Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ce boala este aceasta?

Mesajde Tavi » 08 Sep 2014, 14:01

Acum aproximativ o luna am vazut in fata unui stup mai multe albine moarte. Cand am deschis podisorul am vazut albinele tremurand pe rame iar cand incercau sa zboare cadeau jos, in general pe spate si nu se mai puteau intoarce. In 2 saptamani a murit tot stupul cu toate ca le-am dat sirop cu protofil.
Ieri am vazut albine moarte la alt stup si cind am deschis aveau aceleasi simptome.Cred ca le supara tare lumina.
V-as ruga sa imi spuneti:
1 Ce boala ar putea fi si cum se trateaza? ca sa pot salva familia respectiva sau macar pe restul
2 Ramele ramase de la familia moarta se mai pot folosi sau trebuiesc obligatoriu topite?
Va multumesc .
Tavi

Re: Ce boala este aceasta?

Mesajde cosming » 08 Sep 2014, 14:06

Tavi scrie:Acum aproximativ o luna am vazut in fata unui stup mai multe albine moarte. Cand am deschis podisorul am vazut albinele tremurand pe rame iar cand incercau sa zboare cadeau jos, in general pe spate si nu se mai puteau intoarce. In 2 saptamani a murit tot stupul cu toate ca le-am dat sirop cu protofil.
Ieri am vazut albine moarte la alt stup si cind am deschis aveau aceleasi simptome.Cred ca le supara tare lumina.
1 Ce boala ar putea fi si cum se trateaza? ca sa pot salva familia respectiva sau macar pe restul
2 Ramele ramase de la familia moarta se mai pot folosi sau trebuiesc obligatoriu topite?
Va multumesc .

Salut,
Vezi daca seamana cu ceva de aici http://www.proapicultura.ro/bolile_albinelor.htm
cosming

Mesajde andrei_calinescu » 08 Sep 2014, 19:25

Cati stupi posezi?
La cati se manifesta comportamentul?
Alaturi de tremuraturi albinele au si trompa afara?
Ar putea fi o stare de intoxicatie acuta datorata zonei(tratamente fitosanitare in gradini de legume), sau poate un polen toxic.
andrei_calinescu

Mesajde CORNEL V. » 08 Sep 2014, 22:25

Tavi scrie:Acum aproximativ o luna am vazut in fata unui stup mai multe albine moarte. Cand am deschis podisorul am vazut albinele tremurand pe rame iar cand incercau sa zboare cadeau jos, in general pe spate si nu se mai puteau intoarce. In 2 saptamani a murit tot stupul cu toate ca le-am dat sirop cu protofil.
Va multumesc .

Nosema
CORNEL V.

Mesajde andrei_calinescu » 08 Sep 2014, 22:39

CORNEL V. scrie:
Va multumesc .

Nosema

Cornel, cum stii fara microscop?
Si ce fel de Nosema?
andrei_calinescu

Mesajde TDI » 09 Sep 2014, 07:24

http://www.apidologie.org/index.php?opt ... 10&e=apido

Pai, daca-i Nosema Ceranae, ca Nosema Apis nu se comporta asa, situatia e trista. Întrebarea e cate cazuri de nosema ceranae s-au detectat pana acum in Romania.
TDI

Mesajde Tavi » 09 Sep 2014, 14:50

Sper ca nu vreti sa ma speriati.
Nu stiu cum aveau trompa albinele moarte dar o sa ma uit.
La a doua intrebare nici un raspuns?
Tavi

Mesajde TDI » 09 Sep 2014, 14:56

Răspunsul la întrebarea nr 2 e dat de răspunsul la întrebarea nr 1.
Laboratorul poate sa-ti dea răspunsul, daca nu, ceva sirop, unificari daca e cazul si răbdare.
Daca e Nosema le topesti degeaba, boala e generalizata.
Daca e o intoxicatie o sa treacă, nu e cazul sa le topesti.
Poti sa dai sirop 1:1 cate 200 ml pe zi cu Protofil si vitamina C... Dar e foarte târziu.
Tratament de Varroa, hrana, unificaridaca e cazul, sub 6rame albina.
TDI

Mesajde Tavi » 10 Sep 2014, 13:56

Am sunat la DSVSA Mures sa intreb ce sa le duc(albina moarta,albina vie,fagure cu puiet) pentru a face analize si sa imi spuna ce boala este si care ar fi tratamentul. Mi-au spus ca ei nu pot sa-mi spuna ce bola este. Ei fac examene parazitologice,bacteriologice etc.Le spun eu pt.ce boala sa faca si ei confirma sau infirma boala respectiva. Nici un pret nu mi-au putut spune din acelasi motiv. Au spus ca ar fi mai bine sa vorbesc cu un apicultor mai vechi.
Am dus pe un domn apicultor mai in varsta si a spus ca pare intoxicatie. Ce ma nelinisteste este faftul ca este al treilea an la rand cad pierd familii tot in perioada asta de toamna.
In 2012 din 9 am pierdut 2
In 2013 din 10 am pierdut 1
In 2014 din 20 am pierdut 1 si 1 se grabeste s-o urmeze.
Mai am doi vecini, unul cu 10 familii si unul cu 7 familii, la o distanta de 50m stanga respectiv dreapta si ei nu au pierdut nici-o familie. Care ar fi explicatia?
Tavi

Mesajde andrei_calinescu » 10 Sep 2014, 14:02

Tavi scrie:Am sunat la DSVSA Mures sa intreb ce sa le duc(albina moarta,albina vie,fagure cu puiet) pentru a face analize si sa imi spuna ce boala este si care ar fi tratamentul. Mi-au spus ca ei nu pot sa-mi spuna ce bola este. Ei fac examene parazitologice,bacteriologice etc.Le spun eu pt.ce boala sa faca si ei confirma sau infirma boala respectiva. Nici un pret nu mi-au putut spune din acelasi motiv. Au spus ca ar fi mai bine sa vorbesc cu un apicultor mai vechi.
Am dus pe un domn apicultor mai in varsta si a spus ca pare intoxicatie. Ce ma nelinisteste este faftul ca este al treilea an la rand cad pierd familii tot in perioada asta de toamna.
Mai am doi vecini, unul cu 10 familii si unul cu 7 familii, la o distanta de 50m stanga respectiv dreapta si ei nu au pierdut nici-o familie. Care ar fi explicatia?

Ai luat cutii de ocazie, cumva?
Spune-le celor de la DSV sa-ti faca analize pentru Nosema Ceranae, Apis, loca americana, europeana, acarapis woody, si lista poate continua.
Da-le toata lista , poate iti bunghesc vreuna.
Pentru ce dracu iau incompetentii salariu?
andrei_calinescu

Mesajde un OM » 10 Sep 2014, 20:28

Daca ai luat cutii second hand, nu strica sa faci o intrebare fostului propietar.
Un prieten si-a construit un stup. Dupa un timp de la populare incepe sa observe mortalitate. Ma suna seara si incep sa fac supozitii. A doua zi imi da telefon ca mama lui stropise scandura folosita la stup cu nu se stie ce substante (era asazata in preajma gainilor). Dupa ce a mutat familia, mortalitatea a incetat.
Nu inseamna ca nu se poate datora unor stropiri prin curtile vecinilor, sau de ce nu o boala specifica albinelor.
un OM

Mesajde neculai.luca » 10 Sep 2014, 21:43

Tavi, spune-ne dacă le-ai făcut tratamente contra varroa, da cu amănunte:
-cu ce medicament (descrie și modul de aplicare)
-când , câte tratamente și la ce intervale
-ai controlat cam câți păduchi au căzut după fiecare tratament ?
-au căzut cumva la unele mult mai mulți decât la altele ?
Despre familiile decimate :
-a rămas puiet neacoperit în momentul de declin ?
-puietul avea ceva semne de boală ?
-ai remarcat cumva dacă albina căzută în fața stupilor era majoritar proaspăt ecluzionată ?

Întreb toate astea pentru că eu bănuiesc că acele familii au fost infestate cu varroa mult mai tare decât restul și puietul ecluzionat n-a mai fost capabil de nici o activitate, a ieșit (sau l-a obligat albina bătrână să iasă ) pe urdiniș și n-a fost în stare nici să zboare.

Este o ipoteză.

Despre nosema ceranae: eu am înțeles că nici laboratorul de la ICDA nu o poate diferenția de nosema apis.
Dar nici nu are mare importanță de care e, se tratează cam la fel.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde Tavi » 11 Sep 2014, 10:45

andrei_calinescu scrie:
Tavi scrie:Am sunat la DSVSA Mures sa intreb ce sa le duc(albina moarta,albina vie,fagure cu puiet) pentru a face analize si sa imi spuna ce boala este si care ar fi tratamentul. Mi-au spus ca ei nu pot sa-mi spuna ce bola este. Ei fac examene parazitologice,bacteriologice etc.Le spun eu pt.ce boala sa faca si ei confirma sau infirma boala respectiva. Nici un pret nu mi-au putut spune din acelasi motiv. Au spus ca ar fi mai bine sa vorbesc cu un apicultor mai vechi.

Ai luat cutii de ocazie, cumva?
Spune-le celor de la DSV sa-ti faca analize pentru Nosema Ceranae, Apis, loca americana, europeana, acarapis woody, si lista poate continua.
Da-le toata lista , poate iti bunghesc vreuna.
Pentru ce dracu iau incompetentii salariu?

Nu am luat cutii de ocazie.
Daca o analiza costa 40 lei si le fac pe toate pentru a depista boala, va trebui sa-mi vand toti stupi sa platesc analizele si atunci ce rost mai are sa stiu ce boala a fost :lol:
neculai.luca scrie:Tavi, spune-ne dacă le-ai făcut tratamente contra varroa, da cu amănunte:
-cu ce medicament (descrie și modul de aplicare)
-când , câte tratamente și la ce intervale
-ai controlat cam câți păduchi au căzut după fiecare tratament ?
-au căzut cumva la unele mult mai mulți decât la altele ?
Despre familiile decimate :
-a rămas puiet neacoperit în momentul de declin ?
-puietul avea ceva semne de boală ?
-ai remarcat cumva dacă albina căzută în fața stupilor era majoritar proaspăt ecluzionată ?

Întreb toate astea pentru că eu bănuiesc că acele familii au fost infestate cu varroa mult mai tare decât restul și puietul ecluzionat n-a mai fost capabil de nici o activitate, a ieșit (sau l-a obligat albina bătrână să iasă ) pe urdiniș și n-a fost în stare nici să zboare.

Este o ipoteză.

Despre nosema ceranae: eu am înțeles că nici laboratorul de la ICDA nu o poate diferenția de nosema apis.
Dar nici nu are mare importanță de care e, se tratează cam la fel.

Da, am facut doua tratamente cu varachet forte, primul in 23.08.2014 si al doilea in 30.08.2014 cate 4 picaturi la un stup pe 12 rame Dadant fara magazin.Tratamentul l-am facut cu varojet, stupii sunt cu fund plin si nu am putut urmari cati paduchi au cazut.
In legatura cu puietul, cand m-am uitat ultima data (09.09.2014) nu aveam puiet neacoperit si nici nu am vazut semne vizibile de boala (nici nu ma prea pricep) iar daca albina cazuta era tanara sau batrana nu stiu, va trebui sa ma uit mai atent.
Orcum multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri.
Tavi

Mesajde CORNEL V. » 11 Sep 2014, 11:22

In caz ca n-ai vazut,ai MP
CORNEL V.

Mesajde clncatalin » 11 Sep 2014, 15:22

Salut!
Oua aveai in familia in care "tremurau" albinele?
Daca singurul simptom era "tremuratul" - batutul puternic din aripi si agitatie - si ai pierdut cate 1-2 familii, posibil sa fi ramas fara matca si sa nu fie boala.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde Tavi » 12 Sep 2014, 07:51

Da, aveam si puiet si am vazut si matca pentru ca e marcata.
Mersi oricum.
Tavi

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE