Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Am nevoie de ajutor in depistarea unei boli

Mesajde Vilcu Andrei » 03 Mar 2015, 23:34

Am gasit stupul respectiv gol fara albine,acest lucru sa intamplat in toamna si as dori sa aflu cauza pt a preveni aces lucru.Stupul era gol fara nici o albina si ramele erau pline cu miere.Multumesc anticipat,astep un raspuns.
Vilcu Andrei

Re: Am nevoie de ajutor in depistarea unei boli

Mesajde Mircea_63 » 04 Mar 2015, 00:08

Ar putea fi mult discutata CCD, dar nu este exclusa nici varroa. In cazul unei infestari masive cu varroa, albinele mai si parasesc stupul uneori.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mellis » 04 Mar 2015, 00:31

Am avut si eu unul in toamna asemnator, cauza: - fiind la sat/distanta/2014 - a roit.
La verificare avea matca ce a inceput ponta dar, din numite cauze s-a pierdut matca - ori matca noua virgina, intrata in stup - a omorat matca - ori alte cauze..
A fost familie puternica, si s-a dus..stupul gol - rame pline cu miere...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Dila Daniel » 04 Mar 2015, 09:31

Vilcu Andrei scrie:Am gasit stupul respectiv gol fara albine,acest lucru sa intamplat in toamna si as dori sa aflu cauza pt a preveni aces lucru.Stupul era gol fara nici o albina si ramele erau pline cu miere.Multumesc anticipat,astep un raspuns.

Domnule Vilcu,noi putem doar sa presupunem.
Un stup cu matca,este parasit doar din cauza "medicala".
Daca depopularea este brusca,asa cum a spus si M63,poate fi acel CCD de vina,sau infestatie mare de paduchi,sau ele au simtit o boala in stup(faguri sau lemn)si au tras concluzia ca nu au sanse de supravietuire in acel stup,si l-au abandonat.
Varianta cu depopularea lenta(pentru ca lipsa matcii poate duce la o astfel de situatie cum a spus colegul mellis)ar fi mai usor de diagnosticat,daca apicultorul este mai vigilent.In general,o astfel de situatie este precedata de bezmeticire,si o scadere vizibila a populatiei,iar toamna mai ales(dar nu obligatoriu,chiar de furtisag(ceea ce la dvs. nu s-a intamplat ,fiindca spuneti ca mierea ese acolo).Deci,depopularea se face in timp...
O analiza de laborator a unor portiuni de faguri sau albina moarta(daca este),este mai sigura.

uitasem...bine ai venit pe forum!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alt stupar » 04 Mar 2015, 09:51

mai Andrei, voi sunteti paguba pentru Institut ca nu le faceti vanzari la medicamente si belsug pentru consateni, ca le faceti primavara o stimulare ca la carte :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mellis » 04 Mar 2015, 11:12

Aveti dreptate D-nul Daniel, stupul meu in discutie avea urme vizibile de furtisag.
In cazul colegului, este mai plauzibila cauza varroa.
Am un coleg ce si-a cumparat anul trecut 2 stupi, unul l-a inchis cand au anuntat stropiri in zona - si l-a gasit mort ;(.
A cumparat o matca si a facut un roi din familia existenta.
Aparent bine, pe urma (prin ianuarie) s-a trezit cu stupul gol, cu mierea intacta.
Din ce am studiat, in infestare masiva cu varroa, "spiritul stupului" decide ca este mai bine sa roiasca decat sa stea ca ciobanul mioritic contemplandu-si moartea...
mellis

Mesajde cucubau » 04 Mar 2015, 21:46

Vilcu Andrei scrie:
Am gasit stupul respectiv gol fara albine,acest lucru sa intamplat in toamna si as dori sa aflu cauza pt a preveni aces lucru.Stupul era gol fara nici o albina si ramele erau pline cu miere.Multumesc anticipat,astep un raspuns.

Exact ca la timpul probabil , o varianta cu probabil:
In vara ce a trecut si-a facut simtita prezenta nosema . Familiile afectate de nosema sau depopulat in prima faza prin scurtarea perioadei de viata a albinelor adulte . Alta problema o constituia scaderea capacitatii de ingrijire si crestere a puietului , fapt ce a fost resimtit prin scaderea puterii de regenrare , apoi alt aspect a fost , aparitia puietului impestritat si uneori fara acoperire. Infestarea cu varroua pe fondul disparitiei populatiei , paduchii au devenit dintrodata prea numerosi . Si bomboana de pe coliva , asa zisul roit , de fapt dezertarea in masa a albinelor relativ sanatoase spre alte familii in care starea de sanatate era buna .
Cam asa a stat situatia stupilor depopulati din vara 2014.
........
cucubau

Mesajde FlorinBee » 04 Mar 2015, 22:45

Asa am patit si eu cu un stup.
L-am gasit GOL acum o saptama, cu 10 albine ratacite pe rame, fara albine moarte pe fund, dupa diafragma sau in fata stupului. Familia era roi din vara intrat in iarna pe 5 rame din care 4 intervale de albine. Nu poate fi vorba de roit pentru ca suntem inca in martie :lol: , matca avea sigur deoarece avea cateva celule (puteai sa le numeri) de puiet capacit.
Miere suficienta, coronite pe fiecare rama, si pe cele centrale si turtele neatinse deasupra ramelor.
Varroa putin probabil sa fie deoarece am facut 5 tratamente ca la carte in toamna.
Umezeala nu era deloc in stup.
Chiar nu pot sa-mi explic ce s-a intamplat cu el. Cum am zis: Miere suficienta, turte neatinse, cu matca a iesit din iarna din moment ce avea puiet si 0 condens.
Oricum cu stupul asta eram nesigur daca trec iarna, dar mi-era mila sa omor matca si sa-l unific. Invatatura de minte: SA NU MAI IERNEZ FAMILII/ROI SLABI!!!
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde mellis » 04 Mar 2015, 23:26

FlorinBee scrie: Nu poate fi vorba de roit pentru ca suntem inca in martie :lol: , matca avea sigur deoarece avea cateva celule (puteai sa le numeri) de puiet capacit.
...
Chiar nu pot sa-mi explic ce s-a intamplat cu el. Cum am zis: Miere suficienta, turte neatinse, cu matca a iesit din iarna din moment ce avea puiet si 0 condens.

Roit e mult spus, putem vorbi de parasirea stupului.Deci ati verificat la iesirea din iarna si era cu puiet?Cand era cu puiet si cand au disparut albinele?
Cum arata puietul?Aveti o poza/puteti face?
S-a mai discutat problema:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=2770&hilit=parasit
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=3293&hilit=parasit&start=560
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=3293&p=117260&hilit=parasit#p117260
Concluzia a fost varroa, in cazul dumneavoastra este posibil ca puietul sa fie de trantor?
Multumesc...
mellis

Mesajde FlorinBee » 05 Mar 2015, 00:00

Din octombrie de la ultima verificare nu m-am uitat in ei.
Acum m-am uitat prin sondaj la cativa pentru ca mi-au permis temperaturile.
Cum am spus, acum o saptamana, mi-a atras atentia stupul asta pt ca nu misca albina. L-am deschis, avea celule de puiet capacit (nu de trantor) , fara albine in stup. Avea coronite de miere, diafragma, albine moarte nu erau nici in stup nici in afara lui. O singura verifica am facut acum o saptamana, din octombrie nu am umblat in ei pt ca nu avea rost. Am pus turte la toti in ianurie si cred ca as fi observat daca erau alea 5 rame goale fara albina, si in plus avea si celule de puiet capacit deci matca a ouat si albine au capacit anul acesta. Ceva s-a intamplat din toamna pana acum de s-a depopulat stupul in halul asta. Si nici de parasit stupul nu cred ca e vorba ca nu le permit temperaturile.
Nu mi s-a mai intamplat sa gasesc stupul gol la iesirea din iarna, fara nici o marturie a ceea ce s-a intamplat.
Incepe sa ma ia si pe mine paranoia cu CCD-ul :lol:
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde mellis » 05 Mar 2015, 00:07

La CCD matca ar trebui sa fie moarta in stup langa cateva albine, ca doar nu se pierde si ea prin lume sau in vreo lume paralela...
mellis

Mesajde andrei hd » 05 Mar 2015, 11:51

Părăsirea stupului de către albine toamna sau depoluare se întâmplă datorita lui varooa care a infestat puietul care devine albina de iertare, infestarea sa produs în iulie _august,varooa este responsabil pentru transmiterea virușilor chiar în stadiul de larva nimfa.
andrei hd

Mesajde cucubau » 19 Apr 2015, 17:44

Pastoralul 2015 este pe cale sa inceapa , majoritatea apicultorilor sunt in pregatiri , unii din ei chiar au ocupat locuri in apropierea lanurilor de rapita. Tinand cont de evolutia familiilor de albine din perioada 2014 - 2015 , de pierderile imense din aceasta iarna , si de evolutia foarte proasta a familiilor de albine din perioada iarna primavara , vreau sa trag un semnal de alarma referitor la sanatatea familiilor de albine ce vor pleca in pastoral. Cum nu exista padure fara uscaturi tot asa nu exista stupina fara probleme de sanatate.
Zilele trecute am vorbit cu un stupar care a pierdut jumatate din stupii ce-i avea . La intrebarea daca a facut tratamente si daca a folosit antibiotice d-lui sustine cu tarie ca ca nu a fost nevoie decat varacht si mavrirol.
D-lor acestea sunt despaducheri , nu tratamente , tratamentele se fac cu medicamente nu cu insecticide .
Semnalul de alarma pe care vreau sa il trag se refera la potentialul pericol de infectie pe care il prezinta stupii bolnavi si netratati pentru cei sanatosi .
Pentru cei care nu vor sa foloseasca medicamentele adecvate atunci cand este nevoie : Fratilor daca sunteti pentru selectie naturala , faceti selectie in stupinele d-voastra , altfel situatii de tipul subiectul topicului vor fi tot mai numeroase .
........
cucubau

Mesajde mellis » 27 Apr 2015, 16:45

Din povesti cu si despre frumusetea apiculturii am atras doi/trei colegi sa isi cumpere stupi si albine.
Unul mai are cativa, este pe aici pe forum timid, unul in schimb a renuntat. A primt un stup cu albine, a facut roi si a intrat in iarna cu doi. Al treilea cumparat, desi slab - l-am avut in grija si a trecut iarna.
Cei de la socrii sai au cedat ambii peste iarna. Din ce mi-a povestit albina a iesit in primavara devreme la zbor iar mai pe urma i-a gasit morti, albina cazuta pe fundul stupului. Pe o rama centrala sunt cam 3 cm patrati de puiet albina, capacit, mort in celula. Sunt multe rame cu miere. Nu mai vrea albine, mi-a cedat echipamentul. Sunt stresat sa folosesc ramele din cauza unor posibile boli.
Nu stau bine la capitolul depistare boli. Daca aveti idei/sfaturi sunt binevenite. O sa fac si o poza.
Va Multumesc.
mellis

Mesajde nicus » 27 Apr 2015, 16:48

Ramele/lazile au urme de .. cacofonii?
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde mellis » 27 Apr 2015, 16:55

Am sa studiez mai amanuntit si fac cateva poze.
Scandura de zbor pare mai murdara dar peste rame nu am vazut murdarii.
Multumesc mult..
mellis

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE