octav88 scrie:ceai sau ulei de cimbru?
Ca sa obtii ulei de cimbru ( sau cimbrisor - are aceleasi efecte) : iei un borcan , il umpli cu cimbru (proaspat; in cel mai rau caz uscat la intuneric), torni ulei cat sa il acopere si il lasi la intuneric pana se uraste ( min.2 saptamani).Unele surse recomanda soarele , insa eu nu sunt de acord cu acele surse! Vreti sa ma intrebati de ce ? Ganditi-va la propolis!
Si propolisul are substante volatile si tocmai de aceea, imediat dupa recoltare trebuie pus in alcool dublu rafinat . Insa... pana la recoltare, sta bine mersi in intunecimea stupului fara sa isi piarda din calitati.
Bineinteles ca propolisul nu are ce cauta in ulei, insa cimbrul poate fi folosit ca ulei esential sau ca tinctura. Pentru inhalatii in caz de raceala ( rinite,sinuzite...) noi folosim ulei esential, iar pentru consum intern folosim tinctura. Cine are urechi de auzit sa auda!
OBLIGATORIU : uleiurile esentiale si tincturile de plante se tin in sticle de culoare inchisa si ferite de lumina!
Cand tusim, facem un ceai de cimbru , infuzat la rece ( intre 8-12 ore), apoi, dupa ce strecuram ... ce ramane il oparim , iar dupa racire se amesteca cele doua solutii.
Deci... pentru eficienta ... nu se fierbe!
Acuma ... sper sa nu ma intrebati ce are sula cu prefectura ?!
Eu personal, recomand pentru tratament antivaroa - fumigatiile !
Insa... aceasta metoda nu are eficienta 100%. Este o metoda buna pentru a tine in frau dezvoltarea varroa in perioada activa. Combinat cu zaharul pudra. Fund antivarroa obligatoriu. Iar toamna tratament cu acizi : formic sau oxalic ( alternativ) obligatoriu.
Unde esti maximus ? Ia vezi de zic bine!? Sau tu nu te complici pe gratis!?!
PS : Nu ar strica sa se implice in aceasta problema cei de la Hofigal si, in special cei de la PlantExtrakt. Am o prietena, dulce ca mierea, la PlantExtrakt , N.... ... daca va vedea aceasta postare ... poate ca va vedea ... noi orizonturi... si de ce nu... noi interese.