Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mortalitate ridicata la albine

Mesajde AlexandruM » 15 Iul 2024, 13:18

Buna ziua. Am 200 stupi si e primul an in care ma confrunt cu o problema destul de grava. Am scos stupii din iarna foarte bine pe 7/8 rame, problemele au inceput sa apara in timpul culesului la rapita si la adaugarea caturilor. Dupa marirea cuibului la 10 rame am inceput sa adaugam caturi. Acestea au fost curatate si lasate la aerisit timp de 10-14 zile inainte de a fi puse. Dupa aplicarea caturilort am inceput sa gasesc albina moarta in fata stupului,( initial am crezut ca este o toxicitate de la tratamentele aplicate iarna in camera de gazare dar problema era localizata doar la unii stupi. A trecut perioada culesului la rapita si salcam si i-am dus la tei. Acolo am gasit tot asa albina moarta dar ca si cantitate a fost mai putina, insa dupa recoltarea mierii am observat ca la stupii la care am extras de la magazine si cate 2/3 rame la cuib la ele a aparut iar mortalitate la albine. Cele moarte capata un miros destul de urat ( a hoit) si a persistat pana acum la cules de floarea soarelui. Am dus proba la dsv si momentan am confirmata doar nosemoza ( doar ca nu am diarre in stup)
AlexandruM

Re: Mortalitate ridicata la albine

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 15 Iul 2024, 14:57

In cazul nosemozei nu e obligatoriu sa fie diaree in stupi. De cele mai multe ori stupii sunt curati. Analiza pentru depistarea nosemozei se face destul de usor. Mai greu e de tratat stupii de aceasta boala. Cred ca ai primit indicatii pentru masurile ce trebuie luate si pentru tratament.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 15 Iul 2024, 15:13

În cazul stupinelor de sute la număr, este o metodă destul de eficientă împărțirea în mai multe vetre. Așa putem delimita
influența tratamentelor, și pericolul răspândirii a unei eventuale boli. Și pentru valorificarea mai eficientă a unei culturi
este indicat divizarea.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Iul 2024, 17:59

persoanele care au probleme de genul ...cred ca ar trebuii sa puna si 1-2 poze cu ramele de puiet ...larvar/capacit...pentru ca altfel ...noi doar ne dam cu parerea...
posibilitatile sunt infinite....dar macar sa vedem daca e cauza interna sau externa...
yuonyuon

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE