Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ajutor

Mesajde Nedelcu Ionut » 01 Iul 2013, 21:25

Domnilor,

Acum, la un scurt control am gasit 3 stupi fara matci iar puietul moare in celule,o parte din puiet se usuca in celule,Si ce sa intamplat cu matcile? erau tinere de anu asta!
CE BOALA ESTE SI CUM POATE FI TRATATA?
Fişiere ataşate
DSC07743 (Small).JPG
DSC07742 (Small).JPG
Trantorii simt cum se zguduie stupul !
Nedelcu Ionut

Re: Ajutor

Mesajde proapis13 » 02 Iul 2013, 08:45

Din cauza ca ai largit prea mult cuibul te-ai procopsit cu boala denumita puiet varos
viewtopic.php?f=8&t=446&p=136312&hilit=puietul+varos#p55110
Cauta si cumpara cartea Bolile albinelor de Ograda
http://anticariatnou.wordpress.com/2012 ... rada/j-15/
Sau cea de Ritter tot despre Bolile albinelor
http://www.librariabucuresti.com/pics/p ... r-mast.jpg
Cartile aste sunt Biblia Apicultorului sau primele carti ce trebuia sa le citesti
inainte de a te apuca de apicultura;nu esti tu vinovat ci mentorul tau
Pune mina si citeste si remediaza situatia
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Nedelcu Ionut » 02 Iul 2013, 21:25

multumesc mult!
Nedelcu Ionut

Mesajde italianu » 03 Iul 2013, 07:24

puietul varos e o boala micotica,nu se datoreaza „largiri pre mult a cuibului” .
Singuramodalitate de a te scapa de boala asta e sa schimbi matcile ,dar nu de la aceeasi casa ,cel mai bine cumpara-le de la un crescator ,dar safi e imperecheate.
O sa vezi ca dispare.
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde nicus » 03 Iul 2013, 09:52

Avand in vedere culoarea si ceea ce este in ea, nu as mai lasa nici rama in familie.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde italianu » 03 Iul 2013, 10:01

Nedelcu Ionut scrie:Domnilor,

Acum, la un scurt control am gasit 3 stupi fara matci iar puietul moare in celule,o parte din puiet se usuca in celule,Si ce sa intamplat cu matcile? erau tinere de anu asta!

rame ca aceea este de eliminat de urgenta aproape nu mai ai celule cu puiet de albina,e toata transformata de trintori.
Asa nu! :idea:
italianu

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 19:40

trebuie avut grija cu dezvoltarea cuibului daca este roi mic si chiar familie nu putem pune ramele la nimereleala trebuie respectat un proces care sa le ajute biologic pe albine ;)
alexx

Mesajde Nedelcu Ionut » 03 Iul 2013, 22:14

ramele au fost scoase de atunci! chiar si arse....
au ramas doar doua curate curate!
ieri seara am presarat pe ele Oxitetraciclina amestecata cu zahar pudra!(gasisem pe undeva pe net)o sa repet tratamentul
stupii au fost spalati cu apa fiarta + lesie de soda.... unul din ei da semne de vindecare...matca exista si puietul e bun,....

Suntem la inceput,mentori nu avem,...ce mai citim prin carti si practica!
Multumim mult pentru sfaturi
Nedelcu Ionut

Mesajde janese » 04 Iul 2013, 10:15

puietul varos este o ciuperca...nu le am cu biologia....zice ca e un fung......nu se trateaza cu antibiotic
janese

Mesajde cobi » 04 Iul 2013, 10:48

janese scrie:puietul varos este o ciuperca...nu le am cu biologia....zice ca e un fung......nu se trateaza cu antibiotic

Aveti perfecta dreptate! S-a incercat si cu antibiotice dar cu rezultate slabe..asa spune literatura. Eu am avut acum vreo 7 ani puiet varos si am folosit micocidin, cu rezultate bune.

Ionut uite aici, ce zicea dl Marian:
Fişiere ataşate
puiet varos.jpg
Sursa: Bolile si daunatorii albinelor, dr. Ograda
cobi

Mesajde italianu » 04 Iul 2013, 11:15

chiar daca ma repet,schimba matca cu una cumparata,numai trata ca nu foloseste la nimic!
italianu

Mesajde dicu.ion57 » 04 Iul 2013, 18:08

Domnule Ionut ,i-mi permit sa va dau si eu un sfat ,mai batrinesc este adevarat care eu l-am folosit cind a fost nevoie ,si am avut rezultate bune.Boala se numestePUIET VAROS asa cum au mai spus si alti colegi.Acuma va spun cum am procedat eu cind a fost cazul .Inprimul rind am scos toate ramele care aveau puietul mort in ele,albina o scuturam in stup.Am curatat bine fundul stupului de toate laevele moarte.Daca se intimpla sa am un stup gol ,il spalam bine cu soda caustica(puneam o cana rasa de fulgi de soda la o galeata de apa) s-au in lipsa cu dero s-au cloramina.,s-au cu resturile care ramine cind se face sapunul.Daca toate ramele erau afectate ,le ardeam pe toate ,in lucul lor bagam rame noi crescute de la alti stupi,si mai bagam una s-au doua rame cu puiet de la alti stupi ,ca sa nu ramina fara puiet tinar.Le tratam dupa aceasta cu Codratin s-am Micocidin,fie prafuind ramele ,fie sirop dupa prospect.Astazi aceste medicamente nu se mai gasesc ,si nu ne ramine decit ,curatenia ,cuibul tinut strins cu ramele bine populate de albine ,stimulari cu sirop cit mai des ,si zilnic daca sint posibilitati.Daca boala persista trebuie schimbata matca .Eu mai bag cite un "BULGARAS DE VAR NESTINS" pe fundul stupului,are actiune formidabila aspra sporilor din stup.Daca regina este sanatoasa si nu a fost atinsa de boala cu siguranta scapati de puietul varos.In sirop pun protofil ,in lipsa ceaiuri de plante musatel coada sorecelului sunatoare ,galbenele ,cimbru ,o ceapa mai mare ca un ou ,o capatina de usturoi ,o frunza mica de pelin la1 l de sirop.La urma pun si vitamine care se gaseste la magazinele Apicola pentru ca imunitatea albinelor dar si a matci sint scazute .Nu disperati cu rabdare o sa reusiti .Succes.
dicu.ion57

Mesajde Nedelcu Ionut » 04 Iul 2013, 21:19

Multumesc Domnilor,Apreciez! Albinele nu le.am scuturat in stup ci la 2-3 metri distanta in iarba.... s-au intors! doar matca a fost lasata in stup!
In siropul de stimulare folosim si Protofil,menta,tei,macesi,musatel insa ceapa si usturoi nicioadata(o sa folosim)....citisem undeva ca o lingurita de suc de ceapa la 1 litru de sirop ar face minuni si chiar ar lungi viata albinelor!
Multumesc,o sa va tin la curent!
Nedelcu Ionut

Mesajde mirel » 05 Iul 2013, 09:50

salut! nu mai pierde timpul ,in trecut am avut doua familii cu puiet varos....ca experiment , am incercat toate "metodele"...ceaiuri, varuri, cloruri,siropuri,transvazari si scuturari,micocidin (cei drept era expirat de un an) si degeaba.....in final m am lasat de prostii ca obosisem si am schimbat matcile ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde lucky5strike » 06 Iul 2013, 10:28

Nu este matca de vina!!

Pana sa schimbi matcile, ar fi bine sa schimbi tu modul de lucru... si asta urgent! Avea familia un dram de miere/cules?

Pune poze cu tot stupul in diferite ipostaze, cu toate ramele, sa judecam per ansamblu...

Ce sa te sfatuim, dintr-un petec de PV???

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Nedelcu Ionut » 06 Iul 2013, 13:14

Normal ca avea miere!,toti au miere.... nu am mai scos miere de doi ani pentru ca ii inmultim,asa ca le lasam lor tot!
Momentan nu am timp de pastoral mai si muncim!daca ii duceam in pastoral cred ca scoateam miere
Si ce poza sa va arat?Stupii afectati mai sunt pe cate doua rame,le-am micsorat cuiburile si ramele alea au fost arse!
o sa fac si poza! sunt curios sa vad ce o sa spuneti si ce metoda imi recomandati!

oricum sunt oarecum fericit ca nu e Loca si pentru ca am citit ca ramele vechi, mai negre favorizeaza aparitia bolii Loca America...o sa schimb treptat toate ramele negre!deja cateva rame cladite acum la floare au fost bagate in cuib si surpriza.... a doua zi erau pline cu puiet
stupii bonlavi daca o sa mai pot face ceva cu ei,o sa fac!
as cumpara si matci insa acum este peste bugetul meu! nu ma da banii afara din casa!
unul din cei 3 are matca si dadea semne de vindecare,ceilalti doi au botci,daca o sa iasa matci din ele, e bine..daca nu ...nu imi mai ramane decat sa ii unific cu cel ce are matca!imediat ce se termina culesul!
E bine sa ii unific?
ma gandesc ca decat sa fie 3 roisoare pe cate 2-3 rame mai bine sa fie unu pe 1 cu matca pe 4-5 rame!
Nedelcu Ionut

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE