Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Zahar vs. Invertit

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 27 Feb 2013, 23:36

Cred ca s-a dezv. o intrega industrie de tot felul de turte si turtoaie cu te miri ce in ele ca sa faca ce?....Sa ne scape stupii de foame ca noi am fost puturosi, avari sau zgarciti cu dansele?
Cei tineri in taina apiculturii ar trebui sa invete inainte de toate ca o iernare pe cat mai multa miere(chiar si stupul plin) este cheia succesului!
Reusita de anul acesta incepe din toamna anului trecut, cand trebuie pregatita cu adevarat familia de albine pt. perormanta! Parerea si conceptia mea.
stoenescu gheorghe-gabriel

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde aparul » 27 Feb 2013, 23:39

stai linistit ca sa muncit ,dar turta/siropul se mai dau si ca stimul.
Am avut roiuri pe 6rame care cintareau de la 13 la 16 kg.
Nu lucrez cu ligustica.
aparul

Mesajde cantemir » 27 Feb 2013, 23:41

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Fratilor! Aveti posibilitatea de a va etala stiinta apicola si prin M.P.,incepatorii au nevoie cu siguranta de informatii utile! Hai sa vorbim despre zahar si cum il dam albinei!Va multumesc!

Varianta fara invertire. Uzeaza albina. As folosi-o in timpul golurilor de cules din iulie:
A Malaiu, Sporirea productiei de miere, Editura Ceres, 1974, pag 39-40:

a) Hrănirea albinelor cu sirop fără a fi nevoie
de a se dizolva mai înainte zahărul constituie un
procedeu foarte mult apreciat în ultimul timp în
unele ţări. Ideea aparţine cercetătorului apicol norvegian
R. L u n d e r (1958) şi constă în scurgerea
apei prin masa de zahăr şi dizolvarea acestuia direct
în hrănitor. Procedeul este foarte simplu: într-o
cutie de tablă se pune în părţi egale zahăr peste
care se toarnă apă, apoi hrănitorul se acoperă cu
un capac cu închidere etanşă dar prevăzut cu nişte
orificii sau o porţiune mică cf~ sită deasă şi se întoarce.
Zahărul se lasă la fund iar apa umectează
întreaga masă de zahăr, formînd în permanenţă la
nivelul capacului de jos o peliculă cu sirop. Urmare a
tensiunii superficiale a peliculei de sirop, acesta nu
se scurge liber, fiind folosit prin sugere de către
albine. '
cantemir

Mesajde Mircea_63 » 27 Feb 2013, 23:43

B-father scrie:Italienii dau zahar neinvertit nu pentru ca sunt neinformati ci pentru ca avantajele invertirii( care consuma dupa caz mult timp sau multi bani) nu sunt atat de mari incat sa justifice efortul. E evident ca albina se consuma invertind zaharul dar isi asuma pierderea.Un fermier italian care traieste din albine are sute chiar mii de familii nu ca noi amatorii.Ei fizic nu au timp sa bibileasca fiecare roisor in parte. la ei e ca in legiunea straina-"mergi sau crapa"
Si eu am facut invertirea "a la Nea Gica" atata timp cat aveam putine familii
Dupa ce am trecut de 100 nu mi-am mai permis din lipsa de timp.
Iar sa cumpar zemurile invertite ale speculantilor inca nu imi permit.

Nici la noi stuparii cu stupi multi nu invertesc zahar, dar cumpara api-zame d`alea gata invertite! Chestia cu invertirea siropului e pentru noi, cei cu stupi putini si timp liber mai mult.
E mai ieftin, daca ai timp!

Tot respectul pentru d-l Malaiu. Intre timp exista si lucruri care au evoluat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 27 Feb 2013, 23:44

Am vazut la prieteni famili in dec si ian. cu cate 2-3 rame de puiet la matcile italiene si stateau saracii cu turtele pe ei de 2 ori pe luna!Iar la cules nu mi se pare(poate gresesc) sa rupa stupul de miere!
De fapt nimic nu se pierde nimic nu se castiga, ci totul se transforma(consuma)!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde bostina constantin » 28 Feb 2013, 10:33

Si bine facusi :)
Hai sa zic si eu din ,,vasta'' mea experienta.
Am invertit zaharul pt albine prin metoda lui nea Gica, si mi-a iesit mereu.
Vreau sa spun ca invertirea zaharului urmata de pasteurizarea siropului [incalzirea pana la temperatura de fierbere parca 116 grade, si racirea brusca], duce la prelungirea perioadei de garantie [adica nu se acreste, in termeni populari].
O concentratie de sirop de 5/1, se poate folosi si dupa 12 luni, diluandu-l la concentratia dorita, in momentul folosirii.
Acesta e un mare avantaj pt ca-l poti prepara in perioada inactiva [iarna].
Numa' bine la toti :)
bostina constantin

Mesajde horia_ch » 28 Feb 2013, 15:44

În anii ´90 foloseam siropul de zahăr neinvertit. Nu ştiam de invertire, iar cărţile citite nu pomeneau decât despre zahăr şi apă. Hrănirile erau altă mâncare de peşte, pe vremea aia. Grijă mare la perioadă, grijă la cantitate, grijă mare la concentraţie...
Prin 2000 am "re"descoperit, din greşeală, invertirea. Acidulasem siropul pentru a "evita" nosemoza.
Nu ştiu alţii cum or face, dar eu la siropul simplu, neinvertit, nu mai revin. ;)
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Liviu Began » 28 Feb 2013, 15:45

Mi-au ramas 4 litri de sirop1/1 din toamna, pe care i-am lasat afara (deci a trecut prin toate temperaturile si cu - si cu +) O mai fi bun de dat in primavara ?
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde Mircea_63 » 28 Feb 2013, 15:51

Liviu, poti sa-l gusti. Daca e ceva in neregula, vei simti. Sau poti sa-i dai un clocot si sa-l pasteurizezi, dar la concentratia aia de zahar, aproape sigur nu a patit nimic.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde aparul » 28 Feb 2013, 19:03

o alta idee care face multi adepti in momentul de fata,in Italia ar fii dizolvarea zaharului fara a mai folosi focul.
se folosesc butoaie de 200 l pe care se asambleaza un motor cu ,,elice" si care invirtindu-se dizolva zaharul.
toata operatia dureaza cca o jumatate de ora(timp in care poti face altceva ;) )
aparul

Mesajde kamy » 28 Feb 2013, 20:11

apare,nu tat ce zboara in italia se mananca in romania nici compara nu pre putem,io-ti spui tot din experienta c-am incercat si io de-am extras merea si le-am dat sirop de zahar si a fost jelanie mare,dar in dreptu meu dupa miere(locul1) locul 2 e ocupat de apizeama de malai care i-o fi numele,in perioada toamna primavara e mai putin toxic sau uzeaza mai putin albina decat oricare alte vraciuri.parerea me!
kamy

Mesajde aparul » 28 Feb 2013, 21:33

kami nu am invertit nici cind eram in tara,drept ca in 2000 aveam 30 de familii.in 2005,m-am intors pentru o luna jumate in tara si i-am facut tatalui meu 135 de roi(imperecheati),toti au fost stimulati cu sirop apa+zahar.
80 au fost vinduti aducind familiei ceva banuti.in anii urmatori cei care au cumparat s-au prezentat la sfirsitul lui martie sa cumpere.
Acum daca siropul le facea rau eu zic ca cei care veneau nu se mai inghesuiau sa cumpere
aparul

Mesajde jenica67 » 28 Feb 2013, 21:46

aparule ti-am inteles parerea si cred ca nu mai are rost sa insisti, ca noi nu vrem sa te convingem, sa folosesti sirop invertit. Daca chiar vrei sa iti dai cu parerea, fa un experiment, fa 20 de roi, 10 ii alimetezi cu apa cu zahar si 10 cu sirop invertit, dar facut corect, ca mai vad pe aici din aia, cu doua maini stangi, la care nu le iese. Anul viitor, dupa ce i-ai scos din iarna, poti sa ne spui parerea. Asa numai sa vorbesti, de ceva ce nu ai folosit, este apa de ploaie.
jenica67

Mesajde kamy » 28 Feb 2013, 21:48

Io nu te contrazic 1 mai -1 august poti sa le dai si melasa d-aia neagra care rezulta din fabricarea zaharului cu conditia s-o manance,am mai scris de vo 3 ori la micronuclee daca hranesti cu miere sau apiinvert te tin albinele la 4-5 matci hranite cu sirop maxim 2 si tre sa adaugi albina,la hranirea cu miere iar se face un furtisag de cauti cosnita ca roiesc!
kamy

Mesajde jenica67 » 28 Feb 2013, 22:11

kamy nu comparam miere cu sirop invertit, comparam zahar + apa cu sirop invertit. Nu sustin ca cei care au 300 de stupi, sa faca invertit, la banii lor, pot lua ce preparat vor. Stuparii cu multi stupi, nu fac nici igenizarea lazilor primavara, asta este stilul lor, pentru ca pentru ei nu se vede daca mor 30 de familii ca fac 600 de roi. Dar Gica sustinea siropul invertit, dar repet facut bine, in fata tuturor zamurilor si cred ca stia ce spunea.
jenica67

Mesajde aparul » 28 Feb 2013, 22:15

jenica eu fac asa la 800 de familii,si cunosc apicultori care fac asa la 2500,acum tu ma sfatuiesti sa fac in modul tau ,spune-mi tu in cine ai avea mai multa incredere?
In plus mai cunosc un apicultor care siropul nu-l arata lastupi si hraneste ,vara iarna cu apifonda(au 3000 de familii)
eu nu vreau sa conving pe nimeni sa faca asa,ci doar expun si alte moduri in care se practica apicultura.
Cineva m-a atentionat ca sint incepatori pe forum,si ar putea invata gresit.
Acum intervine liberul arbitru.
aparul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA