Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Propunere!

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 20:11

Salut! Incerc "instigat" de proapis 13 sa ma initiez in bolile albinelor! Sunt destul de multe carti. Am rasfoit cateva. Dar fara poze sau cu poze la sfarsit alb-negru, etc si experienta practica e destul de greu! Imi propun, nu stiu daca voi si reusi, avand in vedere totusi ca pe partea de boli pe acest forum si nu doar se trateaza propbleme punctuale de multe ori fara nici un fel de alta initiere, sa adun fotografii despre diverse boli si apoi cu ajutorul informatiilor din carti, sa le fac pps. Asa ca, va cer ajutorul fie in a trata fiecare separat o boala si a construi un pps fie in a aduna o baza de date cu fotografii reusite ale diverselor boli! Cred ca poate fi de un interes general acest subiect caci necunoasterea lui de catre de X sau o alta necunoscuta are efecte asupra noastra a tuturor!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: Propunere!

Mesajde ovidiu_78 » 25 Ian 2013, 20:25

bolile albinelor scrisa de ritter,poze numai color,e foarte buna cartea
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 20:33

Putem gasi niste poze mai clare, mai mari...sunt destul de mici...poate iti faci o idee..dar greu de tras vreo concluzie! O am in fata!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 20:41

De ce sa nu popularizam asa celor care nu pun mana pe carte sau stiu eu din ce motiv nu stiu cum arata o anume boala? O fotografie mare si frumoasa si inca vreo 4 sau 5...cu un mic text descriptiv al bolii si cred ca am rezolvat! E modern...si extrem de practic...de util nu mai spun!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 20:46

Subiectul 1.
Boli bacteriene. Loca Europeana

Va invit sa postam fotografii mai reusite pe care ulterior le facem pps...daca aveti alte propuneri..astept!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 21:31

Descrierea bolii
Fişiere ataşate
Loca europena descriere W. Ritter pg 68.JPG
W. Ritter- Bolile albinelor pg 68

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Ruben » 25 Ian 2013, 21:37

delorin I scrie:Subiectul 1.
Boli bacteriene. Loca Europeana

Va invit sa postam fotografii mai reusite pe care ulterior le facem pps...daca aveti alte propuneri..astept!

Loca europeana este numita de unii cercetatori "sindrom", nu stiu daca este corect incadrata la "boli bacteriene", chiar daca in dezvoltarea ei sunt implicate si bacterii. Este muuult mai putin agresiva decat cea americana si nu necesita acelasi grad de alerta.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 21:40

Perfect in acord cu tine..dar e o boala si necesita cunoastere! DEgeaba tu ai acesta cunoastere daca x sau y vecin cu tine nu o are! Asa ca..sa mergem peste el! Eu ilustrez o boala...si apoi astept poze si discutii pe acel subiect! Ideea e ca aceste poze sa se transforme intr-un pps.!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Ruben » 25 Ian 2013, 21:56

delorin I scrie:Perfect in acord cu tine..dar e o boala si necesita cunoastere! DEgeaba tu ai acesta cunoastere daca x sau y vecin cu tine nu o are! Asa ca..sa mergem peste el! Eu ilustrez o boala...si apoi astept poze si discutii pe acel subiect! Ideea e ca aceste poze sa se transforme intr-un pps.!

Apai asa e...si nu e asa.

Uite, pentru mine cea mai temuta boala este CCD-ul. De fapt nici aia nu i boala, e sindrom. Sti tu. Sindrom este orice nu e suficient studiat. Iarna trecuta satul vecin a fost ras de stupi.

Ce fac stuparii? Am mai tras clopotul degeaba. De fapt am asurzit doar eu. Stuparii nu zic. Nu admit problema. Si cei care o admit, dau vina pe boala suprema: varroa.

Eu mi-as dori sa am anual stupi cu loca americana, dar sa nu aud de CCD. Daca ar aparea loca, stiu ce sa fac. La CCD nici nu sti care stupi sunt loviti de boala si nici cand incepe. Doar te trezesti cu stupii goliti de albine :o .

Deci, din perspectiva aceasta, prima poza de la daunatorii albinelor ar fi cu stuparii. :oops: A doua cu Guvernul Romaniei(pe care il doare in cot de agricultura).
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cristi arad » 25 Ian 2013, 22:47

ruben te salut ; cu tot respectul dar tradu-mi te rog ce inseamna prescurtarea pe care ai facut-o (CCD) se pare ca este o moda a prescurtarilor, "ccd, lsd etc."; in plus cine ti-a zis cum ca loca americana este o boala atat de usoara (numai lucrul pentru dezinfectie, izolare si infometare te nauceste in perioade de plin sezon) si mai ales de unde ai dedus ca stupii din acel sat aveau CCD
cristi arad

Mesajde cristi arad » 25 Ian 2013, 22:58

sunt tot felul de boli bacteriene (nosema), virale (puiet in sac), micotice(puiet varos) parazitare (varroa ) in general pentru primele doua categorii de boli se folosesc antibiotice (mai ales in cazuri grave); pentru puietul varos se folosesc sulfamide (antimicotice) si pentru varroa amitraz; problema este alta -nu se gaseste si nu se stie decat de catre putini stupari cum se folosesc aceste medicamente si cand este cazul sa se intervina; am fost contrariat de nenumarate ori pe site cu privire la parearea mea despre antibiotice, dar ca in orice tratament exista cazuri in care trebuie intervenit (cu discernamant); sigur ca momentul interventiei depinde de experienta stuparului si de gravitatea bolii; dar ca reguli de preventie ale majoritatii bolilor la albine sunt:
- evitarea aglomerarii in pastoral si nu numai
- mentinerea stupilor puternici - implicit asigurarea unui cules bun
- hranirile de completare nu trebuie sa lipseasca mai ales in lipsa de cules in timpul sezonului de ponta si mai ales in primaverile reci
- alte masuri de prevenire (de exemplu administrarea protofilului in lunile feb-mar)
- evitarea introducerii in stupina de material apicol contaminat
cristi arad

Mesajde Mircea_63 » 25 Ian 2013, 23:01

Cristi, CCD de la Colony Collapse Disorder...e termenul folosit pentru albinele rapite de extraterestri. ;) Azi le vezi si maine vezi ca nu le mai vezi. Nici un semn inainte, nici o urma dupa aceea.

Ruben afirma ca prefera LA (loca) in ideea ca exista semne de inceput, poate reuseste sa mai salveze ce e de salvat, macar stie ce l-a lovit. La CCD ...te-a lovit si nici nu stii ce, nici daca mai urmeaza sau nu...efectul psihologic e devastator.

Glumeam la treaba cu extraterestrii...dispar pur si simplu si nu se stie de ce. Unii dau vina pe varroa, alti pe pesticide, telefoane mobile, nosemoza etc
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 23:26

ok..si cu loca europeana?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 23:31

cristi arad scrie:sunt tot felul de boli bacteriene (nosema), virale (puiet in sac), micotice(puiet varos) parazitare (varroa ) in general pentru primele doua categorii de boli se folosesc antibiotice (mai ales in cazuri grave); pentru puietul varos se folosesc sulfamide (antimicotice) si pentru varroa amitraz; problema este alta -nu se gaseste si nu se stie decat de catre putini stupari cum se folosesc aceste medicamente si cand este cazul sa se intervina; am fost contrariat de nenumarate ori pe site cu privire la parearea mea despre antibiotice, dar ca in orice tratament exista cazuri in care trebuie intervenit (cu discernamant); sigur ca momentul interventiei depinde de experienta stuparului si de gravitatea bolii; dar ca reguli de preventie ale majoritatii bolilor la albine sunt:
- evitarea aglomerarii in pastoral si nu numai
- mentinerea stupilor puternici - implicit asigurarea unui cules bun
- hranirile de completare nu trebuie sa lipseasca mai ales in lipsa de cules in timpul sezonului de ponta si mai ales in primaverile reci
- alte masuri de prevenire (de exemplu administrarea protofilului in lunile feb-mar)
- evitarea introducerii in stupina de material apicol contaminat

uite aici ceva despre CCD
viewtopic.php?f=22&t=2903

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 23:58

O idee buna sugerata de My bees este sa facem un glosar cu denumirea bolii in mai multe limbi...asa o sa avem mai multi termeni de interogare si pozele vor fi pe masura! My bees a sugerat sa cautam "European foulbrood". Daca stiti si alte limbi straine putem extinde aria de cercetare...nu se stie niciodata cand vom avea nevoie de cunostiinte multilingvistice despre o boala.

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Ian 2013, 23:58

Salvez deocamdata linkul aici ca sa avem de unde ne documenta si face ulterior selectie pentru pps!
https://www.google.ro/search?q="European+foulbrood"&hl=en&client=firefox-a&hs=uLr&tbo=d&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=cewCUYv_EISFtAbVtoDIDw&ved=0CAoQ_AUoAA&biw=1283&bih=787

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE