Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea pe timpul iernii - TURTE

Mesajde jonny_it » 18 Ian 2019, 20:33

Shrek scrie:Sau, producatoru', de turte nu a pus botu' la " oferta" de reclama pe grup. Este o părere!

Da, si asta este o posibilitate :)
jonny_it

Mesajde peterneamt » 18 Ian 2019, 22:05

Concluzia mea este că unii nu vor să învețe din alte surse (cărți, forum, cursuri.....), ci doar din propriile experiențe ( greșeli ) !
..... Poate unele cărți ar trebui reeditate, poate diplomele se dau prea ușor, sau poate că unii nu sunt făcuți pentru apicultură....! :roll:
peterneamt

Mesajde jonny_it » 18 Ian 2019, 22:08

peterneamt scrie:Concluzia mea este că unii nu vor să învețe din alte surse (cărți, forum, cursuri.....), ci doar din propriile experiențe ( greșeli ) !
..... Poate unele cărți ar trebui reeditate, poate diplomele se dau prea ușor, sau poate că unii nu sunt făcuți pentru apicultură....! :roll:

Daca le zici ceva se supara si cred ca ai ceva personal cu ei .. :roll:
jonny_it

Mesajde paul » 18 Ian 2019, 22:31

Si cam ce ar trebui sa invete ? Ca nu se dau iarna turte la albine ? Dar daca omul nu a avut hrana suficienta in stupi, trebuia sa-i lase sa moara de foame ?
Pana azi nu le-am pus nicio turta si tot am vreo cateva familii care si-au dat drumul putin in stupi !!! ;) Noroc ca au avut azi un zbor frumos de curatire ! ;)
Colega cu pata,ai avut miere de mana in stupi si n-ai avut zbor de curatire, n-are nimic turta !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 18 Ian 2019, 22:41

paul scrie:Si cam ce ar trebui sa invete ? Ca nu se dau iarna turte la albine ? Dar daca omul nu a avut hrana suficienta in stupi, trebuia sa-i lase sa moara de foame ?
Pana azi nu le-am pus nicio turta si tot am vreo cateva familii care si-au dat drumul putin in stupi !!! ;) Noroc ca au avut azi un zbor frumos de curatire ! ;)
Colega cu pata,ai avut miere de mana in stupi si n-ai avut zbor de curatire, n-are nimic turta !

Sa invete ca hranirile se fac la sfarsitul verii si in cel mai rau caz toamna. ;)
Daca se fac hranirile la timp nici mierea de mana nu mai este o problema.
jonny_it

Mesajde vslsilviu » 19 Ian 2019, 00:07

sau ca in unele situatii o carte de tipul "Bolile albinelor" este vitala
vslsilviu

Mesajde peterneamt » 19 Ian 2019, 01:41

Dacă albinele nu au făcut zborul de curățire și nu mai au mâncare dă-le miere la pungă de frigider......Mierea fermentează mult mai greu decât zahărul......fermentațiile produse la nivelul colonului duc la balonări.......diaree...Din cauza schimbărilor de mediu și de alimentație, alimentele cu care albina nu s-a întâlnit de-a lungul milioanelor de ani de evoluție pot favoriza apariția diareei.......Antibioticele sunt medicamente ce combat bacteriile patogene (care determină infecții), însă ele pot distruge și bacteriile benefice din tractul intestinal , dar, și unii adidtivi (conservanți, amidonul din zahărul pudră,.... etc. ) din turte pot afecta flora intestinală . Chiar și numai schimbarea ph-ului poate favoriza apariția fermentațiilor ( balonării ) sau dezvoltarea în exces a unor microorganisme patogene ( nosemele ......)....! Albinele culeg odată cu nectarul și polenul .....și microorganismele simbionte (simbioză = conviețuire obligatorie dintre două sau mai multe organisme în urma căreia trag foloase ambele)....!
Lăsați albinele în pace iarna și pregătiți stupii din timp.....

citiți-l pe Nelu ( Pupemea )
http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/1 ... la_putere/
peterneamt

Mesajde kovacslg » 19 Ian 2019, 12:40

Lipsa hranei in sine e un factor de stres.
Tot anul!!!!
Sa ne gandim ce inseamna asta acum.
Albinele cu putina mancare simt carenta, ies mai devreme din repausul specific : adica ghem strans si imobilizat, trmperaturi mai scazute in ghem, implicit consum mic, implicit intestin care rezista 3 luni fara zbor, implicit familii fara diaree.
Turta data intr un stup fara mancare agita si mai mult, dar nu este singurul responsabil, familia fiind in stres de saptamani.
Dar daca putem salva, merita. In stupine mici. In cele mari e discutabil, 3-5 familii din 200 nu e catastrofa si nu deranjam stupina deloc cu verificari etc
kovacslg

Mesajde tiih » 20 Ian 2019, 18:11

paul scrie:Si cam ce ar trebui sa invete ? Ca nu se dau iarna turte la albine ? Dar daca omul nu a avut hrana suficienta in stupi, trebuia sa-i lase sa moara de foame ?

Ar trebui sa invete cu precizie de 7...15 zile maxim,pana cand ajunge rezerva de miere existenta la sfarsitul lunii august cel mai tarziu, in fiecare familie de albine si sa actioneze in consecinta,prin complectari cu sirop de zahar sau rame cu miere de la rezerva stupinei ....
Toti marii stupari au avut pierderi de familii de albine la inceputul activitatii lor,din cauza hranei insuficiente..intr-un fel e chiar scuzabil in primii 2..4 ani de activitate in apicultura...
Dupa care depinde de talentul si " harul" fiecaruia in apicultura...
Ptr ca nu e permis dupa ce am incheiat pregatirea familiilor de albine pentru iernare,..cam pe la 15...20 octombrie {daca avem pretentii}...sa ne bazam pe "sfanta turta" administrata in ianuarie,februarie....
tiih

Mesajde marius_sl » 20 Ian 2019, 21:52

Astazi mi-a zis un prieten ca a pierdut o familie iernata pe 7 intervale. Fara pete de diaree, albinele erau in ghem iar mierea la circa 2-3 cm de ghem. O turta deasupra putea salva familia de albine?
marius_sl

Mesajde kovacslg » 20 Ian 2019, 22:57

Sa faca o poza cu ghemul la 2-3 cm de miere mort de foame.
O familie pe 7 intervale, in iarna asta, la temperaturile ce au fost, sa piarda contactul cu mierea e putin probabil.
Mai ales pe intervale.
Ca nu se muta pe alta rama, e altceva, insa un ghem mare, o familie mare este mai capabil si de asa ceva.
kovacslg

Mesajde daffid mihailov » 20 Ian 2019, 22:57

Daca a pierdut o familir nici o problema. Se mai intampla.
Daca erau sapte intervale si mierea la 3 cm nu o mai salva nici o turta cu aghiasma.
Probabil altele sunt cauzele.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde kovacslg » 20 Ian 2019, 23:17

Orice problema sa fi avut acea famile (varoa, nosema, albina uzata etc), nu putea sa piarda TOATA albina pana la data asta. Si fara urma de diaree.
Daca toata albina era moarta, cauza poate fi doar lipsa de hrana.
Insa nu cred ca acolo era miere din belsug la 2-3 cm de ghem. Poate ceva firimituri si un ghem mare.
Daca acesta era cazul, turta putea salva familia, insa pana in primavara tinut pe turte ea ar fi devenit un roisor...
kovacslg

Mesajde paul » 21 Ian 2019, 21:12

Ar fi de interes sa stim cum era moarta albina. Cu capul in celule sau cazuta pe fundul stupului.
Cunoscuta fiind dinamica ghemului iarna, o turta ar fi putut salva, daca intr-adevar nu s-a deplasat ghemul .
LE ... eu le-am pus albinelor mele cate o turta de 2,5 kg de apifonda. Scapa cine poate ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 21 Ian 2019, 21:34

marius_sl scrie:Astazi mi-a zis un prieten ca a pierdut o familie iernata pe 7 intervale. Fara pete de diaree, albinele erau in ghem iar mierea la circa 2-3 cm de ghem. O turta deasupra putea salva familia de albine?

Daca albinele era la 2-3 cm crezi ca o turta pusa deasupra le salva? :)
jonny_it

Mesajde tiih » 21 Ian 2019, 22:56

https://www.youtube.com/watch?v=EhpoD4F9z0s
a se vedea in special de la minutul 2...4...,5...Nici nu se pune problema turtelor.....
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA