Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde yulian » 17 Aug 2015, 19:58

asd scrie:Ceea ce am catalogat drept furtisag e de fapt un cules abundent. Acum la 19:40 aduc ca nebunele polen portocaliu si nectar cine stie de la ce. Azi a plouat abundent. Pentru mine e un mister. Nu am mai vazut asa ceva in August.

Vorba ta...ai ceva lunca prin apropiere???? :lol: :lol:
yulian

Mesajde jenica67 » 17 Aug 2015, 20:39

DoarEu scrie:
gica.mosu scrie:citesc unele MS si-mi vini sa plang....de ce perle scrieti

Si cam care ar fi acele perle...ca m-ati facut curios...cel putin sa nu murim...stiti dvs cum
Sanatate si numai bine!

"Apoi la inceput de octombrie dat dupa diafragma toate ramele cu miere putina si strans cuibul.Nu vor avea de facut decat sa mute mierea si s-o capaceasca."
Cine face aceasta operatie ??
jenica67

Mesajde unincepator » 18 Aug 2015, 21:33

oare mai capacesc la inceput de octombrie?
unincepator

Mesajde gica.mosu » 18 Aug 2015, 21:47

unincepator scrie:oare mai capacesc la inceput de octombrie?

Tu ce crezi=zici :?: ....In alte tari da...la noi-"NEVAR"...cine-o mai fi scris anumite manuale de apicultura= pt cine,non cee ;) ....iar imi vini sa plang :D ...noroc ca a ....plouat.....vom avea malai :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Adi Hodis » 21 Aug 2015, 06:43

DoarEu scrie:De acord ca trebuie lasat spatiu matcii sa oua.Pai ce facem..iernam hrana cu albine sau albine cu hrana? :lol: :lol:
Urdinisele sunt reduse deja la 1 cm cu plasa...eu am alt sistem de inchidere al urdiniselor,o sa fac si niste poze poate mai tarziu...(acum ploua)
Familiile nu sunt slabe,doar 1 roi care e pe 5 rame(asa va ierna,pe 5 rame,nefiind nevoie sa-l mai restrang)
Stupine mari nu sunt in zona,doar stupine mici cu cate 3-4 maxim 15 stupi(Si aia pe 5-6 rame)
Incerc sa ma descurc cu furtisagul,dar nu asta e titlul topicului.
M-am gandit la chestia asta cu largitul cuibului la maxim apoi completare masiva.Logic,asta e singura cale...
Asa e , sunt o serie de avantaje acum :
Temperatura-rezervele vor fi capacite integral,fata de completarea tarzie care duce la rezerve partial capacite spre deloc-si cu pb aferente.
Se uzeaza albina batrana-completez cu invertit,deci nu ar fi uzura asa mare.Mai mare ar fi uzura daca as completa tarziu si temp ar fi scazuta.Atunci sa mai completezi si cu neinvertit sa vezi uzura...(de la prelucr siropului pana la maturarea si capacirea lui)
In legatura cu turtele,prefer sa le bag acum destul decat sa stau la iarna printre ei.
Anul asta a fost singurul in care nu si-au facut rezervele de iernare,in alti ani(nu e cazul 2014) si-au facut rezervele sau le-am dat eu de la rezerva(anul trecut am bagat in pauzele de cules zahar cu sacii,ca sa am rezerve in rame-apoi inainte de cules extrageam tot si le dadeam in noiembrie-cum am mai spus nu mai inverteau,nu mai ventilau,doar bagau in rame si capaceau)
Deci acum m-am lamurit(o fi bine,o fi rau,eu nu vad alta cale mai buna...luminati-ma daca stiti alta cale)
1.Dau acum completare cu invertit-cuiburi largite la maxim si cand in cuib exista cel mai putin puiet gata de eclozionat(1 zi-2)
2.In octombrie-noiembrie strang cuibul pe cate rame ocupa familia si dau ramele cu miere putina dupa diafragma.Doar o muta si o capacesc.
Sanatate multa!

Asa c-asa ! ... o sa ai la iernat hrana cu albine, mai putine. :idea:

DoarEu stiu ce si cum sa fac sa incurc albinele ? ... buna asa !. Adica nu.

Care aveti sa-mi vindeti si mie Manualul Apicultorului Incepator ?. :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde DoarEu » 22 Aug 2015, 17:35

Adi Hodis scrie:Asa c-asa ! ... o sa ai la iernat hrana cu albine, mai putine. :idea:

D-le, daca v-ati pune in situatia mea , ce ati face?
Am mai spus si repet:Nu am posibilitatea sa le mut la culesuri de intretinere!
Deci...Illuminati-ma :lol: :lol: :lol:
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde asd » 22 Aug 2015, 17:45

Da-le papa si nu mai teoretiza atata. Nu fi zgarcit. Depopularile nu sunt datorate hranirilor sau culesului abundent ci datorita paduchilor. Eu sunt in zona de faneata si roii is flamanzi. Le dau sirop la greu, cam 2l(1:1) pe saptamana la un nucleu de 4-5 rame. Sunt foarte multumit de cum le-au mers anul asta. Anul trecut a fost jale cu paduchii.
asd

Mesajde proapis13 » 22 Aug 2015, 18:43

DoarEu scrie:... daca v-ati pune in situatia mea , ce ati face?

Cumperi orizontali sau verticali cu cuib si cat de 1/1 in care trebuie musai sa ai familii puternice si daca se poate cu regine trase din familii recordiste,nu conteaza rasa dar in stationar Carpatina face minuni...
Incerci sa extragi miere monoflora dar asta inseamna sa te si ajute zona si baza melifera plus ca trebuie sa fii tot timpul la stupina...Daca nu poti, extragi o singura data si atunci doar caturile se le lasi sa-si stranga rezervele de iarna
Astfel nu mai cauti pe forumuri cat,cum ,cand si ce sa le dai completare...
in timpul asta te documentezi cu alta info apicola
In cazul asta cauti sa bagi la iernat colonii puternice cu care sa repeti acest ciclu... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 23 Aug 2015, 09:09

DoarEu scrie:
Adi Hodis scrie:Asa c-asa ! ... o sa ai la iernat hrana cu albine, mai putine. :idea:

D-le, daca v-ati pune in situatia mea , ce ati face?
Deci...Illuminati-ma :lol: :lol: :lol:

Eu chiar am fost in situatia ta cu multi ani in urma. Ce am facut ? ... am cautat zone cu flora spontana si am mutat stupii acolo. Asta m-a scutit de toate interventiile cu stimularile si rezultatele au fost super.
Acum ce sa-ti zic eu cand zici ca nu poti asa ceva si nici nu ai timp pentru albine ?. Nu am idee pentru interventii ... telepatice. La albine trebuie sa ai timp, bani si pofta de munca. Te duci sa faci daca vrei rezultate. Defapt rezultate sint intotdeauna, bune s-au rele ...

Totusi, din scenariile imaginare ce le-ai scris, contrazic unul. Largirea la maxim a cuiburilor. Asta e sfatul pe care ti-l dau.
Iar pentru viitor, la timpul care-l ai pt. albine ti-ar fi buni stupii multietajati/Langstroth, denumire originala, cu 10 rame/cat, rame de h=230 mm ( nu cu 12 rame s-au 10 rame Dadant cum am mai citit la unii ). Asta e stupul lenesului ... in sensul ca intervii mai rar in cuib.
Situatia actuala in care sint albinele tale, este valabila la orice model de stupi. Asa ca mare rezolvare ... hm.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 23 Aug 2015, 09:19

Adi Hodis scrie:
Iar pentru viitor, la timpul care-l ai pt. albine ti-ar fi buni stupii multietajati/Langstroth, denumire originala, cu 10 rame/cat, rame de h=230 mm ( nu cu 12 rame s-au 10 rame Dadant cum am mai citit la unii ). Asta e stupul lenesului ... in sensul ca intervii mai rar in cuib.

Asta (inserarea cu rosu) ... n-am stiut-o ! :) Dar ... am simtit ca mi se potriveste ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde asd » 23 Aug 2015, 13:35

Atentie la roiuri. Astia consuma mult pentru ca inca cresc mult puiet. Nuclee de 4-5 rame consuma ca nimic 2l/saptamana-1:1. Nici vorba de blocat. Au coronite faine de sirop insa cuibul e deblocat total. As pune si niste poze dar prefer sa raman in continuare modest... si putin snob.
Cu pet-urile mele e super simplu de hranit: le scufund in butoiul cu sirop, pun dopuri negaurite, le spal, merg la stupi cu ele in rucsac, scot sticlele de pe stupi, le pun dopurile gaurite si gata - odata pe saptamana, treaba de maxim o ora.
asd

Mesajde alin75 » 23 Aug 2015, 13:51

asd scrie:Atentie la roiuri. Astia consuma mult pentru ca inca cresc mult puiet. Nuclee de 4-5 rame consuma ca nimic 2l/saptamana-1:1. Nici vorba de blocat. Au coronite faine de sirop insa cuibul e deblocat total. As pune si niste poze dar prefer sa raman in continuare modest... si putin snob.
Cu pet-urile mele e super simplu de hranit: le scufund in butoiul cu sirop, pun dopuri negaurite, le spal, merg la stupi cu ele in rucsac (1), scot sticlele de pe stupi, le pun dopurile gaurite si gata (2) - odata pe saptamana, treaba de maxim o ora.

Consum roi/nucleu vs familie? Cred ca este la fel! A, ca familia sta mai bine cu proviziile, sunt de acord, dar ce ma impiedica la prima "strangere" sa scot rame de la familie si sa pun in roii lenesi!
1. Pentru cite roiuri merge treaba?
2. Zic si eu, sa curga prin dop tb. mult inclinate siclele! Deci care este inaltimea podisorului?
Hranesc de anul acesta tot cu bidonasul de 0,5l. Abia am adunat 80 bidoane, asa ca sa mai am altele de schimb poate la anul.... Sub 3 ore nu scap (deja am antrenament :lol: ca inainte.........)
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde asd » 24 Aug 2015, 08:08

Familiile(5) nu au nevoie de hrana. Roiurile(peste 40) da. Crede-ma ca sistemul e brici. Capacele au 2 cm inaltime. Din pacate nu le sug pe timpul noptii ca e frig. La sistemele astea de tip inversat e important ca recipientul sa fie la distanta mica de ghem(din experienta mea) altfel le sug mai greu sau deloc. Idea e ca capacele sa intre binisor prin gaura pana aproape de albine(la mine cel mai bine le trag borcanele de 700 care intra pana la umeri in gaura avand multe gaurele in capac). Daca nu este posibil atunci adaugat un corp de protectie si pus recipientul direct peste rame cu distantare prin latisori.

0.5 L e prea mic. Chiar 2L in sistemul meu e putin pentru o hranire de completare in toata regula.
asd

Mesajde alin75 » 24 Aug 2015, 09:03

Vrei completare, pune catul pe cuib, baga 2-3 cutii de smântână (1l). Repetată asta la 2-3 zile si gata completarea. Eu la roi, anul asta nu pot să fac asta.....
Hrănesc la cutii de smântână și sunt cele mai ok (avantajele sunt multe).
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde proapis13 » 24 Aug 2015, 10:15

Dupa o saptamana de frig si ploi ieri dimineata am administrat sirop cu fainosag tuturor stupilor de pe o locatie cu gandul ca dupa pranz sa fac un control si sa verific rezervele...Dupa o dimineata in care pur si simplu au inotat in polen dupa amiaza am deschis stupii...Cei cu cat de 1/2 inca mai aveau miere pe 6-7 rame necapacita in totalitate,posibil mana,dar nu prea bate la culoare...Roii,buni si foarte buni cu nectar bagat la greu...Aseara,fiindca tot am avut sirop le-am administrat la toti cate o cana de 1l de sirop 3/2...dimineata nu trasesera mai mult de 200g....concluzia,atata timp cat este cules in natura si au rezerve suficiente NU le intereseaza ...completarile noastre... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde unincepator » 26 Aug 2015, 17:48

dar siropul ce al eau acum, al mai capacesc? pina la iarna.
unincepator

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA