysty

Mesajde Bee Happy » 27 Mai 2012, 18:59

Referitor la albinele moarte pe scandura de zbor:
-pe vreme rea, albina scoate cadavrele iar pe unele le abandoneaza pe scandura de zbor. Nu vor sa riste prin ploaie.
-albina proaspat eclozionata si larvele scoase, sunt cele de la periferia cuibului, care au murit de frig. Se intampla asta des in familile si roii cu putina albina. Se intampla si mai des in stupii care au roit ''la greu''. Din cauza cantitatii mici de albina si a volumului mare de puiet.
Ar putea fi si cauze de boli, dar trebuie mai multe detalii pentru a fi depistate.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde BUNKA » 09 Iun 2012, 00:55

Poate fi si foame...daca a plouat mult si nu au iesit la cules si hrana nu prea a fost, au mai iesit si generatii noi de albina...asta papa si daca nu are ce pica lesinate, cineva a pierdut un stup puternic exact din cauza asta...hrana ioc, si eu am observat rezerve foarte limitate in stupi..ar trebui sa le mut in tei ca vad ca cu rapita nu am noroc...toata e data cu otrava pura!!!
BUNKA

Mesajde balasbebe » 09 Iun 2012, 06:27

Asa m-am gandit si eu. Albinele normal cand au sub 3 kile de miere consuma mai mult. Se indoapa pur si simplu si raman fara hrana. Pe scandura este normal sa fie albine moarte dar muribundele au alte cauze, mai ales cele tinere.
balasbebe

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE