Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ajutor

Mesajde niko » 24 Dec 2012, 02:13

sint incepator,dar din ala chiar la inceput,am emotii,pt.albinutele mele,tot am citit pe forum un pic peste tot (aproape tot dovada la ce ora scriu acest mesaj)se anunta caldura de craciun,nu stiu ce sa fac sa mai pun ceva mincare ....in toamna un prieten mia inpachetat stupii(el e stupar mai vechi)si mia spus cit si la care stupi sa pun sirop,si asa am facut totusi eu......cind ma gindesc la albinuze ma cam stringe in spate, nu vreau sa pierd niciunul.....am mai multe intrebari -sa intervin acuma? sa astept zborul de curatire si dupa aceea sa le dau ceva? ce este mai bun apifonda sau niste zahar candi? ma tem sa nu moara de foame,este prima mea iarna cu albini si stiti cum e suflu si-n iogurt .multumesc mult , Sarbatori Fericite !la toti.
niko

Re: ajutor

Mesajde Dila Daniel » 24 Dec 2012, 09:46

Bun venit!
este mai greu sa ne dam cu parerea,nestiind ce ai in ei.
Insa,eu unul zic sa nu intervi acum.Ar fi zadarnic.A...poate sa stai tu mai linistit.
Ce vreau sa zic este ca:
Daca familia ar fi dependenta de hrana adaugata de tine acum in decembrie...oricum nu o vei scoate in primavara cu inlocuitori de miere.
Poti intervenii cu eficacitate,mai spre sfarsit de ianuarie- inceput de februarie,cand incep cu puietul.
Cel mai indicat ar fi sa intervii dupa un zbor de curatire.

Sarbatori Fericit si tie!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ioan Guist » 24 Dec 2012, 10:30

Bine ai venit! Esti din Moldova de undeva??

Daniel are dreptate.Ca sa salvezi o familie ce trebuie salvata la aceasta data, este nevoie de multa practica cumulata.
"Sindromul " ce te bantuie, starea ce o ai in aceasta perioada in care tu mananci carnati ,sarmale,portocale si ...cozonaci , iar albinele stau in frig si viscol,este starea prin care am trecut totii.
Trebuie sa intelegem insa, ca albinele sunt intr-o stare de relax total.Si deci...in fericire.
Lipsa culesului, lipsa cresterii de puiet,lipsa de prelucrare hrana, lipsa de activitati intretinere,ventilare si paza, pune familia de albine intr-o stare perfecta cu perioada asta.
Orice interventie,schimbare a starii de fapt aduce costuri mari.

Asca ca ....liniste si ...liniste.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cobi » 24 Dec 2012, 11:16

Vorbeam ieri cu un prieten si spunea ca ia murit doua familii de curand...de foame. Are albine de mai mult timp dar se pare ca acestea au fost " matze lesinate".
Cred deasemenea ca turta, mai ales daca este din zahar, din decembrie nu face sa ai in primavara o familie de albine, de la care vei manca miere, chiar daca aceasta va supravietui.

Niko ai zis ca ai un stupar pe langa tine; cred ca te-ar putea ajuta si cu un sfat la fatza locului.
Iar sfatul dlor de mai sus este mai mult decat pretios.

Personal sunt adeptul administrarii de hrana doar din februarie.

Sa avetzi sarbatori frumoase!
cobi

Mesajde niko » 24 Dec 2012, 17:23

multumesc mult pentru sfaturi.m`am mai informat astazi si am primit aceleasi raspunsuri pe care mi le`ati dat voi,stuparul de care vorbeam e dintr`un sat vecin,oricum m`am linistit, citeva zile mai in urma erau toate in viata doar ....ca.....stiti cum e ...n`as vrea sa fac vreo greseala, apropo am cumparat in primavara 3 familii de albine(sfirsitul lu martie) cine mi lea dat ma sfatuit sa le dau de mincare ca nu aveau .....asa ca am fugit la apicola am cumparat o cutie de apiinvert .... si mincare.....asa.. la inceputul lui mai aveam in doua familii botci......prostia mea(incepatorului)le`am omorit....au pus altele ..au roit...le`am prins...n`aveam cutii ....nici rame..o adevarata aventura.....am ajuns la 9 cutii cu 2-8 rame ,dar nu am reusit sa cladesc mult asa ca am dus lipsa de rame...nu am avut unde sa`mi dezvolt prea bine nucleele formate(am avut si un ``prieten``stupar care numai bune nu mi le zicea) asa ca in toamna cu prietenul adev. ne`am uitat si am intrat cu 7 familii in iarna ...cum v`am mai spus le`am dat de mincare in toamna chiar de la inceputul lui august ...la noi dupa tei nu a mai fost cules.......sunt la o aruncatura de bat de suceava mai in nord ,oricum va cer sa aveti rabdare cu mine ,poate o sa zic, sau o sa intreb lucruri mai banale dar o fac......pt . albinuzele mele ........asa ca daca va plac albinele........o sa ma suportati si pe mine pe aici.......si cine stie .......poate o sa ne si vedem.....inca odata Sarbatori Fericite la toata lumea si sa dea Bunul Dumnezeu sa fim mai buni la anul care vine . LA MULTI ANI!
niko

Mesajde un OM » 25 Dec 2012, 20:05

Pentru turta, ceva mai bun decat mierea cristalizata nu am auzit sa se fi inventat. Ca este mai "neeconomic", este, dar nu mai bun.
un OM

Mesajde balasbebe » 25 Dec 2012, 21:16

Eu am auzit de miere fluida, necristalizata, pusa in borcan cu gura in jos. Sa nu curga se leaga doua randuri de panza dintr-un cearsaf de panza de bumbac. Am folosit si panza de filtru, panza de captuseala, sau sapte randuri de tifon.
Proba se face astfel" Se pune borcanul cu gura in jos pe 2 bete, la temperatura camerei. Daca nu va picura in cateva ore, nu vor curge nici pe albine. Pe un celalat forum avem ceva poze.
balasbebe

Mesajde genutzu » 25 Dec 2012, 21:37

turta de miere fin cristalizata si pusa deasupra ramelor in pungi de congelator usor intepate cu furculita de descapacit este varianta cea mai grozava. insa acest deranj nu e binevenit acum ci mult mai tarziu. Pana cum nu au consumat 2 kg de hrana de la intrarea in iernare!
genutzu

Mesajde Adi Hodis » 25 Dec 2012, 23:10

Te salut Niko.
Chiar am crezut ca esti la inceput, dupa cum zici aici:
niko scrie:sint incepator,dar din ala chiar la inceput,am emotii,pt.albinutele mele,tot am citit pe forum un pic peste tot (aproape tot dovada la ce ora scriu acest mesaj) ...

Dar nu esti deloc la inceput.
niko scrie: ... n`as vrea sa fac vreo greseala, apropo am cumparat in primavara 3 familii de albine(sfirsitul lu martie) ...

Din martie si pina acum ... e un sezon.
Ca intrebi, nu-i o problema, primesti raspunsuri, dar va veni timpul cand va trebui sa actionezi pe moment. Va fi cazul sa stii ce trebuie facut.
Acum te intreb eu ... nu ti-ar fi mai bine sa ai niste carti apicole din care sa inveti ?.
Si nu mai apleci urechea la sfaturile unor pretini care, nici ei nu stie ... ce si cum ( dupa cum ai mentionat ).
Eu tot asa am recomandat incepatorilor, invatati din carti ori de pe net. Dupa insusirea ABC-ului apicol, luati-va albine si continuati invatatul combinand cu practica.
Si daca inveti combinand cu practica e bine. Adica sa ai albinele dar si carti ori internet.
Asta e calea spre succes a viitorului apicultor.
In caz contrar, tot se invata dar cu mai multe patzanii, griji si dezamagiri. Astea cam taie din entuziasmul multora. Problema e ca albinele sufera mai intai si abia apoi stuparul, ca pierde niste bani la urma urmei.
Sper ca nu vei fi unul dintre ei.

Ai avut noroc cu acel prieten adevarat. Defapt albinele au avut.

Nu te mai lasa asa. Fa eforturi ... pentru a fi fericit mai tirziu.

Te salut si s'auzim de bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cavaleriu » 26 Dec 2012, 21:48

sarbatori fericite
peste cele zise de colegi mai inainte eu nu prea mai am ce zice
iti zic doar una
peste ani nu uita de sfaturile ce leai primit si la rindul tau sa
ajuti macar cu un sfat bun pe cei incepatori si nunumai
sauzim de bine la primavara
cavaleriu

Mesajde Cristi Mocanu » 29 Dec 2012, 11:43

Tot incepatar sunt si eu, insa dupa mai multe discutii purtate cu mai multi stupari, am aflat ca cel mai avantajos mod de a completa hrana si de a stimula matca la ouat este inter 10 ian si 10 feb, cu conditia ca dupa aprox 20 de zile de la administrare sa fie o vreme prielnica zborului de curatire, altfel daca le administrezi mancare si nu pot iesi afara risti sa se imbolnaveasca de diareee, etc. Eu asa o sa procedez! Si o sa le administrez miere cristalizata in pungi intepate usor cu furculita, dupa cum zicea un coleg nai sus.
Va saluta Cristi si albinele lui!
http://CristiMocanu.sunphoto.ro
Cristi Mocanu

Mesajde cazacu marius » 29 Dec 2012, 12:19

Si eu sunt incepator si, am facut o mica gafa la pregatirea cuibului,adica l-am lasat mai labartat ,si nu l-am strans la capacitate.cand ma-m uitat sapt asta la 3 stupi am gasit cam doi pumni da albina sus pe rame.Am cerut parerea la colegi si unii miau zis ca nu-i bine sa bag de pe acum,iar altii au zis ca baga turte pe rame decand ii impacheteaza.SI,am luat decizia sa bag turte cu zahar tos si miere.Am zis ca decat sa moara de foame mai bine sa fie putin ghiftuite. :)
cazacu marius

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR