Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde kamy » 14 Feb 2013, 06:48

Faceti un mic esperiment,luati 2 familii asemanatoare din care una o hraniti cu zahar,sirop, invertit si una cu apiinvert,punga,flacon de 500,nu-mi spuneti rezultaatele ca le stiu.
kamy

Mesajde albinateob » 14 Feb 2013, 06:56

Si care sunt? Ca sa nu mai pierdem timpul?
Cine nu va crede nu are decat sa experimenteze dar, pana atunci, cei mai putin sceptici pot invata din experienta altora... Asteptam cu nerabdare raspunsul ...
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde kamy » 14 Feb 2013, 07:14

Cred ca am mai scris acelasi lucru de multe ori,apiinvertu e gata invertit si nu uzeaza albina,siropul ba,rezultatul de pe un micronucleu hranit cu sirop de zahar cu chiu cu vai ajunge albina la 2 serii de matci,hraanit cu apiinvert merge la 4-5 si ramane albina si de vandut.
Concluziunea me personala e ca intre 1 mai 1 august poti sa le dai orice laturi,inafara intervalului doar apiinvert,zahar doar in turte amestecat cu apiinvert.e putin mai scump decat zaharu da face toti banii!parerea me!
kamy

Mesajde albinateob » 14 Feb 2013, 07:46

Un alt mare avantaj al apiinvertului este faptul ca nu provoaca furtisag
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde kamy » 14 Feb 2013, 07:49

albinateob scrie:Un alt mare avantaj al apiinvertului este faptul ca nu provoaca furtisag

Nu fi prea sigur de asta!comparativ cu siropu e o diferenta.
kamy

Mesajde joohny » 14 Feb 2013, 16:05

Va salut.Eu fac siropul fara a-l fierbe insa mai adaug20 ml protofil la 1l sirop+o lingura de tincturade pelin la 1l sirop(pelin macerat in alcool)+o lingura de tinctura de muguri pin la 1l sirop(muguri de pin macerat in alcool),la turte dublez cantitatile de mai sus.Astept critici.Toate cele bune.
joohny

Mesajde trantor » 14 Feb 2013, 16:44

Cam multe arome, ori produci furtisag ori le trimiti pe un drum fara intoarcere intr-o recunoastere ...
....
trantor

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 16 Feb 2013, 20:43

Din moment ce fiecare"invatat " al forumului,cel putin, ne lasa in voia sortii(a noastra), ba cu turte cu zahar, ba cu placi de zahar "candi", ba cu turte de miere si zahar cu nu stiu ce afrodisiace, si mai ales ca fiecare face pt. el ,EU ca stupar de 7 ani cu 77 de familii(facute din 2008) din 4!!! familii caut EXCELELENTA!!!!!!!!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde filip » 16 Feb 2013, 20:59

Domnule Stoienescu,inainte de a lua un sfat 100% corect,uita-te ce vinde acea persoana.Am vazut filmulete cu haranire cu turta in ian,feb.Acel apicultor vindea turte,la fel e si la sirop.Ori cand din interes dai sfaturi nu prea sunt cele mai corecte.Mierea e de neinlocuit.
filip

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 16 Feb 2013, 21:12

AM dat si miere in pungi lichefiata, cand altii erau sceptici, dar eu ma refer la performanta!!!!!!!!!Cum sa ajungi cu stupii "ful' ca sa faci.....?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2013, 05:22

Sunt poate putin OFF-topic...cer scuze!
Cineva mi-a zis ca daca dau sirop la punga in perioada asta fara sa fi avut zbor le nenorocesc :lol: ...tin sa precizez ca nu odata am facut asta si in cantitati impresionante in timpul iernii si nu le-am mai nenorocit, au iesit beton in primavara!
Continuati!
BUNKA

Mesajde kamy » 17 Feb 2013, 10:42

Revin asupra unei postari mai vechi de la primele pe forum,nu ma intrebati unde scrie ca nu mai tiu minte:
Cica rusii preparau sirop de zahat concentrat 2/1,nefiert,adaugau 30%miere,il lasau la butoi in beci vo 2 saptamani cu amestecari repetate,iar dupa 2 saptamani umpleau ramele cu ajutorul pompei de vid si capaceau prin pulverizare de ceara calda(banuiesc cu aer comprimat incalzit)!
kamy

Mesajde alt stupar » 17 Feb 2013, 11:39

am gasit descris procedeul extenso in revistele APIACTA din anii `70-`80.
Nu mai retin care erau inconvenientele intalnite in practica dar usor-usor s-a renuntat.
Probabil ceva dadea cu virgula...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2013, 19:04

Salut din nou!
Hrana de iernare trebuie sa fie in procent ridicat miere si polen sub forma de pastura in rame...daca din varii motive trebuie administrat hranire de salvare, atunci trebuie dat.
Spicuiesc cateva chestii din cartea "Sporirea productiei de miere" de A. Malaiu

Ce are mierea si nu are apiinvertul, fructoza F40, sau dulcofructul, siropul de zahar sau alti inlocuitori....

"Sarurile minerale-mineralele indeplinesc in organism functii multiple.Ele sunt constituienti ai proteinelor si lipidelor care formeaza insusi organismul albinelor. De asemeni intra in compozitia sau conditioneaza activitatea enzimelor care indeplinesc functii importante in viata organismului cat si inprelucrarea hranei.
Aceeasi importanta o au microelementele si in legatura cu formarea si activitatea vitaminelor si hormonilor. Actiunea lor se imprima si asupra proceselor de digestie si absorbtie a substantelor nutritive, pentru albine in mod deosebit fiind important FOSFORUL care intervine in METABOLISMUL GLUCIDELOR.
Tot legat de metabolism trebuie amintit rolul sarurilor minerale in TRANSPORTUL OXIGENULUI, in REGLAREA REGIMULUI DE APA DIN ORGANISM, in NEUTRALIZAREA PRODUSELOR DAUNATOARE rezultate in procesele oxidative din organism.
Acestea reprezinta numai cateva din rolurile pe care le au sarurile minerale in actiunea lor plastica, functionala si fizico-chimica in organismul albinelor.
Substantele minerale sunt asigurate in hrana albinelor de polen si nectar.Prezenta elementelor minerale in aceste surse acopera necesarul albinelor. Mierea de albine contine in medie 0,17% elemente minerale cu limite de variatie intre 0,02-0,85% . H. Baculinschi
Diversitatea elementelor minerale din nectar si in parte din polen se reflecta prin prezenta acestora in miere.Astfel in miere se gasesc in cantitati mai mari ALUMINIU, BOR, FIER, POTASIU, CALCIU, MAGNEZIU, SODIU, SILICIU, FOSFOR, BARIU, LITIU, MANGAN, STRONTIU, ZINC, si in cantitati mai reduse VANADIU, STANIU, COBALT, CUPRU, MOLIBDEN, NICHEL, PLUMB, ARGINT, TITAN, GALIU, CROM, ZIRCONIU.
Cercetatorii bulgari au mai identificat in unele sorturi de miere de munte si camp prezenta BERILIULUI, BISMUTULUI, AURULUI, SI GERMANIULUI. (S. Mladenov)
Simpla enumerare a elementelor minerale prezente in hrana albinelor consider a fi revelatoare asupra rolului lor pentru organismul albinelor, asupra resurselor de asigurare.
TREBUIE SA MENTIONAM CA IN SIROPUL DE ZAHAR PRELUCRAT SI DEPUS IN FAGURI, LIPSESC 17 MICROELEMENTE DIN TOTALUL DE 30 PE CARE LE CONTINE MIEREA DE FLORI.
Dintre cele care lipsesc , de o importanta deosebita este COBALTUL, care intra in compozitia vitaminei B12, al carui rol deosebit pentru organismul albinelor a fost descris la capitolul corespunzator.
De asemenea desi prezent in siropul de zahar prelucrat, fosforul reprezinta doar a zecea parte fata de cantitatea ce se gaseste in miere .Acest aspect reduce incorporarea in organism a energiei eliberate in urma proceselor metabolice ca energie chimic potentiala a unor compusi cu fosfor."

Sa vedeti ce zice despre lipide, hrana proteica, polen, steroli etc...numai pe baza corpului gras albina poate rezista enorm de mult (11 saptamani) cand hiberneaza, insa pe glucide doar 12 ore...asta ca sa avem in vedere cand luam decizii de genul iernare exclusiv pe inlocuitori, sau lipsa hranirilor proteice de toamna cu combinatii de polen proaspat si drojdie.
BUNKA

Mesajde BotaPaul » 18 Feb 2013, 00:24

In sirop se poate adauga si drojdie inactiva ? sau doar in turta se poate ?
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BUNKA » 18 Feb 2013, 03:19

BotaPaul scrie:In sirop se poate adauga si drojdie inactiva ? sau doar in turta se poate ?

Era un inlocuitor smecher care se putea pune in sirop fara sa fermenteze etc..parca BeePro...dar drojdie in sirop nu recomand, n-am incercat...si nici nu incerc, e posibil sa fermenteze, sa se acreasca si sa se faca BORS!
Fa turta...daca vrei sirop poti sa folosesti cu lapte praf...e o reteta recomandata de nea` Gica Dumnezeu sa aiba grija de suletul lui!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA