Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde danielus71 » 24 Dec 2012, 17:09

vazind ca stiti aproape totul de transvazarea simpla dubla s.a.m.d. [b]STIATI CA LA FIECARE 3 ORE COMPOZITIA CHIMICA A LAPTISORULUI DE MATCA SE SCHIMBA.Sfidez pe oricine sa gaseasca larva potrivita /la compozitia chimica a laptisorului. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
danielus71

Mesajde victor s » 24 Dec 2012, 19:03

proapis13 scrie:

Pai un incepator NU are ce sa caute ca se joace de-a Dumnezeu cu soarta bietelor larve

Salutare proapis13 si te asigur in continuare de toata stima si respectul meu, dar permite-mi sa nu fiu de acord cu tine la cele spuse mai sus.
De ce? Pentru ca eu sunt unul din acei incepatori ce am probat inca din anul 2 de apicultura metoda transvazarii cu un minim necesar de cunostinte (dar pe care le stapaneam temeinic). Am avut si esecuri dar categoric si reusite. Ce rost are sa pierzi timpul pe langa unul si altul, basca mai deprinzi si obiceiurile acestora care nu intotdeauna sunt bune.
In acest moment pot sa ma declar multumit de ceea ce am realizat (ma refer la calitatea reginelor mele) in acelasi timp sunt constient ca exista muuuult loc de mai bine.
Astept cu nerabdare primavara sa pot face ceva transvazari cu material genetic de la un recunoscut crescator de regine (te salut Valter, si pe tine GabiBee, ai grija de regina de la Valter altfel ai incurcat-o cu mine...)
In concluzie, eu recomand ca cei ce doresc sa incerce, s-o faca...ce are de pierdut ? Nimeni nu s-a nascut invatat !
Nu pot sa inchei postarea fara sa va urez CRACIUN FERICIT tuturor !
victor s

Mesajde victor s » 24 Dec 2012, 19:49

danielus71 scrie: :lol:

I-mi place semnatura ta ! In care categorie te situezi ? :lol: :lol:
CRACIUN FERICIT !!!
victor s

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2012, 19:54

danielus71 scrie:Sfidez pe oricine sa gaseasca larva potrivita /la compozitia chimica a laptisorului. :lol:

Nu inteleg la ce te referi in fraza asta :o
salve :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2012, 19:56

victor s scrie:
proapis13 scrie:Astept cu nerabdare primavara sa pot face ceva transvazari cu material genetic de la un recunoscut crescator de regine (te salut Valter, si pe tine GabiBee, ai grija de regina de la Valter altfel ai incurcat-o cu mine...)
In concluzie, eu recomand ca cei ce doresc sa incerce, s-o faca...ce are de pierdut ? Nimeni nu s-a nascut invatat !
Nu pot sa inchei postarea fara sa va urez CRACIUN FERICIT tuturor !

Si eu abia astept sa va fac cu bani pe toti cei ce faceti regine cu origini sanatoase :lol:
asa ca trece-ma si pe mine pe lista cu una
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde danielus71 » 24 Dec 2012, 20:06

STIATI CA LA FIECARE 3 ORE COMPOZITIA CHIMICA A LAPTISORULUI DE MATCA SE SCHIMBA.la asta ma refeream cind am zis ,,sfidez". ;)
danielus71

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2012, 20:11

danielus71 scrie:STIATI CA LA FIECARE 3 ORE COMPOZITIA CHIMICA A LAPTISORULUI DE MATCA SE SCHIMBA.la asta ma refeream cind am zis ,,sfidez". ;)

In limba romana cuvintul sfidez are cu totul si cu totul alta conotatie inainte de fraza de mai sus :!:
Salve :D
proapis13

Mesajde victor s » 24 Dec 2012, 20:13

Considera-te inca de pe acum invitat la mine la stupi (stupina este prea mult spus). La jumatatea lunii Mai va fi pregatita prima serie de ragine 2013. deci la jumatatea lunii iunie te astept sa-ti alegi singur una sau doua regine marca '' VI-LTER''
:lol: .
Sper din tot sufletul ca vei onora invitatia !(vorba lui Valter, ''pe curier nu trimit nimic'') :lol:
victor s

Mesajde danielus71 » 24 Dec 2012, 20:24

acum ne pierdem in semantica. :lol: :lol: eu vroiam sa spun ca ESTE imposibil sa dai laptisorul de matca just din punct de vedere chimic la larva pe care o iei cu picking-ul. ;)
danielus71

Mesajde valentin » 25 Dec 2012, 09:28

nu vreau sa deraez de la subiect dar,dupa ce am folosit toate metodele de cresterea matcilor inclusiv cutia nicot cu, care am avut rezultate foarte bune ,cea mai buna transvazare este tot matcile de roire ;)
valentin

Mesajde valter » 26 Dec 2012, 20:35

valentin scrie:nu vreau sa deraez de la subiect dar,dupa ce am folosit toate metodele de cresterea matcilor inclusiv cutia nicot cu, care am avut rezultate foarte bune ,cea mai buna transvazare este tot matcile de roire ;)

Stimabile, stii cel mai al naibi in meseria asta ? Ca pentru trasvazarea asta de o numesti mata roire trebui sa-ti faci un plan, de unde scoti sa-i dai viitorului roitor, cat ai dai sa-i ajunga sa dea pe afara, cand incepi ca sa stii cand termini...si scoti o singura serie de 50-60 de botci.M-ai bagi o data, m-ai tragi o data...la roire.
Ori la transvazare, daca ai un plan minimal si poti sacrifica trei, patru familii si doua trei nuclee, mulgi tot anul botci de transvazare de asemenea natura incat ajuti si vecinii/bineinteles daca dau un snaps.

Destul de des am fost sunat de prieteni incepatori care puneau urmatoarea intrebare(regasita de altfel in multe dezbateri despre transvazare): de ce nu mi-au luat in lucru absolut deloc ori au luat in lucru un numar extrem de mic botcile transvazate?
Cauzele pot fi multiple.Formarea starterului incorect, mutarea larvelor cu producerea de leziuni, lipsa culesului minimal, amplasarea incorecta a ramei port botci, amplasarea incorecta a puietului in preajma ramei port botci...
Eu am constatat ca, in conditii ideale prima serie de larve transvazate(dupa aproximativ 24 de ore de la transvazare) sunt luate in lucru in proportie de maximum 80%, cu cat avansam in urmatoarele serii(a doua, treia si cu atat mai mult in a patra si a cincea tramsvazare) numarul de larve acceptate creste pana la acceptarea completa.
Varful acceptarii larvelor transvazate se realizeaza in zilele 7-10...timp in care incepatorul a renuntat deja.
Drept urmare un incepator ar trebui sa cunoasca faptul ca starterul deschis poate sa-i ofere satisfactia obtinerii unui numar mare de botci si sa nu se descurajeze la prima serie.
Trebui sa nu uite deasemenea ca incepand cu ziua patru, dupa orfanizare, este obligat sa castreze toate botcile de salvare din starter, trase din larvele cu puiet ale starterului.

Un sfat prietenesc, pentru cei care au serviciu si au familiile de productie in camp, de la mosu. Starterul si donatorul de larve sa va fie in perioada ''de lucru'' in curtea cea mai apropiata...

ps. Roirea nu are gram de discutie pe acest topic...eventual ca termen comparativ.
valter

Mesajde valter » 28 Dec 2012, 22:02

danielus71 scrie:acum ne pierdem in semantica. :lol: :lol: eu vroiam sa spun ca ESTE imposibil sa dai laptisorul de matca just din punct de vedere chimic la larva pe care o iei cu picking-ul. ;)

Afirmatia ta este corecta, absolut corecta daca ne referim la transvazarea dubla, dar...un apicultor versat( nu eu) care face 10.000 de transvazari(atat pentru matci cat si pentru producerea de laptisor) are ochiul, graficul de lucru si mana sa ''lucreze'' in marja a cateva ore...ca or fi trei ori sase, de asemenea natura incat sa faca din ''dubla'' arta si sa-i dam dreptul sa fie satul de simplele bas..ite( nu basiste).
Atat cred ca are dreptul...sa faca dubla...si nu dupa ureche.
valter

Mesajde danielus71 » 28 Dec 2012, 22:35

pentru valter.
Eu nu fac 10.000 de transvazari pe an nici nu ma ocup de prod. de laptisor,poate ajung la citeva sute,dar acele pe care le fac ,pe mine, ma multumesc.Acum daca cineva vrea sa o faca ,,dubla" ,s-o faca.
Eu folosesc picking-ul chinez,care in momentul prenderii larvei (si nu elefantul pe care l-am vazut pe un forum aici :lol: ) iau si putin laptisor care este potrivit cu virsta larvei.Toata tarasenia(pentru 90-120 larve) dureaza 30-40 min.
Acum sa-mi spuna mie cineva, ca larvele acelea au suferit de foame :? Pentru ca la urma urmei totul se reduce la asta.
Toti a vazut in urma nasterii unei matci ,surplusul de laptisor ramas in botca,si atunci,care ar fii rostul dublei?
danielus71

Mesajde valter » 28 Dec 2012, 22:55

danielus71 scrie:pentru valter.

Toti a vazut in urma nasterii unei matci ,surplusul de laptisor ramas in botca,si atunci,care ar fii rostul dublei?

Uite daia, ca io-s mai prost la simlpa, da-mi reuseste dubla, poti sa te pui contra...ideia este ca tu consideri ca dubla nu-si are rostul, unii(si eu ma numar printre acestia) considera contrariul...din obisnuinta ori din constatari practice facute pe un interval suficient de timp...pentru a avea '' o parere''.Eu consider ca alaturi de studii, carti si tratate este necesara experimentarea tuturor posibilitatailor de lucru prevazute in carti, studii si tratate.
Dupa ce compari rezultatele ''variantelor'' poti sa te asezi si sa zici; mie mi se potriveste tripla(nu exista) si sa poti combate lipsa la 50% din botcile de simpla a laptisorului la finalul ciclului...de tine clamat.

ps. Sunt destui in Romania care fac 10.000 de transvazari pe an...chiar daca-i numeri pe destele de la mani si picioare.
valter

Mesajde proapis13 » 28 Dec 2012, 23:06

..... iau si putin laptisor care este potrivit cu virsta larvei......

Asta nu pot sa o ,,diger'' cind o citesc si am mai vazut-o scrisa de cineva;
CUM STII cat laptisor si de unde iei si de unde stii daca este potrivit cu virsta larvei :?:

Laptisor de matca ramane si incelalalte botci in care NU s-a crescut nici-o larva :!:

Acuma vin si cu alta intrebare;
Nu va este mai usor ca la cele 2 transvazari sa folositi o pompita cu laptisor de matca ??
Pompezi laptisorul in celula dupa care vii cu lanteta doar umezita in laptisor si tranzvazezi
NU mai ai grija sa aduni si laptisorul riscind astfel sa compromiti larva la atingerea cu lanteta
salve :D
proapis13

Mesajde valter » 28 Dec 2012, 23:31

proapis13 scrie:
..... iau si putin laptisor care este potrivit cu virsta larvei......

Asta nu pot sa o ,,diger'' cind o citesc si am mai vazut-o scrisa de cineva;
CUM STII cat laptisor si de unde iei si de unde stii daca este potrivit cu virsta larvei :?:

el zice bine , ce zice...la simpla ridici larva cu ce-i sub ia, fireste(cum zice premierul Nastase) ca laptisorul este ''fix'' corespunzator varstei larvei transvazate;
contestatar cum e, daniel 71, zice ca un ochi putin avizat nu poate potrivi perfect ''ata'' cu ''acul''...eu zic ca nu-i chiar asa treaba la dubla...da' ti mpu' le-a rezolvat.

ps. Ca sa n-o dam prin balarii, alaturi de subiect.
Daca si numai daca ai ochi, maini si un plan poti face dubla pana la capat corect ori cu rezultate mult mai bune, decat simpla, in urmatoarele conditii:
-transvazezi larve care aproape se identifica cu forma oului, doar ca-s sparte;
-simpla pe uscat;
-dubla dupa maxim 12 ore(seara simpla, hranire si medicatie, dimineata dubla).

In conditiile in care lucrez eu. Simpla i-mi ofera o matca de maximum doi ani. Dubla i-mi ofera matci care majoritar depasec trei ani.Fireste ca opresc 10-15 bucati de trei ani...si nu tot plutonul.
valter

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR