Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cand se poate administra turta?

Mesajde MIHAI BALS » 31 Oct 2012, 22:35

fanita teleorman scrie:
balasbebe scrie:Turte poti sa dai oricand. Este mai bun acum siropul, deoarece au nevoie de multa apa.

Salutare dom..Bebe!,Spui ca se pot da turte oricind,Pot sa dau si in Noiembrie,Am doua familii cu albina suficienta dar nu cred ca are mai mult de 2,3 kg miere

pai, poti face un artificiu.
100% GARANTAT!
presupun ca nu stai la BLOC!
baga-i la beci pana la primavara cu turta-n cap.
sa ai aerisire!
consum 50%.
MIHAI BALS

Mesajde oliviub » 31 Oct 2012, 23:05

MIHAI BALS scrie:
fanita teleorman scrie:
balasbebe scrie:Turte poti sa dai oricand. Este mai bun acum siropul, deoarece au nevoie de multa apa.

Salutare dom..Bebe!,Spui ca se pot da turte oricind,Pot sa dau si in Noiembrie,Am doua familii cu albina suficienta dar nu cred ca are mai mult de 2,3 kg miere

pai, poti face un artificiu.
100% GARANTAT!
presupun ca nu stai la BLOC!
baga-i la beci pana la primavara cu turta-n cap.
sa ai aerisire!
consum 50%.

e o optiune buna de luat in seama. Un apicultor cu experienta mi-a spus sa iernez un roi pe 3 rame(roisor mai degraba) in beci deoarece la 4 grade albinele au consumul cel mai mic de miere.
oliviub

Mesajde Mircea_63 » 31 Oct 2012, 23:37

Dila Daniel scrie:sa fiu in locul tau,asi face sirop invertit din zahar(2cu 1 sau 3 cu 1),si le-asi umple 2-3 rame dupa diafragma.
Inca mai au timp sa traga...
.

DD-ule, la temperatura asta nu mai sunt capabile de capacit. Nu-i bai?

Fanita, cauta un stupar si cumpara cativa faguri cu miere capacita.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde fanita teleorman » 01 Noi 2012, 08:32

Dragos2006 scrie:mama ce pret au turtele anul acesta !!!! aproape au ajuns la pretul mierii!!!! bagati copii turte ca pretul creste de la zi la zi . Doamne si ce kakaturi sunt vandute pe post de turta pentru albine ... Iar am clienti la colonii de albine la anul .... :lol:

Daca esti apicultor in adevartul sens al cuvintului,in asemenea situatii trebuie sa dai sfaturi utile,din respect ptr ALBINA,nu din respect ptr apicultor. daca te bucuri ca vei avea clienti la albine in sezonul urmator,asta spune totul.Sa fii sanatos si sa auzim de bine...!
fanita teleorman

Mesajde bostina constantin » 01 Noi 2012, 10:56

Salut Fanita!!
Asculta aici cum as face eu in locul tau, tu faci cum doresti ;)
Intra pe topicul lui nea Gica, ,,invertirea zaharului'', acolo gasesti o reteta pt facut placi candi [nu stiu daca asa-i zice], respecti ce scrie acolo. Placa va fii un sirop din zahar invertit, cu o concentratie de 5/1, pui in pungi si il intinzi cu un facalet sau o sticla. Daca ai posibilitatea, imediat dupa invertire, sa-i faci racirea brusca pana la temperatura care-l poti pune in pungi. Inca ceva, in loc de apa la invertire poti folosi, [si-ti rtecomand], ceai din plante medicinale. Cand le pui peste rame, recomandat ar fi sa aibe 30-40 grade c. Mergi la stup ridici capacul si podisorul, daca nu sunt in ghem, cureti usor crescaturile de pe leaturi, si pui turta pe treimea din spate a ramelor pt ca acolo va termina hrana ghemul si daca nu gasete turta, te determina sa faci o vizita la colegul Dragos :) As mai zice sa nu folosesti fum, pt ca sperii albina, si-si va umple gusa cu miere, si nu e bine domnule apicultor :lol:
Turta o pui acum, familia va consuma toata mierea existenta in cuib, dupa care va avea la ,,botic'' [sa traiesti Adi] turta. E ca si cum omul ar pune sunca in pod, zapada nu-i mai permite accesul afara, dar el are acceul in pod prin tinda [hol] :roll:
Eu iti spun ce am facut eu si mi-a reusit mereu, pe langa faptul ca e un produs natural il scoti si la juma de pret, adica 5 lei/kg turta.Curaj, uita frica de esec, bafta!!
Sanatate!! si spor!!
bostina constantin

Mesajde fanita teleorman » 01 Noi 2012, 11:05

Fanita teleorman va multumeste tuturor ptr sfaturile primite,sint sigur ca voi trece cu bine peste aceasta situatie datorita voua. Imca odata,VA MULTUMESC!_sa ne auzim cu bine_
fanita teleorman

Mesajde jenica67 » 01 Noi 2012, 11:27

Produsele invertite, nu sunt 100/%invertite, deci uzeaza mai mult albina, decat mierea. Dar, decat sa le lasi sa moara singur de foame, mai bine alegi orice varianta. Daca ai miere, baga miere in pungi, daca nu, poti sa faci si placi de zahar candi, ideea este sa te implici, cum spunea janese. Nu sta, ca timpul trece sigur, in detrimentul tau. Sigur ca mierea nu o sa o mai capaceasca, decat intr-o mica masura, dar daca ea este in punga, nu pateste nimic, sigur. De pierdut nu mai ai ce pierde, ca albinele cu atata mancare vor muri sigur de foame in cel mult 2-3 luni. E adevarata, ca bine ar fi, sa faci rost de faguri cu miere, dar eu ma indoiesc, ca are cineva de vanzare, acum.
jenica67

Mesajde vasilescu adrian » 01 Noi 2012, 11:34

am si eu o familie la care rezervele sunt cam mici(8-9kg)..am fost sfatuit sa cumpar o placa de zahar candi si sa i-o pun in cap..
in cazul in care ma hotarasc sa ii dau miere in punga cum ar fi mai bine sa procedez?..
multumesc anticipat!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde sorin_horezu » 01 Noi 2012, 12:07

Cu 8-9 kg o familie normala iese in martie, dar trebuie facuta impachetarea cu ramele pline spre centru. Dar asta nu inseamna ca scapi de completari cu hrana. Poti sa incepi completarea cu o turta in februarie si de acolo sa te tii de capul lor cu hrana. Depinde si pe cate rame e familia. Si sa fie 8-9 kg de miere, nu mai putin.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde panshe85 » 01 Noi 2012, 13:53

un studiu facut de Partiot in 12 ani ('51-'63) la 40 de stupine pe o diferenta de altitudine cuprinsa intre 140-1000 m consumul de hrana in perioada 1 octombrei - 31 martie a avut o medie intre 4,6 - 5,2kg (functie de altitudine).....si alti cercetatori au stabilit consumul in jurul acelorasi volori....
a nu se intelege ca este suficienta aceasta cantitate in stup...(iernarea albinelor de miloiu)
bostina constantin scrie:Salut Fanita!!
Intra pe topicul lui nea Gica, ,,invertirea zaharului'', acolo gasesti o reteta pt facut placi candi [nu stiu daca asa-i zice], respecti ce scrie acolo.....

e riscanta treaba, nu ti recomand,mare atentie... placile alea au un continut foarte mare de hmf ....

@ vasilescu adrian asculta l pe sorin, cu completarea : cuibul sa fie strans bine asfel incat ghemul sa aiba contact cu toata coronita de pe rama, in cazul in care este larg ghemul se formeaza de obicei in partea din fata (cu urdinisul) doar pe jumatatea ramei si se stie ca daca a ajuns la leat ,din diferite motive exista riscul sa nu se traga spre partea cu miere din spate....si astfel....vom avea o cutie libera dupa prima revizie :)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde bostina constantin » 01 Noi 2012, 14:58

[quote="panshe85"]
e riscanta treaba, nu ti recomand,mare atentie... placile alea au un continut foarte mare de hmf ....]

Eu am inteles ca e vorba de o criza, si in astfel de situatii iei masuri de criza. Am luat in calcul ca, Fanita a evaluat gresit cantitatea de miere din cuib [mai mica], albina are ce manca si nu se va lega de turta, decat daca are nevoie si o gaseste acolo, daca n-o gaseste cautam telefonul lui Dragos ;)
Sa fiti sanatosi!! :)
bostina constantin

Mesajde fanita teleorman » 01 Noi 2012, 18:23

bostina constantin scrie:
panshe85 scrie:e riscanta treaba, nu ti recomand,mare atentie... placile alea au un continut foarte mare de hmf ....]

Eu am inteles ca e vorba de o criza, si in astfel de situatii iei masuri de criza. Am luat in calcul ca, Fanita a evaluat gresit cantitatea de miere din cuib [mai mica], albina are ce manca si nu se va lega de turta, decat daca are nevoie si o gaseste acolo, daca n-o gaseste cautam telefonul lui Dragos ;)
Sa fiti sanatosi!! :)

Eu sper sa trec cu bine aceasta criza si dupa aceea sa cautam telefonul lui Dragos pentru al saluta nu ca,client.Sa fim cu totii sanatosi si leo"m duce toate.
fanita teleorman

Mesajde balasbebe » 01 Noi 2012, 19:05

Azi am vazut un film, posibil de la americani. Era multa zapada in jur, deci frig, posibil in canada, deoarece erau invelite cu ceva carton.
Inca se mai poate da apiinvert, nu-i tarziu. O sa iasa colonia foarte slabita, dar o sa iasa cumva. Turta am vazut-o pusa peste o sita Haneman, sa nu curga peste albine, sau sa se imprastie. Doar cu turta nu se pate trece o iarna, indiferent cat de blanda este. Am dat apiinvert la temperaturi negative si bine am facut. Orice tip de hranire este bun, pana nu este prea tarziu. Daca se pune prea multa turta albinele se rasfira si nu este prea bine. Turta este mai bine sa o ia albinele de jos in sus, nu sa o calareasca, sau mai grav sa o si cace.
balasbebe

Mesajde Dila Daniel » 01 Noi 2012, 19:15

Mircea_63 scrie:DD-ule, la temperatura asta nu mai sunt capabile de capacit. Nu-i bai?
...

scuze...acum am vazut intrebarea.
Daca albina sta pe ea(asa ar fi normal),plus o iernare uscata,nu este bai.Oricum,va fi prima consumata.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vasilescu adrian » 01 Noi 2012, 20:18

sorin_horezu scrie:Cu 8-9 kg o familie normala iese in martie, dar trebuie facuta impachetarea cu ramele pline spre centru. Dar asta nu inseamna ca scapi de completari cu hrana. Poti sa incepi completarea cu o turta in februarie si de acolo sa te tii de capul lor cu hrana. Depinde si pe cate rame e familia. Si sa fie 8-9 kg de miere, nu mai putin.

familia este pe 6 rame..datorita faptului ca albinele ocupau bine ramele nu am putut sa mai scot una pentru a concentra mai bine mierea..
m-am gandit ca mai bine ii pun miere in punga si nu am emotii..
cand sa ii pun miere?acum sau la primavara?..
multumesc anticipat..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde sorin_horezu » 02 Noi 2012, 08:40

In cazul asta eu as pune si acum. Zic asta pentru ca eu nu m-as baza pe miere de pe cele doua rame marginase, care, atunci cand ghemul se strage, nu vor fi acoperite de multe albine. Si, foarte important, ramele cu cea mai mare cantitate de miere muta-le in centru ghemului. Inca mai ia siropul din pungi, dar greu. Insa grabeste-te, fiecare zi pierduta conteaza in cazul asta. Daca pui sirop in pungi sa fie minim 2/1 concentratia.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA