Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Experimentul promis: Miere versus zahar, versus Apiinver

Mesajde lucky5strike » 28 Ian 2013, 18:00

Am vazut termene de hranire care atingeau "1-10 octombrie". Si transe de "1kg".

Cum e la mine:
1. Daca administrez sirop de orice fel dupa 10 septembrie, familiile intra cu ceva rezerve necapacite la iernat. Orice administrare dupa 10 septembrie deci, imi comporta probleme.
2. Completarea de rezerve nu-mi e economica executata in transe mai mici de 2, sa nu zic 3 kg.

Vorbind de : "Am ajuns apoi cu ele la floarea soarelui prin 24 iulie, cules care s-a prelungit pana spre 15 august"

Cum e la mine:
1. dupa 20 iulie, slabe sanse sa mai existe floarea soarelui, foarte slabe!
2. Sa aduc acasa familiile in septembrie, ar insemna sa vin de la menta!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica.mosu » 28 Ian 2013, 20:56

D.Popovici, demn urmas al d-nei Cr.MATEESCU....La statistici s-au cercetari... si an bun 2011-2012 siii vremea din Italia
s-au am inteles gresit eu????? Dar daca stateai in HR,BT oare tot asa iesea tabelul????..Cind zbor de curatire o data in 3-5 luni!!!
Au facut si altii prostia(unii) au extras toata mierea din cuib au dat-o la procesatori pe 8-14 lei,apoi seceta
urmata de iarna grea....tragem ponoasele:
-In hargita 70 familii kaput -toate????
-In jud BC din72...20 morti...hrana???
-In V.N din45 a ramas cu 11 (miere+ api...+dulco)
Si alti cu pierderi mai mici, dar mai e inca iarna si multi cad de acum incolo!!!
Oare se merita atita munca in plus pt 3-7 lei :?:
Undeva -BUNKA scria: ii las 15-20 kg de miere si nu am probleme...Asa DAAAA :!:
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 28 Ian 2013, 22:54, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde sebestyen tibor » 28 Ian 2013, 22:41

in toamna anului 2011 nu am avut hrana destula pentru jernare pentru ca am ramas fara culegatoare la floarea soarelui si mia scazut populatia aproape la jumatate in 2 zile din cauza unor stropiri la porumb . Porumbul se afla intre doua lanuri de FS si era atacata de o insecta de culoarea verde (ca si paduchele de frunze) foarte drastic, nu am fost anuntati de stropire ,erau doua stupine mari una din Bihor si alta Salaj cu aprox 100 de fam fiecare sau mai multe si eu cu ale mele 30. Am extras toata mierea cu gindul ca este contaminat cu insecticid si am incerput hranirea cu apiinvert pina la completarea rezervelor pt iarna . Ca si rezultat din 30 fam iernate pe 4 , 5, 6 rame au trecut iarna doar 9 si ale cu diarie din cauza iernii lungi si fara zbor de curatire. Nu mai iernez decit pe miere ca si pret nu este mare dif nesocotind lucrul. Parerea mea personala pt iernare nu este asa de buna apiinvertul.
sebestyen tibor

Mesajde Daniel Popovici » 29 Ian 2013, 00:02

Nu uitati ca experimentul de fata vine in completarea celui descris aici:

http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/7 ... _Apifonda/

Pentru cristi-vidican: Voi fi incantat si curios de orice "zahar invertit", dar cu niste conditii:
- sa fie ieftin
- sa fie standardizat sau usor de obtinut cu o compozitie chimica repetabila
- sa nu aiba substante toxice
(de ex. sa-l cumpar gata invertit sau sa mi se ofere la pret mic invertaza usor de dozat)

Cu reteta lui 'nea Gica Romanescu am dat-o in bara (cred ca nu doar eu) neavand un mediu controlat si standardizat - nu mai sunt curios sa "fac echilibristica" cu temperaturile si cu sarea de lamaie.

Apropos de invertire (Apiinvertul nu stim din ce provine si nici nu stim prin ce procedeu), dar daca iei zahar si-l invertesti cu invertaze, exact compozitia chimica a Apiinvertului ar trebui sa-ti iese.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 29 Ian 2013, 00:11

Haideti sa va spun si parerea mea despre aceste substituente de miere:

- sunt excelente de crescut albine in sezonul cald (roiuri slabe, nuclei de inperechere)
- se pot da la roiuri in lunile iulie-august si daca raman in rezerva de iernare in amestec cu miere este OK
- nu au miros - ceea ce le recomanda o dat in plus in hranirea unitatilor slabe.

- pentru iernare se poate face completare cu aceste siropuri cu glucoza si fructoza multa, dar nu in cantitati exagerate - sa zicem sub 50% din rezerva totala
- completarea se poate face si ceva mai tarziu, cum am facut eu (data din calendar difera bineinteles cu zona) fara risc de uzura.
Daniel Popovici

Mesajde cristi_vidican » 29 Ian 2013, 11:56

Deci, să înțelegem că nu aveți o părere pozitivă despre siropul de zahăr invertit după metoda popularizată de nea Gică.
Este un subiect interesant pt că este o metodă foarte utilizată de mulți dintre noi.
Chiar acum mă gândesc să-mi fac niște turte din zahar, acele plăci semi-tari, că am niște surprize la unele familii. Încă nu știu ce-i în cuib, dar ghemul e sus.
Dacă puteți detalia mai mult legat de rețeta cu zahărul invertit cu acid citric.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 29 Ian 2013, 20:52

Cristi, am solicitat d-lui Popescu ( sti care ;) ) o parere vis-a-vis de zaharul invertit home made.
Raspunsul a fost un scurt... "nu e bun"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dragos2006 » 29 Ian 2013, 20:56

De ce "nu e bun " ???
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde BUNKA » 29 Ian 2013, 22:39

Credca nu e bun ca e mai bun ala de import, facut de altii...zaharul a fost bun atatea zeci de ani inainte ca si mijloc de suplimentare a hranei albinelor in caz de necesitate...acum brusc nu mai e bun, sunt bune numai siroapele astea din fel de fel de hidrolizate de cereale care nu stim nici alea de unde provin sau ce efecte au..daca au ceva urme de pesticid?...avem vreo sigurantza ceva?..nu scrie nik pe ele legat de treaba asta!
Le-am folosit si eu si Apiinvert si Dulcofruct mai nou insa am asa o indoiala...parca mai multa incredere am in zaharul pe care-l cumpar si prepar eu..desi nici asta nu stii daca are sau nu urme de pesticid in el..la sfecla se foloseste PROTEUS acolo unde sunt ferme mari, si banuiesc ca inca sunt furnizori mari de sfecla pt marii producatori de zahar.
Odata cu raspandirea pe pietele europene a produselor pe baza de neonicotinoide de la Bayer toti marii producatori de cereale si nu numai le folosesc...se folosesc si la legume, si la fructe...papa, papa ca-i bun...maine poimaine ne vedem la oncologie si apoi nu mai primesti pensie pt o viatza de cotizatii, primesti in schimb un mal de pamant deasupra!!
Revenind la albinele noastre..cred ca trebuie sa fim atenti!..oricum o iernare pe 100% hrana de asta gata preparata e mai nesigura decat una pe 50%miere si 50%zama...parere strict personala.
Eu pana acum nu am reusit sa le asigur alea 50% miere pe care mi-as dori sa le aiba toti stupii...poate doar la o parte dintre ei.

Sa nu se inteleaga gresit..cum ca zaharul ar fi minune, nu e...mierea e sfanta, cat despre siropele, nu stim mare lucru despre ele.
BUNKA

Mesajde State » 29 Ian 2013, 23:35

Gandind logic...

In loc sa pastrezi miere pentru rezerve de iarna , o vinzi. Cu o parte din bani cumperi zahar si altele pentru a prepara siropuri si turte + munca + timpul. Oare toate astea nu sunt mai scumpe decat mierea naturala ? Apoi sa nu mai amintim de boli , tratamente , pierderi , etc. Oare se merita ? :roll:

Ca o discutie paralela : Am facut un calcul la un inlocuitor si mi-a iesit undeva sub 7lei kg. Asta e pretul de la vanzator , evident. El il cumpara cu mult mai putin , pentru a avea un castig. Ei bine , cam ce sa contina inlocuitorul ala la banii aia ? Plus manopera , ambalare , transport , vanzare....sa iasa la 7 lei la ultimul vanzator ? :roll:
Zic si eu , nu dau cu parul...
Ultima oară modificat de State pe 30 Ian 2013, 00:24, modificat 1 dată în total.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde un OM » 29 Ian 2013, 23:53

Problema mai poate fi insa si pusa pe o dunga. De ce prefer sa stimulez- completez rezervele de iernare cu zahar? Nu pun la indoiala multa manopera. Daca nu stimulez tomna nu se vede familia in primavara, adeca nu fac albina multa de iernare, nu pacalesc matca sa-i iasa ceva pe la fund. Sa stimulez cu miere este pericolul mult mai mare. Cu miere completez prin descapacire, dar nu realizez obiectivul major si anume sustinerea pontei matcii.
un OM

Mesajde State » 30 Ian 2013, 00:23

Da , este adevarat si asta. Eu am auzit de o alta metoda de a sustine ponta , cu lapte si galbenus. Despre asta discutam la momentul oportun , intr-un topic dedicat acestei retete , unde vor fi poze si chiar o filmare.
Eu vroiam sa fac referire la altceva in mod deosebit , in afara de zahar.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Dragos2006 » 30 Ian 2013, 00:29

Vai steaua noastra ! am ajuns sa dam sodou la albine ...

ȘODÓU, șodouri, s. n. Băutură preparată din gălbenuș de ou crud, frecat cu zahăr, peste care se toarnă lapte fierbinte. [Var.: șodó s. n.] – Din fr. chaudeau.
Sursa: DEX '98 (1998)
Dragos2006

Mesajde Mircea_63 » 30 Ian 2013, 09:15

gica scrie:-vara-toamna in lipsa culesului de polen se foloseste polen,drojdie,ou si lapte mai putin
-primavara devreme se recomanda laptele si oul integral
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3505/ ... albinelor/

StateF scrie:Eu am auzit de o alta metoda de a sustine ponta , cu lapte si galbenus. Despre asta discutam la momentul oportun , intr-un topic dedicat acestei retete , unde vor fi poze si chiar o filmare.

Dragos2006 scrie:Vai steaua noastra ! am ajuns sa dam sodou la albine ...

ȘODÓU, șodouri, s. n. Băutură preparată din gălbenuș de ou crud, frecat cu zahăr, peste care se toarnă lapte fierbinte. [Var.: șodó s. n.] – Din fr. chaudeau.
Sursa: DEX '98 (1998)

Discutia dintre stupari si d-l cofetar, ar trebui mutata la "Albine grase"...aici este off topic. viewtopic.php?f=9&t=3249&start=144
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 30 Ian 2013, 09:52

Acest topic este deschis de Daniel Popovici coautor al cartii "nutritia & nosemoza " , inainte de a mai veni cu retete de cofetarie bune la albine cititi pagina 48 din respectiva carte . Apoi putem continua discutia pe baze constructive.
Pentru aprofundarea cunostintelor recomand lecturarea paginilor 49 si 50.
Dragos2006

Mesajde Daniel Popovici » 30 Ian 2013, 15:28

cristi_vidican scrie:Deci, să înțelegem că nu aveți o părere pozitivă despre siropul de zahăr invertit după metoda popularizată de nea Gică.
Este un subiect interesant pt că este o metodă foarte utilizată de mulți dintre noi.
Chiar acum mă gândesc să-mi fac niște turte din zahar, acele plăci semi-tari, că am niște surprize la unele familii. Încă nu știu ce-i în cuib, dar ghemul e sus.
Dacă puteți detalia mai mult legat de rețeta cu zahărul invertit cu acid citric.

Sfatul meu ar fi sa le dai miere cristalizata si nu-ti va parea rau. Dar faci cum vrei.
(treaba aceasta trebuia rezolvata pana cel tarziu in septembrie.
Lenesul mai mult alearga si zgarcitul mai mut risipeste. Eu sunt sarac si nu-mi permit sa dau altceva decat miere in perioada septembrie-mai)

Nea Gica il recomanda pentru SALVAREA albinelor IN PERICOL DE MOARTE, NU pentru a astepta performante in anul urmator dupa hranirea cu aceste placi.

- VA ROG CITITI CELE 4 LINK-URI cu experimentul de acum 2 ani (e putin text, mai mult imagini)

Inamicul albinelor dumneavoastra, daca va apucati de invertit in bucatarie este HMF (Hidroximetilfurfural in ro., Hydroxymethylfurfural in en.) - am scris despre el aproape 1 pagina - pag. 64-65 in carte si la pag. 113, gasiti informatii si pe wikipedia.
A fost gasit in America in siropul de porumb si s-a dedus ca a scazut imunitatea albinelor, in experimentul meu de acum 2 ani si-a aratat efectele devastatoare.

Sa incerci sa faci ce descria nea Gica (in casa) mi se pare orbecaiala totala - bagi un orb in voliera cu pasari cantatoare si te lauzi ca iti aduce pe cea mai frumoasa dintre ele. Nu ai nici un control al temperaturii, al concentratiei de fructoza sau de HMF.
Pana capeti experienta distrugi o gramada de zahar si de familii de albine nevinovate.

Parerea mea!
Decizia e a fiecaruia in parte.
Daniel Popovici

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA